"Нова Зора" - брой 41 - 11 октомври 2005 г.

Турция пред вратите на Европа
След дълго извиване на ръце от страна на САЩ единствената европейска страна, която открито се противопостави на турското членство в ЕС - Австрия, се съгласи преговорите за пълноправното членство на Турция в ЕС да започнат на уговорената дата (3 октомври). До последния момент Австрия блокираше началото на преговорите, настоявайки крайната им цел да не бъде пълноправното членство, а привилегировано партньорство. Виена лобираше ЕС да даде дата за старт на преговори за присъединяване на Хърватия, но Лондон се възпротиви. Развръзката настъпи, когато главният прокурор на трибунала за военните престъпления Карла дел Понте, притисната по телефона от държавния сектретар на САЩ Кондолиза Райс, обяви през зъби, че Хърватия сътрудничи изцяло на съда в Хага.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Чуждите бази и интересите на България
Тези дни отново, и за кой ли път от 1999 г. досега, на дневен ред се поставя въпросът за установяване на американски военни бази на българска територия. Като основен претекст в последните три-четири години се посочва, че били предназначени за борба с международния тероризъм. В същото време обаче има информация, че решението за преразглеждане на дислокацията на споменатите бази е взето още преди терористичните актове в САЩ на 11 септември 2001 г.
През месец декември 2003 г. в България дойде зам.-министърът на отбраната на САЩ Дъглас Фейт. Той трябваше да проведе разговори относно настанявянето на американски бази на наша територия. След отпътуването си той изразил голямото си удовлетнорение от посещението в България. По bТV, на 10 декември 2003 г., бе излъчено, че “американският заместник-министър на отбраната обяви, че е щастлив от позитивната реакция у нас на американската стратегия за предислоцирането на бази”.
Автор: Дичо УЗУНОВ>> Пълния текст...
ЕС - болният човек на Европа?
На онези, които ще видят в това заглавие проява на най-черен хумор и евроскептицизъм, ще кажа предварително, че негов автор е унгарец, сиреч, ”чист европеец”, при това от “Нова Европа”. Причината за тази реакция е провалът на срещата на върха в Брюксел през юни 2005 г., на която ръководителите на страните-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета на Евросъюза. И след като Великобритания често е ставала препъникамъкът за редица европейски инициативи (като приемането на еврото, например), да се очаква чудо от британското председателство на ЕС и от Тони Блеър, си е чиста проба наивност. Зад провала на срещата в Брюксел надничат националните интереси на някои страни от “Стара Европа”, които са нетни вносители в общия бюджет. Тоест, повече дават, отколкото получават от ЕС.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
А сте от Батак, г-н генерал!
 • и формирането на работеща алтернатива
 • Безнадежден случай са българските политици. Те така и не можаха да станат държавници. Т.е. да отстояват националните интереси и националното достойноство. Дори за отминали събития, все едно каква е точно историческата истина. На фона на тази проста формула - Родината винаги е права, от която се ръководят повечето политически елити по света, поведението на нашите лидери е най-малкото странно. Ето какво изтърси не друг, а вицепрезидентът на републиката Ангел Марин на Националния тракийски събор-поклонение по повод 92-рата годишнина от клането на повече от 2000 бежанци от Източна Тракия, извършено в Маджарово от турския аскер по време на Междусюзническта война: “За историческите си беди българите трябва да търсят вина и в себе си. За трагичната съдба на тракийските бежанци тогава е виновна и българската държава. Национално отговорно и исторически справедливо е да търсим вина за сполетелите ни беди не само в другите - турците и гърците, които са преследвали нашите сънародници в Източна и Западна Тракия, а да търсим вината и в българите”.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Лъжата не слиза от мода
  Г-н Сапунджиев, кое е събитието, което ви направи най-силно впечатление днес?

