"Нова Зора" - брой 49 - 6 декември 2005 г.

Пред конгреса на Политически кръг “Зора”:
Външното състояние на българската държава
Уважаеми гости и делегати,
Външното състояние на една държава се изразява видимо чрез нейната външна политика. Външната политика не може да бъде самоцел. Тя не се провежда и сама за себе си. Като правило тя е насочена към създаване на благоприятна външна среда за производство и възпроизводство на действителния живот на нацията; за подпомагане на неговия вертикален прогрес; за осигуряване на националната сигурност; защита на националните интереси и на българските граждани в чужбина.
За да има една държава действителна външна политика, трябва обществото и държавниците да имат национален идеал, национални цели и национални интереси. Върху този фундамент се подбират средствата за осъществяване на външната политика.
Вече 16 години българската външна политика, осъществявана от политици и държавници преходници, е в състояние на контролиран хаос. Бих определил хаоса дори като строго контролиран, защото в него проличава система. Да си спомним думите на оня Шекспиров герой “Луд, луд, но има система”.
В този смисъл все по-очевидно става, че българските политици и държавници преходници нямат национални идеали, национални цели и национални интереси. За сметка на това обаче те имат свои си идеали, свои си цели и интереси. Ако това егоистично триединство има някакво отношение към нацията и народа, то се съдържа в илюзорната мечта, че прикрепването на България към богатия Запад ще разреши автоматично всички национални проблеми. Това е и причината атаката към българското общество да е така масирана и агресивна, с такива манипулативни постановки и лозунги като: “Нов цивилизационен избор”; “Път към Европа”; “Завръщане в европейското семейство” и пр.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Правни проблеми на американската окупация
Часове преди Народното събрание да обсъди и приеме Закона за преминаване и пребиваване на съюзнически и чужди военни сили, бе убит водещ банкер.
Управляващите обявиха убийството (извършено на 26 октомври на оживено кръстовище в София) за политическо. Една от версиите бе дестабилизация и американски натиск за настаняване на войски, които "да спрат разпада на държавността" у нас. Други версии не намериха потвърждение в последващите разследвания. Само вестник "168 часа" предположи еврейска следа.
Автор: Борислав БОТЕВ>> Пълния текст...
Училищният звънец бие
Учителите стачкуват, защото не им стигат парите да си поддържат живота дори на най-елементарно ниво. Гадничко захилен, министър Орешарски с безпределен цинизъм контрира: “И на мен не ми стигат парите!”
Така е. Презреният метал на никого не стига.
На един не му стигат парите да си купи нова яхта. И страда.
На друг не му стигат парите да си купи нов автомобил. И страда.
На друг не му стигат парите за хляб. И страда.
Светът е пълен със страдание!
Живеем в някаква двойна държава. Една е държавата на политиците, друга - държавата на народа. Между тези две “държави” е зинала пропаст. Преуспелите негодници се чувстват много добре зад пропастта. Тя ги отделя като крепостен ров от недоволстващия плебс. И за да не се смущава рахатът на благоутробстващите, тях ги строго охраняват мрачни момчета с безжизнени погледи. И тая пасмина сравнително спокойно си живурка в розовия свят, който си е изградила с далавери, мошеничества и брутални грабежи.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Изнудването с поземления данък
Ако някъде пораженията на “демокрацията” имат най-видимото и необратимо измерение, то това е в българското село. Благодарение на “мъдрото” ръководство на СДС и лично на Филип Димитров, само за две-три години България се превърна от цветуща градина в пустиня. В която 50 млн. декара обработваема площ се разпарчедоса отново на десетина милиона нивички. В резултат на което сега една трета от земята пустее.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Да не сме по-глупави?
От 15 години агентите на новия световен ред упорито набиват в общественото съзнание тезата, че "държавата е лош собственик". За да опрадвят безбожното разграбване на национаното богатство и продажбата му на безценица. Все в името на прословутия либерализъм и пазарна икономика. Само че пазарната икономика не се интересува от собственика, а от мениджъра.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
До кмета на Столична община
Уважаеми господин Борисов,
Предлагам следната система за пълно неутрализиране и оползотворяване на всички видове отпадъци, приложима както към действащите, така и към закритите сметища, депата с бали, хвостохранилищата, шламо- и сгуроотвалите, складовете, мините, опасните за околната среда производства и пр.
Автор: инж. Ради ПАНАЙОТОВ>> Пълния текст...
За буквите, социолозите и... още нещо
Уважаеми г-н Минчев,
Повод за тези редове са “празните мисли на един празен човек”, публикувани във в. “Стадарт” (19 ноември 2005 г.).
