"Нова Зора" - брой 41 - 17 октомври 2006 г.

Войник на дълга и честта
На широката българска общественост са известни достатъчно факти и аргументи, които мотивират избирателите да отбележат в интегралната бюлетина за предстоящите президентски избори позиция номер 2 - за кандидатите за президент и вицепрезидент Любен Петров и Нели Топалова.
Достатъчно е да се отбележат основните жалони в житейския и професионален път на генерал Петров. Но това все пак е дълг на неговите биографи, защото генералът има ясно откроена роля в най-новата история на страната.
Едно от най-важните достойнства в намеренията на Любен Петров, заложени в предизборната му платформа, е свързано със спирането на разрушителните процеси в държавата и укрепването на българската държавност. Петров и Топалова не приемат ситуацията, в която държавата днес не работи в интерес на гражданите, а 17 години криминално преразпределя огромните ресурси и национално богатство.
Автор: Васил ПОПОВ>> Пълния текст...
Докога “лов на вещици”?!
На 5 октомври 2006 г. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е внесла в деловодството на Народното събрание "Общ законопроект за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия". Законопроектът обединява приетите на първо гласуване от Народното събрание три законопроекта, внесени съответно от Касим Дал, от ДПС, Петър Стоянов, от СДС и Иван Костов, от ДСБ. Проектът трябва да бъде приет на второ четене от Народното събрание, с възможност за допълнения и изменения.
Автор: О. з. полк. Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
Интересите на обикновените хора са на първо място
Доц. Минчо ХРИСТОВ, народен представител в 40-ото НС, пред "Нова Зора"...
Интервю на Симеон НИКОЛОВ>> Пълния текст...
Една идея, вечна като живота:
Да служа на България, да бъда достоен син на Отечеството си
Генерал Любен ПЕТРОВ, кандидат за президент, пред "Нова Зора"...
Интервю на Симеон НИКОЛОВ>> Пълния текст...
Защо ще гласуваме за генерал Любен Петров?
Отговорът е кратък. Защото той е единственият автентичен кандидат! Житейската, професионалната и политическата кариера на ген. Петров го разкриват като единствения между кандидатите, чиято обществена дейност отначало докрай е била градивна - както преди 89-а година, така и след това.
Някои от останалите кандидати, които биха могли да привлекат по-значим брой гласове в една или друга степен, са нанесли вреди на обществото и на държавността - лично, или обслужвайки съответните политически кръгове .
За г-н Неделчо Беронов широката общественост не беше чула нищо досега. Първото, което научаваме за него, е, че е лансиран от г-н Иван Костов със задачата да мобилизира така наречените десни избиратели, тъй като маститите вождове на десницата бяха успели да ги демобилизират до крайна степен. Но кой е г-н Костов, всички знаем. Най-упоритият радетел за “силна” България!
"Кремиковци" - за един лев! "БГА-Балкан" - за един апартамент! Помощ на САЩ да бомбардират нашите съседи сърбите, обяснение в любов с българските граждани на Турция и т.н. Така г-н Костов работеше за силна България. В резултат на тази упорита работа някои хора около него и най-вече той самият със сигурност са станали наистина доста силни в икономическо отношение.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Планът "Невзлин" в действие
Преди всичко трябва да припомня на читателите на в. “Нова Зора”, че за всяко убийство, включително и за убийството на наблюдателката на в. “Новая газета” Ана Полтиковская не може да има друго възмездие освен смъртна присъда. Смъртна присъда не само за извършителите, но и за техните подбудители. Малко са абсолютните неща на този свят и човешкият живот е едно от тях. Който отнема преднамерено човешки живот, трябва да знае, че обществото рано или късно е в правото си да отнеме неговия. Хората на Земята станаха вече 6 млрд. души. И броят на убийците, терористите, наркотрафикантите и насилниците нарасна заплашително, за да продължаваме да си говорим по елементарен начин за “права на човека" и да оспорваме с половин уста превантивната функция на смъртното наказание. Въпросът е все още спорен, но лично аз не желая да говоря за човешки права, докато живея зад решетки и блиндирани врати... Жалко, защото без световни войни 21 век се очертава като по-кървав и от атомния 20 век.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Въпроси по повод...
Насилствената смърт на московската журналистка Ана Политковская стана повод за шумна политико-медийна истерия на Запад. Дори официални лица си позволиха открити инсинуации, че зад убийството стои самият Путин. При посещението му в Дрезден любезните германски домакини дори оставиха една агитка от туземни красимиркъневчета да скандира в лицето на руския държавен глава: "У-би-ец! У-би-ец!"
Странно наистина. Няколко часа преди разстрела на Политковская в Афганистан загинаха двама немски журналисти, но кой знае защо "германските" НПО-та не проявиха никакъв интерес към това. Никой не обяви канцлерката Ангела Меркел убийца, нищо че държаният от нея германски контингент в Афганистан има повече от пряка връзка с трагедията.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Ще се сдобие ли България със "син на звездните войни"?
Според началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия, арм. ген. Юрий Балуевски („Военно-иторический форум” 03.10.2006) САЩ разглеждат Полша, Чехия, Унгария, Турция и България „в качеството на потенциални кандидати” за военни бази със стратегическа система за противоракетна отбрана (ПРО), наричана от британския вестник "Таймс" „Син на звездните войни” (Son of Star Wars).
