"Нова Зора" - брой 3 - 24 януари 2006 г.

Отмъщението на народа трябва да изпревари отмъщението на Гея
Обявената от президента Буш война на международния тероризъм, освен че обезсмисли съществуването на Организацията на обединените нации в този й вид, показа, че няма много общо с дневния ред на човечеството.
Началото на 21 век не дава надежди, че политиците, ръководени единствено от “национални”, или както цинично казва У. Чърчил, от “вечни интереси”, ще престанат да действат неадекватно и ще се вслушат в предупрежденията и прогнозите на учените.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Структурната корупция
 • Раздържавяване на водоснабдяването
 • Бившите управляващи разпродадоха Българската телекомуникационна компания и електроразпределителните дружества на т.нар. външни инвеститори. Както всички знаем, цените бяхакато на битака... Сега дойде ред на 19 концесии за водоснабдяването на различни градове в България, които също ще се продадат на на чужди фирми. Това, без съмнение, не е нищо друго освен приватизация на жизнено важен за цялата нация биоресурс.
  Когато търсенето (при пазарната икономика има напрежение между търсене и предлагане по правило) е гарантирано от неотменими биологични нужди на хората, а предлагането се извършва от позицията на монополно предлагане на продукта от страна на частни притежатели, тях нищо не може да ги спре в стремежа към максимална печалба. В тази връзка няма как да се избегне изнудването и рекетът над потребителите - обществото плаща възможно най-високата цена за жизнено необходимия продукт.
  Автор: Д-р юр.н. Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  БХК да млъкнат
  Вече 16 години правозащтниците от БХК, добре захлебени на чужда ясла, се надпреварват да търсят под вола теле по отношение на спазването на човешките права в България, злепоставят страната пред различните световни инстуции, най-вече пред Евопейския съд в Страсург. Дали пък не е защото по-голямата част от обезщетенията, които плаща държавата при загубено дело, отива пак в джоба на адвокатите от БХК...
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Идва следващият
  Завайка се т.нар. демократична опозиция в България. Заскуба си косите заради избора на главен прокурор. Всички десни медии - доколкото ги има, ореваха орталъка относно личността на Борис Велчев - ужас, ама той е внук на "онзи" Борис Велчев, от Татовото политбюро, ама комунистическите династии се завръщат, ама целият демократичен преход се обезсмислял, и т.н, и т.н.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Защо са нервни в Крушари
  През изминалите 16 години антиконституционната партия на анкарските петоколнци толкова се вживя в ролята си на “свещена крава”, че и най-малкият опит за протест срещу нейната антибългарска дейност предизвиква нервни реакции, протести и скрити заплахи. В наглостта си депесарските лидери вече стигат дотам, че да се оплакват на лидерите на чужди партии от техните активисти по места. За какво иде реч?
  ДПС в Добрич огласи открито писмо, адресирано до Сергей Станишев по повод частичните избори за кмет в Крушари. В писмото, подписано от депутата и областен лидер на ДПС в Добрич Ердинч Хаджиев, се изразява недоволство от изявления на неговия местен колега - народния представител от “Коалиция за България” и областен председател на БСП Ясен Пенчев. Цитираме едно към едно: “Сега, когато сме на прага на приемането ни в многонационалния Европейски съюз, когато всички са напрегнали мишци да изпълнят по-бързо заръките на голямото европейско семейство и когато това можем да направим единствено и само с общи усилия, нашите коалиционни отношения в Добрич са омърсени и поставени на сериозно изпитание”.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Хайлайфни чудеса
  Около седем и половина милиона българи, на които все някой друг им е крив, че не им върви в живота, често си задават риторичния въпрос стават ли и в наши дни чудеса. Стават я, как да не стават!
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  За собствениците на земя в България
  Наскоро министърът на земеделието и горите г-н Нихат Кабил публично се обяви за облагане на земеделските земи с данък. Не стана много ясно какви са съществените мотиви на г-н министъра и по тази причина не би било коректно да се търси връзка между неговите намерения и политиката на партията, която той представлява в правителството на Република България. Останалите политически партии се въздържаха от изразяване на категорично становище по този въпрос и вероятно изчакват да видят каква ще бъде реакцията на най-заинтересованата в случая страна - собствениците на земя.
