"Нова Зора" - брой 29 - 19 юли 2005 г.

"Атака" - неизтребимата воля за държавност
 • Българската “димукрация” и политика в кривото огледало на неолиберализма
 • Още в нощта на изборите стана ясно, че страната ни навлиза в политическа криза. От една страна, резултатите ясно показват, че нито една партия не получава достатъчно гласове и народно доверие, за да състави самостоятелно правителство. От друга, необходимостта от формиране на коалиционно такова автоматически поставя под съмнение декларираните преди изборите обещания и партийни програми за управление.
  Всичко това засилва и прави абсолютно реална опасността от подмяна на вота. Или казано с други думи, създаде се ситуация, при която избирателите гласуват за едно, а нашенската „политическа класа” (под понятието „политическа класа” разбираме онази кохорта политици, представящи вече повече от 15 години т.нар. парламентарни партии, и превърнаха политиката в доходоносно занятие), въпреки предизборните си обещания, прави нещо съвсем друго.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Нагоре по стълбата, която води надолу...
  Без значение дали ще състави правителство, или не, без значение как ще се развие кризата в парламента и в страната през следващите седмици и месеци, оттук нататък БСП започва своето необратимо хлъзгане надолу към политическото небитие.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Иванчо хаджи Пенчович ефенди воскресе из мертвих
  Няколко думи за този неумирающ подлец и майкопродавец. Иванчо хаджи Пенчович ефенди е останал в историята като прононсирано турско мекере. Той, като подставено лице, участва в църковните борби в Цариград за извоюване на независима българска Екзархия, но неговата позиция е толкова оптекаема, компромисна, примирителна по отношeние на гръцката патриаршия (подозират го в тайни договорености), че той нанася повече вреда, отколкото полза.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Новото сметище на София
  А когато на човека липсват всичките тези качества, стига се до резила в София, която, според Надежда Михайлова, щеше да е модел за управление на цяла България.
  Още преди втория тур на кметските избори в София някои нарекоха този модел модел за губене на избори и се оказаха, прави: воденият от Н. Михайлова СДС (ОДС) загуби и парламентарните избори на 25 юни т.г. Но както при загубата на общинските избори, г-жа Михайлова и дума не отвори за оставка. Напротив, похвали се, че ОДС било лидер в дясното политическо пространство. С такава коалиция включваща баласт като "Гергьовден”, земеделците на Яне Янев и Георги Пинчев, БДФ на проф. Стефан Карастоянов (който форум е наследник на Българските национални легиони) и циганската формация ДРОМ - толкоз!
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Хористка в общия хор
  Става въпрос за хора на клеветата, за оня Дон Базилио, който ревна срещу “Атака” със сто гласа.
  И кои са срещу “Атака”? Комай всички. Само това е достатъчно, за да заподозрем политическите субекти в сговаряне. Това те, смеем да твърдим, направиха почти инстинктивно, защото се почувстваха застрашени в битността си на елитари. Все едно да извадиш бухал на светло. Те просто повече няма да могат тайно да се сговарят, да плячкосват нещастната страна така открито, както досега, защото ще са под будното око на “Атака” и башибозушките им налети ще бъдат тутакси огласявани.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Диалогът на Николай Хайтов с Отечеството и света
  Доколкото познавах Хайтов - от личните ни контакти - мога да удостоверя, че той възприе с облекчение освобождаването ни от мита за реалния социализъм, който на прибежки навлиза в комунизма. Него го зарадва, че се срути представата за “обществото на равните”, тъй като бе наясно, че социализмът - особено този от 80-те години, възстанови египетската пирамида на човешките привилегии, формира една нова класа - номенклатурната, с която Хайтов умееше да общува, но не я приемаше.
  Разговор на литературния историк Ивайло ХРИСТОВ
  с проф. Чавдар ДОБРЕВ
  >> Пълния текст...
  Абсолютното право
  Днес е модно да се разсъждава как във Великата Отечествена победил, видите ли, “съветският народ”, който днес не съществува, а щом е така, значи няма и никакви победители, всичко е тип-топ.
