"Нова Зора" - брой 40 - 4 октомври 2005 г.

Корупцията изпревари България по пътя към Европа
79 дни след като бившият градоначалник на омирисаната ни столица - Стефан Софянски стана депутат в 40-то НС, а впоследствие и един от 18-те български наблюдатели в Европейския парламент (ЕП), главният прокурор Никола Филчев поиска свалянето на депутатския му имунитет. По ирония на съдбата, същия ден евродепутатите в Страсбург направиха на Софиянски показно - свалиха имунитета на кипърския си колега по искане на кипърската Главна прокуратура.
Лоша поличба. Но само в случай, че нашият човек е евродепутат. А той е само наблюдател, и не е удостоен с тази чест поне 16 месеца преди приемането на България в ЕС.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Нищо ново под полското слънце
Проведените в Полша парламентарни избори няма да променят особено нито външната, нито вътрешната й политика.
Икономическият неолиберализъм, стратегическият съюз със САЩ (като противовес на съседите й Германия и Русия), големите амбиции в рамките на Европейския съюз и стремежът за установяване на имперско влияние в Белорусия, Украйна и Литва ще продължат и по-нататък.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
На добър час, Велизаре!
Неговата журналистика е социално ангажирана. Той ненавижда всяка експлоатация на човешки труд, решителен противник е на разлагащата обществото и държавата корупция на всички нива, презира лъжата, фалша, лицемерието, измамата, подмазвачеството, блюдолизничеството и всяка друга антиморална проява.
Особено е чувствителен към социалната несправедливост, задълбочаваща пропастта между бедни и богати, към мъките и страданията на стотиците хиляди българи, които “преходът” превърна в социално слаби. Неговата непримирима и настойчива защита на хората с тежки заболявания и особено на раково болните, му спечели популярност и дълбока признателност на десетки хиляди български семейства.
Автор: Симеон МАРИНОВ>> Пълния текст...
Кризата на неолиберализма в България
 • и формирането на работеща алтернатива
 • Днес изправени пред кризата на „неолиберализма” у нас, криза, усилваща деструктивния му за българския народ и държава характер, разбираме, че изходът е в бързото и динамично формиране на работеща алтернатива.
  Каква трябва да бъде тази алтернатива и кои са социалните слоеве и политическите сили, способни да я осъществят по ефективен начин?
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Съюз на патриотичните сили “Защита” снема политическото доверие от Волен Сидеров
  На заседание на Изпълнителното бюро на Съюз “Защита” Бе направен анализ на политическата обстановка в страната и дейността на народните представители от партията в 40-то Народно събрание.
  Както е известно, на 28 април т.г. четири патриотични партии, а именно: Съюз на патриотичните сили и воини от запаса “Защита”, Политически кръг “Зора”, Национално движение за спасение на отечеството и Българска национално-патриотична партия, подписаха документ за образуване на Коалиция Национално обединение “Атака”.
  Автор: Димитър ЙОТИНСКИ>> Пълния текст...
  Историята понякога е в старите вестници
 • но Истината може да бъде само една
 • В интервю пред “24 часа” изразихте недоволство от лидера на партия “Атака” Волен Сидеров? Доколкото знам той също е против валутния борд...

