"Нова Зора" - брой 39 - 27 септември 2005 г.

Още един борец против популизма
Министрите по цял свят са се хванали за главите заради бензинената катастрофа. Особено министрите в областта на енергетиката и икономиката. Само българският енергийно-икономически министър не дава пет пари какво става по света. Нека другите да намаляват акцизите, у нас Овчаров ги увеличава. Цените хвърчат, народът пищи. Нека си пищи. Овчаров си има други приоритети. Приоритети, които се свеждат до предизборния лозунг на неговата партия - приемственост и промяна.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Седем смъртни гряха
 • Управленците ни прислужват на изселниците в Турция
 • Проблемите, свързани с българо-турските отношения, имат многовековна давност. Ужасяващото положение по българските земи след падането на Търновското (1393 г.) и Видинското (1396 г.) царство под игото на османските нашественици, се определя еднозначно като робство дори по съвременните стандарти. Издадените през 19 век, под натиска на европейските сили, султански фермани уреждат формално някои минимални облекчения за българите - християни (гяури).
  Берлинският договор (1878 г.) задължи Османската империя да проведе реформи в европейските вилаети по модела на приетите за о-в Крит (през 1868 г.). Но които не бяха осъществени. Осъществи се само етническото прочистване на част от Източна Тракия с идването на повече от 200 хиляди мухаджехири-преселници, които се нанасят в българските села и заграбват имотите на населението, потърсило спасение в княжеството.
  Автор: Милко НИКОЛОВ>> Пълния текст...
  Най-големите селяци на Евросъюза
  Хубаво е в Европейския съюз, ама най-хубаво е да си земеделски стопанин в него. Понеже всичко в ЕС е много културно, там и културите се сеят, торят, напояват и прибират сами, така че на селяците не им остава нищо друго, освен само да прибират земеделските дотации, които им отпуска Брюксел.
  Да споменем само няколко от селяците, върху които се изсипва дотационната манна на Евросъюза. Ето например някой си Чарлз, принц Уелски и престолонаследник Английски. Миналата година селякът Чарли е получил от Брюксел 325 хил. евро - дотации за нивиците му в Корнуъл и в някои други местности на Обединеното кралство.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Айде, айде, та нишчо!
 • Подготвя се нова наказателна акция с участие на България
 • И друг път сме употребявали този “банцки” израз (на банскалиите) за провалените очаквания. За институция като ООН може да се каже също и “Напънала се планината, та родила мишка”. 46 страници стратегия на ООН за 21 век, и пак нищо ново. Пожелания за ликвидиране на бедността (поне на 100 млн. жители до 2010 г.), пожелания за устойчиво развитие, пожелания за питейна вода за Африка... и толкоз. Осъждане на международния тероризъм, но без приета от всичките страни дефиниция за това що е то.
  Тревога за глобалното затопляне, но без резолюция, че причината за него е глобализацията и удвояването на земното население за последните 50 години, довело до удвояване на консумацията и на горива.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Верен ли е пътят?
  Реч на президента на Република Беларус на откриването на 60-ата сесия на ООН.

