"Нова Зора" - брой 34 - 29 август 2006 г.

Президентски избори 2006:
 • Криво седи стар кадия
 • Общият десен (на цели четири партии) кандидат, 78-годишният председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, щял да бъде “лице на нацията”, докато Георги Първанов бил “символ на политическата сделка”. Ако подобно твърдение, излязло от устата на един „стар кадия”, не е последица на августовските жеги, би трябвало сериозно да се замислим за паметта на новия „обединител” на дясното пространство, както и за кукловода, който му дърпа конците. Какво, ако не брак по сметка беше неговото номиниране от Иван Костов? Преглътнаха го „със снизхождение” и Стефан Софиянски, и с явно неудоволствие лидерът на СДС Петър Стоянов. Последният също бе номиниран за президент, но от земеделеца Георги Пинчев вместо от собствената му партия...
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Седмицата като памфлет
 • Открития и закрития
 • Казвали сме го и друг път, ще го кажем и сега: при бай Тошо беше лошо. Една година откривахме атомна централа в Козлодуй, на следващата - Нефтохим в Бургас, на по-следващата - НДК в София, фармацевтичен завод в Разград, спортен дворец във Варна или нов център на Смолян. Тълпи народ, духова музика, цвъртящи кебапчета, Тато раздава ордени на строителите и реже лентата на поредното болшевишко безумие. Скука, братя, пълна скука, фалш и сивота. Даже икономическата общност, в която членувахме, и тя така се казваше - СИВ.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Евксиноградски потайности
 • До последно на софрата
 • Нашият политически елит, особено неговото последно издание, намерило въплъщение в нине действащото правителство, все повече заприличва на разглезен римски патрициат от времето на дълбокия нравствен и морален упадък на славната някогашна империя. И тук се присещаме за сентенцията, родена по крайбрежието на мътния Тибър: нищо ново под слънцето. Все същите угодии, плюскане на корем, амурни занесии и отмаряне из отцепени райски кътчета на родината. Това пък защо - не ни е много ясно (елитарите са лишени от естетическо зрение), но неслучайно ни идва наум една друга поговорка, вече нашенска: разбира ти свиня от кладенчова вода.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Справедливост, а не мъст
 • Законопроектите за отваряне на досиетата - не са лек, а отрова
 • ДПС изпълнява поръчка на МИТ
 • В Народното събрание бяха внесени три законопроекта за разсекретяване на документите и обявяване на принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС) или бившето Разузнавателно управление на БНА (РУМНО) - на Касим Дал от ДПС, Петър Стоянов от СДС, и Иван Костов и група депутати от ДСБ. Предстои тяхното разглеждане на първо четене, след което трябва да се изработи общ законопроект и той да се приеме на второ четене.
  Няма да правя подробен анализ на трите законопроекта. Още повече, че многократно съм изразявал отрицателното си отношение към подобни закони за отваряне на досиетата на бившата Държавна сигурност. Само ще спомена още веднъж, че това е поредният опит за законово регламентиране на т. нар. процес на декомунизация и лустрация. С това обаче днешните управници не се отличават съществено от практиката преди 1989 г., т.е. от близкото минало.
  Автор: Проф. д-р Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
  Политическата метеорология
  Първата година от управлението на блажената тройна коалиция завършва с истински финансов Еверест. България като нищо можела да се превърне в Кувейт на Балканите, в смисъл, че може да премахне данъците за населението и фирмите.
  Това не е виц, а мнението на експерти след доклада на финансовия министър Орешарски. Вече знаем какво се случи с лозунга България - Швейцария на Балканите. Сега може да пробваме и с кувейтската матрица. Всезнаещият шеф на Института по пазарна икономика Красен Станчев потвърждава, че Кувейт е напълно постижима реалност за нас, българите. От думите на Орешарски пък всеки може сам да стигне до състоянието на истинска нирвана, защото хазната буквално преливала (да не ни залее само!), а във фискалния резерв се сбрали почти 6 млн. лева, нови пари, разбира се. Ние вече сме били по-добре по показатели и от новите страни-членки на ЕС.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Национализацията е спасение от приватизацията
  През последните три десетилетия кампании по национализация се проведоха в такива страни като Франция, Великобритания, Япония, Гърция, Аржентина. Така например при идването си на власт през 1981 г. френската левица на президента Митеран одържави 36 големи банки, а също най-важните химически, металургични, електронни и военни концерни.
  Така делът на държавните предприятия в промишленото производство на страната се удвои - от 15 на 30 процента. Вярно, след победата на десницата в парламентарните избори през втората половина на 80-те години във Франция започнаха нови приватизации. Ала и до ден-днешен тамошните политици не смеят и да помислят за предаване в частни ръце на такива ключови предприятия на енергетиката като “Електрисите дьо Франс” или “Газ дьо Франс”.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Бездомник спасява два човешки живота
  В шадравана пред президентството се дави човек! Депутатите от партия “Атака” събрали по левче на човек и сега пред парламента новият Левски раздава с големия черпак безплатна чорбица.
  Научавайки двете сензации едновременно, бездомникът Петров не се поколеба нито за миг.
  Пристигна на местопроизшествието съвсем навреме - цели двайсетина минути преди репортерите.
  - Ето ме, идвам! - викна той отдалече. - Само без паника!
  Веднага разбута насъбралите се. Не, нямаше никакъв слух: в шадравана наистина се давеше човек.
  Но никой не скачаше да му помогне!
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  И все пак - в Ливан
  След като подпечатихме участието си в различни операции под флага на НАТО, ето че пак ни оцениха подобаващо. От мисията на ООН искат български войници да участват като омиротворители в Ливан. Според различни източници това ще бъдат около 50 души, които ще са разположени в Южен Ливан, в базата на ООН при селището Накура, до границата с Израел.
  Очевидно, че ще трябва отново да се стягат раниците на бъдещите “съпътстващи жертви” или пък на “приятелския огън”. Бюджетът за операцията трябва да се отпусне от държавната хазна, а не от военното министерство. Тайнствените думи на министър Близнаков за четирите варианта на участието ни в операцията в Ливан остават неразгадани. Може би задълго. Кой ли ще ни пита нас как точно да отговорим на международните изисквания за военното ни участие, като отхвърлиха и щедрия жест корабът “Дръзки” да се намеси в Ливан...
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Спомняте ли си проф. Калоянов, г-жо?
 • Аритметика на грешките
 • Евродепутатката Елс де Грун наскоро обяви положението на ромите в кв. “Баталова воденица” като "срам за Европа". Елс де Грун е холандска депутатка от групата на зелените в Европейския парламент, член на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на комисията по петиции, както и на смесения парламентарен комитет ЕС-България. Г-жа Де Брун посети България и миналата - 2005 г., по повод новосформирания български парламент.
  Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Отворено писмо
  До г-жа Елс де Грун, член на Европейския парламент
  Plateau du Kirchberg, B.P. 1601 L 2929 Luxemburg
  Уважаема госпожо Де Грун,
  Направените от Вас публични изявления по осъществяване правата на човека и основните свободи в българското общество предизвикват неудовлетворение и загриженост поради тяхната явна насоченост против присъединяването на България към Европейския съюз. Още повече, че бидейки депутат в Европейския парламент, твърденията Ви би трябвало да почиват на обективност, коректност и взаимно уважение.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ, Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...