"Нова Зора" - брой 38 - 20 септември 2005 г.

За лошия Кенан и добрия Доган
“Нова Зора” публикува антрефиле със същото заглавие още преди няколко години. В него обяснявахме, че Адем Кенан и Ахмед Доган са две страни на една и съща турска монета, които не могат да минат една без друга.
Празната екстремистка словесност на Кенан, посочихме тогава, е нужна на турските попълзновения в България, за да отвлича вниманието от ефективната подривност на Доган. Същевременно безнаказаността на Кенан дава кураж за антибългарски действия не само на активистите от ДПС.
Тая двойнствена роля на Кенан бе високо оценена в Анкара. Самият той често парадираше с близките си сношения с висшите анадолски кръгове. Разграничения и опровержения от страна на кръговете не последваха, не сме чули такива и досега.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Номер 1?
Няма друга идея, която така силно да се е запечатала в нашия национален характер, както представата, че “Америка е номер 1”, че е “най-великата в света”. Всъщност нашата телевизия и радио са едно постоянно рекламно клипче на тема “Америка е номер 1”.
Всеки кандидат за официална длъжност, който твърди друго, би извършил политическо самоубийство. Фактически всеки, който казва нещо различно, получава етикета “антиамериканец”.
“Ние сме империя”. Нима не е точно така? Разбира се. Империя без промишлена база. Империя, която е длъжна да взема всеки ден по 2 млрд. долара заем от конкурентите си, за да функционира...
Автор: Майкъл ВЕНТУРА>> Пълния текст...
Парламентарна демокрация
Българската демокрация вече шестнадесет години ражда недоразумения в парламента и в правителството, за които по-важно е благосъстоянието на “политическия елит”, в какъвто се припознават. Несправедливо е и антисоциално български депутат да си гласува заплата десеткратно по-висока от минималната за страната, както и допълнения за положен труд в 24 постоянни комисии. Ако е само това, българският дсанъкоплатец би го преглътнал, стига предложените закони да бъдат справедливи и работещи. Но българският гражданин не е съгласен с новия-стар правилник за работата на 40-ото народно събрание.
Автор: Парашкев ЦАНОВ>> Пълния текст...
Оставката на генерал Борисов:
Освобождение за кого?
Човек за едното красно име живее, а генерал Борисов - за известност. Отнеми му микрофоните и телевизионните камери и става г-н Никой. Ако и да е пак главен секретар на МВР, при това генерал-лейтенант... Бойко Борисов, бивш пожарникар, телохранител на Тодор Живков и Симеон СКГ, произведен в генералско звание от майор, напусна МВР на Кръстовден. Не щял бил вече да е директор на водопад, значи.
Любимецът на народа, станал символ на твърдата ръка срещу мафията, издържа новия министър на вътрешните работи Румен Петков само един месец, след което прозря, че “за да е точен и значим”, човек, за съжаление, трябва да влезе в политиката...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Политически затворник на депесарския режим
Имало едно време един кандидат за славата.
И както си кандидател, така и станал главен демократист.
И както си люспел другите главни демократисти, изневиделица отлюспили и него, та станал заместник-главен мониторист.
А като го отлюспили и монитористите, станал ендесевист.
Но понеже и оттам го отлюспили, станал скатист, атакист, че даже и националист. И като се понесъл на крилете на националната идея, прескочил двойно 4-процентовия трап и станал парламентарист.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Горко нам!
Нямам желание да изброявам всички компромиси - причинява ми болка, но дори само един-два да припомня, ще е предостатъчно, за да се види колко са тежки греховете на съвременните “народни” представители от листите на БСП. Не съм политик, но едва ли е нужна специална подготовка, за да се възприеме очевидното. Така например по въпросите за мира и войната стогодишната партия на българските социалдемократи “тесняци”, комунисти, социалисти или както и да са се наричали в различните периоди, беше единствената лява партия не само в Европа, а и в света, която във всички случаи е заемала категорична позиция против войната, във всичките й разновидности. Децата и внуците предадоха идеалите на бащите и дедите. В изминалите преломни години с “омерзение”, но послушно гласуваха ту за влизането ни във военния блок НАТО, ту за изпращането на нашите синове и дъщери в Афганистан, в Косово, Босна, а накрая и в Ирак...
Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
Какво очакваме
от парламентарната група на Коалиция “Атака”
Крепостта е пробита, но малката група, проникнала вътре, е обкръжена и самотна. Тя не може сама да направи нищо освен едно - енергично да разширява пробива, за да расте подкрепата на хилядите и милионите отвън. Едва след този етап ще стане възможен вторият - превземане на крепостта, т.е. мнозинство или мощно парламентарно присъствие в следващите избори, които е твърде вероятно да бъдат предсрочни.