  Йосиф Висарионович даде отговора доста по-рано. Победителите във войната са славянските народи, начело с руснаците - т.е., руснаци, украинци, беларуси, а също балканските славяни - най-вече сърбите, непредали славянското дело (за разлика от народи-предатели от типа на хърватите). Както и създаденият от славяните военно-политически съюз с други народи и племена, който в определена епоха се наричаше “съветски народ”. Този съюз днес фактически се разпадна. От руснаците се откръстват дори тези, които бяха част от руския народ като украинците. Затова законни наследници на победителите могат да се смятат онези, които не измениха на руския народ или на съюза с руските народи.
  Автор: Константин КРИЛОВ>> Пълния текст...
  Новият политически език
  След 15 години национални предателства, измами и грабежи, след политика на геноцид, провеждана спрямо българския народ от няколко парламента и правителства под диктовката на външни фактори, удря часът на българското възраждане. Българската нация се събуди от сън и обяви ясно на света, че не иска повече да бъде дискриминирана, мачкана, подлагана на експериментите на Международния валутен фонд и световната лихварска олигархия. Българите показаха, че са достойни потомци на своите предци, създали първата национална държава в Европа, създали най-древната култура на континента и цивилизовали по-голямата част от Европа. Когато днес самозвани съветници от Евросъюза размахват пръст към нас, трябва да им кажем, че техните държави не са съществували, когато е имало България. Единствената страна в Европа, която повече от 1000 години не е променяла своето име, и е оцеляла при всички исторически превратности с името си, е България. И ние, българските националисти, няма да позволим древната ни родина да бъде обект на двойни стандарти и на окупация от чужденци, които изкупуват за жълти стотинки националните ни богатства.
  Автор: Волен СИДЕРОВ>> Пълния текст...
  Земята ни остава подир нас
  Под синята дъга на ятагана
  за плач и клетви не остана глас.
  Мъже бъдете, братя, мрене няма -
  земята ни остава подир нас!
  Автор: Андрей ГЕРМАНОВ>> Пълния текст...
  ЕС - болният човек на Европа?
  За онези, които ще видят в това заглавие проява на най-черен хумор и евроскептицизъм, или ръката на “Атака”, ще кажа предварително, че негов автор е един унгарец, пишещ за будапещенския вестник “Непсабадшак”. Сиреч, чист европеец”, при това от “Нова Европа”. Причината за тази му реакция е провалът на срещата на върха в Брюксел през месец юни 2005 г. На нея ръководителите на страните-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за бюджета на Евросъюза. И след като Великобритания често е била препъникамъкът за редица европейски инициативи (като приемането на еврото, например), да се очаква чудо от британското председателство на ЕС и от Тони Блеър си е чиста проба наивност. Защото зад провала на срещата в Брюксел надничат националните интереси на някои страни от “Стара Европа”, които са нетни вносители в общия бюджет. Тоест, повече дават, отколкото получават от ЕС. А ЕС не е благотворителна фондация, нито е създаден, за да въздава историческа справедливост, компенсирайки Източна Европа уж заради изоставането при комунизма. Нито пък е колоквиум на икономически експерти.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Джихадът се пренесе в Европа
  Британският “Индипендънт он сънди” лансира “балканската връзка” по повод атентатите в Лондон от 8 юли (жертвите на злодеянието бяха записани на сметката на “Ал Каида”, а като извършител в конкретния случай бе припознат европейският й клон - ”Бригадите Абу Хафс Ал Масри - ядра за Европа”).
  Изданието оповести, че според британските сили за сигурност това било дело на мюсюлмани от Балканите, отдавна законспирирани на Острова. Само така можел да се обясни пробивът им в британската система за сигурност.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Спомени за Тодор Цонев
  Стана проф. Илия Петров и каза (нещо) в смисъл, че този студент е работил много, показал е добри качества, но не вижда практическата реализация на таланта (му) в живота.
  (И аз не го виждах, защото изцяло и от (самото) начало съм изкуствен (така е в преписа - бел. Мария Овчарова), изпреварен от времето и аз - изпреварил го...)
  Още някой от професорите стана и говори по повод на работите ми нещо, което вече не си спомням... Но помня думите, които каза Бешков, станал последен:
  - Ето, тук сме изправени пред един изключителен случай!.. Вижте как ме е нарисувал!.. Сега на мене не ми остава нищо друго, освен да намеря най-дълбоката вода, където да се хвърля и удавя!!!
  Този студент или трябва да умъдрее и уравновеси, за да даде клас и зърно, или трябва да бъде убит!..
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...