"Нова Зора" - брой 42 - 24 октомври 2006 г.

Победителите ги съди историята
„След едно изгубено сражение няма нищо по-печално от едно спечелено сражение” - заключил херцог Уелингтън, обглеждайки бойното поле след победата над Наполеон на Ватерлоо през 1815 г. „Когато вървиш през ада, не се спирай!” - допълнил 130 години по-късно неговият сънародник, премиерът на Великобритания през Втората световна война, Уинстън Чърчил. На него някои погрешно приписват фразата, че историята се пише от победителите.
Понякога трябва да минат 5, 10, че и 50 години от един конфликт, за да се види кои са истинските победители, дали претендиращите за такива действително са победили, дали битката им е приключила и те могат да сядат да пишат своите мемоари. Тоест, да опишат историята, която са правили. Дори тогава обаче, съвременниците, и тези след тях, няма да са сигурни, че описаното от победителите е истинската история на онова, което се е случило.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Проблемът млади специалисти
През последните 1-2 години в страната ни започна да се чувства недостиг на млади специалисти в металургическата, минната и химическата промишленост, фирми от различни браншове се оплакват от недостиг на необходимите им кадри. Трудно намират достатъчно модерно подготвени мениджъри и обслужващ персонал за бурно растящите туристически комплекси. В същото време от нашите висши училища и техникуми излизат специалисти, които веднага след завършването си се насочват към чужбина. Вече повече от един милион българи са емигрирали, значителна част от тях трайно, като между тях специалистите с висше образование са около 700 000 души.
Следователно задържането на българските специалисти в нашата страна става първостепенен проблем. Емиграцията ни лишава не само от подготвени кадри, за които са изразходвани главно обществени средства, но и от генетичен материал - за възпроизводството на нацията.
Автори: Андрей АПОСТОЛОВ, Адриана ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
Любов, любов и пак любов
Ако трябва да определим с една дума изтеклата седмица, няма съмнение, че тази дума е ЛЮБОВ. От любов към европейските народи любимият на цяла България евромошеник Гюнтер Ферхойген назначи собствената си любовница за началник на собствения си еврокабинет (11 500 евро месечна заплата). В Ню Йорк ООН запретна ръкави да обуздава любовния плам на собствените си сини каски, чието "разюздано поведение по целия свят взима скандални размери".
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Eвроинтеграцията започна с евронаглост
Още не е дошла енигматичната дата 1 януари 2007 г., още не се е развяло българското знаме пред централата на ЕС в Брюксел, и вече берем горчивите плодове от евроинтеграцията. Уви, отново се оказахме прави, като предупреждавахме, че срещу жалките помощи не само ще изгубим националния си суверенитет, но и ще трябва да търпим куп унижения.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Нито оръдия, нито масло
Платените апологети на НАТО дълго време тръбяха, че членството в Алианса не само ще гарантира националната ни сигурност, но и ще осигури допълнителна заетост покрай военните поръчки, които включват и т.нар офсетни споразумения, предвиждащи част от снаряжението да се произвежда в България. С една дума, хем оръдия, хем масло, ако трябва да перифразираме знаменитата фраза на Мусолини. Да, ама не.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Няма да ви играем по гайдата
Политическата класа - все отбор дембели - непрекъснато дава нови доказателства, че няма никакъв досег с реалните проблеми на обществото, с дневния ред на България, а си живее в своя розов свят на глезотии и презадоволеност. Решението на умчовците от тройната коалиция да обявят 2 януари 2007 г. за официален празник, заради членството на България в Европейския съюз, не представлява нищо друго освен препасване на чифте пищови на познатия вече гол тумбак.
Както се казва - всичката я Мара втасала, само това й беше кусурът. България се цепи по шевовете от проблеми, глад, недоимък, мизерия, от престъпност, корупция и депесарско наглеене, а нашите елитари вече посягат към чашите с шампанско и се облизват като преяли котараци. Само този фактец идва да подскаже, че тия хора не стъпват по земята, че въобще не се интересуват от народ и държава. Те са си наумили да си спретнат купонче и да се разюздат в балтазаров пир, пък ако ще и върху пресен гроб.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
И чешките вестници вече не са чешки
Първият чужд медиен концерн, швейцарският "Rinigier", се настани на чешкия пазар през 1991 г. По-нататък задграничният капитал заля страната с чешкоезичните мутанти на "Бурда", "Браво" и "Плейбой", както и с издаваното от "Rinigier" булевардно списание "Блеск".
