"Нова Зора" - брой 43 - 31 октомври 2006 г.

Избори пред задния вход на Европа
Не бяха необходими 45 години, за да проумеят и новите поколения избиратели, че едноличната и еднопартийна диктатура е заменена с парламентарен диктат. Представителната демокрация се оказа значително по-скъпа, а освен това и прикрита зад безгранична свобода на словото и медийна простотия. По конституция върховен суверен е народът, но на практика неговият суверенитет е присвоен от абонирани за властта партийци чрез редовни или предсрочни (за тях няма особено значение) избори по пропорционална избирателна система. Ето защо младите започнаха да гласуват с краката си, а старите се почувстваха ограбени и унизени. Имунната им система рухва и те си отиват преждевременно от този свят, отдали сили и младост за непостижим идеал.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Унгарската революция: 50 години по-късно
“Унгарската революция е пръв опит за превръщането на една диктаторска система в социализъм с човешко лице. Ако беше успяла (както и Пражката пролет 12 години по-късно), светът сега щеше да бъде по-сигурен, по-стабилен, по-богат. За съжаление трудно може да се оспори взаимодействието между властващите бюрокрации на суперсилите и техните секретни служби - през 1956 г. с мълчаливо съгласие (tacit agreement), през 1968 г. с единодушно съгласие (consensus) - за провала на подобна възможност. Ще трябва да минат много десетилетия, преди да узреят условията за отхвърляне на една международна система, основана на властването и насилието на суперсилите...”
Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Как на 22.10. обесиха историята
В нощта след първия тур на изборите се изказа какво ли не. За лявото и дясното, за тези горе и тези долу, за слънцето и късните гъби в полупланинските райони. Имаше дори изказвания за това презряно нещо историята. Разни кандидати за вождове на българския индиански народ чоплеха и кълвяха като кокошки върху презряното торище и бунище на историята, ако трябва и ние в случая да цитираме класиците.
Мълчаха основно историците - господата Сергей Станишев и Георги Първанов. Другите смело се позоваваха - ето как!
Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
Между двата тура
"Първанов или Първанов?" - това бе хамлетовският въпрос, който раздираше душевните карантии на политическия хайлайф между двата екскурзиантски тура на президентските избори.
Междувременно в чест на триумфалното ни влизане в Евросъюза германският парламент и английското правителство се изпокараха за България като гърците и троянците за хубавата Елена. Швабите настояваха да ни тръшнат предпазните клаузи още утре, ингилизите - още вчера. Благодарение на извоюваните от Мегленка Кунева условия по присъединяването обаче пак се стигна до изгоден за нас компромис.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Избори с обръч на шията
Дочакахме края и на това постно политическо „позорище”, наречено кандидатпрезидентска кампания. Резултатът не е изненадващ, той бе предизвестен отдавна. „Общият десен кандидат” Неделчо Беронов получи на първия тур над два пъти по-малко гласове от „национал социалиста” Волен Сидеров! Дребната интрига около възможността всичко да се реши още на 22.10.2006 г., тоест на първия тур, или да има балотаж, с кого ще се състезава Георги Първанов на финала, дали Беронов или Георги Марков ще спечелят третото място, както и за автентичния кандидат президент на десницата, добави само малко сол към постната политическа манджа.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
И Тунис подгони "ислямските забрадки"
Правителството на Тунис поде масирана кампания срещу "ислямските забрадки".
Причината за това е фактът, че обичаят няма нищо общо с местната традиция, а е привнесен в страната от чужда секта.
На конференция на управляващата партия туниският министър на външните работи разясни голямата опасност, която представляват тези "елементи на женското облекло". "Ислямската забрадка е един вид политическа прокламация, разпространявана от една неголяма група", каза министърът.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Половината болести могат да се излекуват с вода
Проф. Иван Павлович Неумивайкин е доктор на медицинските науки, военен лекар. В продължение на 30 години се грижел за здравето на космонавтите в Русия. Лауреат е на много награди, уважаван народен лечител, ръководител на лечебен център.
Проф. Неумивайкин говори за неща, които поставят под съмнение някои утвърдени медицински доказателства и подходи.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Ж.М.Ж. пак се оля
Невeднъж сме писали, че лицето жмж в известен смисъл напомня на знаменития комик от близкото минало Мирча Кришан. Върти-суче, и стига до краставицата. Т.е., до това колко опасно нещо е национализмът. До това се сведе коментарът му по повод първия тур от президентските избори.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Всичко си има цена
Преди няколко седмици един от съратниците на Жан Виденов - Валентин Вацев, изрече на страниците на столичен седмичник жестоката истина за днешна България - 500 фамилии на бившата номенклатура управляват страната. Те не искат властта като цяло, но искат да са във властта. И в името на тази цел са готови на всичко. Ярък пример за това е новият еврокомисар от квотата на България Меглена Кунева. Снахата на стария партиен апаратчик Иван Пръмов, получила блестящо образование благодарение именно на този факт, се почувства подценена от партията-майка. И през 2001 г. реши да потърси реализация в царската партия. И успя.
