"Нова Зора" - брой 38 - 26 септември 2006 г.

Еликсири "втора употреба"
“Понякога божиите и хорските работи са в ръцете на някой трети”
Станислав Йежи Лец

Ако пък този трети, като управляващата тройна коалиция например, хич не го е грижа нито за Всевишния, нито за себеподобните, работите съвсем се оплескват. Най-сигурен белег за некадърното и безхаберно управление на една държава е нейното разединение - политическо, икономическо, социално, етническо, религиозно и пр.
Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
Избирателят - в капана на популизма?
Според редица анализатори основните интриги на предстоящите президентски избори ще бъдат две.
Първата е дали ще се стигне до балотаж, или настоящият президент ще спечели още на първия тур? Втората интрига е кои ще бъдат двамата претенденти за президент, които ще се борят за доверието на избирателите на втория тур?
Според редица социолози и наблюдатели твърде вероятно е това да бъдат настоящият президент Георги Първанов и лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров. Настоящият анализ е само още един непретенциозен опит да се добави един щрих в това необхватно поле и впечатляващо многообразие от анализи и прогнози.
Автор: Д-р Мария СИМЕОНОВА>> Пълния текст...
Стягат обръчите около ДПС
От доста време не само представителите на национално-патриотичните сили, но и всички честни политолози и експерти по избирателния процес говореха за огромното количество”мъртви души” в турските села, благодарение на които ДПС вкарваше непропорционално на реалното си влияние народни представители. Но те си стояха в списъците, тъй като никой не дръзваше да си навлече гнева на Доган. Или просто кореше поредната коалиция на анкарските петоколонци.
Най-сетне търпението преля. И ЦИК започна чистка на избирателните списъци. Оказа се, че само в Кърджалийския многомандатен избирателен район са заличени имената на 57 036 души, които имат адресна регистрация в района и постоянен адрес в Турция.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
ОМО “Илинден” прекали много
Че България е разграден двор, си го знаем от доста време. Но да се стигне дотам, че евродепутат ще се разхожда из страната и на всеослушание ще подстрекава към сепаратизъм, честно казано, не вярвахме. Но ето че и това доживяхме! Eвродепутат да обикаля България, и на всички срещи с представители на български институции да твърди, че не вижда нищо лошо в исканията на ОМО за откъсване на територии от България и присъединяването им към съседни държави. Ето това е заявил въпросният Бернард Джоан право в очита на кмета и Общинския съвет на град Сандански.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Малки хайлайфни драми
От ден на ден става все по-хубав животът на простолюдието, ама елитът пак не е добре. Вече минаха цели 17 години откакто доносите на Юнал Лютфи и Георги Марков събориха комунизма, а държавата още не е отпуснала на елита персонални боинги, та да скъси съвсем разстоянието, което го дели от бутиците на Запада.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Вероятният модел на войната на близкото бъдеще?
Тел Авив нападна Ливан, изпълнявайки плана на Вашингтон. Според този план Сирия и Иран следваше да бъдат въвлечени във войната, с което да се открие реална възможност за удари на САЩ и Израел по „несговорчивите” Дамаск и Техеран, това заяви наскоро президентът на Академията на военните науки на Русия, армейски генерал Махмут Гареев. Това обаче не може да не са го знаели военните специалисти на „Хизбула”.
Автор: О.з. полковник инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Има ли “помашки етнос” в Западна Тракия
В Мирния договор от Лозана на 24 юли 1928 г., който сложи край на гръцко-турската война, от гръцка страна се признаваше само едно единствено малцинство в Западна Тракия, а именно мюсюлманското. Решаващ критерий за това малцинство е религиозната му принадлежност, приета като единствената основа при размяната на населението между Гърция и Турция. Така няколко народностни групи (турци, помаци, цигани и др.) бяха включени в едно единствено малцинство.
Съгласно първото преброяване (1928 г.), проведено след “обмяна на населението” в Западна Тракия, могат, според “майчин език”, да бъдат различени три главни групи, изповядващи исляма: турскоговорещи, българскоговорещи и циганскоговорещи.
Лозанската конференция определи и границите между България, Гърция и Турция чрез разделянето на Тракия на три части. Поради това помаците придобиха особено стратегическо и политическо значение за националните интереси на трите съседни страни. На основата на местоживеенето им в Родопите те се превърнаха в основен аспект на граничната проблематика, тъй като регионът Тракия остана и за тези три държави, както преди, един от най-желаните райони. При това Западна Тракия, дадената на Гърция част, получи привилегията да има достъп до Егейско море и да се намира в непосредствена близост до Проливите. На основата на стратегическото си значение тя остана едно кризисно, експлозивно конфликтно поле между трите държави.
Автор: Д-р Севасти ТРУБЕТА>> Пълния текст...
Политическото родео е сложна игра
На 19 септември 2006 г. стартира официално президентската кампания в България. Политическият биг брадър обаче започна много по-рано - като сървайвър, така да се каже.
Някои от номинираните се отказаха или бяха принудени да се откажат от надпреварата. Дни преди последния срок за регистрация в ЦИК стана ясно, че Бойко Борисов няма да се кандидатира, нито ще подкрепи „общия десен кандидат” Неделчо Беронов. След като си поигра на нерви с костовистите и социолозите, столичният градоначалник заяви, че даже нямало да гласува на 22 октомври, тези избори не му били интересни, това не бил неговият мач. Борисов нямал интерес и към премиерския пост, но ако не му отпуснели пари за ремонт на бул. ”Цариградско шосе”, на следващите парламентарни избори щял „да ги отвее” всичките и сам да осигури тези пари. Той обеща на Иван Костов, ако му осигури (при необходимост) парламентарна подкрепа при недостатъчно депутати на ГЕРБ, никога да не се коалира с БСП. ГЕРБ още не е станала партия, а Борисов мисли за бъдещата си управляваща коалиция. Интересен ход. След всичките му номера около “подкрепата” за „общия десен кандидат”, оставаше само Иван Костов да му повярва, че не иска да става премиер. Дали пък Борисов не се стреми към царска корона...
Автор: "Зора">> Пълния текст...