Тъкмо това списание блесна с материалите си за зъбните протези на певицата Хелена Вондрачкова и с ровенето в кофата за боклук на нейния колега Карел Гот. Благодарение тези и подобни журналистически похвати днес "Блеск" излиза в тираж от 500 хил. бройки.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
С оглед на международната и вътрешната обстановка беше за предпочитане през втората половина на 1996 г. да се пристъпи към разделяне на постовете председател на БСП и министър-председател. Ситуацията за диалогизиране щеше да се подобри, ако начело на правителството застанеше друга личност вместо Виденов, който обаче трябваше да запази ръководната си функция на председател на БСП. Самият аз, през октомври, във в. “24 часа” предложих акад. Сендов да оглави кабинета. Това бе наложително да се направи не толкова поради стратегически, колкото поради тактически съображения, дублаж на Лениновата максима: крачка назад, две напред.
И още две възможности бяха пропилени: на конгреса на БСП през декември, 1996 г., и първо, когато Виденов - необяснимо защо - се отказа решително и от двата поста: на партиен председател и на премиер, и второ, когато новото ръководство на соцпартията закъсня с формирането на втория ляв кабинет, попадайки в не толкова остроумно заложения капан от президента Желю Желев.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
"Да не послужи на враговете!" - Бай Ганьо
Кое да не послужи и на кои врагове? Що за грижа е това и от кого?.. Защо? Мисълта ми е за карикатурата, за хумора и сатирата в нашата съвременна действителност. Твърде популярно е да обяснявам причините, необходимостта от хумор и сатира за всяко общество и политически строй...
Автор: Тодор ЦОНЕВ>> Пълния текст...
Тангра: Ex fontibus ad veritatem
Академик Васил Гюзелев на 70 години
На 19 октомври 2006 г. в Софийския университет “Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязана 70-годишнината на акад. Васил Гюзелев.
Едва ли би могло накратко да се опишат обемът, научната величина и значението на професионалната дейност на акад. Гюзелев, защото измеренията й не могат да се вместят в публицистична извадка. В талвега на голямата наука Васил Гюзелев и неговото творчество заемат цели страници и са част както от българската средновековна история, така и - съвсем равностойна при това - от европейската, сиреч от световната. Естествено е такъв огромен принос на един толкова обаятелен и като човек учен да не се вмести само в рамките на сериозните оценки. Затова и повечето негови колеги, и приятели, и множество ученици и докторанти си позволиха тънък хумор, припомняйки някои особено ценни за тях епизоди от общуването им с Васил Гюзелев.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Северна Корея наказана, но...
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която осъжда първия ядрен опит на Северна Корея, извършен през октомври, т.г.
Резолюцията предупреждава за опасността от експериментите с ядрено оръжие и от разширяване на списъка на държавите, които притежават най-страшното унищожително средство в историята на човечеството. Така се отварят вратите и за налагането на различни икономически и политически санкции по отношение на Северна Корея от отделни страни, или от международната общност.
Този акт на Съвета за сигурност е не само справедлив, но и симптоматичен. Не са толкова чести случаите, когато международната общност се обединява в името на дадена кауза или казус. Аргументите против по-нататъшното разпространение на ядреното оръжие са достатъчно солидни. На първо място, Северна Корея получава възможности да атакува в дадена ситуация - с ядрения си арсенал съседни страни като Япония, Южна Корея, редица далекоизточни държави, може да достига цели и в руския Далечен изток. На второ място, появява се опасността от верижни реакции в страни, които се считат застрашени от ядрената мощ на Северна Корея.
Автор: Емилиян АТАНАСОВ>> Пълния текст...


Бай Ганьо: Сега, като съм пак на власт ще
трябва да събуя чизмите, да си умия нозете
и да обуя терлици...
карикатура: Тодор Цонев