"Нова Зора" - брой 23 - 7 юни 2005 г.

Темида сe гаври с БАН
Константин ВРАНОВ

И това доживяхме - Софийски районен съд да осъди БАН за... расова дискриминация! И това става на 27 май т.г. - само три дни след ромския погром в Захарна фабрика, при който бе зверски убит професорът по история Станимир Калоянов.
За какво става всъщност въпрос? През декември 2002 г. управителят на Дома на учения при БАН Валентин Манов в София заявил, че не настанява роми и отказал да ги пусне като гости на хотела. Там трябвало да се състои някаква ромска конференция. Управителят Манев се позовал на предишното пребиваване на цигани в хотела, след което му се наложило да прави основен ремонт...
И сега Българската академия на науките трябва да плати обезщетение от 50 лева на някой си Кирил Паганинов Кирилов за проявена спрямо него дискриминация на етническа основа. Въпросът, разбира се, не е за тези 50 лева. Въпросът е в принципа. А именно, че в България вече се води целенасочена кампания за дискредитиране на основни институции - не само на държавата, но и на българщината въобще. Каквато е основаната през 1869 г. БАН.
Забележете - осъден е не управителят Валентин Манов, а БАН като институция. С една дума - пълна гавра с българската наука. Извършена в случая не от щатни правозащитници и ромски активисти, а от престараващите се жреци на българската Темида.

Нагоре
Съдържание на броя