"Нова Зора" - брой 38 - 26 септември 2006 г.

Стягат обръчите около ДПС
Д-р Теодор БОЕВ

От доста време не само представителите на национално-патриотичните сили, но и всички честни политолози и експерти по избирателния процес говореха за огромното количество”мъртви души” в турските села, благодарение на които ДПС вкарваше непропорционално на реалното си влияние народни представители. Но те си стояха в списъците, тъй като никой не дръзваше да си навлече гнева на Доган. Или просто кореше поредната коалиция на анкарските петоколонци.
Най-сетне търпението преля. И ЦИК започна чистка на избирателните списъци. Оказа се, че само в Кърджалийския многомандатен избирателен район са заличени имената на 57 036 души, които имат адресна регистрация в района и постоянен адрес в Турция. Така на практика избирателите в района намаляват с близо една трета спрямо броя им преди две години за местните избори. На изборите за президент и вицепрезидент на 22 октомври в посочения изборен район по списък ще могат да гласуват 150 444 души (по данни към 6 септември), докато преди две години по списък те са били 207 480 души.
Подобно е положението и в другите т.нар. смесени райони. Към момента в избирателните списъци в цялата страна фигурират 6, 384 млн. избиратели, като са заличени около 580 хил. души. От тях се предполага, че около 26-27% са заличените имена на сънародници, които постоянно живеят в Турция и имат адресна регистрация в седемте общини на Източните Родопи. Само на Кърджали се падат една десета от заличените в цялата страна имена на избиратели. Жалко наистина, че предстоящите избори са президентски, а не парламентарни.
Вярно е, че прочистването на избирателните списъци само по-себе си няма да намали съществено възможностите за фалшификации. Какво пречи от списъците със заличените лица, които ще бъдат подадени в избирателните секции, да се прехвърлят имена в редовните списъци? И дали всички починали са обявени в служба ГРАО? Но така или иначе, първата крачка по набиването на обръчите на ДПС е направена. Наглостта, корупцията и и казнокрадството на “либералите” на Доган успяха да настроят против него всички партии. Антидепесарски елементи звучат в изказванията дори на предпазливия конституционалист Неделчо Беронов. След 1 януари 2007 г. изселниците в Турция пък ще трябва да избират между паспорта с лъва и този с полумесеца, което е още един електорален удар за ДПС. С една дума, примката около врата на Доган се затяга. Сигурно затова от половин година насам ни се чува, ни се вижда в публичното пространство.
Всичко добре, но защо, за Бога, трябваше толкова време да търпим?

Нагоре
Съдържание на броя