  Впечатли ме противоречието в обещанията на БСП за едно добро социално управление и реализацията на тези обещания. Те дадоха заден ход и се получи ситуация, при която българите бяха излъгани. И това става, когато е минало съвсем малко време от изборите и ето, започна да се откроява неприятната действителност. Дори се разигра една сцена, която лично на мен ми звучи като едноактна комедия. Министър Масларова настоява за пари, за заплати, зам.-финансовият министър казва, че няма пари. Това обаче да си го решават по сътветния начин, а не публично да разиграват театър.
  Разговор на Велизар ЕНЧЕВ с Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Методи Шаторов - македонския българин
  Темата за националния проблем на Балканите е с многогодишна историческа давност. Част от този проблем е и македонският въпрос - еталон за ролята на великите сили, както и за взаимовръзката личност-среда-общество-исторически обстоятелства.
  В последните години, иначе образовани и информирани хора, между тях и историци, вярват, че влизането в Европейския съюз е панацея за решаването на подобни проблеми. Част от тези хора обикновено в исторически план поставят ударението на този въпрос в средата на 20 век. Този подход обаче не дава отговор на въпроса защо сега, когато отдавна го няма Коминтернът, няма го СССР, няма я БКП дори, социални инженери продължават “да творят" в този регион? Разбира се, не е коректно и ще се допусне грешка, ако опитваме да се оправдаваме само с влиянието на великите сили, защото има примери, които красноречиво показват вътрешните български грешки.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  В Казахстан няма да има революция
  Предстоящите президентски избори - на 4 декември, в 15-милионен Казахстан дадоха на медиите повод да разсъждават доколко е възможна нова “цветна” революция в постсъветското пространство. Тези предизборни приказки обаче са единственото сходство между Казахстан и държави като Украйна, Грузия или Киргизстан. В страната няма нито една политическа сила, способна да издигне кандидат - реална алтернатива на действащия президент Нурсултан Назарбаев.
  Автор: Татяна СТАНОВАЯ, Юрий ФИЛИПОВ>> Пълния текст...
  Краят на европейския проект
  Нямам представа защо Австрия промени в последния момент позицията си на извънредната среща на министрите на външните работи на ЕС.
  Ясно е само, че европейските елити очевидно са решили да унищожат Европейския съюз. Започването на преговори с Турция е началото на края на европейския проект.
  ЕС бе тласнат към самоубийство от арогантни и същевременно отчаяни технократи. За европейските страни няма никакво основание за разширяване към Азия.
  Автор: Леон ДЕ ВИНТЕР>> Пълния текст...
  Антихристиянската същност на глобализма
  Поради високото ниво на престъпност всички граждани ще изискат от своите правителства прилагане на действени мерки срещу нея. И изходът вече е готов: ще бъде предложена имплантация на електронни чипове-микропроцесори на дясната ръка (с която правим кръстния знак) или на челото, откъдето започва кръстният знак.
  Подобна разработка отдавна се осъществява в САЩ под наблюдението на ЦРУ и е строго секретна. Електронният чип се захранва с постоянните колебания на температурите, той ще съдържа цялата информация от смарт-картата. Чипът ще излъчва импулси, които се отчитат от специални скенери, монтирани на спътници, а чрез тях цялата информация автоматично ще постъпва в централния компютър в Брюксел, наречен “Звярът”. Така всеки човек ще попадне под наблюдението на глобалната компютърна система.
  Налични пари няма да има и всички търговско-финансови операции ще се осъществяват само чрез биокартите.
  Автор: Иеродякон Авел СЕМЬОНОВ>> Пълния текст...
  Иран - ислямската Япония?
  Тъмен костюм, бяла риза, без традиционния атрибут - чалмата. Но това не прави новия президент на Иран Махмуд Ахмади-Неджад по-малко правоверен. Без да е учил в прословутите школи по теология на Кум, неговите речи са ясни, конкретни и с позовавания върху ценностите на исляма - автентичния, както подчертават и той, и съмишлениците му. На 3 август т.г. той стъпи в правомощията си на държавен глава, доказал е по безспорен начин привързаността си към религията като офицер в гвардията “Пазители на революцията” (думата е за ислямската революция). Но не остава само нейн предан воин, а се включва в цялостния живот на страната.