Но цената на успеха й я плати - и тепърва ще я плаща, целият български народ. Защото именно г-жа Кунева води в продължение на пет години преговорите с Брюксел. Преговори, които й спечелиха прозвището "мадам Йес". Къде защити Кунева българските национални интереси? Дали се помъчи да спаси правото на съществуването на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй?
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
Съществуват спорове относно значението на датите 10 януари 1997 г. и 4 февруари 1997 г., когато Първанов и Добрев връчиха на новия президент Петър Стоянов отказа от съставяне на второ ляво правителство и отвориха възможностите за съставяне на временен кабинет и провеждане на предсрочни избори през април с.г. Продължавам да стоя на становището, че фактическата дата, на която беше загубена властта (извършен бе превратът), е 10 януари, а 4 февруари - това е болезнената и неизбежна последица от вече случилата се “катастрофа”, от реално загубените позиции в държавата и обществото, от срива, реализиран в течение на цял месец. 10 януари не представляваше историческа предопределеност (можеше да бъде избегнато “произшествието”), докато 4 февруари регистрираше пренеприятните за БСП консумирани факти: чрез “договор” се предотвратяваше опасността от масово насилие в страната.
На 10 януари 1997 г. БСП показа, че е прекалено разединена, хаотично действаща, че в нея има сили, които са безпомощни, други, които постъпват бездарно в трудната и преломна ситуация, трети, които са съучастници в преврата против управлението на собствената си партия, на собственото си правителство, работят за дискредитиране и унижаване на тогавашния елит на българската левица. След 10 януари не бяха положени усилия от страна на БСП и изпълнителната власт за преодоляване на вакханалията, за активизиране на партийните членове и симпатизанти, както и на органите на реда. Безполезно бе на 4 февруари 1997 г., след като си загубил питомното, да тръгваш да гониш дивото!
Истинската дискусия днес би трябвало да се води не за това трябваше ли да се връчи на 4 фувруари отказът от съставяне на второ ляво правителство?! А за друго - как и по какъв начин се допусна през м. януари 1997 г. ескалацията на първообразеца на “оранжевата революция” у нас? Доколко колективна и доколко индивидуална е вината за парализата през януари? Обслужвани ли са чуждоземни интереси и корупционни практики чрез пасивността, финансовата и политическата криза, чрез девалвацията на лева? Що за партийно единство и морал са тези, които допускат, в името на разчистване на терени, определени лица от левия елит да стават явни или неявни сподвижници в извършването на антидържавен метеж?
Като член на Висшия съвет и депутат през януари 1997 г. се опитах да сигнализирам (заедно с депутатите Дончо Атанасов и Георги Аврамов) за бедите, които ни очакват. Отзвук - нямаше, или почти нямаше.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
САЩ явно са забравили поуките от британската авантюра със Суецкия канал
През октомври - преди 50 години - Средиземно море бе пълно с британски и френски бойни кораби, заемащи позиция за атака срещу Египет. Последните сериозни преговори за статута на Суецкия канал буксуваха в ООН. В това време се изготвяше план, с помощта на който Лондон и Париж искаха да оправдаят нахлуването като полицейска акция за разделяне на враждуващите израелци и египтяни.
Само няколко седмици преди това бе свършила една война, в която египетският президент Гамал Абдел Насър постигна политически, а Израел - военен триумф. За разлика от тях Великобритания претърпя пълна катастрофа. Какво би станало, ако англо-френският заговор бе сполучил, ако каналът бе напълно окупиран и ако Насър бе паднал от власт? Щяха ли да се запазят британските позиции в Близкия изток, което бе толкова важно за тогавашното британско правителство на Антъни Идън?
Автор: Мартин УЛАКОТ>> Пълния текст...
Европа - континенталния архипелаг
От дълго време Европа не буди мечти и това се потвърждава в навечерието на 2007 г., която може да се окаже критичен момент. Ангела Меркел, която заедно със страната си на 1 януари поема председателството на Европейския съюз и смело заявява, че иска отново да включи в дневния ред въпроса за Европейската конституция, добре разбра това.
