"Нова Зора" - брой 44 - 1 ноември 2005 г.

Декларация на Политически кръг “Зора”
Срещу вакханалията на организираната престъпност

На 26 октомври 2005 г., на кръстовището между булевардите “България” и “Димитър Несторов” в София, бе убит един от най-богатите българи, бизнесменът Емил Кюлев. Неговото убийство бе извършено на фона на дръзки акции и убийства, дело на организираната престъпност в България. Убийството стана в деня, когато бе връчен докладът на Европейската комисия по приемането на нашата страна в Европейския съюз. То сякаш трябваше да затвърди мнението на европейската общественост, че масовата престъпност у нас е безгранична и че на българските власти им липсва политическа воля да се справят с нея. Избран бе час на убийството (9.10 ч), който съвпадна с пресконференция на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, на която се набелязваха мерки за реализиране препоръките на Европейския съюз с оглед вземане на ефикасни мерки срещу престъпността и съответно рязко подобряване на съдебната система.
Автор: “Зора”>> Пълния текст...
Кметски избори 2005:
Кучетата изядоха хората
Една седмица преди първия тур на кметските избори в София социолозите констатираха голяма рейтингова преднина на “независимия” кандидат Бойко Борисов, следван от кандидатката на БСП Татяна Дончева и избранникът на Иван-Костовата ДСБ Светослав Гаврийски, бивш финансов министър в служебния кабинет на Софиянски, после директор на БНБ. После дистанцията между Гаврийски и Дончева се скъси. Младежкото СДС се обяви за Гаврийски, тоест срещу Минко Герджиков, някога жълт заместник по финансите на кмета Софиянски, сега лансиран като кандидат на СДС.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Новото гробище на НАТО
“Забавянето на модернизацията на армията ни също може да е пречка за членството в ЕС, затова трябва внимателно да се предприемат някои завои в политиката” - тъй рече министърът на отбраната Веселин Близнаков след отказа на Министерския съвет да даде ход на проекта за закупуване на нови транспортни въртолети от консорциума “Еврокоптер”. Междувпрочем правителството не отказа директно офертата. Само взе решение работна група или независима агенция да анализира офертните програми на различните проекти за модернизация на БА.
Протакането на проверката повече от един месец, според военния министър, макар и обусловено от притесненията на кабинета за социалните ангажименти, щяло да бъде огромна политическа грешка.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Кой ни спира за ЕС?
Негативният доклад на Еврокомисията по разширяването относно членството на Румъния и България не изненада никого. И за какво наистина да ни ръкопляскат в Брюксел? За корупцията, за бездействието на магистратите, за вилнеещите роми, за гангстерските убийства, чийто връх бе разстрелът на Емил Кюлев? Но най-вече - за нежеланието на политическата класа не само да гласува, но и да прилага изискванията на Евросъюза във всяка област на икономическия и обществен живот?! Да сме наясно - не сме били никога особени привърженици на членството на България в ЕС. Но ако теглим на кантара минусите и плюсовете от това членство, най-вече от гледна точка на една геополитическа перспектива, все пак ще кажем: ”Ела зло, че без теб по зло!” Именно от тази гледна точка нека видим кого ползва забавянето на българската евроинтеграция.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Широк гръцмул
Такова село на географската карта на България няма, но въпреки това то съществува и е родно място на цялата т.нар. политическа класа.
Въпреки различията в тази общо взето “сговорна дружина”, тя е много единна в сюжета “голямото плюскане”. И тъкмо поради това баталийките, които разиграват помежду си политическите сили, не са същински, те са наужким, и са само за пред публиката - с цел да се печели електорална подкрепа.
Върховният замисъл е статуквото да не се променя и всеки да си запази хранителната ниша. Някои хорица - няма как, - изпадат от великосветския файтон, но местата им тутакси се заемат, меките яйове поемат телесата и веселото пътешествие продължава през унилото поле на прехода, из което се мотаят загубилите от прехода. Но така е, откакто свят светува - ситите се хранят от глада на гладуващите.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
В геополитиката няма реми
Още не престават вайканията на спортните коментатори и мнозина други за футболните провали на нашия национален тим. Редица нелепи загуби, включително и равни срещи, равностойни на загуби (България - Малта), попариха спортната общественост. Сега ще последват анализи, разговори на четири и много очи, може би отстраняване на този или онзи футболист и спортен дятел. И ще започне дълго очакване да се преодолее кризата, за да можем спокойно да дочакаме следващата.
А в тази суматоха забравяме нещо много важно и то е, че българският спорт не е само футбол. И също така, че в много от останалите дисциплини българи са намирали своето лице - лицето на трайна сила, на лъчезарна красота и на силен ум.
Не са далече годините, когато светът беше изумен от победите на българските щангисти. Един след друг падаха световните рекорди, а на световни и олимпийски игри на подиумите тържествуваше българската школа.
Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
В памет на Тодор Цонев
Във вторник, на 25 октомври, от 18 ч в галерията на издателство “Захарий Стоянов”, бе подредена изложба от сатирични рисунки и снимки в памет на художника Тодор Цонев. Темата за Бай Ганю обединява стотици творби на Маестрото.
През годините Тодор Цонев разшири и задълбочи сатиричните си прозрения и в образа на Алековия герой надгради и обобщи характеристиките не само на българското общество от конкретната историческа епоха. Тодор Цонев успя да изповяда чрез сатиричната биография на Бай Ганю най-съкровените си страхове, най-дълбоките си прозрения и най-верните черти на съвременника. В своите карикатури художникът овладя темата за лицемерието - политическо и битово, мерзостта на угодничеството и фалша на политиканите. В образа на Бай Ганю Тодор Цонев намери най-краткото и ясно предупреждение за опасностите и трагичните заблуди на ежедневието и липсата на автентична и смислена идея за българския обществен дух във времена на национални предателства и низки поклони пред силните мира сего.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Данайските дарове
Слeд правозащитниците няма по-големи досадници за всяко правителство от еколозите. А и по- пасни. Защото за разлика от правата, или по точно привилегиите на хомосексуалисти, престъпници или сектанти, те защитават по принцип едни наистина общочовешки проблем, какъвто е опазването на околната среда. Само че и тук действа избирателният принцип. Или по-точно - лобирането за едни или други икономически интерси. Защо припомняме тези неща? През последните седмици станахме свидетели на масова балканска акция в Крумовград, където български, турски и най-вече гръцки еколози протестираха срещу откриването на златодобивния рудник “Ада тепе” в този район. Мотивите - евентуално замърсяване на реките, стичащи се в Марица. При рудодобив винаги има такъв риск. Но неговото предотвратяване е въпрос на договорните условия, наложени от правителството, дало концесията на канадската компания. Пък и ако се следва подобна философия, най-добре е изобщо да останем без индустрия. Всяка човешка дейност въздейства на околната среда. Както е известно, едни от най-големите източници на въглероден двуокис, предизвикващ озновата дупка, са... кравите.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
Отворено писмо
Преди известно време прочетох в пресата: “Ръководството на Родопския драматичен театър отказало театърът да носи името на Николай Хайтов”.
Това съобщение не само ме озадачи. То е шокиращо! Та Хайтов е не само български, той е и световен писател. Плеяда родолюбци има от Родопите, но Хайтов е с една глава над всички! Няма негово писание, от което да не се усеща дъхът на Родопите!
Не само с писането, но и с цялата си трудова дейност той служеше всеотдайно на Родопите. Редактираното от него списание “Родопи” не отстъпваше по нищо на великолепното национално списание “Отечество”. За съжаление, и двете бяха ликвидирани от “демократите”. Няколко години след избухването на “демокрацията” Хайтов намираше спонсори и списанието излизаше. Помагах и аз с каквото можех. Това списание ми легна на сърцето с родолюбивите си писания и го получавах до края.
Автор: Христо В. ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Куба няма да се предаде
На 25 октомври в сградата на Кубинското посолство в София Негово Превъзходителство Херардо Суарес Алварес, новият извънреден и пълномощен посланик на Куба в България, даде пресконференция. На журналистите и гостите бяха предоставени материали по темата за ембаргото, наложено от САЩ в търговско-икономическите и културните отношения с Куба.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Икономиката на знанието срещу неолибералния модел
Забележителна е ролята на държавата за разгръщане на иновационния процес в Япония. Институционалната концентрация във връзка с разработката и реализацията на иновационни проекти е степени по-високо. В правителствените структури на Япония към Управлението по науката и техниката (което осъществява иновационното прогнозиране, разработва стратегията и планира програмите) е създадена Японската корпорация по развитие на изследванията и тя регулира непосредствената иновационна дейност. Именно те са ключовите държавни органи за управление на научно-техническата и иновационната политика на страната. Към правителството има създаден и държавно-обществен Съвет по научните дейности. Базов момент в иновационната стратегия на Япония е създаването на „технополиси”, като ядра на иновационната мрежа на страната. Такива са технополисите в Цукуба, на Кюшю и други. Нерядко иновационните проекти са напълно или частично финансирани от държавата, като след определен период на развитие достигнатите резултати се разпределят безплатно между различни фирми, за да комерсиализират създадения продукт на конкурентна основа.
Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Европа или Азия - изборът си е техен
Много приказки се изприказваха на тема евентуалното турското членство в ЕС. Всички помним и как в последния момент Австрия, след мощния натиск на САЩ, се отказа от вето за започване на преговорите между Анкара и Брюксел. Но беше спазарила започването на такива и с Хърватия. Така в крайна сметка датата 3 октомври бе спазена, но с един куп условия. Които Турция явно няма намерение да спазва.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Oбвинението
Стоеше отегчено на съдийската маса и разсеяно слушаше пренията на адвоката и прокурора. Всеки ден едно и също.
Каква скука!
