"Нова Зора" - брой 33 - 22 август 2006 г.

Дългият час на истината
80-годишнината на Фидел Кастро се превърна не само в негов личен празник. 13 август 2006 г. бе ден, в който летоброенето на свой ред се превърна в инструмент за геополитически натиск, ден, в който поздравите към Куба валяха от всички точки на земното кълбо, ден, в който политическите Мерлиновци вещаеха смърт и освобождение, ден, в който светът - по обичайния начин, и без оглед на рухналата Берлинска стена - се раздели отново на две.
Фразеологията на студената война не си отиде. Тя е все по-актуална и популярността й нараства не само заради мощното антиглобалистко движение по света, но и защото латиновълната не затихва, както се надяваха транснационалните корпорации.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Историята го оправдава!
Два съдебни процеса разтърсиха миналия двадесети век - Лайпцигският от 1933 година, по подпалването на Райхстага, и делото в Сантяго де Куба, през 1953 година, по нападението срещу казармата “Монкада”.
В единия процес главен обвиняем бе българинът Георги Димитров, в другия - кубинецът Фидел Кастро. Двамата показаха на света до какви върхове на човешкото достойнство могат да стигнат хората, посветили себе си на велики идеали.
Автор: Никола ИНДЖОВ>> Пълния текст...
Край на дивите реформи
 • Изборите показаха новите политически предпочитания на словаците
 • Резултатите от юнските избори в Националното събрание на Словашката република донесоха очакваните промени в политическата ситуация в страната. Избирателите не подкрепиха неолибералния курс на политически реформи, отказаха подкрепата, която би осигурила тяхното продължаване.
  Волеизявлението на народа бе насочено срещу тези реформи, които донесоха ползи единствено на чуждия капитал.
  Избирателите всъщност не подкрепиха и реформата в здравеопазването например, която би означавала трансформация на медицинските пунктове, болници, заведения и поликлиники - т.е., да се превърнат в акционерни дружества.
  Автор: Беата БЛЕХОВА>> Пълния текст...
  Прощавай, парно, сбогом, политика
  В чудна страна си живеем ние, българите. Дори през август, когато и господ спи на сянка, общественото внимание остава приковано върху далаверите на бившия шеф на софийската „Топлофикация,” прибрания в Националната следствена служба „пестеловник” Валентин Димитров.
  Първо, защото наближават президентски избори и политиците бързат да уверят (т.е. излъжат) избирателите и ЕС, че се борят срещу корупцията и организираната престъпност. Второ, защото абонатите на общинското дружество, превърнато от Валентин Димитров в семейна и партийна хранилка, наивно се надяват поне един човек да си получи заслуженото заради техните свалени радиатори и надути сметки, осигурили на В. Д. и неговите политически съдружници и покровители райски живот.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  За малко да отровят и водата на София
  На фона на нескончаемите битки за софийския боклук една много по-важна за здравето на столичани новина от миналата седмица мина почти незабелязано сред медиите. И не предизвика почти никакви коментари и реакция. Ето накратко фактите: мотел, ресторанти, бунгала, спортно-атракционен център и паркинг за автомобили искат да строят две частни фирми в непосредствена близост до основния източник на питейна вода за столицата язовир “Искър”.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Между Йехова и Аллах - мисията невъзможна
  Само преди три броя , коментирайки ситуацията в Близкия изток, “Нова Зора” предупреди, че българският войник отново ще бъде използван за пушечно месо от господарите на новия световен ред.
  В смисъл, че сервилното ни правителство ще реагира като новобранец пред ефрейтор на всяко искане да се изпратят умиротворителни части на ливано-израелската граница.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Българите зад граница - отново изоставени?
  ВМРО излезе със законопроект, предвиждащ автоматично да се дават паспорти на всички етнически българи зад граница. Няма да претендираме кой е авторът на тази идея.
  Вече 16 години родолюбивите партии и организации водят отчаяна битка майка България да разпростре крило над потомците на своите чада, прокудени далеч от родината или по силата на фатални исторически обстоятелства, останали в пределите на съседните държави. И че държавата ни трябва да се поучи в това отношение от законодателството на страни като Германия, Унгария, Гърция или Израел, където действа “законът за кръвта”.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  По Хемингуей и не съвсем
  На 27 януари 1923 г. канадският вестник “Торонто дейли стар” отпечатва кореспонденция от международната конференция в Лозана. Автор на публикацията е Ърнест Хемингуей. В продължение на осем месеца в швейцарския курорт преговарят дипломати от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Югославия, от една страна, и Турция, от друга. Тяхната задача е да подготвят мирния договор след приключването на британско-гръцката агресия срещу Турция. Като наблюдатели на заседанията са поканени представители на Съветска Русия и България. Кореспонденцията е в типичния за Хемингуей закачливо-заядлив стил. От нея не може да се разбере кой знае колко за самата конференция, но авторът явно не се е стремил към това. Главно място е отделено на италианския диктатор Мусолини, който тогава е новост за света. Неслучайно и кореспонденцията е озаглавена “Мусолини - най-големият блъф в Европа”. С редки изключения имена на други участници в конференцията не се споменават.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Позор или слава?!?
