"Нова Зора" - брой 30 - 26 юли 2005 г.

Допълнение по въпроса за прасетата
Прасето е интересно животно. Разбира се, повече за християните, отколкото за мюсюлманите. То е герой на детски приказки, на басни и на притчи. В тях прасето притежава черти, които не са за препоръчване: глуповатост, нахалство, мързел, пиетет към мърсотията, грухтене и квичене на публични места.
Когато не знае верния отговор, прасето обикновено казва нещо напосоки, което точно затова се превръща в хит. Спомнете си как ловко Прасчо се измъква от въпроса, зададен му от Мечо Пух - “Ти срещал ли си слон? Не през тази част от годината - отговаря Прасчо. (Като в същото време се чудел как изглежда слонът.) Или пък какво направи същият персонаж, като порозовя след насилственото му изкъпване от Кенга? Прасчо се овъргаля в първата локва, за да се почувства отново истинско прасе и да придобие истинския си цвят.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
“Атака” отхвърля пораженческата политика на зависимост

Ако използваме любимата фраза на Велизар Енчев, “новината на деня” е, че един депутат напусна групата на Коалиция “Атака”. Какво си го обяснявате, г-н Сидеров?

Е, това не е новина на деня. Но стана повод за журналистически питания. Обяснението ми е, че Петър Манолов, председател на БНПП, беше привлечен като мандатоносител по един доста случаен принцип. Тогава имаше остра нужда да се направи коалиционна форма, а партията “Атака” не беше регистрирана. Нямаше достатъчно време да се провери съответният човек.
Оказа се, че явно е имал свои амбиции още от самото начало, и тези амбиции бяха така да се каже надушени от хора от БСП, и са му предложили най-различни помощи, от финансова до организиране на отделна група. Манолов е имал такава амбиция, и я споделяше още преди това, амбицията да си направи група. Вероятно са му предложили възможност да го направи срещу подкрепата за кабинет на БСП-ДПС.
В парламентарната група на “Атака” бяхме взели категорично решение да не подкрепяме кабинет с ДПС. Петър Манолов също беше съгласен с това. Явно в промеждутъка от няколко дни е бил купен по съответния начин.
Волен Сидеров в разговор с Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Декларация на Политически кръг "Зора"
На 25 юни българският народ упражни своето конституционно право и избра народните представители за 40-ото народно събрание. Българските граждани дадоха своя глас, всеки съгласно своята съвест и политически възгледи. Въпреки грубите нарушения в самия ден на изборите от страна на ДПС, въпреки манипулациите на ЦИК при разпределението на мандатите, Коалиция “Атака” призна резултатите на отминалите парламентарни избори и уважи политическия избор на всеки гласувал български гражданин.
Но днес ситуацията в страната е вече друга. Продължават унизителните пазарлъци за новото правителство между тези политически сили, доказали в дългите 15 години на разруха и геноцид своето бездарие, нихилизъм и враждебност към България. Политически кръг "Зора", член на Коалиция “Атака”, недвусмислено предупреждава основните политически търгаши да не си играят със съдбата на отечеството. Пред лицето на българския народ ние ясно заявяваме, че казионните партии се опитват да вкарат до кормилото на властта една антиконституционна етническа формация, която от години упорито руши националната сигурност с видимата подкрепа на съседна държава. Доказателство за това е, че властите в тази съседна държава положиха неимоверни усилия и в нарушение на собствените си закони подпомогнаха електоралните фалшификации на ДПС в България.
Автор: ПК "Зора">> Пълния текст...
Диалогът на Николай Хайтов с Отечеството и света
На 13 април 1995 г. внесох в канцеларията на Народното събрание докладна записка, с която настоявах - при обсъждане на бюджета на държавата - фондацията на Сорос да бъде лишена от сумата 42,1 млн. лв, включена в параграф от същия бюджет. Изложих в писмен вид четири мотива:
“1. През 1990 г. с Постановление на Министерския съвет е уредено участието на Република България във финансирането на фондация “Отворено общество”, придружено с учудващо изгодни облекчения. През изминалите четири години фондация “Отворено общество” разви многостранна дейност в страната и вече е в състояние да осъществява дейностите си без финансовото участие на България.
2. Фондация “Отворено общество” разполага с огромен икономически потенциал (вътрешен и международен) и е крайно несправедливо да се изземват средства за чужда фондация от орязания бюджет за българската култура.
3. Фондация “Отворено общество” благодарение на данъчните облекчения, реализира в много случаи нелоялна конкуренция на издателски и други формации на националния частен бизнес.
4. С редица свои изяви, финансирани богато, фондация “Отворено общество” застрашава все по-явно коренни интереси на националната ни култура”.
Разговор на Ивайло ХРИСТОВ
с проф. Чавдар ДОБРЕВ
>> Пълния текст...
Неоколонизацията на света
Историята на човечеството е летопис на ограбването, на войните за земя, пазари и ресурси, за поробването на хора и за присвояване на благата от техния труд. Грабежът всъщност е най-естественото явление в животинския свят, към който принадлежи и човекът. Там няма производство и разпределение, всичко се взема наготово от природата или се отнема със сила и хитрост от другите същества.
Изключение в това отношение прави само човешкото общество, където се извършва организирано производство и разпределение на блага. И въпреки този огромен прогрес човешката същност е запазила атавистичната си алчност да отнема чужда собственост и чуждия труд.
