"Нова Зора" - брой 9 - 7 март 2006 г.

Нашата борба
или символ-верую на ИК на Политически кръг "Зора"
Обръщение
към делегатите на
извънредния конгрес на ПК
"Зора" - София, 11 март 2006 г.

Петнадесет години след началото на т. нар. демократичен преход резултатът е очевиден и красноречив - пълна разруха във всички области на обществения живот. Родината ни е изправена на ръба на истинска национална катастрофа. Тайната на прехваления “демократичен преход” бе сведена всъщност до тотално разграждане, до повсеместно разрушаване и разграбване във всички обществени сфери без никаква друга ясна цел освен прякото облагодетелстване на един много тесен обществен слой, самообявил се за национален, политически и стопански елит.
Прикриваща се зад различни разноцветни партийни етикети, класата на "новите българи" се изроди в изключително хищна и безотговорна, алчна и брутална върхушка, която успя да подчини на тясно груповия си и клиентелистки интерес волята на огромното мнозинство от граждани на България.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Една реплика и едно обяснение
В едно есе, озаглавено “А кои бяха Левски и Ботев?..”, публикувано във в.”Нова зора” (28.02.2006), Венцел Кранц ни убеждава, че националната идентичност и самосъзнание на българската нация е подложена на методично и сигурно разрушаване. И за да подкрепи тази своя теза, а и самото заглавие на есето, той посочва, че “Христо Ботев и Васил Левски падат от учебника по история за пети клас и ще се изучават година по-късно...”. Но дори и по-късно на децата те няма да се представят като революционери, а... малко по иначе - защо? - за да не се възбужда етническа омраза и да се пази етническият мир (?).
Че авторът е прав - прав е! Но аз искам да го успокоя, като му кажа, че точно по това време, когато неговата работа е отпечатвана във вестника, в друг вестник вече е показан образът на наследника на Апостола. На първа страница на в. ”Атака” (27.02. 2006) е отпечатана странна, но съвсем ясно целенасочена комбинация между ликът на Левски и този на Волен Сидеров. Без колебание може да се определи, че в този колаж съвсем съзнателно е търсена някаква прилика между двамата. Но не толкова физическа, колкото идеологическа прилика. Това личи дори в посоката на техния поглед, което трябва да внуши на читателя впечатлението за единство на възгледите. Липсва само устремно вдигнатата в хитлеристки жест ръка на националсоциалистическия диктатор. Това обаче може да се обясни не само с духовната нагласа и характер на Левски, но и с това, че българският възрожденски революционер е живял много преди годините на германския фюрер и не би могъл да му подражава.
Автор: Проф. Димитър Овчаров>> Пълния текст...
История срещу историята
Вече цял месец продължават обществените дебати за бъдещето на националното училищно историческо образование. Засега се концентрират върху учебното съдържание като фактология и евентуалната промяна на внушенията към ученическата аудитория. Тези проблеми обаче са прехвърлени в ръцете на бъдещи автори на учебници. Заобикалят се важните въпроси, които са в ръцете на министерството - учебните програми и разпределянето на учебния материал по история от първи до дванайсети клас.
Проблем за решаване от МОН са и интердисциплинарните връзки на историята с географията, литературата, философските дисциплини и правото. От МОН зависят и финансите, с които може да се подпомага обучението по история.
Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
21-вият век и драмата на човечеството
Доклад, изнесен на Националната конференция "Не на чуждите военни бази в България! Да на мира", 25 февруари 2006 г.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Американските бази - позор за тройната коалиция
Българите вече години наред страдат от обръчи от фирми, които финансират нечестиви политици и криминали и изсмукват соковете на държавата. Оцелявайки поединично, нашите сънародници сякаш не забелязват друг обръч, стегнал цялото земно кълбо. Това е обръчът от американски военни бази, които само извън пределите на Съединените щати са 702 на брой, и са разположени в 130 държави с повече от 1 милион войници в тях. Гигантски октопод, който за да не отпуска пипалата си, се нуждае от 1 милиард долара дневно. Да играеш ролята на световен полицай, струва много скъпо.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Социализъм по уелски
Тауър колиъри е единствената въгледобивна мина в Уелс. Оцеляването й се дължи на факта, че е собственост на миньорска кооперация. Директор на мината и председател на кооперацията е Тайрън О’Съливън, 60-годишен набит мъжага с над 45-годишен стаж в бранша Освен това той е ръководил и профсъюза в Тауър колиъри цели двайсет години. Тайрън О’Съливън е деклариран социалист.
- Със своята дейност ние доказваме, че социализмът функционира, че работниците могат да управляват предприятията, защото колективът, който контролира мениджърите, е по-ефективен икономически от частната фирма, в която всичко се присвоява от босовете. Истински професионални знания имат само хората, които работят под земята, а не директорите.
Това не са голи лозунги, а доказани истини, отразени в производствените резултати на мината.
Автор: в. “Фрайтаг”>> Пълния текст...
28 февруари: 100 години от смъртта на Марин Дринов
Българското възраждане придобива най-широк размах през 70-те години на 19 век. Цяла мрежа уредени училища се разстила из българските земи, създава се културният феномен на България - читалищата. В тази бурна епоха българската интелигенция съзнава необходимостта от един български книжовно-научен център, който да дава тон на нашия умствен живот и творческа дейност.
По това време български колонии има във Виена, Букурещ, Браила, Кишинев, Одеса, Галац и др., които са в съприкосновение с културата на другите народи и напредничавите идеи на 19 в. Именно в тези колонии се ражда идеята за Българско книжовно дружество.
Създават се няколко проекта - в Одеса, в Букурещ, в Галац. Но едва през 1869 г. се приема проектът, изработен на събрание в Браила, от 26 до 30 септември. Участват представители на българските общини от Русия, Румъния и Австрия. Поставено е началото на Българското книжовно дружество.
Автор: Мария КАЙКИЕВА>> Пълния текст...
България - инвеститор номер 1 на планетата
У нас много се говори за чуждестранните инвестиции. Както казват правителството и медиите, само миналата година в страната ни влязоха 2,2 млрд. чужди пари, които направиха живота ни още по-щастлив. Това, което скромно премълчават правителството и медиите, е, че най-големите задгранични инвеститори в света сме всъщност ние.
Ето, само по направените от Стефан Софиянски задгранични заеми столичани инвестират в джобовете на японските банкери по 90 млн. лв. годишно.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Преглед на печата
на фона на едно алчно старче
Бесепарите щели да правят парламентарна комисия за имотите на алчното старче от Мадрид. С това бесепарите откликвали на натиска откъм опозицията. Във връзка с което отхвърлиха предложението на опозицията за създаване на комисия за имотите на същото алчно старче.
Целта на позитановци е проста. А именно: да създадат не толкова опозиционна, колкото послушна парламентарна комисия, която да шикалкави до есента, когато давностният срок за имотите ще е вече изтекъл. Другите новини също са политически правилни, но поради липсата на вестникарски площи цитираме само тези от сряда. А ето ги и тях: - Тристранната коалиция за спасяване на имотите на алчното старче подари на 5 алчни чужди банки разни невестникарски площи в 1207 български пощи. - Докато гранични полицаи демонстрираха пред столични ученици как се залавя нарушител, в плевенското село Татари нарушители убиха със зверски изтезания още една старица. - В София пък погребаха Доктора, деловия партньор на трима министри на алчното старче, полицейският свидетел срещу Маргините се провали с гръм и трясък, волният шоумошеник Боби Цанков се похвали, че е натрупал в актива си 80 дознания и 9 следствени дела.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...


-Нашата партия малко да те притисне!..
Карикатура: Тодор Цонев