  Лидерът на партия “Атака” се представя за най-честния български депутат и вожд на родните националисти. Всъщност той носи доста голяма отговорност и вина заради системното и умишлено подбуждане и подстрекаване към разпродаване и разграбване на народното богатство.
  Твърдя това съвсем обосновано, защото в периода 19 септември 1990 г. - 11 февруари 1992 г., когато е главен редактор на печатния орган на СДС в. “Демокрация”, във вестника почти ежедневно се публикуваха материали, в които се отправят призиви за разграбване на създаденото по време на държавния социализъм огромно държавно, общинско и кооперативно имущество.
  Д-р ик. н. Ангел Димов пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Първият германски социален форум
  В края на юли в столицата на източногерманската провинция Ерфурт - Тюринген, на фона на импозантния катедрален комплекс се проведе Първият германски социален форум (ГСФ) под мотото: „Една друга Германия в един друг свят е възможна”.
  Явно ненапразно организаторите на форума бяха избрали град в бившето ГДР, където социалната криза е най-осезаема.
  Източна Германия за 15 години бе превърната от десетата икономическа сила на света в деиндустриализирана зона с драматично намаляващо (ненужно) население и безработица с библейски мащаби (по официални данни над 20%, а реално до два пъти по-висока).
  Автор: Д-р Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  Антихристиянската същност на глобализма
  Един от видните членове на Билдербергския клуб, дългогодишен личен съветник на президента на Франция Франсоа Митеран, а също известно време и директор на Европейската банка за реконструкция и развитие Жак Атали, e автор на програмната за мондиализма книга “Линиите на хоризонта”. В нея Атали утвърждава, че в днешно време настъпва трета ера - “ерата на парите”. По думите на Атали, те са универсален еквивалент на всички ценности, включително и духовните. Възниква единен свят, основан на принципите на “геоикономиката”. Няма значение какъв народ живее някъде, каква е историята, културата, религията, традициите му. Важното е къде са центровете на световните борси, полезните изкопаеми, информацията, важните производства. Геоикономиката оценява политическата реалност от позиция на съществуването на световното правителство. “Новият световен ред” трябва да стане универсален докъм началото на третото хилядолетие. Атали разкрива три степени на опитите на световното правителство да господства над човечеството и говори за три "метода на организация на насилие”: свещения световен ред; световния порядък на силите; световния порядък на парите.
  Автор: Иеродякон Авел СЕМЬОНОВ>> Пълния текст...
  Как свободният пазар уби Нови Орлеан
  Свободният пазар изигра решаваща роля за разрушаването на Нови Орлеан и за гибелта на хиляди негови жители. На разположение бяха достатъчно ранни данни за страхотен ураган, заплашващ града и околностите му. И какво предприеха властите? Играеха си на свободен пазар. Обявиха, че всички са длъжни да се евакуират.
  Всеки трябваше да обмисли свой собствен път за спасение от зоната на бедствието и да го реализира с лични средства. Точно както препоръчва свободният пазар. Точно така постъпват и хората, когато стихията връхлети пазарните страни от третия свят.
  Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...
  Ураганът Уго Чавес
  Омразният на правителството на САЩ Уго Чавес, за ужас на Буш, възкръсна като феникс на 13 април 2002 г., след като ЦРУ подготви и почти извърши преврат с помощта на венецуелски военни. Координаторът му бе не друг, а американският посланик, който няколко пъти се среща със заговорниците извън страната. В нощта на 11 април военните арестуват Чавес, но той не дава заповед на почетната гвардия да го защити, избягвайки по този начин гражданска война. Жертвите са само 85. Сигурни в успеха си, пучистите обявяват, че президентът Чавес е подал оставка и не го ликвидират, а започват да го местят от едно място на друго, очаквайки той да сложи подписа си под написаната му оставка.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Хайлайфни услуги
  Родните хайлайфници са като англичаните от "Софийска вода"- "стремят се непрекъснато да повишават качеството на услугите, които Ви "предлагат". Услугата, която предлага хайлайфът, е да Ви вкара в Европа на всяка цена, та ако ще тая цена да е и 20 лева за кило сирене. Услугата, не ще и дума, е съвсем безкористна, но се натъква на някои непреодолими пречки, и то от Ваша страна - известно е, че за разлика от хайлайфа Вие сте със сбъркан чип, поради което още не сте дорасли да вдигате паметници на френското еврейче Сюлейман паша.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  По света и у нас
  * Тръгне ли човек по широкия свят, винаги ще научи нещо интересно.
  Ето, отскочи финансовият министър Орешарски до Вашингтон и там с интерес научи от МВФ и Световната банка, че вече е опростил 80 процента от иракския дълг (1,7 млрд. долара без лихвите).
  * Отскочи Софиянски до Страсбург - той пък научи, че главпрокурорът Филчев му иска имунитета.
  * Само военният министър Близнаков не отскочи доникъде и затова и досега не знае нито през кой век ще се изтеглим от Ирак, нито колко бази е дал Паси на американците.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Върхът на айсберга
  Милен Велчев, който от служене на България не е имал време да си отслужи военната служба, е роден с невинни сини очи в семейството на червен буржоа. Баща му е бивш търговски директор на БГА "Балкан", изпратен при кабинета Виденов за търговски представител в ЮАР и върнат оттам - по думите на журналистката Маргарита Михнева - с белезници.
  По материали от българоезичния печат>> Пълния текст...
  С предчувствие за “земя безкрайна”
  За поезията на Никола Инджов съм писал неведнъж. И сякаш вече съм казал онова, което имам да споделям за него, или поне главното. Изразявал съм възхита от виталното му творчество, от прелестта на изобразяваните в стиховете му картини. Подчертавал съм, че е един от емблематичните лирици не само на своето поколение, но и на българската поезия от втората половина на 20 век. Наред с това съм държал да посоча, че извор на неговото вдъхновение е талантът му да въплъщава първите тръпки на младостта, да схваща с пролетно опиянение потока на земните ни дни, да извежда в курсив безкрайно повтарящите се балконски сцени от Шекспировата “Ромео и Жулиета”.
  Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...


  Бай Ганю пред избори:
  - Пак ще ми трябват хаирсъзи, мааму стара!..
  карикатура: Тодор Цонев