"Нова Зора" - брой 16 - 25 април 2006 г.

Сапуненият мехур
Както знаем, маниакалността ходи по хората, а лидерската маниакалност - по политици, треньори и генерали. Всички знаехме, че Волен Сидеров е доста суетен. Но не подозирахме, че положението е чак толкова сериозно - и че отива към патологична лидерска маниакалност. А трябваше да се досетим - още когато (в началото на формирането на парламентарната група) караше всеки депутат да подпише декларация за лична лоялност към него. Или когато с истеричаво-авторитарен замах абсолютно произволно изгони неколцина депутати, за да обезсили лявото крило в парламентарната група.
Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Тежестта на историческата отговорност
Българските медии широко осветиха случилото се на последния пленум на Висшия съвет на БСП. На него социалистите почти единодушно одобриха разполагането на американските военни бази на наша територия.
Извън емоционалните оценки, които най-често приветстваха реформирането на соцпартията и нейната прозападна ориентация, появиха се мнения, че този акт е противонароден, накърнява националните интереси, обслужва безропотно агресивната администрация на Джордж Буш. Фрапиращо прозвуча присъдата, че БСП оттук нататък може да се таксува като “нова” партия, която се отказва окончателно от традиционните си ценности и завива рязко по пътя на глобализма и доктрината на идеологическите войни, подклаждани и провеждани от свръхдържавата САЩ.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Доган рентгена
Казано е - каквото си направи човек сам, никой не може да му го направи. В капана на тази формула попадна дори и един безспорен хитрец като Доган. Всичко започна на 23 юни м.г. в “Шоуто на Слави”, когато лидерът на ДПС изтърва сакралната фраза за обръча от фирми. И нагло добави: "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или най-малко, с моя усмивка”.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
Политик
Душко Добродушков беше най-обикновен нашенски професор - от тия, дето все треперят от сметките в пощенските кутии и от бездомните кучета по улиците.
Ала ето че дойдоха изборите през юни и проф. Добродушков стана депутат.
И като се прибра вкъщи от първото пленарно заседание, застана пред огледалото и ахна от изненада. За броени часове той се бе преобразил не само в политическо лице, но и в политическа фигура. И то с надлежната политическа осанка!
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Един политически мушмурок
Той е класика, достоен да бъде персонаж в плутовски роман. Той е мезозойска рептилия, оцеляла през всички политически протуберанси и катастрофи, животуващ и днеска на сита държавна ясла като шеф на Комисията по хазарт.
Както казва Дядо Вазов, “много имена и лесна слава” минаха и заминаха по своя ред и вече никой не си и спомня за тях, но нашият герой като шамандура се държи на повърхността на разбунените политически води. Той е синоним на вечното оцеляване. Той е ярък пример, че в България всичко е възможно.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Войната срещу Иран - опит за прогноза
През 552 г. пр.н.е. лидийският цар Крез попитал Делфийския оракул: „Трябва ли Крез да изпрати армия срещу персите?” Отговорът бил: „Ако Крез изпрати армия срещу персите, той ще унищожи велико царство”. Крез повел войските си и унищожил собственото си царство.
Какъв е отговорът на съвременните оракули - компютрите на Пентагона? Суперсилата Америка може да унищожи своя противник, но трябва да е готова да получи неприемливи за сигурността й бойни загуби. Сигурността зависи не от способността да се спечели победа в конфликт, а от изкуството той да бъде предотвратен. Така тълкуват отговора американски военни анализатори.
Автор: Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Балкански нрави през страстната седмица
Стана тя, каквато стана! Един сблъсък, един побой, три срязани гуми, изстрел и куп лъжи, и от образа на “новия Левски” не остана почти нищо. Тефтерчето на Апостола е изгубено, "спомоществователите" на партията остават неизвестни, а банковата сметка за субсидията на Коалиция НО "Атака", е сменена с друга, по-лична.
Отключи се опасният меахнизъм, наречен "медийна екзекуция". Автоцензурата, която до този момент донякъде въздържаше журналистите от крайности, отпадна. Те забелязаха падналия лидер на "Атака", който доскоро заплашително набираше рейтинг, и като същински хиени вкупом се нахвърлиха върху му да не би да се надигне.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Каква социална политика, какви 5 лева ... ?
На петата национална конференция на КНСБ (28.02 т.г.), държавният глава Георги Първанов поиска законово да се гарантира “правото на закрила срещу бедност и социална изолация”. От същата трибуна Емилия Масларова отправи поредното си “трогателно” обръщение към излъгания електорат. “Нека си простим, че има народ смълчан и държава боса”, помоли социалната министърка шест дни преди Сирни заговезни.
Дали Масларова си дава сметка, че когато битието на значителен брой българи се е превърнало в мъчителна битка за оцеляване, подобни патетични изявления звучат по-скоро цинично отколкото поетично? Особено, ако управляващите си правят оглушки за това, което са обещали.
Автор: Рени МЕРЕТЕВАВ/FONT>>> Пълния текст...
Националните предприятия и бъдещето на България
Подготвеният проектозакон за национализация фактически („ренационализация", б.м. Н.С.) на приватизирана през последните 14 години общонародна (държавна) собственост, от страна на парламентарната група на „Атака”, определено предизвика най-широк отзвук сред българското общество. Както можеше да се очаква, неолибералните средства за масова информация у нас се постараха веднага да нападнат подобна „крамолна идея”. Че как може въобще да се помисля за подобна атака срещу „свещената частна собственост”.
Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Бареков, това не е новина! Това е лъжа!
На 18 април 2006 г. в. "Стандарт" публикува нещо, трудно ми е да го определя точно какво, написано от звездата на Би Ти Ви Николай Бареков. "Нещото" бе с надслов "Краят на грухтящите прасета в атака", а под него се мъдреше "Кариерата на Волен и компания е по сценарий на Оруел". В интерес на истината, не бях отварял "Стандарт", но няколко души ми "сигнализираха". Паролата бе "Оруел".
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Задръстеното ухо на Чичо Сам
В щата Мериленд, недалеч от Балтимор, се е ширнал комплекс от десетки сгради. Това е Форт мийд, най-секретният обект в САЩ. От съображения за сигурност сградите са без прозорци и са опасани с тройни заграждения, по които тече електрически ток.
Всеки Божи ден във Форт мийд хиляди математици, информатици и филолози от Агенцията за национална сигурност подслушват милиони телефонни разговори по цял свят. Тук се приема, обработва и “складира” информация от спътници, както и от петнайсетина подслушвателни станции, разположени в САЩ, Великобритания, на остров Кипър и т.н. Подслушвателните устройства покриват огромни периметри - от Европа те регистрират кацането на самолет в Китай или телефонен разговор в Пакистан.
По материали на чуждестранния печат>> Пълния текст...


Кръстоносци: Християн-демократ и Исус Христос
карикатура: Тодор Цонев