"Нова Зора" - брой 35 - 30 август 2005 г.

“Атака” и бастардите на национализма
 • Открито писмо до Волен Сидеров
 • Драги Волене,
  И аз бих искал да кажа с думите на Петко Каравелов - такива неща в Коалиция "Атака" не стават... Уви! Пред мен са фактите от последните дни, а те, както знаеш, са упорито нещо.
  На 19 август си депозирал заявление до председателя на 40-ото обикновено народно събрание на Република България с краткия текст: “Уведомяваме Ви за сформирането на парламентарна група на партия “Атака” от депутати, избрани с листите на Коалиция Национално обединение "Атака"." С последваща молба да бъдат предприети “необходимите действия по нейното регистриране”.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Удобната амнезия
  С първите си ходове управляващата коалиция показа, че опитът от “преговорите” на предишните правителства с ЕС е заразителен. Независимо от изборните резултати на отделните партии по региони и от очакванията на населението, политическите влъхви разделиха властта на тъмно и почти изцяло в изгода на ДПС.
  Автор: “Зора”>> Пълния текст...
  Я-а-а, що фашаги се навъдиха из тая пуста Европа!
  “Левите фашисти” - това е партията “Изборна алтернатива - работа и социална справедливост” (ИА-РСС). Тя бе създадена миналата година от бивши функционери на управляващата Германска социалдемократическа партия на Шрьодер, както и от негодуващи срещу неговата антисоциална политика синдикалисти.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Германци европействат в неандерталски мрак
  Далече, далече, на две минути пеша от ослепителното европейско бъдеще, тъне в неандерталски мрак софийското село Герман. Изключването на тока тук е практика от години, но особено разцъфтя тя оттогава, откакто в Министерството на енергетиката в София се нанесоха царско-депесарските неандерталци. Благодарение на тях сега вече и самият Господ Бог не може да предвиди кога жичкаджиите ще дръпнат шалтера на Герман и колко ще продължи пещерният мрак - три минути, три часа или до Второ пришествие.
  Поради безбройните токови удари в селото на е останал здрав електроуред, да не говорим за другите, за неизчислимите материални, битови и духовни (ни)щети, които понасят германци от принудителното им пребиваване в царско-депесарската предисторическа епоха.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Кървавият дълг на Паси
  В желанието си да оправдае по всякакъв начин безсмислената и вредна за страната ни иракска авантюра, бившият външен на България министър Соломон Паси дълго време размахваше пред обществеността полицата с иракския дълг към България. Намеквайки недвусмислено, че за получим нещо от тези 1,7 млрд. долара, трябва да участваме в “умиротворяването” на арабската страна. И че кръвта, която проляхме там, няма да отиде напразно.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Защо София тъне в боклуци
  Драмата със столичния боклук е на път най-сетне да намери своето генерално разрешение. Има 14 подадени оферти в Столичната община за изграждане на завод за преработка на отпадъците на София. Те включват всички възможни технологии, съобщи миналия понеделник и.д. кметът на столицата Минко Герджиков.
  Срокът за изграждането на завода варира между една и две години в различните оферти. Ако през септември общинският съвет одобри критериите, на които трябва да отговаря заводът, конкурсът за избор на инвеститор може да започне още до края на този месец.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Кръвта, която се пролива, е червена, не синя
  Можем само да се чудим дали реалността поня кога чука на вратата на Джордж Буш. И ако е така, дали президентът, с поведението си на самоуверен хлапак, си прави труда да й отвори.
  Буш е главнокомандващ на въоръжените сили, който започна жестока война в Ирак, а сега по цял ден щастливо върти педалите на колелото си в Тексас.
  Това е зловещо. Страшно. Сюрреалистично.
  Войната върви зле и досега са загинали хиляди, но нито в най-високите етажи на властта, нито сред хората като цяло, има усещането, че е заложено нещо изключително важно. Пуснете телевизията, която и да е вечер, и ще попаднете на подробни репортажи за издирването на Натали Холоуей, тийнейджърката от Алабама, която изчезна в Аруба през май. Но ще чуем много малко за мъжете и жените, които дават живота си в Ирак или трябва да живеят с ужасните рани, получени в този конфликт.
  Автор: Боб ХЪРБЪРТ>> Пълния текст...
  ООН: Минало, настояще и бъдеще
  от организация за укрепване на световния мир, към организация, укрепваща американската хегемония?
