"Нова Зора" - брой 35 - 5 септември 2006 г.

Обикновен расизъм
 • Английският блъф с “ограничаването на имиграцията” от България и Румъния
 • След кратка артилерийска подготовка в английските казионни медии корумпираното правителство на Тони Блеър (напр. търговията с благороднически титли), резидиращо в световната перачница на мръсни пари Лондон (над 30 млрд. долара годишно), обяви, че ще ограничи приема на българи и румънци.
  Както почти всичко в света на капитала, така и тая закана не е нищо повече от празен блъф. Вещественото доказателство за тоя блъф е фактът, че въпреки всички ограничения срещу преселничеството от Източна Европа досега Западът е изсмукал само от България над 1 млн. души.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Комитетски избори-2006: Ти кандидатира ли се за президент?
  Ако трябва да се даде кратка характеристика на стартиралата вече президентска кампания, най-подходящият израз е „комитетски избори”.
  Осъзнала най-после отвращението, което избирателят изпитва към „политическия елит” и политическите партии, олицетворяващи фалша и реалната корумпираност на българската демокрация на прехода, т. нар. политическа класа измисли поредната шарлатания за заблуда на електората. А именно, привидното оттегляне на старите партийни муцуни от президентската надпревара и оставянето й в ръцете на инициативни комитети. Съставени от интелектуалци, артисти, певци, спортисти и дори кметове, едни от които симпатизират на сини, червени и жълти идеи, а други просто на властта и на кандидатите с най-голям шанс да я спечелят, те са истинска екзотика дори за неукрепналите български политически традиции и нрави.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Пак излязоха по-умни
  През последните години основното занимание на дипломатите ни е да се мерим с румънците на тема кой е по-напред по пътя към Европа. В този контекст се изписаха доста злъчни статии от българските журналисти, в които не само се припомняха събития от миналия век, но и се разсъждаваше надълго и нашироко колко е изостанала Румъния в демокрацията, как още се чувствала полицейската държава на Чаушеску и т.н. Да, ама не. Румъния, за разлика от нас е нормална вече държава. И там има корупция, но виновните отиват в затвора. И там се краде, но няма мафия. И там има много цигани, но те не си позволяват да се нахвърлят с каквото им падне под ръка срещу полицаите. И румънците щат не щат дадоха бази на янките, но поне ще прибират наем.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Една конвенция - от два ъгъла
  Бележитият литератор, историк и тънък познавач на османо-турските работи Симеон Радев дава реалистична характеристика на наследилата византийските традиции “балканска дипломатическа школа” на Високата порта. Нейната неизменна във времето философия утвърждава, че определена доза двуличие е необходима в дипломацията, че е позволено всичко, което няма да се узнае, че човек трябва да е щедър в обещанията, които е решен да не изпълни.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Почва ли "войната на забрадките"?
  Доста време нашето общо взето атеистично общество хранеше илюзии, че България ще остане незасегната от ислямската инвазия в областта на бита и културата. В полза на тази позиция се привеждаха аргуменитите, че 45 години политика на държавен атеизъм е извършила своето, че нашенските последователи на Пророка са “битови” мюсюлмани, че те се влият от светския характер на Турция и т. н.
  Тези илюзии рухнаха. Закономерно бе, след като джамии и медресета никнеха като гъби, да дойде ред и на забрадките, и на дългите да земята покривала. Само месец след като приключи - поне формално - сагата със смолянските ученички Михаела и Фатме, които ходеха забрадени в продължение на цяла учебна година, сега съвсем естествено идва и желанието на кандидат-студентки от Турция да носят мюсюлмански религиозни символи по време на следването си. Това изправи университетите пред казуса дали да го допуснат.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Имаше ли позитивна алтернатива?
  Девети септември 1944 г. несъмнено е преломна дата в историята на хилядолетната ни Родина.
  Днес тази дата е оценявана абсолютно противоречиво.
  Именно тази крайно противоречива оценка ни кара да се опитаме и ние да изразим своето мнение. Естествено, не е възможно и не си поставяме за задача да разглеждаме всички оценки, критики и отрицания на този ден.
  Но това, което може да се каже съвсем определено, е, че 9.09.1944 г. е многозначна дата. Тя като във фокус събира както световни тенденции, така и верига от чисто български събития. Затова нека да се опитаме да навлезем във фокуса на този „пъзел”, за да може да си изградим едно повече или по-малко меродавно мнение за стойността на този преломен ден в българска история и съдба.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Кошмарът още е жив
  Изправени сме пред един рецидивиращ политически синдром - жертвата да доказва своята невинност, а нарушителят да се кипри с венеца на потърпевшия. Изминаха 20 години от злощастните събития, довели до смъртта на невинни български граждани, докато в последните години паметниците на палачите набъбват с учудваща бързина в различни краища на България. Атентите при гара Буново, в Пловдив, Варна и на други места, отдавна са удобно забравени от политическата върхушка. В името на големи идеи като етническата толерантност например. Но в името на същата етническа толерантност близките и потърпевшите от атентатите, очакват извинение. Също толкова необходимо и винаги навременно. Когато жертва и палач разменят ролите си, очевидно има сбъркани мерки. Сбъркани са мерките за историческата вина и отговорност, за добро и зло, за полезно и вредно. Затова нека си припомним какво беше, как беше и защо беше. И най-вече - за да не се повтаря никога.
  Автор: Веселин БОЖКОВ>> Пълния текст...
  Българското кисело мляко по света
  Напоследък все по-често се набляга на благоприятното въздействие върху човешкото здраве на съдържащите се в киселото мляко бактерии бифидас.
  Науката още не е напълно изяснила какво точно е влиянието върху човешкия организъм на киселото мляко. Но опитът и различните проучвания доказват, че неговата повишена консумация увеличава съпротивителните сили срещу различни заболявания и разгражда вредните вещества.
  Същевременно млечните киселини на киселото мляко подпомагат действието в чревния тракт на бактериите бифидас, улесняват усвояването на калция и белтъчините, предпазват от болести и укрепват здравето. Д-р М. Козарева, д-р Р. Еникова и д-р Д. Боцов съобщават, че L.B.Bulgaricum притежава способността да преминава бактерицидната бариера в началната фаза на храносмилателния тракт, да се адаптира в условията на дебелите черва за период от 7 до 14 дни и преодолява антагонистичното влияние на чревната микрофлора.
  Автор: Ст. н.с. Тодор МИНКОВ>> Пълния текст...
  Коварният Албион клевети
  Традиционно Великобритания от време на време излъчва импулси на българофобия, което не прави чест на родината на Шекспир. Апропо, по негово време, по израза на Андрей Пантев, Англия е едно “скучно провинциално кралство”...
  Сега, с приближаващото ни приемане в ЕС, английските медии подгряват нова неприязън към нашего брата. Представят ни като някакви новоявени хуни, които ще залеят прекрасния мъглив остров.
  Заглавията на вестниците бият тревога, като че ли вече сме спретнали лодки еднодръвки, с които да прецапаме Ламанша.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Инвалид от Кюстендил гушва букета
  Не останаха и четири месеца до големия финал, а България съвсем се приближи до Европейския съюз. Факт е, че вече не връщат гурбетчиите ни чак от Брюксел, а още от Словения. Ето защо, като си раздаде ордени за главозамайващите ни успехи, елитът се зае да излъска до блясък и някои по-тънки евроаспекти на своята душевност.
  Като начало елитът сложи край на балканските рушвети и вече взима само европейски комисиони.
  Народните представители престанаха да се напиват по съседните кръчми и сега само се дрогират в парламентарните тоалетни като страсбургски депутати.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...