"Нова Зора" - брой 37 - 13 септември 2005 г.

Сливи за смет
В редица населени места в България през тази есен ще се проведат частични избори за местни органи на власт. Може би в друго време щяха да преминат почти незабелязани, но днес сякаш са се превърнали във въпрос на живот и смърт за политическите партии. Особено изборите за кмет на столицата София, осиротяла откъм титулярен градоначалник след като “най-успешният” такъв, Стефан Софиянски, я остави, затрупана с боклуци и се скри от прокуратурата в Народното събрание.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Антихристиянската същност на глобализма
Светът навлезе в третото си хилядолетие и веднага се появиха нови проблеми. Въвеждането на ЛИН изведнъж се превърна в първостепенен проблем за християните и вече не една година безпокои съвестта на вярващите от нашата страна (Русия, б.пр., и в България също).
Необходимо е да се проследи с какво действително е свързан ЛИН, тази, по израза на началника на Данъчната служба, г-н Букаев “електронна пожизнена фамилия”.
Реорганизационната дейност на Данъчната служба е следствие от промените в живота на страната ни през последните 10-15 г. И тези промени са не само вътрешни, но директно са свързани с общосветовния процес на преустройство. В последните 12 години светът представлява непрестанен поток от революции и войни, и най-главното събитие в края на миналия век е изчезването от световната карта на СССР. Разпадна се световната социалистическа система, изчезна Варшавският договор, икономиката на бившите социалистически страни бе разрушена след много икономически сътресения.
Автор: Иеродякон Авел СЕМЬОНОВ>> Пълния текст...
Пратеникът на Европа
Поръчението беше ясно. Да представи ясна, кратка и вярна характеристика за България. Направи среща с много държавни институции, министерства и неправителствени организации. Всички го убеждаваха, че България е напълно подготвена да влезе в Европа. Засипваха го с цифри, статистически и социологически изследвания. Водеха го по резиденции и приеми. Даваха му скъпи подаръци, които той с иронична усмивка отказваше. През целия престой не слезе от колата и кракът му не стъпи на българска улица.
Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Отмъщението на Залива
Престъплението на Буш и Ръмсфелд изнесе проблемите, свързани с 11 септември 2001 г. извън САЩ, но последствията засегнаха цялата световна икономика. Барелът петрол достигна 70 долара, а литър бензин А-95 в България съответно стана 2 лева. Задава се световна рецесия, благодарение на безумието на “глобалистите” и на техните “колониални администратори" от рода на Соломон Паси и СКГ.
За съжаление, гражданите на Америка продължаваха през цялото време между двете войни в Залива като зомбирани да вярват, че САЩ защитават демокрацията и се борят с плашилото, заменило комунизма, а именно с ислямския тероризъм. Гласовете на мъдреци като Гор Видал и Ноам Чомски се губеха във врявата, която вдигаха “медиите под контрол”.
Нещо трябваше да се случи, за да се разбере от обикновения американец, че неговата велика страна не е на правия път и че всичко на този свят се връща. Отговорът на хората без армии, станали жертва на държавен тероризъм, е най-обикновен тероризъм със смъртници - камикадзе. Срещу тях силните армия и полиция са безсилни.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Зад Ню Орлиънс се крие по-голям срам
Мизерията в Луизиана, която виждаме на телевизионните си екрани, ясно показва как понякога даже и в Америка децата заплащат с живота си за това, че са родени в бедни семейства. Ясно става също, че администрацията на Буш продължава да проявява неохота или неумение да помогне на най-бедните американци.
Автор: Никълъс КРИСТОФ>> Пълния текст...
За ромите, за негрите и за двойните стандарти
Две аналогичнни бедствия и техните последствия, случили се това лято у нас, а и в САЩ, извадиха на бял свят и аналогични социални и етнически проблеми. Те навяват твърде неприятни мисли и за двете страни. Но също и за това как трябва да действа държавата в подобни случаи. Читателят вече се досеща, че става дума за водната стихия, помела това лято една четвърт от България, и за урагана Катрина, издавил два американски щата - Мисисипи и Луизиана. Пропорционално на мащабите на двете страни размерът на бедствието обаче е напълно съпоставим.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Червеният фенер на политбардака
Политическата класа треска я тресе - като как ще мине мониторингът, какъв ще е докладът на ЕС досежно нашето пъплене през нескончаечите реформи и ще ни огрее ли през 2007 г. да отворим европейските порти...
Като че ли членството ни в ЕС е въпрос на живот и смърт. За триото орел, рак и щука (БСП, НДСВ, ДПС) може и да е, щото при провал комай се отива на избори (сбогом сладки благини!) - но за редовия български гражданин темата ЕС навява дори вече скука и досада. Че направо и неприязън. Щото знае - светът се разваля от много оправяне.
Пък и някой да му е казал на новия български гражданин каква ще е загубата като спечелим?! Засега комай загубите се очертават в повече от евентуалните печалба при влизането ни в ЕС. Меглена Кунева (много хлевоуста дама!) един път внятно не обясни какво ще ни се случи като прекрачим заветните двери. От устата й се леят небулозни речи, артикулирани с трескав и нездрав плам в очите. Върти и сучи Кунева, само и само да не се разбере какво казва. И успява нищо да не каже. Ако човек се напне да я слуша - глава заболи. Затова и никой не я слуша.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Записки на страничния наблюдател
В България тържествува най-страшната от всички възможни диктатури - диктатурата на парите. Борбата за разбиване на информационната блокада на обществото е задължителна предпоставка към усилията за връщането на България на българските граждани. Мисля, че отдавна е дошло времето за създаване на истинска Асоциация на независимите медии, която да осигури свобода на словото и плурализъм на мненията. Зная, че това начинание е много трудно, изглежда невъзможно, но все пак с нещо трябва да се почне.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Паноптикум
Докато Тошко Колев се напъваше да стигне Америка, Америка без напъване стигна България. И в САЩ - като у нас - експертите от години са предупреждавали за опасността от наводнения, но и тамошните големци не си мият ушите като нашите.
Ето защо и там - пак като в България - всички възможни власти се оказаха напълно неподготвени и непригодни да помогнат на пострадалите. При това - без тамошното съответствие на нашенското ведомство по бедствията и авариите, без напоителните системи, язовирите, държавният резерв, земеделското министерство или правителството да се контролират изцяло от Доган и неговите депесари.
Автор: "Нова Зора">> Пълния текст...