  Уважаеми г-н Председател,
  Дами и господа,

  Честният поглед към днешния свят е следният - защо в Организацията на обединените нации днес са се събрали лидерите на държавите от нашата планета. Ние заедно трябва да се разберем за главното - верен ли е пътя, по който водим своите страни и човечеството? На този въпрос трябва да отговорим пред себе си и пред нашите народи. Иначе няма да излезем от задънената улица.
  Автор: Александър ЛУКАШЕНКО>> Пълния текст...
  Кризата на неолиберализма в България
 • и формирането на работеща алтернатива
 • Неолибералният политико-икономически модел, иницииран официално със споразуменията на т.нар. Кръгла маса и утвърден чрез програмата "Ран-Ът", на шестнадесетата година на своето съществуване навлезе в пика на своята криза. Но тази криза на неолибералната практика на българска земя за съжаление не означава лъч светлина за българския народ, особено за най-отрудената му част, т.е. за мнозинството. Точно обратното. Независимо дали демонстрира постъпателна динамика, както беше през 90-те години, или се гърчи в криза, неолиберализмът бележи със знака на ужасяваща социална деструкция лицето на Майка България.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Антикюрдски изстъпления
  “Скоро процъфтяващите градове по брега на Средиземно море могат да станат сцени на гражданска война” - предупреждава една публикация на истанбулския ежедневник в. “Миллиет”. Вестникът сравнява днешното положение със ситуацията преди антигръцките погроми през 1955 г.
  Разликата обаче е съществена: кюрдите в Турция, които днес са отново обект на турски изстъпления на “възмутени граждано”, са 15 милиона души. И няма къде да бъдат изгонени, тъй като си нямат държава, ако изключим автономния Иракски Кюрдистан.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Коалиция “Атака”:
  Ще се превърне ли в резерв на българската десница?
  На 2.06.2005 г., т.е. 22 дни преди парламентарните избори, написах открито писмо до главния редактор на в. “Нова Зора” Минчо Минчев. Избрах този начин на общуване с общественика и поета М. Минчев, въпреки близкото ни редакционно сътрудничество, поради една-единствена причина - исках да подчертая, че става въпрос за важни въпроси, които тепърва ще имат последици и за които би трябвало да бъдат информирани читателите на вестника.
  Тогава се появиха факти от вътрешно естество, свързани с градежа на Коалиция “Атака”, които лично мен, като ляво мислещ интелектуалец, ме озадачиха, тъй като ставаше въпрос за морални отговорности пред националното дело. Останах учуден от структурирането на Коалиция “Атака”, в която водещите фигури се подбираха най-вече от току-що изявили патриотизма си персони или от субекти, отлюспени от СДС при първата или втората вълна на поредното прочистване в редиците му.
  Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Хайлайфно строителство
  Щом прочетоха в “Новинар”, че наводненията пак са отнесли покъщнината на родителите им, ихтиманските мургави бебета пак заплакаха за ракия. Трогнат до дъното на сърцето си, мултиетническият ни хайлайф мигом се възпламени от такава благородна омраза срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма, че премахна изцяло акциза за домашните ракии.
  А за да ликвидира съвсем и другите последици от наводненията, грабна мистрията и се развилня из строителния бранш.
  150 майстор-зидари от софийските областни структури на СДС запретнаха ръкави в партийното строителство, като за начало заразбишкваха темелите на партийното статукво. Статуквото се казва Надежда Михайлова и има гараж, който вони из основи на ЦК на БКП.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Дамска чанта за 26 хиляди евро
  Приписват на кралица Мария-Антоанета, че била казала на гладните французи: като нямате хляб, яжте пасти. Припомних си тази случка, когато мой познат ми разказа следната история. Възрастен московчанин се главил за шофьор при известна салонна лъвица. Веднъж лъвицата му наредила да прибере от някакъв хайлайфен бутик дамската чанта, която си била запазила. Връчила му парите и смаяният шофьор изведнъж разбрал, че държи в ръцете си пакет от 26 хиляди евро. Изплашил се да не би в това да се крие някаква измама, но нямало как. Ако не искал да загуби работата си, трябвало да тръгне.
  Автор: Марина КОЛДОБСКА>> Пълния текст...
  Записки на страничния наблюдател
  Чета вестници, гледам от време на време телевизия. Чета, гледам и се питам: на какъв език пишат и разговарят в държавата България?
  Отварям първия ми попаднал вестник и чета: “Спортистката изпусна мачбола в тайбрека на втория сет” ("Монитор", 19. 09. 2004 г.).
  Преглеждам обявите на българските фирми: “Стома индъстри”, “Болкан нюз корпорейшън”, “Енерджи сейвинг”, “Ти Би Ай Асет мениджмънт”.
  Голяма реклама. Усмихната млада жена с надпис: “Мария интернешънъл" (?).
  Пускам телевизора. По националната телевизия вървят новини на чужд език.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Реквием за петаче
  Приемственост и промяна. Парламентарните избори са вече спомен. Изборите минават, ураганите остават. Сродихме се с демократичните традиции на вълната на бедствията. Шок и ужас ни заливат от новинарските емисии. По клише от 11 септември 2001 г., и нашите телевизионери се сетиха да пускат мрачни клипове с още по-мрачна музика и да ни призовават - помогнете на сънародниците в беда! Е, добре, помогнахме, кой с каквото може, обаждахме се на импулсни телефони, пускахме есемеси, влачихме торби с дрехи и дюшеци, и какво? Гола информация - за парите, които се събрали, и че доближавали милион. За училищата, превърнати в кюмезарници с благотворителна цел, за отнесени бидонвили на бели и по-тъмнокожи български граждани, за отбрулени реколти и отнесени градини, къщи и бъдеще.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Стига морал, дайте ефикасност!
  “Катрина” открива пътя за нов вид политика в САЩ. Не става въпрос за ценности, нито за уреждане на сметки, а за ефикасност. Става въпрос да се вдигне на крака една ранена и объркана страна.
  Има един политик, който действително формулира ясно тази визия. Това е Нют Гингрич, бившият председател на Камарата на представителите в Американския конгрес. Винаги съм изпитвал слабост към него, въпреки пристрастността, понякога възмутителна, която той доказа в хода на 90-те години. Гингрич е една от редките политически личности, които наистина разсъждават “извън калъпа” за начина за разрешаване на проблемите. Точно това прави и в този момент.
  Автор: Дейвид ИГНАЦИУС>> Пълния текст...
  Никола Гинев, един от незабравимите
  С неговото име започва организираната от Веселин Андреев поредица от спомени за загинали поети “Незабравимите”. Роден на 12.ІIХ.1880 в Търново, расъл във Варна, потомък на два рода видни борци за националното ни освобождение, той следва родовата съдба на народен борец.
  Още като студент избира своята идейна и обществена, тоест жизнена позиция. “Влязох в партията на тесните социалисти - пише на баща си през 1910 г., - защото там най-добре се защитават интересите на целия работен народ...” И добавя един характерен за духовната му чистота мотив: “Харесвам особено много оня рязък пуритански дух с притаен революционен ентусиазъм”.
  В Първата световна война, като офицер, вече действа като социалист. След войната е адвокат в Пловдив (тук още като студент създава семейство). Отдаден изцяло на политическата си и литературна дейност, разгръща възможностите си на пламенен народен трибун, на поет и публицист.
  Автор: Филип ГИНЕВ>> Пълния текст...


  Генерал Бойко Борисов: - Мутрата е мъртъв... Заснехте ли ме? Чао!..
  карикатура: Тодор Цонев