"Нова Зора" - брой 2 - 17 януари 2006 г.

Не демографска криза, а геноцид!
Още по времето на 7-ото ВНС (1990 г.) японският професор Шимамото, само след две седмици престой в България, ни предупреди: “Ако вие продължите твърде дълго да търсите виновниците за кризата, то тя наистина може да се превърне в катастрофа. Наблегнете на селското стопанство, защото точно то за вашите условия може без големи инвестиции да ви изтегли от кризата”.
Но кой да слуша японския професор, който не си изсмукваше от пръстите тези съвети, а от преживяното след Втората световна война от неговата страна, когато жителите на Хирошима пържеха рибата си не в олио, а в машинно масло...
И наистина Япония след войната започна от нула, но със солидарност, изразена във формулата “Достатъчно за мене и повече за страната”. Свидетели сме как за две-три десетилетия тя отново се превърна в икономически тигър и втора икономика в света.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Нашата съвест е чиста
Поводите да дойде човек на една такава вечер като нашата, са много. Уважението към един от достойните представители на българската левица от втората половина на 20 в. - Васил Зикулов. Съзнанието, че ген.-полк. Зикулов е виден български военоначалник, ръководител на Военното разузнаване през продължителен исторически период. Фактите, свързани с биографията на Зикулов - партизанин, антифашист, участник във Втората световна война, партиен работник, получил поръчение да работи в областта на отбраната на страната. За интереса спомагат и оценките за вътрешните качества на личността - принципиалност, етика, проникновен ум, способност да достига до крупни обобщения за живота, човеколюбието, строгост на характера, който и зад благата усмивка, плюс добродушните сини очи, прозира ясно.
Разбира се, поводът за такова присъствие е книгата, главно книгата “Военното разузнаване на България и студената война”. Тя според мен е ценен влог в националната ни документална литература, в историята на въоръжените ни сили.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Достлукът си е достлук, сиренето е с пари
По-зрелите читатели на “Нова Зора” си спомнят как в първите години след 1989 г. платени адепти на либерализма, или просто ловки нагаждачи, се прехласваха пред икономическите успехи на Турция. И я даваха като държава за пример, измъкнала се от изостаналостта, защото в нея били забранени комунизмът, фашизмът и фундаментализмът. Е, за изминалото време българинът сам се убеди какво представлява съвременна Турция. Страна на евтини курорти и честни търговци. Хора, с които можеш да правиш алъш-вериш и да имаш достлук. Но не и истински бизнес. Защо напомняме всичко това? Защото навсякъде където ставаше въпрос за големи инвестиции, турската страна се държеше не като бизнесмен, а като стар феодален господар, за когото не важат правилата на деловата игра, а единствено имперскитее интерси.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Инфраструктура на сепаратизма
Темата за магистралите е сред постоянните рубрики в икономическите страници на вестниците. Напълно разбираемо - пътят е живот, като са казвали римляните. А и скандалите около концесиите за магистрала “Тракия” твърде дълго бяха коментирани и използвани и в предизборната кампания на опозицията през юни миналата година. Наистина, след като БСП и НДСВ се гушнаха коалиционно, всичко потъна в мълчание. Но това е друга тема.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
И Павката Шопов е неговият пророк
Здравейте, българи, аз съм Волен Сидеров! Това е “Атака”, всекидневната коментарна рубрика на телевизия “Скат”.
Всеки ден Ми пишете, че агонизирате в студ и глад заради новите сметки за изключеното парно и тока. Няма страшно, българи, краят на националните предатели вече се види! Ето, партия “Атака” проби крепостта на мафията и вече се придвижва съвсем като нея – с парламентарни мерцедеси клас S. След три години и половина пак ще има избори, и тогава и вие ще се придвижвате. Абонирайте се за вестник “Атака”!
Да, да, да, и вие ще се придвижвате! Стига, разбира се, да изберете за депутати истински патриоти и националисти...
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Здравето не е стока и не може да бъде обект на сделка
В нашето мило отечество вече седемнадесета година текат демократични процeси. 17 години съзнателно и търпеливо в обществото се насажда тезата, че се извършва "демократичен преход от тоталитаризъм към демокрация". 17 години обикновеният български гражданин търпи целенасочена, платена манипулация за “бедите от мръсното комунистическо време", която цели да го накара да се чувства виновен пред себе си и децата си, че е живял по това време.
Тази огромна пропагандна машина цели да спусне невидима информационна завеса, зад коя-то наши и чужди изедници безнаказано грабят сътвореното през “мръсното време".
Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
Асиметричният отговор на Русия
През 2006 г. в бойно дежурство застъпва първият полк от състава на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия, въоръжен със 7 подвижни стартови комплекси “Топола-М” пето поколение.
Според министъра на отбраната Сергей Иванов това оръжие ще повиши значително качеството и ефективността на руската ядрена триада: ракетни войски със стратегическо предназначение - стационарни и подвижни комплекси, морски сили, авиационни стратегически ядрени средства.
Днес не се очертава опасност от широкомащабна военна агресия срещу Русия. Но още седем държави имат ядрено оръжие и съществува опасност от разсейването му по земята. В международните отношения и разположението на силите в света действат процеси, които трудно могат да бъдат предвидени. В тези условия държавното ръководство на Русия е решило основа на отбранителната способност на страната да остават стратегическите ядрени сили, които са сравнително евтини и изискват по-малък състав от обикновените въоръжени сили. Американците не притежават наземни мобилни ракетни комплекси със стратегическо предназначение. Навремето те се отказаха от своя “Миджитмънт” в полза на относително по-големия брой подводници. За САЩ непрекъснатото кръстосване на ядрени ракети по страната им е абсолютно неприемливо. Но Русия с обширните пространства, покрити с гъсти гори, е решила, че може да си го позволи.
