"Нова Зора" - брой 31 - 2 август 2005 г.

С каквито се събереш, такъв ли ставаш?
Парламентарната баталия за избор на правителство свали смокиновите листа на всичките 7 парламентарни групи. Всяка от тях играеше някаква игра, където можеше - явно, където трябваше - задкулисно. И тъй като милионите за изборите бяха привършили, кандидатките за мандата пазаруваха на вересия, като вероятно са обещавани пари от очакваните еврофондове. Кои депутати са били купени, предстои да се уточни, но от собствен опит зная, че когато човек гласува по съвест, различно от своите съпартийци, най-напред и веднага му лепват етикета “купен” или “предател”. Така или иначе циркът, който трая 17 часа, завърши с еврохулиганска волна програма, в центъра на която, за съжаление, беше Волен - новият, неочакваният парламентарен лидер, от Коалиция НО “Атака”.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Александър Гордон: НЕ СЕ СМЯТАМ ЗА ЖУРНАЛИСТ
 • Беседа на Владислав Шуригин с известния телевизионен водещ и режисьор
 • Владислав Шуригин: Какво ви наскърбява в живота около вас?
  Александър Гордън: Глупостта. Осъзнатата продажност. Разнородното словесно жонгльорство. Многообразните “обществени гуру”, които обичат да си присвояват правото да наричат черното бяло, и онзи, който не е съгласен с тях, той е недостоен и свършен човек. Подобен мил тип може да оскърби съвършено невинното предателство. Например ние с Виктор Шендерович никога не сме били приятели, но се познаваме от двадесет години. Никога не съм споделял неговите възгледи и през всичките тези години съм се отнасял спокойно към всичко,което той върши. И когато трябваше да изкажа своята гледна точка, при това не за първи път, когато изведнъж чета във вестника, че Виктор Анатолиевич, оказва се, винаги се е съмнявал в моите морални качества. Започнах трескаво да си припомням, нарочно разпитах общите ни познати, които са много, какво все пак съм извършил, за да му дам повод за това? Впоследствие разбрах, че основания трябва да търся не в себе си, а в него. И ми стана страшно. Нима си струва за онези хиляда долара, които той получава, меко казано, та да се “огъва”. Ето това ме дразни.
  Автор: в. "Завтра">> Пълния текст...
  Несъстоялата се пирова победа
  Сергей Станишев бе на крачка от своята пирова победа. Но тя - ще кажа, - “за щастие” не се състоя. Невъзможно е една пирова победа да носи някому някакво удовлетворение. Тя е бременна с бъдещи провали, които напълно я обезсмислят като победа.
  Разиграните в сряда, 27 юли, парламентарни процедури достатъчно ясно показаха, че евентуално успелият да състави правителство Станишев щеше по-нататък да се изправи пред трудно преодолима процесуална съпротива на всички парламентарно представени партии. Стана жестоко ясно, че парламентарната коалиция БСП-ДПС със своите 116-117 гласа ще губи всички процесуални битки с обединената опозиция.
  Автор: Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Първанката пак изостана от прекия си началник
  Освен външен министър на Полша пан Йежи Шмайджински е и пряк началник на българския главнокомандващ Георги Първанов (по линия на агресията в Ирак, където родното пушечно месо е на полско подчинение).
  Самата дума “пан” впрочем означава не само “господин”, но също така “господар” и “Господ”. Пак по иракска линия въпросният Шмайджински наскоро издаде заповед, благодарение на която вече е ясно в какви долни гащи ще бъдат полагани в ковчезите полските войници, загинали за бойната слава на изпечения дезертьор Джордж Буш-младши...
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Да си върнем златните съкровища на България!
  Българската археоложка Даниела Агре откри тракийско погребение, вероятно царско, в некропол от десетина могили при селата Златиница и Маломир. Откритието е сензация в световен мащаб не само заради златната владетелска корона. По-важното е, че всичко в гроба е запазено непокътнато цели 24 века, което не може да се каже за другите български съкровища като например Панагюрското. А това означава, че г-жа Агре е открила истинска златна мина за родната и световната наука.
  Да, наистина е златна българската земя, земята, която българското племе полива с кръвта си от Аспаруха насам. Но какво става с нейните златни съкровища?
  Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Опит за далавера?!
  Преди почти два века знаменитият английски държавник Джордж Канинг е казал: ”Вредите, които нанася свободният печат, са временни и незначителни. Ползите от него са ограмони и вечни”.
