"Нова Зора" - брой 23 - 7 юни 2005 г.

Решетки - за олигарси
Илияна ВЕЛЕВА

Процесът в Русия срещу Михаил Ходорковски и колегите олигарси от близкото му обкръжение приключи. Присъдата на Ходорковски и Лебедев е 9 години лишаване от свобода.
Съдът прерови хиляди страници по делото и призна Ходорковски, Лебедев и Крайнов за виновни по всички повдигнати обвинения. Държавният обвинител дори настояваше за 10-годишна присъда за всеки от тримата. В професионалните среди има очаквания, че скоро към Ходорковски и Лебедев ще бъдат предявени и нови обвинения по повод легализиране на престъпно натрупани богатства.
Тази присъда е втората по делото ЮКОС. На 30 март Московският градски съд осъди сътрудника на службата по безопасност на нефтената компания ЮКОС Алексей Пичугин на 20 години затвор, за организиране и изпълнение на "мокри" поръчки, с излежаване на наказанието в колония при строг режим.
Дали справедливостта възтържествува? След присъдата на Ходорковски акциите на ЮКОС скочиха с 6%, ценните книжа на компанията повишиха стойността си от 15 на 16, 2 рубли. Според експерти на РИА “Новости” това са чисти спекулации. Наблюдатели сочат, че “ръстът е свързан с факта, че в цените на акциите дори била заложена 10-годишна присъда и затова мнозина закриват кратките си позиции на пазара”.
В защита на гражданските права на олигарха се обади и президентът на САЩ Джордж Буш, който твърде много се обезпокоил, че Ходорковски го смятали виновен, още преди произнасянето на присъдата.
Олигарсите трябва да бъдат запазени, те са нашето национално богатство - това сигурно би трябвало да е лозунгът, който най-пълно съответства на делата на тези мили хора.
Олигархичният слой в Русия подготвя трансформацията на държавното устройство, за да осигури личната уния на крупния бизнес и изпълнителната власт. Страната сякаш е на прага на пълзящ олигархичен преврат, такова е становището на мнозина изследователи в Русия. Олигарсите при това съвсем не е задължително да бъдат и бизнесмени, това е власт на малцинството, количеството не се променя с времето, но олигарх може да стане само онзи, който е получил квалифицирано мнозинство от субектите на олигархичния пул (т.е. управляващия слой). В този смисъл олигарси могат да бъдат наречени Роман Абрамович, Михаил Фридман, Олег Дерипаска, Михаил Ходорковски, Владимир Потанин, Андрей Мелниченко и т.н. Олигархичният строй се формира извън механизмите на пазара.
Та тези мили хора, чиито човешки права са застрашениь стават притежатели на несметни богатства, благодарение на титаничните усилия по разграбването на руското национално богатство и превръщането му в лично такова.
Групата МЕНАТЕП, контролирана от Михаил Ходорковски, закупува контролния пакет акции на НК ЮКОС (78%) за 350 млн. щ.д през 1995 г. Още през 1997 г., след започването на публичната търговия с акции на компанията, пазарната капитализация на корпорацията достига 9 млрд. щ.д. Днес това е цифра около 15 млрд. щ.д.
“Норилски никел” на Потанин е превзет от групировката “Интеррос”. През 2001 г. чистата печалба на “Норилски никел” е около 1 млрд. щ.д. Капитализацията надхвърля 10 млрд. щ.д.
През 1995 г. контролният пакет акции на “Сибнефт” е купен от тандема “Нефтена финансова компания”, учредена от фирми под контрола на Роман Абрамович и Борис Березовски. През 2000 г. чистата печалба за “Сибнефт” е 674, 8 млн. щ.д. Състоянието на Роман Абрамович според сп. “Форбс” възлиза на 5,7 млрд. щ.д. през 2003 г.
Това са факти. Зад всички тях се крият живи хора, а зад живите хора още по-живи мозъци, които успяха да докарат най-голямата държава в света и най-силната европейска икономика до просешка тояга за има-няма десетина-петнайсет години.
Тези мили хора трябва наистина да бъдат опазени от народната любов, а най-сигурното място е онова място, за което имат ключ едни други хора, обикновено наричани тъмничари...

Нагоре
Съдържание на броя