"Нова Зора" - брой 39 - 3 октомври 2006 г.

ВРБ - новото име на държавата България
Веднага ще ви извадя от недоумението - ВРБ означава Васална република България.
И досега бяхме лишени от независимост. Имахме си отвъдокеански генерал-губернатори, които казваха кои от нас са добри и кои - лоши. Правехме това, което ни разпореждаха. Поискаха ни войски, за да вършим мръсната им работа в Ирак, дадохме им ги. Поискаха да превърнем страната си в техен непотопяем самолетоносач, превърнахме я. Управляваха ни лесно и спокойно чрез своите лакеи, заели върхови места в това, което се нарича държава.
Автор: Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Ние и генералът
 • Кандидат президентската кампания на арм. генерал Любен Петров
  и подкрепата на партия “Нова Зора”
 • Известно е, че партия “Нова Зора” подкрепя на президентските избори двойката - армейски генерал Любен Петров и актрисата Нели Топалова. Това решение бе взето от Централния политически съвет на партия “Нова Зора” след сериозно осмисляне на позицията на партията и след поименно гласуване на всеки член на ЦПС.
  Всички имахме ясното съзнание за отговорността, която поемаме пред нашите съратници, които са убедени, че България е достойна за по-добро и по-справедливо настояще и бъдеще.
  Защо предпочетохме да подкрепим кандидатурата на ген. Любен Петров?
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Къде спят службите?
  От доста време не друг, а самите бивши главни мюфтии топят изместилите ги от поста и тръбят за мощна инвазия на ислямски фундаменталисти, особено в Родопите. И винаги - едно и също - действащия предводител на поклонниците на Пророка категорично отрича, а службите за сигурност приемет думите му на юнашко доверие. Още повече че и те май вече се страхуват - или поне съобразяват - с дългата ръка на Доган.
  В резултат фундаменталистите преминаха и към форменото създаване на своя организация "Съюз на мюсюлманите в България". Зад нея стои не друга, а известната египетска групировка "Мюсюлмански братя".
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Какво става в МО, г-н министър Близнаков?
  Какво става, г-н Министре?
  Казват, че от правилния анализ и оценка на военнополитическата обстановка в света от Вас и от Вашия щаб, до голяма степен зависи вземането на редица възлови решения от президента на Република България Георги Първанов и от нейния министър-председател Сергей Станишев.
  Автор: Ст.н.с. Николай КОТЕВ>> Пълния текст...
  Идва ли човекът с гегата
  Зад рухналата стена на столичната сграда на ул. “Алабин” 39 се видяха не само партакеши и боклуци, но и мрачни сенки на герои от криминалния преход. Всичко, което се случи, наумява на средновековна мистерия, само дето не се появи духът на бащата на Хамлет. Но затова пък се появиха не по-малко очарователни персонажи, забулени в призрачните изпарения на мошеничества и далавери. Сред тях са и последните собственици на някога достолепната къща (паметник на културата!) Мия и Георги Кирчеви, притежатели на загадъчната фирма “Хрисома”. Тази мила семейна двойка - ах, животът е по-силен от всяко въображение, - се оказва, че е в много близки отношения с друга “двойка” - тази на Елена и Иван Костови.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Капанът на дълговете
  Здравей, читателю, имам честта да те уведомя, че дължиш на западните банкери над 2000 евро.
  Това означава, че ако имаш две деца, ти и жена ти имате да връщате на глобалните лихвари над 16 хил. лв. Това именно се вижда от данните, съобщени от Министерството на финансите в средата на септември. Според тия данни в началото на лятото външният дълг на България е достигнал най-високата си стойност от 681 г. насам - 16,3 млрд. евро.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Избирателят - в капана на популизма?
  Изненадващо за мнозина, на Коалиция НО “Атака” симпатизират и млади хора, които приемаха с известна доза романтично-патриотично чувство говоренето на лидерите за накърнено национално достойнство, против униженията, на които е подложена страната от международните финансови и други институции, против сервилността и продажността на българските политици.
  На Коалиция НО “Атака” през 2005 г. симпатизираха и млади хора, които имат проблеми в реализацията, обитаващи панелните гета, без средства и възможности да емигрират, които са настроени радикално и виждат само в циганите и “турците” истински виновници за своите проблеми.
  Това обаче са лутанията на едно поколение, което като цяло търси смисъл, усещане за значимост и принадлежност към някаква общност. Коалиция НО “Атака” беше подкрепена и от радикално настроени младежи, както и от хора с различна възраст и социална принадлежност, т.е., хора с твърде различен социален статус.
  Автор: Д-р Мария СИМЕОНОВА>> Пълния текст...
