"Нова Зора" - брой 42 - 18 октомври 2005 г.

Американските бази:
Вълкът е вече в кошарата
Студената война завърши с разпадане на империята Съветски съюз. Непосредствената заплаха за Западна Европа от война с конвенционални оръжия отпадна. Отпадна и необходимостта САЩ да поддържат присъствието на 230 000 войници, еквивалент на 64 бригади, с цел паритет между двата военни пакта.
16 години след нежните революции присъствието на американската армия в Европа е една трета в сравнение с времето на Варшавския пакт: 62 000 бойци и 3000 резерв, или 19 бригади. Заедно със семействата, цивилните специалисти и местните работници военният контингент на САЩ възлиза на 199 000 души, от които 180 000 са на територията на Германия.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Българското бъдеще и образователната реформа
Процесите, протичащи в българското образование в последните 16 години, обикновено се определят с термина реформи. И макар че термина като понятие не изразява напълно тяхната същност, ще го използувам като работен термин.
Образованието като самостоятелна, автономна и затворена система е известно от 4000 години. То преживява две революции. Първата е през Възраждането, когато възниква природно-техническото образование. Втората е от средата на 20 век, когато стана ясно, че оцеляването на човечеството зависи от знанието. И двете революции са свързани с релацията "образование-общество".
В първо приближение, образованието може да се определи като възпитателна структура за системно и целенасочено предаване на знание. Ако това определение има някаква ценност, тя е в явното изразяване на двете съществени качества на образованието - възпитание и системно и целенасочено предаване на знания. Без всяко едно от тях, образованието губи своя смисъл като такова.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Ориенталски римейк
Нагледахме се вече на баналния до втръсване холивудски сюжет доброто и лошото ченге... За съжаление, тази хватка твърде често използват и политиците. Много бързо го усвои и Доган. За да поддържа образа си на миротворец и архитект на българския етнически модел, на човек, който държи в ръцете си "ключа за етническия мир в страната", той умело се дистанцира от откровените турски националисти в България. И по този начин, засега удачно, играе ролята на "доброто ченге".
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Всичко е чалга
Животът ни е просмукан от чалга. На всички нива. Тон за песен, както се казва, дават и политиците. Някои хора не само че не се стесняват от своето безкултурие, но и непрекъснато го демонстрират със забележително дебелоочие. Езикът на същите тия е скуден и беден, но пренатоварен с “европеизми”, които затлачват мисълта и я правят неразбираема. Може би това е и целта - да не могат да се ориентират бедните “електоралци” в умишлено усложнената проблематика.
Политиците ни ползват някакъв мандарински новоговор, ако използваме култовия израз на Оруел, който само те си го разбират, но не съвсем.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Кой разпалва антисемитизъм?
Вече ни омръзна да обясняваме на нашите недоброжелатели, че сме безпощадни към онези представители на израилевия народ, като да речем Джородж Сорос, които действат против интерсите на България. Но сме на светлинни години от параноичните теории за “световната еврейска конспирация”. За съжаление наистина има хора, които правят всичко възможно българската обществност да се настрои негативно и против държавата Израел, и против еврейството като цяло.
За какво иде реч? Всеизвестно е, че през 1941 г. българското правителство нареди на евреите да напуснат София и да се преселят в граничните градове. Сега няколко десетки оцелели от холокоста българи поискали компенсации, по силата на израелския закон с довода, че българското правителство им е ограничило свободата.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Двойните стандарти ощетяват пенсионерите
Изстрадалият противоборството на великите сили през Втората световна война държавник и президент на Френската република ген. Дьо Гол констатира с болка и разочарование: “Държавите са студенокръвни чудовища... Между тях всичко се решава в жесток сблъсък на сурови интереси”. Тази общовалидна сентенция има едно изключение.
Правителствата на разграбена България се изживяват като филантропска организация, чиято “благотворителна” дейност е насочена към инородци, без основана на реципрочни права и задължения политико-правна връзка с българската държава. Става дума за изселилите се по своя воля в Турция и свободно избрали тамошно гражданство лица, неправомерно “запазили” и користно използващи предишното си българско гражданство.
Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
Задава се ново “присъствие”
На 7 октомври т.г. от медиите научихме няколко неприятни новини. Първо, че няма да има 13-а заплата и пенсия, а ако има - няма да има 12-а; второ, че скокът в цената на парното ще е “само” 7-16%, вместо исканите от "Топлофикация" 25%. Прибавено към лятното поскъпване от 1 юли, това само за София прави 29% увеличение, но кой ти гледа такива дреболии. Да му мислят социално слабите и пенсионерите, които все пак могат да избират: дали да умрат от студ, или от глад, или от азиатски грип.
Министър Масларова, която уж завежда и социалната политика, съветва недоволните да се оплакват в чужбина, откъдето диктуват цените на енергоносителите. Сиреч, не на арменския поп, ами на петролните шейхове и техните руски, азерски, узбекистански и други аналози. За всичко е виновен петролът, по който се равнява и природният газ, та до цените на хляба и зеленчуците. И понеже една беда никога не идва сама, на 8 октомври вестниците ни вгорчиха живота и с новината, че САЩ не искали да плащат наем за базите си на българска територия.