  Автор: Спас ТЕНЕВ>> Пълния текст...
  Баташкото клане на българската гора
 • След разгрома на земеделието по всичко личи, идва редът и на гората
 • Чета във в. “Земя”, 3 януари, 2006 г., заглавие - през 2005 г. Над 20 000 акта за незаконна сеч. Подготвя се нова стратегия за управление на горите. Материалът преразказва съобщенията на зам.-министъра на земеделието и горите доц. Стефан Юруков и на инж. Илия Симеонов, началник на Национално управление на горите. Казва се, че в проектозакона за горите “основните промени са свързани с механизмите за финансиране, които да осигурят достатъчни средства за инвестиране в горите (курсивът е мой).
  Чудесно! Но аз съм неверник Тома. Тръгвам по пътечката, по която ще стигна до изворчето на пари. Защото зная и аз, че злощастията в България идват все от добри механизми и много добри намерения. Та видях че 14.5 млн. м куб. е годишният прираст на българската гора. Понастоящем се отсичат годишно 4.6 млн. куб. м. Годишно, т.е. “три пъти по-малко от предвижданията на лесоустройствените проекти и възможностите на гората” (курсив мой). Следователно увеличението на приходите има откъде да дойде. Проста сметка. Как досега никой не се е сетил...
  Автор: Никола ПОПОВ>> Пълния текст...
  Идва краят и на безвремието
  След безсрамното и безцеремонно нахлуване в нашите домове на шоу програми като “Биг Брадър” и “Шоуто на Слави”, едва мога да се притеснявам да употребя и по-цинични думи, за заглавие... И да попитам: - Защо бе, братя българи, защо? Ние овце ли сме, ние овче стадо ли сме или сме народ? Ние не сме ли способни да излъчим едни свестни хора да ни управляват, ами оставихме най-недостойните и най-непочтените да се гаврят с нас, да ни крадат по най-брутален начин, да ни лъжат и манипулират, както си искат и с помощта на своите жалки тридесетина процента от избирателите да ни обезличат и натикат в безвремието на историята?
  Зададохме своя въпрос, но отговор не чакаме. Тези същите успяха да съсипят и опоскат една уважавана и създадена с нечовешки усилия от цели поколения българи, държава.
  Автор: Марин АБАДЖИЕВ>> Пълния текст...
  За милиони няма закони
  На 12.01.2006 г. МС одобри Националната стратегия за борба с корупцията. Тя обаче е твърде обща и не посочва конкретни мерки и точни санкции. Според правосъдния министър Георги Петканов ясен план за действие ще има след две седмици. Интересен е предвиденият в документа механизъм за прилагане на етичния кодекс на министрите и предложението те да посещават курсове. Едва ли ще има инспекторат, който да следи това етично поведение, а необходимостта от “черни списъци” също подлежи на още обсъждания. Значи работата на учителите (по препоръка на МВФ и ЕС) трябва да бъде контролирана от комисии, които да ги атестират и дори да бъде оценявана от самите ученици, а за делата на “праведните и морални министри” това не е необходимо.
  Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
  Искаме да знаем!..
  С нетърпение очаквахме 46-ия конгрес на БСП - конгресът на победителите! Той трябваше най-после да даде отговор на много нелицеприятни, но фундаментални за обществото ни и за развитието и дейността на партията въпроси.
  През всичките тези години, когато БСП беше на политическото дъно, ние, нейните членове и симпатизанти, набрахме много оскърбления, горчилка, срам и незаслужени унижения и обвинения, и то точно за онова огромно строителство, в което заедно с целия народ вложихме ум, сърце, сили и младост.
  Натрупаха се много несигурни и грешни стъпки на партията, особено с доброволното и безотговорно сдадената власт, за която загинаха най-светлите мъже и жени на България; допусна се пълното разрушаване на икономиката и абсолютното разграбване на народното и държавно богатство, бесният износ на капитали зад граница, небивалото обедняване и обезлюдяване на страната, допусна се тоталната ликвидация и превръщането на България в свърталище на престъпници, наркотрафиканти и всякакви международни отрепки... И за всичко това - няма виновни! Няма отговорност! Напротив, най-големите гробокопачи на съвременна България са вече потомствени “достолепни” народни представители - от години несменяеми. "Най-заслужилите” от тях като Филип Димитров, Иван Костов, Евгений Бакърджиев, Соколовци, Муравеевци и компания и до днес тровят атмосферата в Народното събрание и по медиите, вместо да излежават тежки присъди за мракобесието си.
  Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  За краставите магарета и овцете
  Овцете стояха на каменистото плато и плахо се озъртаха. Нямаше и стрък трева. Докъдето погледът стига - все камъняк. Обзе ги отчаяние. Магарето, което ги доведе, им казваше, че тук има трева в изобилие, но явно и то ги излъга. Така ги лъжеха от много време и затова сега едва преплитаха крака от глад. Бяха се проскубали, коремите им бяха слепнали, а виметата им се поклащаха като сушени сливи на жаркото слънце. Много от тях боледуваха, други бяха метиляви, а трети не се интересуваха от нищо и покорно чакаха какво ще им отреди нерадостната съдба. Всички бяха обединени от едно чувство: примирение и раболепие към водачите. Но вярата и доверието ги докара пак до глад и отчаяние. Трябваше някой нов водач да ги поведе към тучните поляни, които им се привиждаха само в сънищата и за които непрекъснато мечтаеха.
  Наблизо до стадото се разхождаше едно магаре, което отвреме-навреме поглеждаше овцете. Мислеше си какво ли ще стане, ако застане начело на това измършавяло стадо. Но за това се искаше съгласие от овчаря, който с широкопола шапка и дънки се разхождаше наоколо и нервно размахваше камшик. Овчарят си подсвиркваше популярна кънтри песен и усилено мислеше на кого да повери водачеството на стадото. Магарето, което беше мераклия за вожд, бе краставо, но пък умееше да реве дълго и силно, като сипеше обещания наляво и надясно. То бе магаре от сой, баща му бе също лично магаре. А то самото беше безлично, раболепно, лъжливо и некадърно.
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Жуженето на търтеите
  Разслоението в българското общество не само че се състоя, но то е вече и демонстративно нагло. Отново се реанимира кастата на правоимащите, която наивно мислехме, че сме оставили в миналото.
  След всички екстри, с които се самоснабдиха народните избраници - с евтини жилища, почти безплатно обзавеждане на същите, нови супер клас автомобили (някои от които танково бронирани), прословутите кюфтета, наречени депутатски и ред други благини, ето че вече дискретно им се подпъхват пликчета с бая парица.
  Скандалът, както знаем, се разрази, когато Стела Банкова трясна пликчето с банкнотите на трибуната под ошашавените взори на председателстващия Корнезов. Тя доста вдъхновено изрече, че не може да си позволи да взема тринайста заплата при всякак окаяния хал на българите... После се оказа, че сумата не била тринайста заплата, а нещо като премия, формирана от икономиите в бюджета на институцията.
  Заплата или премия - все тя. Не било врат, а шия.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Кандидати за маймуни
  Който и вестник да отвори човек, която и медиа да включи, все ще попадне на някой, дето се заканва, че ще става я българският Елвис Пресли, я българският Арнолд Шварценегер, я българската Клаудия Шифър...
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Истинските стопани на “хижата”
  Геополитически и финансови причини за изострянето на отношенията между Украйна и Русия
  Украйна никога не е плащала на Русия с “живи” пари, само с услуги по транспорта на газа към Запада. Затова в договора, за който вече стана дума, цените за услугата транзитиране и за газа сам по себе си може да се разглеждат в смисъл на издължаване към Русия. Но трябва да сме готови, че Русия може да предложи “нулев вариант” за решаване на проблема:
  Автор: А. ФАДЕЕВ>> Пълния текст...
  Защо не пиша
  През 1946 г. Оруел пише есето “Защо пиша” (Why I Write). Посочва четири причини: чист егоизъм, естетически ентусиазъм, исторически подбуди и политически цели.
  През 1990 г. аз реших да пиша. Участвах на страната на СДС в маскарада около “първите демократични избори”. Беше някъде май месец, когато отхвърлих всички други варианти и разбрах - това е маскарад. До края на годината прописах по “исторически подбуди”.
  Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...


  Компромис
  карикатура: Тодор Цонев