  Глобализацията
  В този период Русия бе на върха на могъществото си. Александър, победителят на Наполеон, имаше възможността (и освен това - моралния шанс) да се намесва неограничено в континенталната политика. В резултат той употреби цялото си влияние, за да построи първата в европейската история “система за колективна безопасност”.
  Първоначално бе съюзът Австрия, Прусия и Русия, сключен в Париж, на 26 септември 1815 г. Целта на Свещения съюз бе да осигури неприкосновеност на решенията от Виенския конгрес (1814-1815 г.) а после съюзът би могъл да се определи като “антифренски кордон”. Но през ноември 1815 г. към съюза се присъедини Франция (в ролята на заинтересована “ужасът на Революцията да не се повтаря”), а после и редица други европейски държави. Англия оставаше дълго време настрани, но после - с разбираеми колебания - се присъедини към съюза, на конгреса в Аахен през 1818 г.
  Системата, създадена от Свещения съюз, получи името “Европейски концерт”, т.е., ситуация, когато в Европа не съществува държава-хегемон. Това осигури на свадливите европейци 40-годишен мир. За втори път такъв дълъг промеждутък мирно и сито съществуване имаше след Втората световна война.
  Автор: Константин КРИЛОВ>> Пълния текст...
  Удар - с цифри
 • Дюрчани просто плаче за "нежна революция"
 • Унгарският премиер Ференц Дюрчани направо си плаче за нежна революция. Решил човекът да реформира радикално държавното управление. Не само решил, но и започнал да го прави.
  Новото правителство, което Дюрчани оглави след парламентарните избори през април т.г., има само 11, вместо предишните 14 портфейла. Броят на министрите от 17 стана 12. Съкращава се 50 на сто ръководният апарат на министерствата и над 20 на сто - на останалия състав.
  Служебните автомобили от 751 се намаляват на 433. С изграждането на нов правителствен комплекс канцеларската площ на самите министерства ще бъде сведена от 350,000 кв. м на 160, 000 кв. м. По такъв начин само от администриране на министерствата през 2008 г. се очакват икономии от 20 млрд. форинта (73 млн. евро) годишно, плюс еднократно постъпление от 75 млрд. форинта (273 млн. евро) от продажбата на сега съществуващите помпозни министерски сгради.
  Автор: Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Паника в Полша
  Т. нар. неправителствени организации в Полша са в паника. Канцеларията на полския премиер разработи проект за промени в закона за фондациите, който предвижда по-строг държавен контрол над тяхната дейност.
  - Промените в закона заплашват да парализират фондациите, които властите решат да вземат на мушка - казва Ева Кулик от фондацията “Стефан Батори” (полски псевдоним на Соросовото “Отворено общество”).
  Досега съответните полски министри имаха правото да упражняват контрол над това доколко решенията на фондациите са в съответствие с техните устави. С промените това право се превръща в задължение.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Културата в епохата на памперса
  От няколко века различни мислители (особено фантасти) изобретателно са мъдрували как произведенията на изкуството да се направят технически по-достъпни за човечеството. И никой не е обръщал внимание на очевидния днес факт, че по-трудното е да убедиш хората в достойнствата на подобна потребност.
  Защото не само електричеството, но и човечеството обича да се движи по линията на най-малкото съпротивление.
  Културната апаратура на един съвременен дом (библиотека, фонотека, албуми, радио, телевизор, видео, компютър) - дори когато комплектът не е пълен, - дава многократно по-големи културни възможности от онези, които са имали най-могъщите владетели някога.
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  За единството на православния свят
  Изказване на Сергей Бабурин, лидер на партията за национално възраждане “Народна воля”, зам.-председател на Държавната Дума на Руската федерация, при откриването на Московската международна среща на политическите партии “Православните народи в системата на световния ред”.
  Автор: Сергей БАБУРИН>> Пълния текст...
  Заключителен документ
  на Международната среща на политическите партии -
  “Православните народи в системата на световния ред”
  На 21-22 септември 2006 г. в Москва се състоя Международна среща на политическите партии - “Православните народи в системата на световния ред”.
  В срещата взеха участие следните партии: партия “Нова Зора” (България), “Народна воля на Приднестровието” (Приднестровска Молдовска република), Национално-консервативна партия на Русия (Русия), Партия за национално възраждане “Народна воля” (Русия), “Партия на националната инициатива” (Румъния), Демократично сдружение на Сърбия” (Сърбия), Сръбска радикална партия (Сърбия), Партия на регионите (Украйна), Прогресивна социалистическа партия на Украйна (Украйна), Движение “Свобода” (Сърбия).
  Ръководителите на политическите партии на православните народи се събраха по повод нарастващата заплаха за съществуването на православната цивилизация. Участниците в срещата констатираха, че днес православната цивилизация преживява сериозна криза, изправена пред заплахата да бъде погълната от други цивилизации и от изчезване.
  >> Пълния текст...