  През тази година се навършват 60 години от създаването на ООН. Това е добър повод да си припомним как и защо бе създадена световната организация и какво й предстои в динамично променящата се международна обстановка.
  Организацията на обединените нации възниква след Втората световна война като следствие от военновременните договорености между съюзниците, победили държавите, гравитиращи около оста Рим-Берлин-Токио.
  Основните принципи на ООН са положени от Рузвелт и Чърчил още в Атлантическата харта, през август 1941 г. Те предвиждат отказ от употреба на сила, сигурност за всички нации, право сами да избират формата на своето управление и т.н.
  Автор: Ваня ИВАНОВА>> Пълния текст...
  Първият удар, 15 години преди Украйна
  След събитията в Украйна през декември 2004 г. се появиха много анализи, показващи, че “оранжевата революция” е управлявана дистанционно от Америка. Изненадващо е, че никой от специалистите по Балканите не забеляза, че подобна революция удари (преди около 15 години) България. И доста паралели - като методи и действащи лица - са твърде интересни за сравнение.
  Защото освен всичко друго те поставят и смущаващи въпроси.
  Автор: Мишел БЛАНЗА>> Пълния текст...
  К Л О Ш А Р И
  Бавно отпиваха от бутилката и се наслаждаваха на вкуса на спирта, който поглъщаха. Ракията беше евтина, но ги затопляше и им създаваше уют в студената есенна вечер. Беше купена с пари от просия, дребни кражби и продажба на неща, събрани от кофите за боклук. Купувачите бяха тяхни събратя по съдба, но малко по-заможни. Четиримата се събираха всяка вечер на тази пейка. Ако бяха събрали пари, купуваха една бутилка от близкия магазин.
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Истинската България
  * Дейвид Уолъх, шефът на БТК, потвърди официално, че цените на джиесем-услугите в България са най-високите в Европа.
  Ще добавим само, че и тоя европейски рекорд е постигнат при рекордно ниски разходи за заплати на персонала. При толкова много европейски рекорди има ли нещо чудно, че и броят на българите с високо кръвно достигна рекордните 2 милиона?
  * Кръчмите из наводнените райони също бележат рекорден оборот - жизнерадостните роми празнуват Празника на обезщетенията за наводненията.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Хайлайфни вицове
  Подотчетната хайлайфна седмица мина под патронажа на вицовете. Само на 1 см от рубриката си “Вицове на деня” в. “Дума” пусна вица на Огнян Герджиков да си изберем Велико народно събрание, което да реши най-наболелия ни проблем - да премахне Великото народно събрание.
  За да не изостане от конкуренцията, в. "168 часа” разсмя читателите с вица, че жертвите на наводненията могат да си купуват чистак нови сглобяеми къщи за по 700 лв. квадратния метър. Най-кръшен смях обаче ни предложи “Труд”. На първата си страница трудоваците ни разказаха вица, че ще построят две безплатни къщи за наводнени семейства. След което пропищяха в ушите на частните фирми да им отпуснат безплатни строителни материали за безплатните къщи. От тоя виц прочее изкяри най-вече авторът на идеята, журналистът Стоян Узунов, който получи от фирмата “Мото-Пфое” нов-новеничък безплатен форд. В помощ на пострадалите от наводненията вероятно.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  По западните стандарти
  * Най-цененият философ в Англия е Карл Маркс, показва проучване на радио Би Би Си-4. Най-висок е рейтингът на буржоазен враг номер 1 сред средната буржоазия.
  * 60 процента от затворниците във Франция са мюсюлмани, главно араби. В България ромите са между 28-30 на сто от популацията в панделите. Родният цайтунг, който изнася последния факт, го илюстрира с художествена фотография на цигани, които плячкосват на воля сградата на родна казарма.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Експлозии в Световния търговски център?
  Защо според няколко експерти и многобройни независими наблюдатели разрушаването на кулите на Световния търговски център изглежда повече като контролирана имплозия, отколкото като терористично разрушение?
  Такива въпроси по отношение на срутването на кулите незабавно са повдигнати от експерти по експлозиите и борбата с пожарите, само за да отмрат в следващия медиен светкавичен порой от “официални” заявления. Много хора - експерти и лаици, - питаха защо Южната кула се срути първа, след като не беше толкова увредена като Северната, която горя почти час и половина, преди да рухне?
  Автор: Джим МАРС>> Пълния текст...