Какво на практика означава тази метафора? Какви възможности ни дава извършеният пробив? Мисля, че най-важната придобивка е парламентарната трибуна и чрез нея достъп до медиите. Възможност по успешно и ефективно да се борим с информационното затъмнение и манипулиране на общественото съзнание. 16 години честните български патриоти не могат да установят системна връзка и единство помежду си и с широката общественост само поради властта на богатите национални престъпници и предатели, които по един или друг начин са собственици и господари на вестници, радио, телевизия и пр.
Автор: Иван ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Обратен знак
Младежите от “24 часа” пак сбъркаха. Не за друго, а защото интервюто с Димитър Стоянов, от 9 септември т.г. доказва колко лесно може да се манипулира. Този симпатичен внук на Радой Ралин е наистина най-младият депутат в 40-ото НС. И точно затова политическото битие не може да бъде извинение или коректив на факта, че току що е излязъл от тийнейджърската възраст, и по му отива да обяснява 10 ноември 1989 г. (което също не може да направи, защото пък е бил невръстен). Обаче за 10 ноември поне родителите му биха могли да го осветлят.
Младежите от “24 часа” сбъркаха. В този случай Гьобелсовото - истината е многократно повтаряна лъжа, - не важи.
Истината е, че внукът на Радой Ралин или не знае, или е забравил, че дядо му освен дето върна онзи автомобил, има зад гърба си доста дълга биография. Сливенчанинът Димитър Стефанов Стоянов през 1941 г. урежда издаването на антифашистки бюлетин, през 1942 г. е арестуван, през 1944 г. завежда отдел “Агитация и пропаганда” в Околийския комитет на ОФ Сливен, Радой Ралин е член на ОФ...
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Записки на страничния наблюдател
Очакванията за парламентарното поведение на Коалиция “Атака”, са пред изпитания. Едно е да размахваш юмруци и да подскачаш по митинги, и съвсем друго - да работиш в Народното събрание - особено в сегашното. Видно е фундаментално противоречие и как ще се реши то, е трудно да се каже.
Да започнем с най-главното.
Коалиция “Атака” се появи като тотално отрицание на всички политически партии, управлявали досега България. Но тези партии са отново в парламента и някои от тях отново управляват...
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Антихристиянската същност на глобализма
Основната стратегическа линия на САЩ към Русия е стремеж към поддържане на постоянна дестабилизация, провокиране на процеси на разруха, и разпад, съдействие на деструктивните елементи в икономиката, политиката и националните отношения.
Ако провежданото от Чубайс преструктуриране на Единната енергосистема на Русия успее, след няколко години страната сама ще се разпадне на самостоятелни, политически, независими региони, защото сега енергетика определя всичко.
Автор: Иеродякон Авел СЕМЬОНОВ>> Пълния текст...
Непослушната общественост
Подобно на онзи японски войник, изоставен на един остров в годините след деня V-J (победата над Япония), президентът Джордж У. Буш е може би последният човек в САЩ, който не знае, че за американците, ако не и за иракчаните, войната в Ирак е приключила.
“Ние ще издържим”, повтаря той упорито от тексаското си ранчо. Какво разбираш под “ние”, ти, бели човече?
Автор: Франк РИЧ>> Пълния текст...
Жива икона на българското
На 15 септември в днешната Борисова градина бе открит бюст-паметникът на Николай Хайтов. Тържеството не беше многолюдно. Но такива обикновено са тържествата на големите личности. Приживе се събират стадиони, а после времето пресява страстите и остават само истинските... С времето след кончината на Хайтов всяка дума за него виси със страшна сила. Всички знаят, че бе и остава голям писател, всички знаят, че бе непримирим борец, всички знаят, че името му респектира с огромна сила. Всички знаят...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Хайлайфни икономии
Нови наводнения пометоха тленните останки от имотите и надеждите на българите, но хайлайфът пак не ги забеляза, понеже пак е много зает. Зает е да внедрява в живота си още по-свиреп режим на икономии и от досегашния.
За да не тежи на съвестта на семейния си бюджет, номинираният от ДПС премиер Станишев се премести в държавната резиденция “Бояна”.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
По западните стандарти
Изтеклата западностандартна седмица се характеризираше с правилна сексуална ориентация. Ето и доказателствата:
* Правилна сексуална ориентация показа журито на кинофестивала във Венеция - то присъди голямата награда на американски шедьовър за любовта между двама хомосексуални каубои в Дивия Запад. Наградата за най-добра женска роля пък замина в лесбийско направление.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Клипове от десетилетието на ромското включване
Уффф, пак една нормална седмица в нашия нормален Bulgaristan. Да се чуди човек отде да намери нещо по-ненормално за снимане. Ама няма, все същата нормалност като и предната седемдневка: еничарите на румелийския бейлербей Доган, начело със Станишоглу, също стрижат и дерат и неверното, и правоверното стадо; ромските педофили са пощръклели от любов към имота, честта и живота на ближния, та пълнят със семе коремите на 12-годишните си булки; Симо Балтията, по прякор Симеон Втория, дето също е от малцинствата, сече като самоковски циганин чамовите кории на Чамкория.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...