"Нова Зора" - брой 26 - 28 юни 2005 г.

Да пресушим блатото!
Братя българи,
хора на изстрадала
България,
Благодарение на вашите гласове “Атака” вече изпълни първото си предизборно обещание - да пробие крепостта на мафията. От 25 юни нататък мафиотите в парламента няма да имат нито миг покой и пробивът ще се разширява все повече и повече.
Но нека не се самозалъгваме - това е само началото. На всички нас ни предстои още дълга и трудна борба, за да си върнем България, а след това и да я превърнем в независима, модерна, процъфтяваща, демократична и миролюбива европейска държава. Затова - никакво отпускане, никакво самоуспокоение!
Всички ние трябва да продължим заедно да организираме, да изграждаме и активизираме структурите на Коалиция “Атака”. Трябва да привличаме и издигаме за свои лидери и експерти най-способните и най-достойни наши сънародници. Патриотичните сили не просто трябва да присъстват в парламента. От тях се иска много повече: при следващите избори - след половин, една или две години - родолюбците трябва да разполагат с абсолютно мнозинство в Народното събрание!
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Новият антифашизъм на България
Малко са позакъснели титаните на мисълта Кънчо Стойчев, Румен Овчаров и Слави Трифонов, че в страната се надигал фашизъм. В България фашизмите са най-малко два и вилнеят из нея вече години наред.
В това ни убеждава и единственото у нас политически правилно изложение на въпроса - книгата “Фашизмът” на бившия дисидент Желю Желев.
Според тази книга най-очебийният признак на фашизма е наличието на тоталитарна партия, оглавявана от едноличен вожд (фюрер), който, узурпирайки по един или друг начин властта, я упражнява с всевъзможни насилия.
Съвременна класика в това отношение са Доган и неговото ДПС, които също като Хитлер печелят “изборите” в турските и част от помашките селища с кажи-речи сто процента от гласовете. Именно в резултат на това 15-годишно свирепо еднопартийно управление тези трийсетина български общини днес бият всички рекорди по бедност в Европа, бидейки украсени с астрономическа безработица и всякакви други гаври с човешките права и достойнство. Разни оптимисти приписват на Доган целта да автономизира и откъсне тези земи от България, но това май е само програмата минимум.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Кой е фашист и що е фашизъм?
 • Клеветите на политическата върхушка и медийните й слуги
 • Неочакваният за българската политическа върхушка и нейните медийни слуги успех на “Атака” на изборите ги извади от равновесие и те хвърлиха срещу нея първосигналния арсенал от лъжи и негативни политически клишета - откриха в нейния успех “фашизъм” и откриха и “фашисти”. Тази първосигнална уплаха е разбираема. Клишетата “фашисти” и “фашизъм” са най-често употребяваните у нас срещу нежелан политически противник. Тези, които ги употребяват срещу “Атака”, довчера взаимно се обвиняваха във “фашизъм” и като “фашисти”.
  Автор: Никола КАЗАКОВ>> Пълния текст...
  Никой вече не може да приспи Везувий!
  През 2002 г. се завърнах окончателно в България, след като работих в продължение на осем години в чужбина. Един ден, минавайки по време на обяд покрай Президентството и Министерския съвет, бях потресен от воя, който се раздаваше от минарето на турската джамия до Халите.
  Високоговорители огласяха центъра на София с протяжния глас на муезина, който като че ли ни припомняше кой властва в столицата на демократична България.
  Помислих, какво ли бе станало ако в Анкара или в Истанбул гласовете на български свещеници огласяха от високоговорители централните им площади. Чакаше ги явно неминуема саморазправа. А нашите християни, най-спокойно си вървяха по улицата. Свещениците по това време продължаваха борбите си, и никой от тях не ни защити от мюсюлманското нахалство и агресия, които достигнаха нечувани размери. Никаква реакция на тази перверзия, която нямаше нищо общо с модерните европейски нрави.
