"Нова Зора" - брой 25 - 21 юни 2005 г.

Политическа декларация
Съотечественици, братя и сестри,

Живяхме 15 години, потънали в хаоса на разнопосочни интереси, от стълкновенията им страдахме всички, страдаше България и стигнахме дотук.
Днес пред опасността от пълното ни национално и социално обезличаване отново бием тревожно камбаната: на 25 юни заминава влакът на спасението на България. Това е последното стъпало на последния вагон, на което можем да стъпим. С ясното съзнание за причините, които доведоха българския гражданин до бедствено положение и човешко унижение, Коалиция НО “Атака” се обръща към вас: в изборния ден бъдете принципни и честни, мерете три пъти, преди да дадете своя глас.
Преценявайте за кого ще го направите. Кой как е живял, кой как е лъгал и крал.
Ние прогласяваме своя върховен принцип - върховенство на закона във всички обществени дела! - в личното поведение на всекиго от нас; в задълженията на всеки и на всички, независимо от общественото положение, което заемат.
Автор: Коалиция “Атака”>> Пълния текст...
Нашата цел е:
Възстановяване на държавността в България
Костадин ПАСКАЛЕВ, кандидат за народен представител на Коалиция за България в 40-ото НС, водач на листата в Хасково, пред в. “Нова Зора”
Автор: Костадин ПАСКАЛЕВ>> Пълния текст...
От дядо на внуче
 • Низходящата спирала на една династия
 • Разсъжденията на цар Фердинанд Сакс-Кобургготски, документирани 20 години след неговата абдикация на 3 октомври 1918 г., и след две национални катастрофи, едва ли могат да оставят безучастен някой българин. По думи на учителя на Фердинанд по български език Добри Ганчев и на ерудита-дипломат Димитър Йоцов, тези мисли са автентични, написани в стил Макиавели, което означава, че излагат един рафиниран цинизъм, както и презрение към бившите поданици - “миризливите българи”.
  Пет години след като прочита съветите на баща си, цар Борис III внезапно умира. За “добрия” цар скърбят много българи, а само след година, през 1944 г., посрещат с цветя Червената армия...
  По броя на национални катастрофи, които осакатяват България не само географски, но и политически, и като народопсихология, фамилията на Кобургите остава недостигната в историята. По ирония на съдбата през 1897 г. поручик Фердинанд заменя виенския паркет с мекото килимче на трона като български княз.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Гърчовете на розовия трендафил
  Известният наш социолог и неосъществен омбудсман Петър-Емил Митев се изказа по повод феномена “Атака” в сутрешно предаване по Би би ти, по-точно - срещу феномена "Атака". Но нищо неочаквано няма, с наукообразно социолого-словоблудство срещу българските патриоти той е познат още от 1989 г.
  Изглежда, периодът 1997-2005 г. му се е видял доста скучен, защото в българския парламент и сред българските партии реално нямаше прояви на патриотизъм.
  Но сега, хоп! - подобно на правозащитните мекерета на Сорос и професорът Митев стана защитник на розовата нихилистична правда.
  Розовата истина, както се знае, успя да се оттече като мазна тиня от БСП в посока на разни АСО-та, ДАР-ове, евролевици и лъжици, коалиции на трендафили без бодли. Това са особен род политически рози, които цъфтят според интереса и келепира, но не бодат политическите противници и главно народните изедници (съвсем по Ботев).
  Автор: Илия ТОДОРОВ>> Пълния текст...
  Соломон Паси потурчи и изборите в чужбина
  В петък станаха известни данните за това къде и колко избирателни секции в чужбина е подготвило министерството на Соломон Паси. Данните с право ни карат да недоумяваме в защита на чии интереси работи подопечното му ведомство - на българските или на турските?
  Както стана ясно, министерството на Паси е разкрило общо 74 избирателни секции в Турция.
  Най-много са те в Цариград (21) и в Бурса.
  За сметка на това в Гърция, където в момента пребивават не по-малко български граждани, отколкото в Турция, избирателните бюра са само 8 на брой (деветкратно по-малко) - 3 в Атина и 5 в Солун.