Франция, която ще поеме щафетата на председателството от Германия, няма да превърне прблема в основна тема. В десния спектър Никола Саркози предлага съкратен конституционен договор - реалистичен, но примиренчески подход за извеждане на Евросъюза от състоянието му на безсилие. При социалистите, въпросът реши съдбата на Франсоа Оланд и неговото “да”, без Лоран Фабиюс да се възползва истински от своето “не”. Застъпването на Доминик Строс-Кан за идеята за европейската идентичност го прави мишена за нападки от страна на антилибералната левица. Сеголен Роаял настоява за “Европа чрез доказателства”, което отвежда, както често се случва при нея, към въпроса: какво ще празнуваме на 25 март 2007 г., когато се навършват 50 години от подписването на Римския договор?
Автор: "Ле'з еко">> Пълния текст...
Фарсът българска десница
Ако след предишните президентски избори (2001 г.) българската десница наподобяваше - чрез поражението си - драма и сантиментална трагедия, на последните президентски избори тя падна изцяло в мрежите на фарса, по-точно, на водевила. И то не толкова заради онова, което се пише в пресата: оскърбително малко били гласовете подадени за нея, смехотворно било поведението й, ретроградни били рефлексите й и пр.
Казваме ги тези неща, тъй като според нас десницата не загуби толкова позорно изборите за президент, както твърдят медиите. Да пресметнем. Традиционната (стара) десница, раздвоена между Неделчо Беронов и Георги Марков, получи съответно: 9.75% (271 078 гласа) и 2.71% (75 478 гласа). Ако ги съберем, ще получим 12.46% от гласувалите (346 556 гласа). Новата десница в лицето на Волен Сидеров постигна 21.48% (587 175 гласа). Или общо, стара и нова десница балансира добър резултат на президентските избори: 33.94% (933 731 гласа). Тоест, за десницата са гласували около един милион български граждани! А ако прибавим към тях дясно настроените либерали от ДПС и НДСВ, защо не и от БСП...
Къде е комедията и в какво се състои комедийният фарс?
Автор: "Зора">> Пълния текст...
От рода в род
Първи ноември... През 1908 г. този ден, именно денят, в който според стария (Юлианския) календар българите чествали най-тачения и най-обичания си светия - свети Иван Рилски, точно тази дата и тъкмо този свой най-светъл празник те приели и за Ден на народните будители, а самия светител, естествено, избрали за патрон на Празника на народните будители, защото освен достоен небожител, той бил и мъдър, безкористен български патриот. Рилският пустинник върнал изпратените му от цар Петър дарове с наставление владетелят да пази парите и богатството си за нуждите на държавата и изрича, според житието му от Евтимий Търновски, молитвата благослов: “Бог да даде сили и крепкост на българите, за да спасят и въздигнат държавата си”. И тази благословия се оделотворява в историята на българската култура и държавност. Докрай.
Изблици на нравствен стоицизъм, духовна мощ и народен подем провиденчески достигат връх през епохата на Българското възраждане. Народните будители въздигнали за своя най-свята длъжност да пробуждат свястта народна, да я насочват към умствената светлина на знанието, подтиквали волята към трудното щастие на националната свобода и суверенната държава. Такъв ентусиазъм, такъв пиетет към светите български достояния България не помни.
Автор: Тодор БИКОВ>> Пълния текст...
Будители на човещина
О, бедни мои народни будители!
Кой ли не оскверни вашето свято дело!
Само десетилетия след решението на Народното събрание за обявяване на празника ви, някой “мъдър” партиен велможа го отмени като нещо отживяло.
Автор: Миглена ПАРАСКЕВОВА>> Пълния текст...
Киприан - митрополит Всерусийски и идеята за Третия Рим
През втората половина на 14 век в Балканския Югоизток се наблюдава едно много интересно явление, което е с огромни последици както за духовния климат на ареала, но така също, макар и опосредно, оказва своето влияние и върху политическите процеси.
Става дума за следното - балканската интелигенция на базата на ценностната система на източното православие, доминирано тогава от доктрината на исихазма, постига впечатляващо единение в идеята за изграждането на един хармоничен свят, определено носещ белезите на хуманизъм и висок духовен порив.
Това е и своеобразна интелектуална реплика към тогавашните политически практики на войни, раздори, сляп егоизъм и историческо късогледие, които са доминиращи в поведението на балканските държави. И всичко това при засилващата се инвазия на османските турци.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...


Бай Ганьо
карикатура: Тодор Цонев