"Нова Зора" - брой 23 - 7 юни 2005 г.

Коалиция НО "Атака": Нашият проект за България
• Икономическият модел на България ще бъде моделът на възраждане на производството на материални и духовни блага

За днешната ни „замесена” с „неолиберално брашно” политическа “класа” бъдещето е ясно и светло. Влизаме в ЕС и нещата автоматически се оправят, тъй като ставаме част от т.нар. златен милиард. Към България се насочва “цунами” от чужди инвестиции, в резултат на което животът ни се превръща в един безкраен празник...
Едва ли има нещо по-наивно от подобни виждания. Ако тук въобще може да става дума за наивност. Защото това по-скоро е един циничен опит да се манипулира българското общество.
Манипулация в името на користните интереси на този т.нар. политически елит и на онези кукловоди, които от чужбина дърпат конците на нашите политически туземни "кукли”.
Но не това ще коментираме, а онази реална алтернатива, която следва да се изгради, за да може да се преодолее сегашното свличане в пропастта на небитието, към което се е запътила нашата Родина.
Какъв следва да бъде стопанският модел на България в условията на изключително враждебна външна среда и при условията на полуразрушено селскостопанско и промишлено производство.
Автор: Коалиция НО "АТАКА">> Пълния текст...
Политиката означава да служиш на Отечеството
Генералът от запаса от Първо управление на КГБ Николай ЛЕОНОВ, историк и публицист, депутат в Държавната Дума от парламентарната група “Родина” пред сп. “РФ-сегодня”, в разговор с Татяна ЗИМА
Автор: сп. “Российская федерация-сегодня”>> Пълния текст...
Аман от пишман патриоти
Едва ли някога думите България и българско са присъствала толкова често в партийните имена и лозунгите на кандидатите за славата, както на тези избори.
От 22 партии и коалиции, които ще мерят сили на 25 юни, 9 претендират да са все български - Федерация на свободния бизнес “Съюз България”, Движение "Напред, България”, Коалиция “За България”, Съюз на националното достойнство “Гранит”, Коалиция “Достойна България”, Демократи за силна България, Коалиция “Да живей България”, Коалиция Български народен съюз, Политическа партия “Роден край”...
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Темида сe гаври с БАН
И това доживяхме - Софийски районен съд да осъди БАН за... расова дискриминация! И това става на 27 май т.г. - само три дни след ромския погром в Захарна фабрика, при който бе зверски убит професорът по история Станимир Калоянов.
За какво става всъщност въпрос? През декември 2002 г. управителят на Дома на учения при БАН Валентин Манов в София заявил, че не настанява роми и отказал да ги пусне като гости на хотела. Там трябвало да се състои някаква ромска конференция. Управителят Манев се позовал на предишното пребиваване на цигани в хотела, след което му се наложило да прави основен ремонт...
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
След тях и потоп
Наближат ли избори, управниците по цял свят рязко намаляват кражбите, рушветите и другите престъпления. Целта на мероприятието, наричано още предизборна агитация, е да се покаже на избирателите, че освен да ги крадат много, политиците могат да ги крадат и по-малко. Разбира се, като политически уроди от световен мащаб партиите на Симеон и Доган са изключение и в тази насока. Даже в дните преди изборите техните пладнешки разбойничества не само не намаляват, но и растат като снежна топка по нанадолнище.
Ето няколко игриви заглавия от вестниците: “Велчев и Свинаров търсят 5,6 млрд. евро за армията”. "Нови измами с топломерите.” “Намаляват броя на задочниците, увеличават университетските такси”. “Церовски си осигури тих нефтен пристан”. “Магистрала “Тракия” е голямата дупка на управляващите”, “Политиците мълчат за поскъпването на тока”. “Всички забравиха за корупцията около Софиянски”.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Виновните трябва да отговарят
На 31 май вечерта в "Пирогов" умря Станимир Калоянов, пребит с тояги от банда разярени цигани. Арестувани с обвинение в убийството, все още няма. Запомни се коментарът на другия ден след нападението, когато представителка на Хелзинкския комитет по правата на човека обясняваше по телевизията на зрителите, какво се е случило.
