"Нова Зора" - брой 23 - 7 юни 2005 г.

Аман от пишман патриоти
д-р Теодор БОЕВ

Едва ли някога думите България и българско са присъствала толкова често в партийните имена и лозунгите на кандидатите за славата, както на тези избори.
От 22 партии и коалиции, които ще мерят сили на 25 юни, 9 претендират да са все български - Федерация на свободния бизнес “Съюз България”, Движение "Напред, България”, Коалиция “За България”, Съюз на националното достойнство “Гранит”, Коалиция “Достойна България”, Демократи за силна България, Коалиция “Да живей България”, Коалиция Български народен съюз, Политическа партия “Роден край”...
Е, протестантите от Българска християнска коалиция няма да ги броим. Но как да вярваме на останалите? На Иван Костов, дето разсипа България, а сега твърди, че тя заслужавала повече? Или на БСП, размахала мускетарския девиз “Един за всички, всички за един”? Май е вярна само втората част на лозунга за Батето в ролята на българския Берулскони, или за отдавна изгърмелите гилзи, събрали се в “Да живей България”, като "Ера-3" на Славомир Цанков, БНРП на д-р Иван Георгиев или християнрадикала поп Тотьо, е дори излишно да се говори. Но и лозунгите на “антибългарските” партии също не минават без вълшебната думичка.
”България, това си ти!”, ни убеждават от ОДС. Аз може и да съм, ама те не са. Само заради либийската история, или заради меморандума от Вилнюс за спирането на АЕЦ, Надежда Михайлова не заслужава да се нарича българка. Царските хора пък ни карат да вървим напред, за да се гордеем с България. Ами ние с България си се гордеем, ама не с тази дето я управлявате като магазин за разпродажби...
Слава Богу, поне коалицията “Три в едно”, както зевзеците кръстиха Български народен съюз, си е със старото лого - “Разумният избор”. Е, дотолкова народът е разумен - няма да гласува за пишман войводата Каракачанов, лелята от Америка и най-вече за Усмивката Софиянски.
Всичко е ясно - жалката българска политическа класа се сеща за България само като наближат избори. Тогава всички изведнъж стават патриоти. Само дето няма кой да им вярва.

Нагоре
Съдържание на броя