"Нова Зора" - брой 10 - 14 март 2006 г.

В битката за България
На 11 март в София, в сградата на НТС, се състоя Извънредният конгрес на партия “Нова Зора”. На конгреса присъстваха 132 от 139 избрани делегати от 28 организации в цялата страна. Отсъстваха 7 души по уважителни причини. Политически доклад пред конгреса изнесе Минчо Минчев, който бе избран за председател на партията.
Избрани бяха и Централен политически съвет от 33 души и Централна контролна комисия от 7 души. За председател на ЦКК бе избран проф. Евгений Гиндев.
Докладът, съставът на централните партийни органи и материали от конгреса четете в специалната притурка към броя.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Какъв да бъде национализмът на партия “Нова Зора”
В изчакване на пролетните наводнения тези дни “всички говорят” за друга напаст - национализъм. От митинга на партия “Атака”, която проф. Григор Велев (от “Целокупна България”) нарече прибързано “дим от изгасващ огън”, се разгоря засега дискусия, от която става ясно, че нещо почва да пари под табаните на управляващите. Щом чуха от националисти за “национализация”, всички анализатори и политици вкупом тръгнаха за телевизиите да защитават паралелния свят на елита, от който никой не излиза беден.
Темата за национализма се оказва благодарна. Той е толкова многолик, че всеки има възможност да говори напоително каквото му хрумне. Така например проф. Георги Марков се опита да ни изпрати по тъчлинията с твърдението, че “национализмът бил умен и глупав”. Естествено, България се нуждаела от първият. Други слагат равенство между “социал-национализъм” и “национал-социализъм” и се питат дали нямаме работа с Ваймарския синдром.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Политическа резолюция
Политическа резолюция
на Извънредния конгрес на ПП "Нова Зора",
проведен в София на 11 март 2006 г.

