"Нова Зора" - брой 39 - 27 септември 2005 г.

Реквием за петаче
Илияна ВЕЛЕВА

Приемственост и промяна. Парламентарните избори са вече спомен. Изборите минават, ураганите остават. Сродихме се с демократичните традиции на вълната на бедствията. Шок и ужас ни заливат от новинарските емисии. По клише от 11 септември 2001 г., и нашите телевизионери се сетиха да пускат мрачни клипове с още по-мрачна музика и да ни призовават - помогнете на сънародниците в беда! Е, добре, помогнахме, кой с каквото може, обаждахме се на импулсни телефони, пускахме есемеси, влачихме торби с дрехи и дюшеци, и какво? Гола информация - за парите, които се събрали, и че доближавали милион. За училищата, превърнати в кюмезарници с благотворителна цел, за отнесени бидонвили на бели и по-тъмнокожи български граждани, за отбрулени реколти и отнесени градини, къщи и бъдеще.
Хората вдигат ръце в изнемога. Ужас и мъка стискат гърлата... От калта на цивилизацията се изправя грозният демон на разрухата и безнадеждността.
Приемственост и промяна.
Министър Емилия Масларова с трагизъм в гласа и с лед в очите пита - защо не сте се застраховали? Жертвите глухонямо отговарят - ????? Министърката на бедствията обикаля неуморно, да, страшно е, но помощ отнийде взорът не види. Пари няма. Парите са малко. Изчакайте до другата година.
Приемственост и промяна!
Г-жа Масларова корпулентно се взира в подробностите - не виждам защо тези хора се надяват само на държавата? Къде са децата им? Защо не им помогнат те?
Приемственост и промяна!! Прасета във фракове пият шампанско. Другите пият от празната чаша на строшения си живот.
Евроинтеграционната министърка, едвам спасила се от холитическа херния след изнасянето на затворените глави по преговорите с обединена европа, зловещо вдига пръст - чакат ни още много кръв, пот и сълзи. Защо? Нали пътуваме към обетованата земя на голямото европейско семейство? А там някъде се мярка измършавялата оклюмала Сивушка, и Белчо е подпетил копита , останал без дъх.
Приемственост и промяна.
Високите началници от Брюксел, бюрократите от МВФ настояват - бъдете консервативни в желанията си за възможното преодоляване на последиците от бедствията.
Септември е месец на историята. Колко много празници. Какъв внушителен парад на гвардейци с униформи на петна. Удрят крак и високо докладват. Парадът е приет. Държавни глави, депутатски мерцедеси, тостове и умни речи. Приемственост и промяна. Не във всичко. Остава зоната на здрача, някъде там, зад баира, водите текат. Човешките тела не могат да ги спрат. Хекатомба.
Българският консерватизъм е без граници. Приемственост и промяна. Във всичко. Няма друга България. Има стотици Българии. Всяка табела по пътя пулсира с гнева на забравените. Г-н Фликеншилд се усмихва, ще спаси и последното петаче. В името на бъдещето. В името на консерватизма. В името на приемствеността и промяната.
Забравете.
Приемственост - да, но в бедността и нищетата.
Промяна - да, по-високите етажи. От тях ни делят тонове вода. И кал.

Нагоре
Съдържание на броя