"Нова Зора" - брой 39 - 27 септември 2005 г.

Най-големите селяци на Евросъюза
Георги БОРИСОВ

Хубаво е в Европейския съюз, ама най-хубаво е да си земеделски стопанин в него. Понеже всичко в ЕС е много културно, там и културите се сеят, торят, напояват и прибират сами, така че на селяците не им остава нищо друго, освен само да прибират земеделските дотации, които им отпуска Брюксел.
Да споменем само няколко от селяците, върху които се изсипва дотационната манна на Евросъюза. Ето например някой си Чарлз, принц Уелски и престолонаследник Английски. Миналата година селякът Чарли е получил от Брюксел 325 хил. евро - дотации за нивиците му в Корнуъл и в някои други местности на Обединеното кралство.
Селячката Лизи Втора пък, родната майка на Чарли, по чиста случайност и една от най-богатите жени в света, е прибрала 790 хиляди евро (за чифлиците си Уиндзор и Сендрингъм). Още по-малко - само 790 хил. евро - е получил орачът и копачът Джерълд Гросвинър, херцог на Уестминстър, чието лично богатство се изчислява на 8 млрд. евро.
Наред с цитираното дотук на британския вестник “Гардиън” особено впечатление му направил и фактът, че освен висшата аристокрация към дотираните от ЕС английски селяци спадат не само някои индивидуални милиардери, но и някои колективни стопанства, сиреч текезесета, наричани от островитяните “концерни”.
Сред най-щедро дотираните текезесета са захарните концерни “Тайт енд Лайл” (180 млн. евро) и “Чарников шугър” (29 млн. евро), както и млекопреработвателният концерн “Медоу фуудс” (29 млн.). Миналата година двайсетте най-големи текезесета във Великобритания са получили общо 435 млн. евро.
Така е и в другите евросъюзни страни, където най-големите селяци също принадлежат най-често към кланове, чието богатство е започнало да се трупа още от рицарите разбойници при Карл Велики. Казано по нашенското летоброене - при Крум Страшни.
Миналата година например земеделката Маргарет (на езика на Крум - Бисерка), кралица на Дания, е отръшкала дотационните фондове с 16 млн. евро. За да се изразим по-ясно, ще кажем, че това е средната заплата на средния евросъюзен гражданин за 666 години, което пък се равнява на средната заплата на средния българин за около 10 хил. години.
Поради което никак не иде да не оплачем орисията на евросъюзната комисарка Мариан Фишер Бьол, също видна орачка и копачка, която е взела само 52 хил. евро - и то при положение, че именно тя раздава замеделските дотации на Евросъюза!
Толкова по въпроса за дотациите. Не че нямаме желание за повече, но проблемът е там, че размерите и получателите на дотациите са една от най-свирепо охраняваните тайни на Брюксел, наричани още “класифицирана информация”.
За сметка на това обаче за читателя на “Нова Зора” вече не е никаква тайна това защо ДПС се е вкопчило в земеделското министерство като Симеончо в имотите си. Цялата работа е там, че сред гяурите в България (Bulgaristan) принцове, маркизи и графове няма, та поради това пак ще се наложи и дотационните тежести на Евросъюза да се поемат от валиите, бейовете и пашите на господарския народ.

Нагоре
Съдържание на броя