  В правотата на тази сентенция се убеди цялото българско общество, когато след публикация на в. ”Земя” преди две седмици Военна прокуратура започна проверка по повод изграждането на център в Израел за връзка между нашето Външно и посолства ни в десетки държави. И чрез която изрелските служби ще могат да бройкат цялата тази информация. А главните герои в историята са ексминистрите Соломон Паси и Милен Велчев.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Великобритания: Напрежението се покачва
  Британският премиер Тони Блеър решително няма късмет: само две седмици след кървавите атентати, отнели живота на близо 60 души в Лондон, гръмнаха нови взривове.
  Прословутото британско спокойствие на “свикналите” с взривовете на ИРА лондончани отлетя за миг. А силите за сигурност започнаха да стрелят по всичко съмнително, де що шава, и застреляха като “терорист” съвсем невинен бразилец.
  След това се извиниха на близките му. Макар че последните взривове в Лондон не взеха други човешки жертви, и дори бяха обявени за “подражателство” на предишните с цел психологически тормоз на населението. По лицата на лондончани може да се прецени до каква степен имитацията е постигнала целта си.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Чрез в. "Нова Зора"
  до журналиста от "Дойче веле" Александър Андреев
  Уважаеми, г-н Андреев,

  Вие, разбира се, бяхте гневен, когато нарекохте гласувалите за “Атака” българи “народец”, “хорица”, “гласували глупаво”. Отговарям Ви, и питам, как едно и също действие може да мотивира диаметрално противоложно във времето и по смисъл, едно и също чувство, гняв, у един говорител на радио “ДВ” и един слушател - фен на “ДВ”. Да уточня, че освен гняв, болка и възмущение, чувството на погнуса ме накара да гласувам против тъй наречената политическа класа, заради мерзостите, на която ще посветя силите си за безкласово общество до края на дните си!
  Не съм гледал г-н Сидеров нито по “Скат”, нито на митинг, защото по неизвестни за западноевропейското Ви съзнание причини, не мога да си позволя кабелна телевизия и вестник, аз съм от "народеца", дето ви изкарва хлебеца... Положителната причина да гласувам за “Атака” бе в. “Нова Зора”, който роднини ми доставяха през последните 6 месеца.
  Автор: Христо Маджаров>> Пълния текст...
  Диалогът на Николай Хайтов с Отечеството и света
  Съгласен ли беше Николай Хайтов с програмата на Коалиция “Отечество” и Левица"?
  Изцяло я подкрепяше. Лично участваше в нейната подготовка. Много от програмните текстове носеха неговите редакционни поправки.
  Програмата на коалицията, която той подкрепяше, се основаваше върху един най-важен тезис: крайно необходимо е България да бъде възродена, като се укрепи нейната сигурност - външна и вътрешна!
  Акцентът се поставяше върху решаването на острите социални въпроси. В програмата се настояваше за “коренна подмяна на политическия курс, провеждан от основните политически партии през последните десет години”, за обединяване на “всички български патриоти...
  Разговор на литературния историк Ивайло ХРИСТОВ
  с проф. Чавдар ДОБРЕВ
  >> Пълния текст...
  Русия и съдбата на България
  Взаимоотношенията на България с Русия са въпрос на историческа съдба за нея. Те са вплетени във всички страни на живота на българското общество и в строгия смисъл на думата имат цивилизационно-стратегическо и национално-историческо значение. Те са най-важен външен фактор от миналото на България и придобиват още по-голямо значение за нейните перспективи. Присъединяването на България към ЕС при сегашните условия е стратегическа необходимост. Но не на всяка цена, а при запазване на национални приоритети, както постъпиха всички страни. Членството в ЕС не е самоцелна абстракция, която виси някъде в небесата, а въпрос на национална необходимост и национални интереси. Само при такива условия ЕС ще се запази и развие.
  Членството в ЕС не противоречи на взаимоотношенията с Русия и на необходимостта от възстановяване на безценната историческата традиция. От богатия спектър на българо-руските отношения ще се спрем само на две страни,които при днешното окаяно състояние на обществото ни имат решаваща за бъдещето стойност.
  Автор: Проф. Димитър ФИЛИПОВ>> Пълния текст...
  Накъде тече българският Клондайк?