Видният социолог (по-скоро социопат) Андрей Райчев дава следните “полезни” съвети на министъра на образованието и сие: "Да свалят баба Илийца от учебниците, защото не отговаря на съвременното общество... Същата съдба трябва да имат всички класически литературни произведения. Вазов е бил умен мъж, но чуждите езици са по-важни за децата и часовете за тях трябва да се вдигат в пъти, за сметка на останалите”. Край на цитата.
Автор: Веселина ДАСКАЛОВА>> Пълния текст...
Ирак - експериментален плацдарм с нова формула за оцеляване?
Според “Гардиън” днес Америка е обезпокоена, подобно на Британската империя след Англо-бурската война. Навремето в Британия тревожното чувство се поражда от продължилата изненадващо дълго кървава и скъпа война с бурите, когато шепа въстаници се осмеляват да предизвикват най-мощната военна машина в историята; от икономическия ръст на Германия и САЩ и от пренапрежение на силите поради социално-икономическите проблеми на страната.
Днес в Америка тревожното чувство е породено от изненадващо дългата кървава и скъпа война в Ирак, където шепа чужденци-въстаници се осмеляват да предизвикват най-мощната военна машина в историята, от икономическия ръст на Китай и Индия и от социално-икономическите проблеми на страната.
Автор: Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Френският синдром
През октомври-ноември 2005 г. т.нар. нови французи - имигранти от африканските и азиатските страни, организираха в предградията на Париж масови стихийни безредици, подпалени бяха автомобили, колонки на бензиностанции, магазини, имаше стълкновения с полицията и т.н.
Фактологията на събитията е известна и няма нужда да се преразказва. Как, колко и за какво време са били извършени палежите и погромите, колко души са пострадали и какви са материалните щети - всичко това е статистика извън рамките на тази статия. Достатъчно е да се опише качествено явлението - безредиците наистина бяха масови и продължителни, материалните щети - по-големи и съвсем не просто значителни, а резонансът бе световен.
Автор: Сергей СТРОЕВ>> Пълния текст...
Муун, мюфтиите и... Павел!..
Поредният скандал на религозна тема избухна в София. Той отново бе свързан със ззловещата секта на “преподобния” Муун.
Едва отшумяха емоциите по неговото провалено посещение в България и се оказа, че сателитните му организации събират пари за... джамия в столицата.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Ще погребе ли Путин долара?
Радостно е да се гледа как южноамериканските държави, по-специално Венецуела и Чили, майсторски разиграват нефтените, газовите и медните си карти, за да заемат по-добри позиции върху шахматната дъска на геополитиката.
Но Великата световна енергийна революция започна благодарение на руския управник Владимир Путин. След период на неолибералните заблуждения на двама от най-големите "наивници" - Михаил Горбачов и Борис Елцин, господарят на Кремъл успя като в романА на Достоевски да възкреси Русия от мъртвите и да разиграе геостратегическата карта.
Автор: Алфредо РАХМЕ>> Пълния текст...
Пътник
Аз се върнах - от камък по-ням.
Между преспите огън накладох
и извиках във него, че там
прах и камъни с мъртвите ядох.
Автор: Любомир НИКОЛОВ>> Пълния текст...
Франция:
Банкрутът на един социален модел
В първата година на “десетилетието на ромскотовключване” у нас бленуваният европейски мултиетнически и културно-религиозен рай ни изпрати твърде противоречиви и тревожни послания. Западноевропейците ни върнаха на няколко пратки мургави кандидат-европейци, а белгийският премиер направо ни предупреди да не търсим в страната му политическо убежище. Понеже у нас имало политическа свобода и демокрация.
Както пееха от НЛО “Стой си, Стойчо във България, майната й на Швейцария!” В същото време, сякаш от нищото, в Париж, по времето на Ботев “столицата на тиранството и разврата”, а днес - на човешките права, - пламнаха размирици, каквито Франция не е виждала от войната в Алжир.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Паноптикум:
Хайлайфно буксуване
Като заваляха и тая седмица едни добри новини, та пак цяла неделя.
Учителите стачкуват, безработните гладуват, пенсионерите студуват, циганите върлуват, хайлайфните министри даруват хайлайфни премии на хайлайфните чиновници.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Експлоатациа като в епохата на Дядо Маркс
Вместо да им облекчи живота, векът на модерната технология принуждава англичаните да работят като каторжници.
Това обаче не ги прави нито по-богати, нито по-щастливи. Перифразирайки Чърчил, никога досега толкова много хора не са блъскали толкова много, за да постигнат толкова малко.
По материали на чуждестранния печат>> Пълния текст...


Плач за българската демокрация
карикатура: Тодор Цонев