Гледаше се дело за корупция. Глупаво и ясно дело. Лекарят взел подкупа явно нямаше опит в тази област. Ами като няма, да си гледа болните, а да не се занимава с нещо , което не разбира! Съдийката К., напълняла и недоспала след поредната среща в ресторанта с богат клиент, прикри прозявката с длан. Замисли се, трябва по-скоро да покрие вилата, която строеше. Иначе дъждовете ще разсипят всичко. Трябва да стегне и работниците! Пари имаше достатъчно. Предишните й дела бяха с богаташи - мафиоти, които знаеха добре да оценяват труда на честния съдия.
Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Българското бъдеще и образователната реформа
Като всяка обществена система и образованието се нуждае от промени, за да бъде в синхрон с историческия процес. Не съм в състояние да говоря за всички възможни и задължителни промени и ще спомена някои от най-важните според мен.
Убеден съм, че висшата цел на образованието изобщо, и на висшето в частност, е да дава система от знания и умения, чрез които да се формира обща мирогледна представа за заобикалящия ни свят в обучаемите. Знаете великолепния израз на Френсис Бейкън: “Знанието само по себе си е сила” (Knowledge, too, is itself a power). С този цитат не обиждам ничия интелигентност. Работата е там, че в нашето общество се пропагандират антиобразователни идеи, които противоречат на самата същностт на образованието. Мога да дам много примери, но ще се огранича с типично изказване на журналиста Петър Волгин: “За жалост днешните младежи, колкото и добре да са научили уроците по история, биология или физика, напускат учебното пространство с ужасно много дефекти и дефицити. И най-страшният от тези дефицити е свързан с активното отношение към действителността. Те просто нямат такова, защото в училището и в университета никой не им е казвал, че то е възможно. Ето защо става дума за образование, където най-важното няма да бъде датата на битката при Ахелой, а способността да не се страхуваме да водим и да печелим личните си сражения.”
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Координатори на Политическа партия “Политически кръг “Зора”

Зонални, областни координатори и общински координатори на Политическа партия “Политически кръг “Зора”
>> Пълния списък...
Стряха търсиш, но напразно...
За мнозина днес името на Усин Керим звучи екзотично и най-общо познато. “Не се надявай на живот без горест” обаче е стих, който с неистова надежда изразява вярата на поета и неизбежната мъдрост на твореца, долавящ космическия ултразвук на съдбата. И не само го долавя, а го превежда на понятен език. За Усин Керим не могат да се прилагат познатите клишета за творчеството на поета. Просто защото той е роден такъв.
“Циганин съм” - това откровение звучи експресивно от устата на скромен и трудолюбив литературен феномен като Усин Керим. “Песни от катуна” и цикълът, посветен на Ата, го правят център на възторжени отзиви, на професионално признание от колегите, изнасят наяве и нагоре лирика, която се опитва да успореди естествения ритъм на живота.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Една Конституция, три държави
Референдумът в Ирак (15. 10.2005 г.) се очакваше с голямо нетърпение от архитектите на иракското “демократизиране”. Според приетите условия достатъчно бе три от 18-те провинции на Ирак да отхвърлят конституцията с 2/3 от гласовете, за да отиде всичко по дяволите.
В референдума участваха към 63% от гласоподавателите и 78% от тях гласуваха “за” новата конституция. Масовото участие в референдума обаче се дължи на причини, твърде далеч от демократичните традиции. Шиитите гласуваха така, както ги пизоваха техните религиозни водачи, кюрдите - за да гарантират своята автономия, а сунитите, за да кажат своето “не” на окупацията, на шиитската хегемония, кюрдския сепаратизъм и разделението на страната.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Хайлайфно слугуване
Хайлайфната дума “министър” е латинска по произход и означава “слуга”. Припомняме това заради факта, че миналата седмица министрите отпразнуваха своя професионален празник Димитровден. По стара традиция именно на Димитровден професионалните слуги доуточняват разни параметри на трудовите си договори със своите господари...
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Авто-мото
Ако погледне човек в пощенската си кутия, ще намери в нея само реклами за стоки, които не може да купи, както и сметки, които не може да плати. Ако пък погледне в имотните декларации на политическия хайлайф, ще си помисли, че е попаднал в гробище за стари автомобили – пълно с разни брички за по 500-1500 лева парчето. За щастие действителността е по-лицеприятна от декларациите.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Статистика и бикини
Казват, че статистиката е като бикините – показва много, ама скрива най-същественото.
* Но и статистиката не можа да скрие, че правосъдният министър Петканов е купил 96 белезници за крака, та евронаблюдателният Софиянски мигновено се озова в Страсбург. Там той ще получава близо 600 лв. на ден, докато общината ще изплаща по 90 млн. лв. годишни лихви за направените от него заеми в чуждестранни банки.
* Българската държава пък ще плати 80125 лв. на други чужденци - за това, че е отдала не според закона концесиите на летищата Варна и Бургас. Във връзка с това главният прокурор Филчев търси под дърво и камък поне една правителствена сделка, която да е била според закона.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...


Бай Ганю: -Проправям път за демокрацията!..
карикатура: Тодор Цонев