"Нова Зора" - брой 47 - 22 ноември 2005 г.

Операция "Респект" и за полицията
Има една странна държава, в която блюстителите на закона и реда - полицаите, трябва да се впишат направо в “Червената книга” на застрашените видове. Понеже кой дето свари, ги псува, бие и обезоръжава дори. Само дето по думите на един екскурзиант отпреди 16 години, не ги “обижда” - по един, два, че и три пъти. Преди време самоковски цигани-бракониери “респектираха” горски стражари, позволили си да ги санкционират за незаконна сеч и продажба на краден дървен материал. Въоръжените пазители на родната гора не бяха посмели да използват законно притежаваното си огнестрелно оръжие, а хленчеха пред медиите, че не били защитени от закона.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Кметските избори в София:
Царски гамбит
Изборите за кмет на София бяха частични. В този смисъл тяхното значение не бива да се преувеличава.
Реалният печеливш от тези избори - това би трябвало да се изтъкне, - е НДСВ и лично Симеон Сакскобургготски. Симеон участва с двама кандидати - Бойко Борисов и Милен Велчев. Кобургът вярно прецени, че в качеството си на независим кандидат за кмет на София Борисов има далеч по-големи шансове за победа: по такъв начин би събрал гласове и от левицата, и от десницата.
Предварително беше подсигурена възможността на втория тур (ако Борисов премине изпитанието на първия) всички десни сили в столицата да се обединят срещу левия кандидат, водени от антикомунистическия си синдром. Разчиташе се и на високия рейтинг на полицейския генерал, за чието изработване огромна роля изиграха собствениците на големите печатни и електронни медии.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Мони Паси този път хлътна здраво
Че Соломон Паси е развейпрах и инфантил, който води трабантова дипломация, ни бе известно отдавна. Но забавлявайки се, и ругаейки го за цирикаджилъците му, си мислехме, че това момче поне няма да краде. Някак си не се връзваше с образа му на бохем и атлантик. Да, ама не. И великият либерал затъна в родното блато на шуробаджанащината. Не можем да не сведем до знанието на читателите повдиганите от Софийската градска прокуратура обвинения към ексминистъра на външните ни работи: “В края на 2001 г. по разпореждане на министъра на външните работи на Р България е проучена възможността за изграждане на сателитна комуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и задгранични представителства на Република България.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
ДПС посяга и към училищата
Дълго време анкарските петоколонци нямаха претенции към българското образование. Единственото, за което настояваха, бе въвеждането на часове по майчин език. Е, видя се, че малките турчета изобщо не копнеят да учат съвремения литературен турски език (пък и за какво им е наистина?), а и те като българчетата наблягат на английския.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Грешка по Фройд
Александър Чирков се държи като примадона, на която внезапно са отказали достъп до гримьорната. Следва тропане с краче, театрално раздиране на ризата и разбира се, революционни лозунги. Чирков, уж широкар от коляното на Забунов и Сакъзов, и на незабравимия д-р Петър Дертлиев, свиква съвсем болшевишки митинг в своя подкрепа. Трябва да се признае многолюден.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Европа на патриотите се обединява
От 11 до 13 ноември във Виена се състоя Контактна среща на европейските патриотични и национални партии и движения. Тя бе проведена в хотел “Вилхелм Миненберг”, на веригата “Аустрия тренд”, разположен в 16 район на Виена, сграда, построена първата половина на 19 век, в земите на известния руски аристократ княз Голицин. Във форума, домакин на който бе Партийната академия на Австрийската партия на свободата на Хайнц Кристиян Щрахе, участваха също “Влаамс беланг” - Белгия, водена от нейния председател Франк Ван Хеке, Националният фронт на Франция на Жан Мари Льо Пен, водена от зам.-председателя Бруно Голниш; Партия Алтернатива Еспаньола на Рафаел Лопес; две италиански партии - “Фиама триколоре” на Лука Романьоли, и Алтернатива сочиале на Роберто Фиоре; партия “Романия маре” на Корнелиу Вадим Тудор, водена от депутата в румънския парламент Влад Ходжа, главен редактор на в. “Триколоро”.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
А вятърът си духа...
Имало едно време една държава, която отколе наричали България. В нея живеели много трудолюбиви, интелигентни, находчиви и гостоприемни хора. Строили заводи, фабрики, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, атомни електроцентрали, читалища, училища, театри, концертни зали... Но всичко това свършило в недотам далечната 1989 година. След това една шайка корумпирани и разноцветни шмекери, подлеци и продажници - в ония години все още мършави, видимо нечистоплътни, в одежди ала “лейтенант Коломбо”, изпуснаха от бутилката злия дух, наречен “димукрация”, с което сложиха началото на бавната, убийствено мъчителна агония на цял един народ. Едно след друго, методично и “поръчково” погребахме разузнаване, армия, здравеопазване, социални придобивки и естествено, вековни традиции, култура, образование, интелектуален потенциал. Вече 16 години юродиви нечестивци ни убеждават, че вървим към светло европейско бъдеще и аха-аха сме с единия крак в него. За всеки един от нас (който не е с ментални увреждания) е очевадно докъде я докарахме.
