"Нова Зора" - брой 6 - 14 февруари 2006 г.

Един милион българи със смъртни присъди
Дори властите признават, че в страната има над 1 млн. здравно и пенсионно неосигурени българи. Какъв е действителният им брой, не е ясно, затова пък е сигурно, че всички тези хора нямат никакви легални доходи.
Именно те са най-онеправданите български граждани - пенсионерите поне са здравно осигурени и получават някакви пенсионни подаяния, колкото и жалки да са те.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Кое предизвика възмущението на мюсюлманите от Европа?
В момента се разгаря огромен изблик на възмущение сред мюсюлманската общност от публикуваните 12 карикатури в датския печат, които осмиват пророка Мохамед. Тези карикатури бяха публикувани още през септември 2005 г., но вълната на недоволството едва сега се надигна с цялата си мощ.
Защитниците на публикуваните карикатури подчертават, че свободата на словото и печата предполага пълна свобода при обсъждането на такива проблеми, включително и на религиозните догми. Според тях християнската цивилизация вече е отвоювала правото да се самокритикува, в това число и на религиозна плоскост, да осмива величини, смятани за светини в съответното национално съзнание: модерното мислене не може и не бива да се съобразява с универсални чувства на дадени групи от човечеството, още по-малко с религиозните. Това послужи за повод карикатурите да бъдат препечатани първо в Норвегия, а след това и в други европейски страни. У нас също се появиха препечатки на карикатурите.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Касим Дал - министър на истината
Преди няколко дни главният защитник срещу дискриминацията в България г-н Касим Дал обеща по матросовски да дискриминира учебниците по история. Той щял да назначава работна група за премахване на дискриминационните текстове и внушения в учебниците. Направо да се чуди човек - в кое време живеем? Подобни професионални профашистки работни групи е имало около 1940-1944 г., подобни групи е имало след 1944 г. до края на 50-те години. След 1989 г. с демократична историческа вършачка вършаха и декомунизаторите на Филип Димитров. Едните, другите, че и третите имаха месианската функция да изчистят историята от нещо древно, естествено, в името на нещо добро. Както може да се очаква, всяко такова поредно добро е съответно политическа репресия върху историческата наука. Няма значение как йезуитски ще го наречем - прочистване, редактиране, коригиране, дефашизиране, декомунизиране и прочие. След 1989 г. дори го нарекоха нормализиране, въпреки ненормалното насилие над обективните исторически факти.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Вечна признателност
Абе, прав е и новият щатски посланик редовно да ни кастри, че много сме я закъсали с престъпността и корупцията, ама и не е съвсем прав. Ами то никак не е честно да иска от нас да стигнем Америка ей така, дето се вика, на един дъх. И то след цели 45 години свиреп комунизъм.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Волен - едно име, което не очарова
Секретарят на Коалиция Национално обединение “Атака” и председател на Национално движение за спасение на отечеството Илия Киров, пред в. "Нова Зора"
Автор: в. "Нова Зора">> Пълния текст...
Вавилонски миш-маш
Манипулацията е истинското лице на медиите. По-дискретна или по-нагла, тя е същинският патос на новините, рекламата и политическата пропаганда. Но тя издайнически наднича и в привидно неутрални (уж обективни) предавания - студийни срещи, разнообразни дебати и т.н.
Има класически правила на манипулацията като премълчаване на истината, изполване на полуистини и явни лъжи; хипербола и литота; временно (предизборно) или системно заблуждаване; обработване в по-тесни граници на гилдията или по-широки - като образователната програма... Но има и специфични похвати, присъщи на отделни медии. Нека обърнем внимание на някои характерни телевизионни хватки.
Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Скандалът за карикатурите
 • тест за степента на цивилизованост на света
 • Гениалният карикатурист Илия Бешков, говорейки за карикатурата, беше казал, че първобитният човек, дивакът, няма нужда от хумор като обществена преценка, защото “дивакът е присъждал противника си, като го е изяждал, без да го вари в обществена кухня”.
  За тези думи се сетих в разгара на войната на арабския свят и Европа. Причината - карикатурите с образа на пророка Мохамед...
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
  Две речи в един ден
  През юни 2004 г. във Франция помпозно беше отбелязана годишнината от десанта в Нормандия на съюзниците (САЩ и Англия) през Втората световна война. За младите поколения церемонията създаде впечатление, че военният разгром на фашизма е започнал именно с този десант, че битката за Москва (1941г., танковото сражение на Курската дъга) и Сталинградската битка (1942 г.) са били някакви епизодични сражения. Руският президент Путин беше гост на тържествата, но не видя нито знамето, нито чу химна на страната, предизвикала с цената на милиони жертви обрат в историята на Европа. Как е стискал зъби като човек, практикуващ източни бойни изкуства, и с какво усилие на волята е премълчал, той си знае. Историята на Втората световна война се пренаписваше благодарение на разпадането на СССР и разграбването на Русия от олигарсите. В 21 век съветолозите продължаваха да работят денонощно, а НАТО да пълзи на Изток по териториите на бившите съветски съюзници. САЩ най-безцеремонно виждаха "заплаха за националните си интереси" и на Балканите, и в близката чужбина на Русия.
  След толкова наглост и фарисейщина на старите съюзници се чакаше отговорът на руската мечка. И той дойде. Пред 1000 журналисти на 31 януари т.г. президентът Путин нанесе своя изпреварващ удар два часа преди президентът на САЩ да произнесе своето годишно обръщение “За състоянието на съюза”. Пресконференцията на Владимир Путин разбуни духовете. Непредубеденият слушател чу аргументи и факти, които недвусмислено показваха че “специалистите”, отписали Русия като световна сила, малко са избързали.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Изложба на Виржиния Стоянова
  На 14 февруари в галерия “Триадис” (на ул. Герлово 7, в София) ще бъде открита изложба живопис и рисунки върху ръчно направена хартия.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Неговата болка беше и моя...
  Пламен Вълчев е доцент по живопис в катедра “Плакат” на Националната художествена академия в София. На фона на многостранните му изяви се открояват работите му в портретния жанр. Негови творби се намират в много български музеи, картинни галерии и частни колекции
  Художникът Пламен ВЪЛЧЕВ пред "Нова Зора"
  в разговор с Мариана АНГЕЛОВА
  >> Пълния текст...
  133 години от гибелта на Апостола