Днес това се прави не само с употребата на сила, както в праисторически времена. Понастоящем се използват перфектно разработени и “узаконени” начини за “интелигентно” ограбване посредством употребата на финансово-икономически инструментариум в съчетание с манипулативна измама. Новите оръжия в това отношение са всемогъщите медии за промивка на човешкото съзнание в промишлени мащаби и институциите на транснационалния капитал за финансово-икономическа принуда - Международният валутен фонд, Световната банка и Световната търговска организация.
Автор: Любен АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
Те изстрадаха свободата на България
Денят 18 юли 2005 г. е слънчев и горещ. Пред автентичната сграда на строения преди век и половина от турската власт затвор във Велико Търново атмосферата е възрожденска. Тържеството е посветено на откриването на обновената експозиция на единствения в страната затвор-музей.
Датата не е случайно избрана - 168-ия рожден ден на Апостола на свободата Васил Левски. След залавянето му в Къкринското ханче той е бил докаран в този затвор. На това адско място е престоял три дни. Така е било, защото през цялото си съществувание - от 1854 до 1954 г. - затворът във Велико Търново е бил етапен. Обновената експозиция обхваща периода до Освобождението. Предстои проучвателна работа, за да може да се покаже и останалата част от историята на тази зловеща сграда, а именно до 1954 г. Старата експозиция, която бе открита през април 1960 г., проследяваше периода до 9 септември 1944 г.
Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
Европейската отбрана
Политическата класа в България прие априори, че чуждите инвестиции са безусловно положителен факт. Доказателството е просто - всяко правителство отчита като свой личен успех тяхното нарастване. Обяснението също е просто - те били свидетелство за доверието към самото него и към България като цяло в Западна Европа и особено в САЩ.
В своя статия от 14.07.2005 г. Ив Маму (публикувана на интернет-страницата на "Льо Монд") се пита дали могъщите американски инвестиционни фондове “Блекстоун”, "ККR", “Карлайл груп”, “Уан Екуити партнър” и други, всъщност не са оръдие на американското правителство?
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Ерудитомания и ерудиция
 • Бойко Ламбовски и патриотизмът
 • Бойко Ламбовски е утвърден поет. Критиката го ухажва, оценките за него са ласкави - и преди, и след 1989 г.
  “Десни” и “леви” интелектуалци не пестят похвалите си за особата му. А той от своя страна, моделира поведението на художника, който стои над всекидневните обществени страсти. Така да се каже, докоснал с пръст върха на мирозданието, защо му е потребно да се рови в кофите с боклук! Възпитаник на Московския литературен институт “Максим Горки”, Ламбовски винаги е създавал впечатлението за прекрасна ерудираност и артистична деликатност.
  Поради тези причини неуместна, не в добрия тон, избран от поета в общуването му със съвременниците, прозвучава статията му в един от последните броеве на в. “Сега”. Тя е посветена на патриотизма и попада в обемист блок на вестника, предназначен да разобличи политическата организация Коалиция “Атака”.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Политбезгръбначия стават “държавни чиновници”
  Кабинетът в оставка взе решение, с което обяви за “държавни служители” т.нар. главни секретари на министерствата. Целта е прозрачна - НДСВ-ДПС да запазят и във висшите структури на властта досегашните си партизани. Като например политическия измамник Бойко Борисов. Лошата новина за Кобурга и неговата шайка е там, че номерът няма да мине. По простата причина, че открай време и навсякъде по света силните на деня назначават като побъркани “свои хора” на всевъзможни постове, които обаче веднага им изменят, щом на власт дойде друга партия. Такъв например е казусът Меглена Кунева, която е “държавен чиновник” в Министерския съвет при всички правителства от 1990 г. насам, за да завърши кариерата си като национален предател в кабинета на НДСВ-ДПС. Други типични безгръбначни са доскорошният уж червен министър Димитър Калчев, новообрязаното депесарче Христо Бисеров или посланикът в Република Македония Александър Йорданов, който от 1993 г. до днес е добре с всеки, който е дошъл на власт.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Либерали заглушават вражеска радиостанция
  Далече, бая далече от модерната либерална централа на ДПС в София - чак в североизточните смесени райони, - се намира градче, което носи името на славната Аспарухова династия - град Дулово.
  В градчето, което е понастоящем екстериториален феод на ДПС, е пълно с модерни либерали, които контролират всичко и всички, като се започне с общината. Единственото нещо, което Догановите либерали не контролират напълно, е местното радио “Рая”. А въпросното радио вече минава всякакви либерални граници - не стига, че излъчва на български, но и постоянно разобличава разни далавери, в това число и тези на модерните дуловски агалари. Поради което се налага реалността да бъде приведена в съответствие с модерните либерални норми за свобода на словото. Накратко казано - на покрива на общината е монтирано едно модерно либерално заглушвателно устройство, което бръмчи, писука и вие в ушите на слушателите на радио “Рая”.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...