Днес Пентагонът разполага с две бази за ПРО, на Аляска и в Калифорния, с общо десет ракети-прехващачи GBI (Standard Missile-3) в шахти, които имат далекобойност 1000 км и височина на прехвата до 250 км. Снабдена с кинетична бойна глава, антиракетата поразява балистичната ракета на противника с ударни метални елементи.
Сега американските специалисти разработват нови противоракети, които ще бъдат изпитани и приети на въоръжение в близките 3-5 години. Правят се и опити да се приспособят корабните антиракети СМ-3 за шахтно базиране. Военното министерство реализира първия етап от строителството на националната система за ПРО на САЩ. При втория етап се планира броят на антиракетите-прехващачи да достигне до 100 единици, разположени по целия свят.
Автор: О. р. полк.-инженер Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
Кратката история на “нова България” (но не по Вазов!) с всеки изминал ден все по-определено се сдобива със своята мартирология. Към нейното битово и житейско определение се наслагва с едри крачки и политическата компонента.
Наближава датата 10 януари, когато ще се навършат десет години от преврата, който обърна съдбата на България в непозната дотогава посока. Ние - първи - изпитахме на гърба си силата на една нова политическа технология - която може да се нарече българската оранжева революция. Текстът на проф. Чавдар Добрев е фрагмент от студия, която изследва корените, причините и последствията на това събитие. Изследва и неговите движещи сили, както и прочутите жертви на "Януарското въстание" - както мнозина предпочитат да го наричат.
Жертвите на “прехода”, осъществен след 1989 г., и продължил и след 1997 г., може би ще бъдат удовлетворени от съгласието да наричаме този акт въстание. Историческата истина обаче накланя везните към доста по-жестокото понятие държавен преврат. Какво точно стана на 10 януари 1997 г.? Можеше ли да не се случи? Какво би станало, ако... Много въпроси. Отговорите са малко. И някои все още се чакат. Затова сега предлагаме анализа на проф. Добрев. Като една от най-вероятните възможни гледни точки, и като възможност за реабилитация на истината.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Пиявиците
Не, не са никак малко. И затова държавата е изнемощяла, а мизерията библейска. Нито една от политическите сили, които по договорката на мерзко съглашение се сменят във властта, не са с държавностроителен ген. Партиите повече приличат на шайки, или по-меко казано на корпорации, при които водещ е криминалният интерес. Затова вече второ десетилетие боксуваме в блатото на прехода, а България е най-бедната страна в Европа.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Саранча вместо инвестиции
"Инвестиционни фондове". Напоследък все по-често чуваме това название. Политически правилните медии ги превъзнасят, защото само през 2005 г. те "инвестираха" по света над 250 млрд. долара и осигуриха на акционерите си астрономически печалби.
Но онези, които знаят за какво става дума, ги ненавиждат заради хищното ограбване и закритите работни места.
Миналата година във Франция например фондовете плячкосваха навсякъде. Американският фонд "Старууд кепитъл", да речем, купи за 2,8 млрд. евро. фирмата "Тайтинже", известна със своето шампанско, елитни хотели и различни луксозни марки.
Обичайната практика на фондовете е да поглъщат фирми не със собствени пари, а с банкови кредити. После те изплащат кредита с печалбите от изкупеното предприятие...
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Антикомунисти
Тюх, да му се не види макар! Ама тоя Тони Блеър бил голям комунист, бе! Ето, богоизбраните семити от нюйоркската "Голдмън Сакс банк" се опитаха да купят подмолно "Хийтроу" и още няколко британски летища, ама Блеър хич не им ги даде. И то под тъпия комунистически предлог, че печалбите от британските летища трябва да си останат у британците.
За щастие в управляващата БСП вече няма комунисти. Правителството даде съвсем без пари първите летища на Чичо Сам, а министър Мутафчиев набързо пробута аерогарите в Бургас и Варна на някой си Ханс. После не само прекара с магистралите "Струма" и "Люлин" анадолските манафи, но обяви и конкурс сред чуждите инвеститори кой да налапа строежа на моста Видин-Калафат.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Автентичният десен кандидат
„Партията без членове може да остане, но без кандидати за депутати и министри - никога” - казва Големанов, героят на Ст. Л. Костов. И без кандидати за президенти, ще добавим ние, които уж сме вече с единия крак в ЕС. И се дивим, наблюдавайки напъните на остатъците от някогашната управляваща коалиция СДС/ОДС да докажат, че и "мъртъвци" могат да управляват тази страна. Или поне никой не им пречи да се кандидатират...
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Бъди бамбуча!
От известно време различни варианти на една реклама (където няколко туземни примитива уж забавляват зрителите) настойчиво припяват от тв-екрана: „Пий Фанта, бъди бамбуча!"...
Смешният наивитет на тази реклама се откроява запомнящо се на фона на "по-нормалните" реклами, така че е достатъчно познат. Затова е време да му намерим по-широко приложение - за изразяване не само на определено индивидуално душевно състояние, но и на аналогичното социално-културно-психологическо състояние на обществото. Какво е то?
Без особени усилия рекламният девиз „Бъди бамбуча!" може да се преведе що годе точно като „Бъди жизнерадостен идиот!". Е, лошо няма. Всеки има право (а от време на време - и необходимост!) да се чувства такъв.
Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...