  В огромна страна като Испания, където българските икономически емигранти са може би най-многобройни, има само три избирателни секции. И трите са само в Мадрид.
  В Германия, където работят или се учат поне 150 хиляди сънародници, има само 3 секции.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Европа или влакът, който замина
  Напоследък в общественото пространство все по-често се лансира твърдението, че България бързо и точно изпълнява европейските критерии за членство в ЕС. Това твърдение можеше да мине някак през филтъра на общественото съзнание, ако не беше скандалното обстоятелство, че процесите, които сега протичат у нас, не само не са в съзвучие с европейските ценности, но са и диаметрално противоположни на тях.
  Нито един от представителите на т.нар. български политически елит, управлявал България от 1990 г. насам, не е отговорил почтено на въпроса: “Преход към какво?” Вместо тях го направиха някои структури на гражданското общество и отделни анализатори.
  Българският преход доведе до една фасадна демокрация, т.е. до липса на демокрация. Вместо просперираща държава с ясна европейска визия, се получи хибрид от ориенталско-мафиотски тип.
  Успоредно с небивалото разграбване на България бе нарушен един основен принцип - този на солидарността между отделните етнически общности в страната. На българите и българските институции постепенно бе вменена вина за всички възникнали проблеми в държавата.
  Автор: Александър КАМЕНОВ>> Пълния текст...
  Уважаеми г-н Главен редактор,
  Изпращам Ви писмото, което вчера изпратих до председателя на ЦИК и председателя на ВАС по повод решенията им, с които се отказа регистрацията на БКП “Г. Димитров” за участие в предстоящите избори. От писмото ми се вижда цялата наглост и безогледност, с която тези два органа са действали в изпълнение на политическатка задача да изключат тази партия от изборите.
  Тъй като искам това писмо да има характера на “отворено писмо”, настоятелно Ви моля да го публикувате. Писмото съм изпратил и до други централни вестници.
  Автор: Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Избори и дебати
 • Плащаш - говориш...
 • Появата на медийния дебат на българския политически хоризонт има своето начало в зората на неолибералната демокрация през 1989-1990 г.
  Няма да припомняме смехотворните първи изпълнения на новопоявилия се демократичен политически “елит”, който, ако държим на коректността, няма как да изписваме другояче освен... в кавички.
  Днес нещата са по-рафинирани. Особено по отношение на словото, обаче по отношение на морала нещата стоят в обратен ред.
  Преди 14-15 години политиците казваха и по някоя истина или поне се опитваха в някои случаи да поставят истината по.високо от победата. Днес от това не е останала и следа - отпред е победата, а зад нея истината почти не се вижда.
  Националните електронни медии, чийто ефир покрива цялата страна, представят участниците в изборите само срещу заплащане. А как иначе - пазар! Щом е пазар, за каква истина може става дума?!
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Полезна криза за ЕС
  Провалът на Договора за конституцията на ЕС може да се окаже нещо много добро за Европейския съюз. Той избавя организацията от ангажимента към едно безкрайно разширяване, което може да бъде фатално за политическото сцепление на Евросъюза и за всякакви европейски надежди за активна и независима роля в международните отношения в бъдеще. Ако ЕС се разшири евентуално до 35 държави (част от които мюсюлмански), както някои предлагат, той не би могъл да има външна политика, която да се изразява в нещо повече от слаба колективна реакция в отговор на явни заплахи. Дори и с 25 членове ЕС среща сериозни трудности, когато се налага да се действа.
  Френското и холандското отхвърляне на разширяването на ЕС и преустановяването на подготовката за референдума във Великобритания, който без съмнение също би приключил с отрицателен резултат, не оставят почти никакви надежди за договора за конституцията. Документът трябва да бъде одобрен единодушно, за да влезе сила. А дори и за да може Европейският съвет да обмисли промяна на текста и неговото представяне за повторно гласуване в несъгласните страни-членки, 20 от 25-те държави, трябва да са го ратифицирали.
  Автор: Уилям ПФАФ>> Пълния текст...