Циганинът Атанас Иванов от гетото в "Захарна фабрика" искал да си купи бира от кафене в квартала. Било му отказано, с което се нарушавали неговите права. Загрижен именно за тези права, той повикал 30-40 авери от махалата и нападнали заведението. Нищо повече... За Станимир, който лежеше в кома със счупен череп, защитницата на циганските права не каза дума тогава. Но протестира, че в затворите лежали многократно повече цигани, отколкото българи, а процентното съотношение трябвало да бъде еднакво. С други думи, няма значение колко българи и колко цигани са извършили престъпление - съда трябва да издава присъди, спазвайки процентно съотношение!
Автор: Станислав СТАНИЛОВ>> Пълния текст...
Залезът на европейската мечта?
Случи се това, което социологическите проучвания на Запад предсказваха отдавна.
Въпреки “ефекта Сапатеро”, на който разчиташе Жак Ширак, за да пробута на французите Евроконституцията, на референдума от 29 май 54,87% от френските гласоподаватели казаха “Не!”. Нищо че я ратифицира австрийският парламент (на 11 май), както и двете камари на германския парламент (Бундестагът я ратифицира на 12 май, а горната камара Бундесратът - на 27 май 2005 г.).
Малко преди това в Германия ГСДП, партията на канцлера Герхард Шрьодер (друг голям радетел за обединена Европа) претърпя унизително поражение на местните избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия. За първи път лидерът на опозиционния ХДС Ангела Меркел изпревари по рейтинг Шрьодер (с 50% срещу 44%). Според проучване на общественото мнение, поръчано от държавната телевиция Це Де Еф, само 27% от анкетираните биха гласували за ГСДП, докато за ХДС ще гласуват 52%.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Кофата
Още малко и щеше да го стигне... Пак се напъна, жилите на врата му се опънаха като въжета, а ръката с последно усилие се протегна. Двуострата пръчка, която беше издялкал специално и направил за целта от попаднало му случайно дърво, започна да стърже по ламарината. Не му достигаха два-три сантиметра. Понадигна се още малко и се прегъна така, че почти до кръста се прехвърли вътре. Пак не достигаше. От безспирните протягания ръката го болеше. Стомахът му непрекъснато издаваше жален зов - зова на ненахранено животно. Беше гладен, жаден, уморен и вече много стар, а и недовиждаше.
Но успя да съзре това, за което се бореше така дълго. Парчето хляб бе увито в найлонов плик, но бе недостижимо далече. До него котката изчакваше, за да вземе онова, което бе недостъпно за него. В един момент й завидя. Тя можеше с един скок да влезе спокойно в огромната кофа за боклук и да отнесе плячката си на някое закътано място, където спокойно да се наяде.
Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
На 25 юни - Атака с номер 14:
Всички до един, но за нито един от управлявалите от 1989 г. досега
Когато наближат избори, става нещо наистина странно. Социолозите и политолозите се вторачват в предварително определените за фаворити партии и коалиции. В изнасяните всеки ден “представителни” данни списъкът на победителите е твърде кратък - 5, 6, най-много 7 формации. От време на време някоя агенция срамежливо включва позицията “Ще гласувам за други партии”. Срещу което “други” обикновено процентите са над 4. Така е и сега.
А кои са тези "други", най-добре показа предаването “Булдозер” на БКТВ на 21 май. Бе проведена блиц-анкета в ефир с въпроса “За кого ще гласувате на 25 юни?”. Отговорите бяха направо шамар за казионните политолози. Защото само за половин час телефонът прегря. А какви бяха реакците на зрителите? Един единствен човек заяви, че ще гласува за НДСВ, 5 - за ДСБ, 8 за БСП и... 49 за “Атака”!
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Числата на Колев
Изборите наближават и езикът на любимите народни социолози започва стремително да се математизира.
Кольо Колев е сред най-обичаните народни изследователи на предизборни числа. Само преди по-малко от една година той ни обясняваше от страниците на популярната официалка “Труд”, че бедните у нас са доста, че те са такива благодарение на природната си мързеливост и липса на инициатива, че те няма да определят вота в бъдещите избори, и въобще, преходът приключи, повечето ще духат супата.
Тази година зад числата, които лъжат, Кольо Колев открива и живите хора. Те отново са бедни и имат уникалния шанс да се облажат, като отидат до урните и участват в лотарията. Забележително отместване на темата. За избори ли става дума, или за политически покер с бедността? Отговорът е някъде там...