Има ли изобщо нещо в “тази страна”, което да зависи от собственото й правителство? Няма и няма да има, щом “йесмените” в управлението на нещастна България оцеляват при всички промени.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Съкрушителната цена на руската контрареволюция
Русия бързо възприема чертите и културата на Запада. Ето само някои наблюдения в резултат на краткото ми пътуване из страната. В Русия има 90 млн. мобилни телефона, които обслужват почти две трети от населението. В Москва те са дори повече от броя на жителите. На всяка старица, която дори не си представя какво е това клетъчна връзка, се пада по една делова жена с два-три апарата на водещи производители.
На строителната площадка на стотина метра от Кремъл, където е разположен хотел, тълпи смугли таджики, узбеки и азърбайджанци очакват автобусите, които ще ги откарат в общежитията след смяната. В Москва, по данни на федералната миграционна служба, пребивават 3 млн. нерегистрирани чуждестранни работници, както и целият набор проблеми на безмилостната престъпност - като следствие.
Автор: Джонатан СТИЙЛ>> Пълния текст...
Нобелова плесница за Буш
Отдавна и на децата е ясно по какви критерии се раздават знаменитите Нобелови нагроди за литература и мир. Първите твърде често се получават от световно неизвестни имена. Или с цел поощрение на изящното слово в екзотични страни, или за да направят известен - и следователно недосегаем, някой драскащ дисидент от тоталитрана държава. А тези за мир са откровени политически поръчки от страна на кукловодите на новия световен ред, представляващи понякога чиста проба провокация.
Но понякога петимата норвежки депутати, които, съгласно завещанието на откривателя на динамита, определят миротвореца на годината, могат да бъдат и обективни. Както направиха тази година, като определиха за поредния носител на най-престижната световна награда председателят на МААЕ Мохамед ел Барадей.
Автор: Паисий НЯГУЛОВ>> Пълния текст...
Хайлайфна заетост
Смъртоносният птичи грип в делтата на Дунав хвърли в паника цяла Европа, но родният хайлайф не му обърна никакво внимание, понеже е страшно зает.
Вярно, че парламентарните избори вече минаха, ама сега пък има кметски избори, после идва изборът на нов главен прокурор, след който пък се задават избори за президент, избори за органи на местната власт, избори за нов парламент и т.н. Въпреки огромната си заетост обаче хайлайфът все пак успя да извърши и около дузина други велики дела.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
По западните стандарти
* Западностандарните холандци отрязаха помощите за безработни на тамошните фереджосани мюсюлмански фанатички, които отказват да открият лицата си при интервюта за постъпване на работа.
* Западностандарните социални служби в Бургас пък отрязаха помощите за отопление на 1600 души.
* Новият западногермански канцлер се казва Ангела Меркел, бивш източностандартен хомо совиетикус от ГДР.
* Бушменският хуманизъм пак захрани световните медии с малко западностандартно скандалче - на бял свят излязоха фотоси на умъртвени с невероятни инквизиции иракчани, както и порнографски снимки на съвсем живи пентагонски хубавици в същия близкоизточен район.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Море от любов
Щом чуха, че вътрешният министър Румен Петков ще се бори срещу домашното насилие в хайлафното предаване на bTV “Море от любов”, родните цигани пак запреливаха от любов към имота, честта и живота на ближния.
* Джебчийка от Червен бряг обра в Чепеларе тамошен българин. В което само по себе си няма нищо интересно. Интересно обаче има - крадлата била складирала плячката си от 50 десетолевки в... детеродния си орган.
* Джебчийките във Варна пък са заложили на колективното начало: подкрепени от глутници мургави биячи, те нападат хората на спирката пред тамошната катедрала и просто експроприират онова, което им хареса.
* По сценария от софийския квартал “Западен парк” във видинското село Орешец банда цигани би с вили и лопати българи, които празнували рожден ден в местната кръчма.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
В памет на Тодор Цонев
Още в началото на издаването на “Сатира” литераторът Атанас Лазовски даде своята твърде окуражителна оценка за нашия вестник. “Тодор Цонев и Мария Овчарова - писа той, - издават вестник “Сатира”. И нищо не печелят от него, само губят. Някакви неведоми сили пречат това издание да стане по-популярно. Убеден съм, че след време притежанието на пълното течение на “Сатира” ще бъде цяло състояние” (в. “Дума”, 15.07.1992 г.).
“Сатира” не стана популярно издание, но имаше високо интелигенти, качествени читатели. Помня с каква радост проф. Александър Поплилов поемаше от ръцете на Тодор поредния брой на “Сатира”. Разглеждаше карикатурите, смееше се, коментираше рисунките и се възхищаваше. Тодор биваше целият в слух и напрежение. Той много ценеше Поплилов и неговата похвала или бележка бяха от голямо значение. Читатели на “Сатира” бяха художничката Златка Дъбова, “бащата на тримата глупаци” Доню Донев, професорът по журналистика Филип Панайотов, актьорите Луна Давидова и Асен Кисимов, публицистът Стефан Продев, журналистът Георги Тамбуев и много други.
Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...


Коалиция...
карикатура: Тодор Цонев