  Няма никаква грешка в заглавието. Клондайк е обширна провинция в арктическата част на Канада, по долината на река Юкон, прочула се с т. нар. златна треска от края на 19 и началото на 20 век, периода на бурно промишлено развитие на капитализма и натрупване на първите големи капитали. Но какво общо с България, с днешна, съвременна България - може да попита някой, която е толкова далече от Клондайк? Връзка има. И не от сферата на фантазията, а съвсем пряка, реална и съществена. Но нека вървим напред.
  В годините на “преход”, който не бе нищо друго освен груба реставрация на капитализма, и управляващи и медии ни проглушиха ушите да доказват, че нашият жизнен стандарт, който е най-ниският в Европа (след като и албанците ни изпревариха), е такъв, понеже сме бедна страна, бедна държава. И следователно, няма какво да се оплакваме, а трябва да стягаме коланите и да мълчим, да търпим.
  Автор: Д-р инж. Христо ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Парламентарни избори 2005
  Поредните парламентарни избори останаха в историята. Кандидат-депутатите дълго ще ни напомнят за себе си от скъпоструващите билбордове и плакати, разлепени из цялата страна. Но дали 40-ото Народно събрание ще ни напомня за себе си? Отговорът на този въпрос е величина с много неизвестни.
  Световните информационни агенции вещаят нестабилен парламент. Същите прогнози предвещават и български журналисти, политолози и коментатори, които не скриха своята изненада от изборните резултати. Изненадата на повечето от тях е свързана с факта, че живеят в измислен свят, паралелен на този, в който живеят мнозинството българи.
  Мнозина от изненаданите са на служба към традиционните политически партии или към чужди структури, които финансират писанията и воаяжите им из страната и чужбина. Това обяснява защо не познават българското общество и защо вярват на собствените си представи за случващото се в България.
  Автор: Ваня ИВАНОВА>> Пълния текст...
  Истинската България
  Спасителна рецепта за оцеляване в тия сиромашки времена даде във вестникарско интервю генералната директорка на БНТ. “Мога да живея без стотинка на ден”, сподели Уляна Пръмова (опитайте и вие, драги читатели).
  Друг чудотворец се появи в Търговище. Вицепрезидентът на турския холдинг “Шишеджам” Алев Яраман откри там втори турски завод, като се закле, че ще върне емигрантите в района. Няма съмнение, че Алев ага ще назначава на работа само етнически българи.
  България се прости с още един любим актьор - Асен Кисимов. Ама нищо, при малко повече късмет, пак можем да се съберем и с него. Защото, както ни зарадва шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров: “Всички сме мишена на терористите”.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  "Блестящи" сделки
  Всички знаят за стотиците милиони долари, загубени в резултат на превъртането на външния дълг от Милен Велчев. По-малко известно е, че Иван Костов и Кобургът своеволно намалиха огромния дълг на Либия към България цели... 20 пъти!
  До есента на 1999 г. либийските задължения към страната ни се изчисляват на 520 млн. долара (без лихвите). През ноември с.г. обаче в София е проведена сесия на смесената българо-либийска комисия. Както пише в. “Между редовете”, тогава именно вицепремиерът Евгений Бакърджиев и министър Валентин Василев подписват търговски договор, в който либийският дълг е сведен на... 290 млн. долара. “Това става по същото време, когато медиците ни са изтезавани в либийски зандан с електрически ток! - отбелязва вестникът. И продължава: “Върхът на наглостта е, че в комюникето за сесията либийската страна заявява претенциите си за шпионаж, умишлено заразяване със СПИН на деца от нашите сестри и аргументира готвещото се продължително задържане на медиците ни. Българската страна в същия документ изказва скромно очакванията си за справедлив съдебен процес - независимо кога, без да протестира срещу обвиненията”.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Гаврата продължава
  През последнете 15 години “Нова Зора” не е спестила нито една критка към БСП. Но не към обикновените редови социалисти, които останаха верни на идеята за национално достойнство и социална справедливост през този твърде дълъг и мъчителен български преход, а към съглашателите и опортюнистите от “Позиитано” 20. Като се почне с Андрей Карлович и се свърши със Серегей Дмитриевич. Които предадоха и социалната, и националната идея.
  Цял месец преди изборите БСП бе обявила за свой главен опонент НДСВ. След като се издъниха на изборите, пак същите хора запонаха преговори с НДСВ, за да мине мандатът на Станишев. И “много социалната партия” клекна и бе готова да си затрае и за имотите на Кобурга, и за далаверите на министрите му.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...