  Завършил е инженерство, после е избран за областен управител със седалище гр. Ардебил, на Каспийско море, а преди две години - и за кмет на Техеран. 49-годишният президент е типичен представител на нова политическа генерация - отчасти технократи, отчасти революционери, нарекли себе си “Строители на ислямски Иран” (Абадгаран е Иран е Ислами, на езика фарси, иранците не са араби, а потомци на някогашните перси).
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Уви, Манон, мечти напразни!
  Запомних го от ранното време на “демокрацията”. По това време той и Енчо Мутафов бяха най-яростните хулители от страниците на “Демокрация” на червеното минало, на социализма, комунизма и антифашистката съпротива. Гръмките им слова ехтяха и громяха. Оставиха далеч след себе си Йордан Василев, първопроходник на “Демокрация”, който правеше същото, но по-елегантно и велзевулски.
  Срещнахме се и се сблъскахме през 1998 г. Тогава се беше подслонил при Петьо Блъсков в “Монитор”. Силно ме впечатлиха два големи материала, на по една вестникарска страница, на Сидеров и на Илиев на тема Христос, 12-те Апостоли и ранното християнство. В прав текст “прозренията” на авторите не спестrnd нито една омерзителна дума или внушение по адрес на евреите. С изключение на предателя Юда, всички останали, включително и Христос, не са евреи, а са от хунорски произход, като старите българи... Зяпнах и онемях. Цялата теологическа световна литература се оказа, че не струва пет пари. Пет пари не струват нито Робертсън, нито Мережковски, нито Гор Видал... Авторите “изследователи” Сидеров и Илиев боравеха със свои догадки, опираха се на хрумванията и умозаключенията на... капитан Йордан Вълчев (покойник вече). Споменаваха и за “Светите евангелия”, без да кажат, разбира се, на кое и на какво.
  Автор: Бенжамен ХАННЕ>> Пълния текст...
  Недопустими намеси във вътрешните дела на братски Doganistan
  Седмичникът "168 часа” пак извърши недопустима намеса във вътрешните работи на съседна страна. Нахлувайки вероломно в шуменското село Венец, намиращо се на територията на братски Doganistan, той рязко разкритикува кадровата политика на тамошния кмет Кахри Ибрахим.
  Според вестника Кахри ага бил назначил братовчед си за заместник-кмет, брат си - за шофьор и личен бодигард, а друг свой брат - за шофьор на училищния автобус.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Лъвски скокове
  Събраха се в четвъртък Доган, Станишев и Симеон за първата си регентска сгледа и веднага направиха три големи добрини на електората: намалиха символично още от 1 януари 2006 г. осигурителните вноски, като при това увеличиха още по-символично необлагаемия доход, както и минималната заплата в бюджетната сфера.
  Но това е, ако ни е простено да се изразим така, добрата новина. Една от безчетните лоши новини пък е тая, че в София редовно се събира и някаква злокобна Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тая държавна комисия е толкова независима от държавата на Доган, Станишев и Симеон, че противно на тяхната воля вечно превръща и най-малките им благодеяния в огромни злодеяния. Ето някои от нейните злодеяния в последно време.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Хайлайфни победи
  Във вторник над България имаше частично слънчево затъмнение, ама и то не можа да затъмни ослепителните победи на хайлайфа.
  Без да се напъва много-много, могъщият триумвират Доган-Станишев-Симеон разгроми тленните останки на националната сигурност, като предостави за мишена на световния тероризъм жителите на цяла Югоизточна България, където ще бъдат разположени три военни бази на САЩ.
  Вицепремиерката Емел Етем постигна блестяща победа на социалния фронт - тъй като в домовете на стотиците хиляди пострадали от наводненията не е останал здрав електроуред, а тя не им дава пари за нови, в бъдеще те ще плащат само сметки за осветление.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...


  Българинът на електрическия стол...
  карикатура: Тодор Цонев