"Нова Зора" - брой 35 - 30 август 2005 г.

Второто пришествие
или кого ще накаже Станишев
Чудото се случи! “Царят” се отказа от втори премиерски мандат и отиде да работи за България в централата на жълтата партия. На изпроводяк сподели, че не е изпълнил обещанията от 6 април 2001 г.
През юни т.г. обаче обеща да не подкрепя правителство на БСП и Станишев - и пак предизборно. После се отметна и обясни с недомлъвки нещо за Брюксел, за разни други неясноти....
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Кристалите на родолюбието
Ваше Светейшество, Драги български журналисти, Колеги,
След 50 дни на политическа агония, БСП, НСДВ и ДПС съставиха правителство. Как да наречем днес това правителство? Ако кажем, че е българско, ще излъжем. Ако кажем, че е национално отговорно - ще излъжем на квадрат. Най-точни ще бъдем, ако кажем, че това е правителство на далаверата и антибългарската политика. След като се подиграха с търпението на българските граждани, двете най-големи парламентарни сили - БСП и НДСВ, демонстрираха общ идеал. Идеалът на корупцията и протурската политика. Всичко това беше създадено под диригентската палка на президента Първанов, който се доказа като едно момче за поръчки на най-зловещата фигура в новата ни политика - на човека, който открито се гаври...
Тези думи на Волен Сидеров, лидер на Коалиция НО “Атака”, останаха да висят във въздуха на 16 август, когато се гласуваше правителството, предложено с мандата на ДПС, и премиер на България, както се видя - Сергей Станишев.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Какво забрави да ни каже госпожа Кунева?
В развитите европейски страни, когато се решават жизненоважни въпроси и проблеми на хората, винаги се казват както плюсовете, така и минусите. Това се прави главно по две причини: Първо, да бъдат искрени и честни по отношение на населението, и второ, да се подготвят своевременно за преодоляване на проблемите.
Откакто се помня, от нас, българите, ръководителите на държавата винаги са скривали “минусите” и са се “срамували” да назовават истините със собствените им имена.
Такъв е случаят с влизането ни в Европейския съюз. Министърът на интеграцията - госпожа Кунева, през последната година ходи от град на град и обяснява, че влизането ни в Европа ще ни спаси от бедността и че след като ни приемат, към нас ще потекат реките на благоденствието.
Това е хубаво, но тя забрави да ни каже доста много съществени неща.
Автор: Проф. д-р Христо МЕРМЕРСКИ>> Пълния текст...
Извинение към иракския народ
Това, което четете, е извинение към иракския народ от един болничен лекар, който се е грижил за някои от най-тежко ранените мъже, жени, деца и бебета от двете страни на виетнамския конфликт. Държал съм в ръце убити на война и разбирам катастрофалния данък, легнал върху сегашното поколение и отражението, което войната ще има върху бъдещите. Това е моята лична отрезвяваща апология, извинение, и то може би отразява и чувствата на другите 49% от американците, които гласуваха срещу неоправданата агресия.
Срамувам се, когато гледам по телевизията и чета новините за невъобразимите антихуманни актове в Ирак. Вие сте свидетели на тези ужасни дни на насилие и човешко унижение, които вероятно изпълват сърцата ви с омраза и гняв към американците.
Автор: Лари Е. ПАРК>> Пълния текст...
Близко ехо към вечността
 • Родопският книжовник
 • Неотдавна на страниците на в. “Нова Зора” бе представена монографията на литературния историк Ивайло Христов, а по-късно и пространният му разговор с проф. Чавдар Добрев, отново в талвега на Хайтова България.
  Днес сме свидетели на едно ново, неголямо по обем, изследване на Андрей Печилков, от Смолян. “Николай Хайтов като родопски книжовник” е опит да се синтезира творческото дело на Н. Хайтов по линия на краезнанието на Родопите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Хайлайфни открития
  Щом научи с известно закъснение, че някой си Кристъфър Калъмбъс бил открил Америка, родният мултиетнически хайлайф също се втурна в епохални открития...
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  По западните стандарти
  * 11-месечно бебе, заподозряно в тероризъм, бе подложено на обстойна западностандартна проверка на вашингтонското летище “Дълес”.
  * Западностандартният авджия Апостол Димитров, по съвместителство и депутат от БСП, отскочи до варненското село Водици, за да се полюбува на тамошните пъдпъдъци.
  * Бившият германски военен министър Лудвиг Пфалс бе осъден на 27 месеца затвор за това, че е поиздул малкото си джобче със стандартен западен рушвет от 2 млн. евро.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Истинската България
  * Две 14-годишни момчета от Враца оцеляха по чудо, след като гастролиращи с такси козлодуйски цигани ги обраха до голо и завързаха на жп релси. Полицията залови престъпниците, очаква се съдът да ги пусне на свобода.
  * Българските спортисти се завърнаха от световното първенство по лека атлетика в Хелзинки не само без медали, но и без нито едно място в първата осмица. Това е най-слабото ни представяне в предългата история на тези шампионати.
  * С встъпването си в длъжност вицепремиерката Емел Етем понижи наводненията в длъжност “порои”. Очаква се в близките дни г-жа Етем да разжалва пороите в росна росица и така да разреши с един замах всички проблеми, възникнали заради привиделите се на разни паникьори “наводнения”.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Българската мизерия - спонсор на западните шмекери
  Казионните статистици изкараха на сергията данните за юни и инфантилните репортерки пак заобясняваха как и през тоя месец сме се доближили още повече до Европа. Месечният разход на българското домакинство, казват казвачите, достигна цели 438,78 лв. Ама никак не казват, че социалният минимум за тричленното домакинство, каквото е средното домакинство в България, отдавна надхвърли 1000 лв.
  И друго не казват казвачите. Като например това, че преди четвърт век месечните разходи на средното българско домакинство са били 576 тогавашни лв. Което пък - от гледна точка на тогавашната покупателна способност на българските пари - се равнява на около 1440 сегашни лева. Или - казано с думи прости - отдавна, отдавна, още при проклетия комунизъм, българинът вече е потребявал над три пъти повече блага от сега.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  За простичките неща, които позитановци не проумяха
  Като се абстрахираме от политическата риторика, при сформирането на кабинета БСП трябваше да постигне две главни неща.
  Първото от тях бе отстраняването от властта на националното бедствие, наречено НДСВ. Тук не става дума за прословутите “царски” имоти, които всъщност се изчисляват “само” на 200-250 милиона. Най-важното бе да се прекрати нечуваната корупция на шайката на европееца Симеон, която нанесе на страната щети за десетки милиарди. И не само ги нанесе, но и натовари с тежки дългове дори неродените поколения, които тепърва има да плащат за затварянето на АЕЦ, “врътките” на външния дълг, “приватизацията” на банките, БТК, електроразпределителните дружества, “концесиите” на магистралите, летищата, водите, подземните богатства и какво ли не още.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...