Автор: Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Живот назаем
Западноевропейците на възраст от 20 до 50 години купуват все повече стоки с пари от кредити. Сред задлъжнелите са дори пестеливите германци. Всеки три от четири леки коли във Федералната република са купени с потребителски заем. Дори новият диван или зимната почивка не се покриват от семейния доход. Всяко четвърто семейство изплаща някакъв кредит, изразходван за консуматорски цели.
За последните десет години общата сума на потребителските кредити нарасна с 50 процента. Това означава, че жителите на Германия дължат вноски на обща стойност 122 млрд. евро. Към тях трябва да се прибавят и 20 млрд. евро задължения по спестовно-разплащателни сметки...
По материали на чуждестранния печат>> Пълния текст...
Правни проблеми на американската окупация
Европейският съюз не одобрява разполагане на американски войски в Източна Европа. Преди две години България и Румъния бяха предупредени, че наличието на американски военни бази на тяхна територия ще забави влизането на двете страни в Европейския съюз. НАТО се превърна в дублираща структура на отбранителната система на Европейския съюз и влиза във фазата на затихващите функции. Вече се приема, че бъдеще имат тези български политици, които отчитат процеса на разпад и разпускане на НАТО и призовават за излизане на България от алианса.
България беше официално предупредена от Русия че разполагането на американски военни бази на българска територия, е пряка заплаха за сигурността й. Политическата класа си дава сметка за последствията от решението на България да заплашва държава като Русия. И децата знаят, че Америка няма шансове при конфронтация със стратегическия съюз Русия-Китай-Индия. България - също!
САЩ са сигурни, че ще наложат тиранията си над българския народ. На кого разчитат?
Автор: Борислав БОТЕВ>> Пълния текст...
Записки от политическата чаршия
Всички знаем как в библейски времена Дядо Господ създал Ева (знаем и от какво), след което я сложил пред Адам и щедро му предложил: “Избирай!". На това сега му викат маркетинг на дефицита.
Горе-долу в такава партийно-моногамна ситуация бяха поставени българите през прословутите 45 години. Поради което на доста хора се наложи да плащат ергенски данък... 10 ноември (о, йес!) сложи край на партийната оскъдица и моногамия. Че като настана една партийна полигамия, направо промискуитет! Изобилие, ви казвам - 300 партии, че и отгоре! Каквото ти душа иска. Семейни партии; файтонни партии; фантомни партии; масови; носталгично-нафталинени; автентично-селски, с градски или вносни лидери; бедни и богати, по-младежки и по-зрели (тоест пенсионерски); републикански партии за монархия; партии за еднократна и многократна употреба; по-реваншистки и по-малко истеричави; за пране на нашенски пари или за примамване на задгранични такива; лумпенски и лумпенско-интелигентски; тясно специализирани за избиване на комплексите на болни лидери или за задоволяване на апетитите на самоизбралото се ръководство; за хулиганско забавление на електората; за осигуряване имунитет на изпечени мошеници; за теманета към Европа; за навеждане към Босфора... Както виждате, списъкът е доста дългичък.
Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Как свършват империите
Бунтовете в имигрантските предградия на редица френски, белгийски, германски и други градове в края на миналата година поставиха под съмнение западния модел за интегриране на чужденците в културата на съответните западни страни.
Дълг на политиците е да извлекат поуки от метежите, които държаха в напрежение цяла Западна Европа. Защото предпоставки за тяхното възпроизвеждане има във всички европейски и неевропейски страни, в които има имигрантски малцинства, или етнически групи, които не се интегрират в съответните общества, въпреки шумно рекламираните "десетилетия на тяхното включване". Умните се учат от чуждите грешки, а глупавите -от собствените си провали. Американецът Патрик Бюкенън очевидно е по-прозорлив от нашия “политически елит”, който продължава да заиграва предизборно с ромите и не прави абсолютно нищо, за да премахне причините за демографската катастрофа, надвиснала над българите. Казват, че към 2050 г. 40% от населението на България ще е съставено от представители на малцинствата. Очевидно причините за отрицателния прираст на българите не са само икономически, щом при същите икономически условия други етноси преживяват бум на раждаемостта. Да не забравяме и че с оглед предстоящото ни приемане в ЕС, ставаме привлекателна територия за заселване на имигранти от Изтока.
Автор: Патрик БЮКЕНЪН>> Пълния текст...
Призракът на Чингис Хан
Американският историк Джон Ман написа блестяща биография на Чингис хан. В нея той изтъква: “Унищожението е част от стратегията на монголите. По правило те унищожават тотално населението на превзетите от тях градове. Но това не е расизъм, защото расизмът действа избирателно – само срещу строго определени раси, народи и т.н. Унищожението, което характеризира ордите на Чингис хан, произтича най-често от тяхната непоколебима увереност, че са по-висши същества от всички останали. Подобна нагласа е била присъща и за други завоеватели, например около 1900 г. за британците, през 17 в. за китайците, за неоконсервативните американци - от 2003 г. насам”.
Но да оставим на мира ланския сняг, тоест монголите на Чингис хан, англичаните от викторианската епоха или поданиците на династията Мин. Най-интересно за нас е онова, което казва Джон Ман, по адрес на днешните господари от САЩ. “Унищожението е част от тяхната стратегия”.
Нима в наши дни не виждаме същото и в Ирак, когато цели райони, нарочени за помагачи на партизаните, биват подлагани на незабавни репресии, като се започне с унищожителните бомбардировки?
Автор: Людвик СТОМА>> Пълния текст...


Бай Ганю - управник
карикатура: Тодор Цонев