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Кънчо, това дете чудо
  Тези дни невъзможното стана възможно. Без средства, без участия в диспути, без билбордове и километрични постери, коалиция “Атака” се превърна от маргинална в действителна политическа сила. Веднага трябва да идентифицираме “виновниците” за “пробива в крепостта на мафията” - това са телевизия СКАТ, личността на Волен Сидеров, и, разбира се, “Нова Зора”, ако не се приеме за нескромност. Талантливият журналист, който от главен редактор на “Демокрация” избра пътя на национализма и родолюбието, на преминалите избори на 25 юни обедини протестния вот на българите и се превърна в новата надежда на унизените ни сънародници.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Размисли в Деня за размисъл
  Утре вероятно част от избирателите ще изразят своето доверие на Коалиция Национално обединение “Атака” и тя ще влезе в 40-ото Народно събрание като парламентарна сила. Но дори и това да не стане самото й явяване на българския политически небосклон и привличането (без финансови средства, без подкрепа на медиите и възможности за мощна пропаганда) за два месеца, привличането на стотици хиляди хора за свои последователи, е обществено явление, което тепърва ще се изследва и анализира.
  Всъщност социолози, политолози и политици започнаха да вършат именно това, когато разбраха, че тази нова политическа сила вероятно ще влезе в парламента. И може би, без да искат, направиха най-добрата предизборна пропаганда на коалицията. Независимо обаче дали ще влезе или не в парламента появата и дейността на Коалиция “Атака” дава повод за размисъл и за изводи относно политическата обстановка в страната.
  Автор: Проф. д-р Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
  Войните, които убиват една демокрация
  Предишното столетие завеща на света три форми на враждебни действия, които се провеждат почти едновременно и които ще умъртвят човечеството в един дълъг период от време. Става въпрос за маневри от всякакъв вид - политически, дипломатически, икономически, военни и дори война за хегемония. Тук влизат и битките за присвояване на енергията, необходима за развитието. В крайна сметка това е борба срещу един нов инструмент за принуда - тероризмът, който се разхожда едновременно по ядрените и традиционните въоръжения, за да наложи своя закон. Враждебните действия се редуват. Понякога целят едни и същи обекти, увличат едни и същи народи, ако и да се различават по използваните средства. Има и един общ страх - докато някога европейските държави бяха действащи лица в големите световни конфликти, днес те не са нищо повече от техни жертви и зрители.
  Автор: Пиер-Мари ГАЛОА>> Пълния текст...
  По трънливите пътеки на съвремието
  Светът е изправен пред големи проблеми и решения. Няма съмнение, че основен въпрос е разрешаването на тежките и изпълнени с взрив социални проблеми и сблъ акава тенденция се наблюдава и в Израел. Белег за нея беше масовата и продължила повече от 6 месеца стачка срещу реформите на Натаняху, водена от популярния и силно уважаван профсъюзен лидер Перец Намир.
  Напоследък той се присъедини към партията "Авода" (член на Социалистическия интернационал) и се кандидатира за неин лидер и за бъдещ министър-председател на Израел. Убеден съм и вярвам, че тези тенденции и настроения са с дълбоки корени и израелската общественост вярва, че той има и волята, и възможността да върне нов и социален Израел, такъв, какъвто беше не много отдавна. “Най-тъмно е преди да се съмне”. Чета и препрочитам възторженото и оптимистично слово на проф. Джеймс Петрас, публикувано в “Нова Зора”. Силно, реалистично и убедително, с желязна логика и вяра в доброто и светлината. Не за първи път човечеството изживява години на мрак и безнадежност, на измама и перфидна тирания. И винаги това е свършвало.
  Автор: Бенжамен ХАННЕ>> Пълния текст...
  Драмата на българското отродяване
  Николай Хайтов разбира националната идея като активно съзнание за етническа принадлежност и свързаното с това степенуване на ценностите в живота. Патриотизмът за него е преди всичко обич към родното място, готовност да пожертваш нещо от себе си за отечеството: „Нещата са прости, ако хората, населяващи една държава, не обичат земята си, произхода си, своите обичаи, традиции и език, ако те не са родолюбци и не са готови да се жертват за своята родина, тя е обречена и рано или късно ще се разпадне, както се разпадат зидовете без хоросанена спойка.”