Автор: Веселина ДАСКАЛОВА, Вихрен ЗАПРЯНОВ>> Пълния текст...
Коя е тази партия?
Въпросът за идейната и социалната идентичност на БСП, историческото й призвание, модела на на практическата й политика, тревожат все повече мислещите социалисти. Макар и не основен, по разбираеми причини този въпрос няма как да не занимава с цялата си сериозност делегатите на предстоящия 46-и конгрес на БСП. Ако това не се случи, толкова по-зле.
Автор: Вълкан ДАПЧЕВ>> Пълния текст...
Изпуснахме питомното...
 • Някой трябва да върши добре тази работа, да я върши с любов
 • Вася Босяцка, изпълнителен директор на фирма “Диктус” и Добромир Иванов - управител на фирмата, пред "Нова Зора"
  Интервю на Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Нов вариант на “багдадският крадец”
  Демокрацията в Месопотамия напредва с бързи крачки, и освен това обогатява добрите стари традиции, описани в приказките на Шехерезада. Когато Западът намрази Саддам Хюсеин, започна да го нарича освен “новият Хитлер” и “багдадският крадец”.
  Всяко сравнение тук куца: докато съдиите на процеса срещу бившия президент на Ирак се чудеха откъде да намерят свидетели на неговите престъпления, лондонският “Индипендант” публикува коментар под многозначителното заглавие “Новите багдадски крадци” (препечатка в сп.”Куриер интернасионал”, бр. 778, 2005). По повод корупцията сред днешните иракски управници Патрик Кокбърн доразвива “Багдадският крадец”, като мултиплицира неговия главен герой - крадците станаха повече от един. Според Кокбърн, при военните покупки на новото иракско министерство на отбраната са били отклонени и присвоени над 1 млрд. долара. Иракската армия продължава да чака да й доставят ефикасно оборудване, за да се бори срещу бунтовниците, но ще има да взема! А заедно с нея и страните от “коалицията на желаещите", които се надяват иракските сили за сигурност да поемат контрола, за да се изтеглят от блатото, в което ги набутаха политиците им и Чичо Сам.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Краят на “първия свят”
  Безредиците, обхванали Франция, разкриват проблем, който съвсем не е френски и дори не е европейски. Пламъците на индустриално приготвения и разпръс-нат “коктейл Молотов” (бутилката с горяща смес), обозначават видимия край на стария световен ред, изгарянето на неговата последна крепост - т. нар. първи свят.
  Доскоро световното устройство беше просто и ясно: има развит “първи свят”, има и далечен, развиващ се “трети свят”. Първият свят може да съществува под формата на очевидни империи, или след Втората световна война във вид на неявни империи, т.е. неоколониални. Но и в двата случая него го има и той определя по същество глобалните процеси.
  Автор: Юрий КРУПНОВ>> Пълния текст...
  Паноптикум:
  Хайлайфни ходвизи
  Щом се убеди на място, че и тая година из цяла Европа правят голямо коледно намаление на цените, родният хайлайф пък направи голямо коледно намаление на доходите. И като се понаслаждава как цените скачат като бесни кучета за тояга, пак намери начин да извърши и разни други подвизи.
  В патриотичен подвиг свободните медии скриха матинга срещу американските бази на 2000 национални предатели в София.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Паноптикум:
  Алъшверишчета
  Тая седмица хайлайфът нямаше много време за бизнес, понеже беше адски зает с разни алъшвериши на дребно.
  * За да направи алъшвериш на концернчето “Мецедес”, мъжленцето на Надето Михайлова й подари мерчо с патладжанов цвят.
  * По паметния призив на същото Наде посланикът ни в Скопие ген. Михо Михов нахрани нашенски журналистчета с бюреци, като им зави и трохичките за из път. На полумайчин език това се нарича алъшвериш “халваджичето на бозаджийчето”.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Паноптикум:
  Западностандартни вести
  * Над 4 хил. престъпни организации действат на територията на западностандартния Евросъюз, защото така е по западните стандарти.
  * 9 процента от западностандартните французи са “почти неграмотни”. С писането се справят трудно 12 процента, със смятането - 13.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...


  Бай Ганю: -Слушай, момче, аз мога да бъда и престъпник, и полицай...
  карикатура: Тодор Цонев