  Духът на Великия Ботев, е жив! Броди между нас и ни пита: “Кажи ми, кажи ми, бедни народе, кой те в тази робска (днес сиромашка б.м.) люлка люлее! Тоз, що спасителя прободе на кръста нявга в ребрата, или тоз, който толкоз години ти пее “Търпи и ще си спасиш душата”!?!
  Не чувайки отговор Ботев, ядовите се провиква “Тежко, тежко, вино дайте. Пиян, дано аз забравя туй, що глупци вий не знайте, позор ли е или слава....
  За “славата” БНТ се сеща, но за позора мълчи?
  Предполагам, че между Стоте велики българи достойно място ще намери и великият цар Самуил.
  За да си припомня неговите дни и дела, прелистих авторитетното издание на БАН, четиринадесеттомната “История на България”.
  Автор: Сталю СТАЛЕВ>> Пълния текст...
  Какофония от фалшиви звуци
  Уважаеми г-н Спространов,
  Настоящото писмо може да ви се стори любопитно, но ако сте много честолюбив, възможно е и да Ви наскърби. Повярвайте, не това е целта ми! Ето за какво става дума.
  За втори път ме спират на улицата, като се припознават в мен, вземайки ме за Тома Спространов. В това няма нищо обидно, разбира се, ако не трябваше да изслушам укорни думи, които всъщност касаят Вас. Грешката произлиза от факта, че и двамата сме гололави, и двамата имаме отношение към микрофона и телевизионния екран и това вероятно създава някакви асоциации. Лично аз не намирам, че има физическо сходство помежду ни.
  Автор: Веселин АВРАМОВ>> Пълния текст...
  Политкоректността
  Eдна руска приказка започва така. Почукала веднъж лисицата на вратата на зайчето: “Зайченце, мръзна, дай да си подържа поне опашката на топло в твоята къщичка!”. Зайчето се смилило, пуснало я. Вкарала си опашката лисицата и рекла: “Зайченце, и краката ми мръзнат, пусни ме поне в преддверието да се постопля”. Пуснало я зайчето в преддверието. Влязла тя и рекла: “Зайченце, гладна съм, дай ми да ям”. Сложило я зайчето зад масата, дало й да яде. Гостенката се нахранила и казала: “Махай се оттук, това е моят дом!”
  Днес в Русия мнозина си спомнят тази приказка, когато става дума за мюсюлманска имиграция. Всъщност тъкмо различните фази на тази приказка виждаме днес и в "цивилизования свят". В Европа приказката вече е в решаващата си фаза - бесни арабски тълпи крещяха неотдавна по улиците на Дания и Франция: “Махайте се оттук, това е наша земя!” Колкото за Русия, тя все още е на етапа “от преддверието - към масата”.
  Автор: Юрий МАКСИМОВ>> Пълния текст...
  Православна държава ли сме
  И това доживяхме. Обратно на известната песен - църквата да си купува манастири. Думата е за нашумелия случай с историческия манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна, който бе обявен за продан на публичен търг. И който Варненският митрополит Кирил откупи чрез подставени лица за над 600 000 лева.
  В случая може само да адмирираме находчивите действия на дядо владика. Както и родолюбивите бизнесмени, помогнали му да осъществи тази операция. Но защо църковните архиереи трябва да се занимават с подобни сделки, за да се преборят с безхаберието на държавата и нейните служители?
  Автор: Паисий НЯГУЛОВ>> Пълния текст...
  Новият златен век на България
  Как да ощастливим родното простолюдие?
  Ами много просто. Всички политици, начело с Мегленка Кунева, си правят пластични операции и придобиват мъжествения облик на Бойко Борисов. Рейтингът им тутакси пробива тавана на женските блянове. Министрите престават да си завиждат един на друг и с дружни усилия закриват АЕЦ “Козлодуй”. С Божията помощ Светият Синод наследява свещоливницата в Самара и връзва баланса на родната енергетика во веки веков. Над свещоливницата опълченски плющи Самарското знаме.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...


  карикатура: Тодор Цонев