  Аз съм Дамян Илиев
  Строител съм. Някои дори ме наричат “големия строител на България”. Но в онази, голямата България, която загубихме, аз не бях сам. Такива като мен бяха много - хора с тежки ръце, ясен ум и точна дума. Такива бяхме. По половин гърди ордени имаме. Някои с по две-три геройски звезди, някои като мен - без нито една. Но виж, сърцата ни и да не биеха в такт, следваха, както пишеха тогава поетите с априлски сърца, задъхания пулс на България.
  В рода си аз съм деветнайсти комунист. И не се срамувам да го кажа. Виж, в демокрацията съм тринайсти поред. Тринадесети бях в списъка на първия “Екогласност”, тринадесети поред говорих на първия митинг. И от този грях не се отказвам. 400 души доведох тогава. И вярвах, че за България го правим. Но по едно време усетих, че до лактите ми други лакти не усещам. Кой като мокра връв, кой като червей, изнизаха се. Луканов ги беше купил. И се видях сам като шише на празна маса. Как да атакуваш, ако няма до тебе другари. Сам ура вика ли се? Нейсе. Само дето подлъгахме народа. И тръгна тя една мътна и кървава.
  Автор: Дамян ИЛИЕВ>> Пълния текст...
  За изтеглянето от Ирак:
  Трябва политическо мъжество
  България отново даде свидни жертви в иракската авантюра. Няколко дни преди изборите няма официални речи и съболезнования. Днес повечето политически сили вкупом се надпреварват да обясняват, че те били против войната и че трябва да се изтеглим от Ирак до края на годината.
  Това, което те не казват, е, че още сега се обмислят „нови форми” за военно участие в Ирак. Крокодилските сълзи на политиците умело прикриха основните въпроси - кой и защо ни вкара в иракското блато в разрез с всички международноправни норми? Какво правят български тежко въоръжени войници на хиляди километри от родината си и как една “хуманитарна мисия” може да бъде налагана с куршуми? Защо, когато няма животоспасяващи лекарства за нашите онкоболни, всички ние трябва да плащаме стотици милиони долари за военни разходи, нямащи нищо общо със защитата на националните ни граници и суверенитет? Кой срина традиционно-добрите отношения между българския и иракския народ и превърна българите в нежелани посетители за десетилетия напред?
  Автор: Арм. ген. Любен ПЕТРОВ>> Пълния текст...
  “Проклятието Доган” се насочва към Европа
  Ахмед Доган е българският политик, който се прочу с демонстративното нежелание да посещава работното си място в Народното събрание. Солидните глоби и удръжки от заплатата очевидно не го стряскат, от ден на ден благосъстоянието му расте, а с него и незачитането, с което се отнася към националните институции у нас. Нещо повече - наскоро в телевизионно интервю водачът на ДПС унизи останалите депутати, като заяви, че присъствието в залата на българския парламент не е задължително за политици от неговия ранг!? Същият този тежкар се превръща в услужлив сервитьор, когато върховните началници в Анкара го привикат да докладва за ситуацията в България.
  От няколко години насам Високата порта следи с известна доза подозрение политическите игрички на агент “Сава”, защото трудно пресмяташе ходовете, с които бившата кука на ДС обслужва турските мераци в България. Днес съмненията явно са оставени на заден план, тъй като Турция спешно се нуждае от обществени манипулатори, които да легитимират нейния финален щурм към Европа.
  Автор: Стефан СОЛАКОВ>> Пълния текст...
  Последните свинщини на Свинаров
  И така, измина още една нормална седмица в нашата нормална републико-монархия. Илюзията за европейско членство рухна в пропастта на реалността, 200-те хил. раковоболни продължават да агонизират без лекарства, виновниците за геноцида продават за последно каквото могат на чужденците. Миротворческата ни “мисия” в Ирак уби поредните български войници, гангстерски взрив в София разкъса поредните невинни граждани, но полицията на супермена Борисов няма време за такива подробности. Тя е заета с това да бие съвсем по суперменски данъкоплатците из Черноморието, които протестират, че военният министър Свинаров е запретнал ръкави да разпродава незаконно бащините им земи.
  И правилно постъпва полицията, биещото сърце на царско-депесарската демокрация. Защото знаете ли в какво безпаричие е изпаднал министърът с грухтящата фамилия?
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...