  Автор: Ивайло ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Към родината
  Не съм те никога избирал на земята.
  Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
  Аз те обичам не защото си богата,
  а само за това, че си родина моя.
  Автор: Атанас ДАЛЧЕВ>> Пълния текст...
  Изборът
  Денят е 25 юни 2005 г. Денят на изборите за 40-о народно събрание в Република България. 6161 кандидати за депутати са регистрирани, от тях 13 са независими. Броят на партиите и коалициите, прескочили всевъзможни бариери в демократичния изборен процес, е 22 (двадесет и две). Една от тях отдавна е трън в очите на всички останали. По много причини. Това е изненадата “Атака”. Изненада, но за кого?
  Ясно е доста преди 19 ч на 25 юни, че изборната активност не е висока, дори обратното. Изглежда дори ниска на фона на всякакви комерсиални трикове като лотарии, награди, лото, тото, мото и ала бала. За тези сугестиращи финтифлюшки официалните управляващи на България решиха, - и похарчиха! - 50 млн. лева. Не е лъжа. И пак, както банскалии обичат да казват - айде, айде, та нишчо...
  В 19, 30 ч агенция “Алфа рисърч” обяви 7,9% за Коалиция “Атака”. В предизборното студио на националката “Канал 1” е и Васил Тончев от “Сова харис”. Тук се налага и новоизкованото понятие, призвано да премерва гласовете на гласуващите ad hoc - сиреч, на мига, това е екзит пол на доверието на избирателите, преди края на изборния ден.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Всички потънаха в суматохата
  Спомняте ли си, драги читатели, парламентарните избори в Русия преди десетина години, когато либералстващите партии, които Александър Зиновиев нарича “западники”, очакваха в нощта след вота обявявянето на тяхната победа с чаши шампанско в ръка. Като студен душ, обаче върху всички тях се изля съобщението на председателя на ЦИК, Ал. Вишняков, че партията на ексцентричния Владимир Жириновски - ЛДПР, ще има най-голямата група в Руската Дума. Шампанското загорча, физиономиите на либералите помръкнаха и тържеството не се състоя. Владимир Волфович зае своето място в руския политически живот и въпреки непремерените си изказвания и налитания на бой все още е водач на фракцията ЛДПР, докато неговите опоненти Немцов, Явлински, Гайдар, Чубайс и др., предали и продали руската държава на олигарсите, са в дълбока опозиция извън парламента.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Четете класиците, г-н Кънев!
  На 21 юни пред “Медиапул” председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев в невъзможността си да намери обяснение за горещата предизборна подкрепа на стотици хиляди поддръжници на "Атака", прави епохално “откритие”: “Според мен по-голямата част от избирателите й (на “Атака” - б. р.) са крайно леви, бивши избиратели на БСП. Една голяма част от техните политици идват от този политически спектър - групата около политическия кръг “Зора”, която израсна върху Общонародния комитет за защита на националните интереси, съставен главно от хора от бившата комунистичеса номенклатура”. За да отворим поне малко очите на слепеца, ще цитираме част от писанието на друг отрицател на “Атака” - Панайот Ангарев във в. “Дневник” от 17 юни: “Според бивши военни политическият кръг “Зора” е основното идейно ядро на “Атака” (А според бивши пожарникари или бивши свинегледачи кое ли ще да е ядрото?!). Той е формиран около в. “Нова Зора”, който е поел ролята на партийно издание на коалицията. Част от членовете на редакционния съвет на вестника са в инициативния комитет и предизборния щаб на “Атака” . това са главният редактор Минчо Минчев, известен като поета-железничар, с няколко издадени книги, бивш главен редактор на някогашния седмичник “Транспортен глас” (чисто съвпадение на името с бившия председател на ОКЗНИ и партньор на БСП от 90-те години Минчо Минчев)...”
  Автор: "Зора">> Пълния текст...