Извънредният конгрес на ПП "Нова Зора", след като разгледа и обсъди фундаменталните проблеми пред българската нация, държава и общество, прие категорична политическа резолюция за позицията на партията по някои от най-важните аспекти на настоящия исторически момент...
Извънреден конгрес на ПП "Нова Зора">> Пълния текст...
Централни органи на партията
Централно изпълнително бюро, Централен политически съвет, Централна контролна комисия...
Извънреден конгрес на ПП "Нова Зора">> Пълния списък...
Мисия в Ашраф:
На завет в окото на урагана!
Отмина Трети март, без да се случат пророкуваните етнически сблъсъци, въпреки провокациите в “онази” подписка за признаване на турско малцинство и на турския език като втори официален.
Шествието и митингът на партия “Атака” навръх националния празник протекоха цивилизовано, макар да се чуваха скандирания “Оставка”, “Долу ДПС!” и т.н. Само лудият, покачил се на едно дърво, напомняше с нещо за финала на прочутия Вазов роман...
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Дали не ги е срам господа академиците?!
На 1 март т.г. проф. Александър Фол напусна този свят. Той беше изпратен от стотици студенти и почитатели, между които беше и президентът на републиката Георги Първанов. В траурните слова често се чуваше определението “истински академичен учен”. (Какво ли значеха тези думи - дали пък няма и неистински академици?!)
Факт е, че този безспорен академичен учен не придоби званието “академик”. Беше отхвърлен от академичен съвет. Разбира се - при тайно гласуване.
Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
Антибългарска енергийна политика
Преди десетина дни президентът Джордж Буш обяви пред агенция Франс прес новата стратегия за енергийно развитие на САЩ. Тя предвижда да бъде подновено изграждането на атомни електроцентрали до 2010 г., “за да се премахне енергийната зависимост на страната от други, враждебно настроени държави”.
Буш посочи като пример Франция, която получава 78% от тока си от ядрената енергетика. Американският държавен глава подчерта, че атомната енергия е “безопасна и чиста”.
Целта на промените е към 2025 г. 75% от вноса на нефт от Близкия изток да бъде компенсиран със собствено производство. След като реакциите срещу агресивната американска политика излязоха извън контрол, а страните от Близкия изток все по-ожесточено отказват да се примиряват с икономическите и окупационните интереси на САЩ, един от главните инициатори на тази инвазия - Буш, апелира за независимост. Подобна американска узурпаторска тенденция е налице и в България, но това е друга тема.
Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
Историческото наследство - национално богатство
В статия от рубриката “Лични” (в. “24 часа”, 16.12.2005) се пледира да се остави защитата на “антиките” на България в ръцете на частните колекционери. Трябва да свикнем с шума на багерите, взривовете и металотърсачите, с които се търсят антики за изискани ценители, и да се поклоним на онези, които вечер с чаша уиски в ръка и скъпа пура в уста се наслаждават на своите съкровища, спасени от износ в чужбина, запазени на полза роду болгарскому...
Причината: държавата не е способна да се грижи за намереното под земята, тя дори “като че ли не желае да го притежава, или по-скоро не може да си го позволи”. Частните колекции и музеи трябва да се узаконят, за да не се чувстват техните собственици гузни.
Автор: Проф. Рашо РАШЕВ>> Пълния текст...
София: расте и мирише
Въпреки капризите на времето, пролетта чука на вратата. И ако снегът скриваше досега грозните следи от човешката немарливост, когато се стопи, столицата ни София ще придобие същинския си образ под ласките на пролетното слънце - на най-мръсния град в Европа, че и в България.
И в Германия някои градове имат проблеми със сметоизвозването, но не поради липса на сметища, а защото работниците от чистотата стачкуват за по-високи заплати. А боклучавите проблеми на София са предизвикани от управници с манталитет на мургави овцекрадци.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Последното престъпление на Хагския трибунал
Трибуналът в Хага е най-голямата глупост в края на 20 век - каза ген. Ратко Младич, когато беше призован като обвиняем в него. На 11 февруари т.г. частният съд на НАТО доказа неговите думи, след като “отказа правото на живот на Слободан Милошевич”. Това заяви първият зам.-председател на руския парламент Любов Слиска.
Тези, които създадоха ad hoc трибунала за престъпленията в бивша Югославия, трябваше с няколко показни процеса да оправдаят агресията на НАТО през 1999 г. САЩ оттеглиха подписа си от Римската конвенция (1998 г.), която предвижда наказания за геноцид, за престъпления срещу човечеството и за военни престъпления, чрез създаване на Международен наказателен съд. Компетенцията на този съд няма да е ограничена географски или по време. Така за първи път в историята всеки политически или военен престъпник ще може да бъде призован да отговаря за нарушаване на правните закони. Американците отказаха да подпишат конвенцията. Двойният стандарт на външната политика на САЩ поставя американските генерали, войници и тайни агенти над международното право. Налагайки "демокрация", те могат да убиват, да нанасят удари, да заповядват икономическа блокада и да бъдат отговорни само пред американски институции.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Докога двойни стандарти?
Във Виена започнаха първите преки преговори между Сърбия и косовските албанци за бъдещия статут на Косово. Западът настоява въпросът да бъде решен възможно най-скоро, още тази година. Нещо повече, западните представители не крият, че според тях оптималното решение на косовския въпрос е референдум. Резултатите му са предрешени - абсолютното мнозинство косовари ще гласуват за независимост от Сърбия.
Противоположна обаче е позицията на Запада за Абхазия и Южна Осетия - той ги смята за неотделима част от Грузия. Русия изразява принципно несъгласие с тази позиция и настоява за универсален подход в уреждането на конфликтите около тези територии. Неотдавна Владимир Путин зададе закономерния въпрос: “Ако някой смята, че на Косово може да се предостави държавна независимост, защо да отказваме същото нещо на абхазците или на южните осетинци?”
Автор: Алексей МАКАРИН>> Пълния текст...
Бушовото Министерство на Истината
Когато в гимназията за първи път четох романа на Джордж Оруел „1984", бях поразен от способността на Министерството на Истината да кара обществото да забрави една истина просто чрез заявяване на обратното.
Трите лозунга на Партията, управляваща Океания - „Войната е мир”, „Свободата е робство” и „Невежеството е сила" - разкриват таланта й да обръща значението на думите.
Автор: Реджи РИВЪРС>> Пълния текст...
По стълбата обратно
В едно студено зимно утро чух откъслек от диалог по телевизията. “Как мислите, излязохме ли от тунела или още сме в него?” Отговор: “Да, вече излизаме, показа се светлина, но странно: тази светлина грее, а не топли.”
Ясно и просто, тунелът свършва, реформите, които трябваше да ни изведат под нови, въжделени небеса, излязоха ялови напъни на безсъвестен и крадлив политически елит. Провалиха се с гръм и трясък. Истинска черна яма се отвори под краката ни.
Празникът, обещаван в красиви речи, не се състоя.
Автор: Георги СТОЯНОВ>> Пълния текст...
Кого тревожи призракът на комунизма?
15 години след “официалното оповестяване” на кончината на комунизма неговият призрак пак броди из Европа.
Нито едно от големите политически явления на 20 век не минаха без кръв, само че “историческите баталии” се отнасят не само за миналото, но и за бъдещето. Ентусиазмът, с който западните официални кръгове днес танцуват на гроба на комунизма отчасти е свързан безспорно с днешното състояние на отношенията им с Русия и Китай. Но в това се вижда и стремежът да се докаже едно - че няма алтернатива на днешния капиталистически ред в света, и всеки опит тя да бъде намерена, неизбежно прераства в бедствия и кръвопролития.
Автор: Съмъс МИЛН>> Пълния текст...
"Елате ни вижте!"
Се тоз вик ме среща, изпраща по пътя,
по кръчми, по хижи - ума ми размътя.
Отбивам се в селското бедно жилище:
картина плачевна душа ми покъртя!
"Елате ни вижте"
Автор: Иван ВАЗОВ>> Пълния текст...


Минчо Минчев на трибуната на конгреса