Забележителен ход с процентите бе осъществен и през миналата седмица. В понеделник в. “Труд” съвестно отрази мнението на именития К. Колев. Във вторник Би ти ви, в лицето на Бареков, озвучи неговата находка в социологическата математика. Но какво е изумлението на онзи, който си прави труда да следи тези еквилибристики? Числата наистина лъжат, прав бе г-н Колев.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Решетки - за олигарси
Процесът в Русия срещу Михаил Ходорковски и колегите олигарси от близкото му обкръжение приключи. Присъдата на Ходорковски и Лебедев е 9 години лишаване от свобода.
Съдът прерови хиляди страници по делото и призна Ходорковски, Лебедев и Крайнов за виновни по всички повдигнати обвинения. Държавният обвинител дори настояваше за 10-годишна присъда за всеки от тримата. В професионалните среди има очаквания, че скоро към Ходорковски и Лебедев ще бъдат предявени и нови обвинения по повод легализиране на престъпно натрупани богатства.
Тази присъда е втората по делото ЮКОС. На 30 март Московският градски съд осъди сътрудника на службата по безопасност на нефтената компания ЮКОС Алексей Пичугин на 20 години затвор, за организиране и изпълнение на "мокри" поръчки, с излежаване на наказанието в колония при строг режим.
Дали справедливостта възтържествува?
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Европа има по-добър шанс
Здравейте, г-н Льо Пен. Като разбрахте, че ви търсим от българската телевизия, какво си помислихте в контекста на референдума?
Намирам това съвсем нормално, какво чудно има.
Защото България става част от проекта за разширяване на Европа.
Разбира се, България винаги е била част - културно, исторически в Европа е била.
“Не”-то върху конституцията, което французите казаха вчера, не засяга сегашното разширяване на ЕС. Това ли казвате?
Не, това няма нищо общо. Всъщност това зависи от договора от Ница.
На какво точно тогава 55 процента от французите отговориха с не?
На европейската конституция, която им беше представена с всичките характеристики на една супердържава, за нашата независимост, и което ние не искаме - да има една супердържава.
Интервю на Жан-Мари льо Пен пред БНТ>> Пълния текст...
Кой има право да се съпротивлява?
Отговорни политици и техните довереници искат да ни накарат да вярваме, че хуманитарната - и от гледна точка на международното право - катастрофа в Ирак, е един демократичен проект. Швеция не е никакво изключение.
През пролетта ние се опитахме да предизвикаме дебат относно окупацията на Ирак и правото на иракчаните да се съпротивляват. Опитът ни се провали. Никой не пожела да участва в разискванията по принципния въпрос - ако иракчаните нямат право да се съпротивляват на окупационните сили, то има ли в такъв случай някой народ от миналото или в бъдеще право на организирана съпротива, когато е нападнат, окупиран и ограбен?
Солидарните критици клеймят по принцип съпротивителното движение и увещават, че трябва да бъдем “смели” и да признаем, че даже болезнените действия могат да имат положителни последици, а именно - един “демократичен избор”.
Тези, които безогледно отхвърлят сравнението на ситуацията в Ирак със съпротивата срещу нацизма по време на Втората световна война, погазват по този начин и фундаменталния правен принцип. Според него при разглеждане на въпроса за вината се съди единствено деянието, не и извършителя. Хората загиват от бомби, картечни залпове, бронетранспортьори независимо от това кой натиска спусъка.
Автори: Оса ЛИНДЕРБЕРГ и Ерик ВИИК>> Пълния текст...
Пломбирани от единната валута?
Как тези проклети французи се осмеляват да се бунтуват срещу безработицата и други "пошли" материални грижи, когато ги канят да претеглят залозите на следващия референдум (за Евроконституцията, от 29 май)?
Това се пита с досада брюкселският евроистаблишмънт по повод дебата, който разкъсва Галия.
Не е лишено от основание, че французите и някои други европейци искаха да изразят своя гняв по повод икономическото положение. Повече от едно десетилетие основните проекти на ЕС бяха от икономическо естество, отварянето на единния пазар през 1992 г., както и лансирането на единната валута през 1999 г.
Всеки един от тези проекти бе “продаден” с аргумента за икономическите му предимства. Но безработицата в дванадесетте страни на Евроландия докосва 9%, а растежът едвам крета. Съвсем не е учудващо, че политиците, които се стремят да прокарат последната блестяща идея на Брюксел, получават по-скоро хладен прием.
Автор: Сп. “Икономист”>> Пълния текст...