"Нова Зора" - брой 22 - 31 май 2005 г.

Да изринем авгиевите обори
Възвание на Коалиция НО "Атака"

към безработните българи, воините от запаса, пенсионерите и студентите, занаятчиите, дребните и средните производители

Братя българи,
измъчени, унижени, оскърбени, но заслужили огромна почит хора на България!
Вече и децата виждат в какво положение се намира Отечеството ни и всички знаят кой ни докара със сладките си обещания до това положение. Същевременно управляващият ни “демократичен елит” продължава надменно да твърди, че бил ни изкарал от кризата и че след като ни натика в НАТО, ни води към обетованата земя - Европейския съюз. И нагло твърди, че нямало друга политическа сила, която да може да поеме управлението на страната.
Да, у нас нямаше мощна родолюбива политическа сила, чиято цел е не нейното собствено обогатяване, а благоденствието на цяла България. След Възванието на Инициативния комитет, публикувано в бр. 16 на "Нова Зора", хиляди българи подкрепиха идеята за Национално обединение “Атака”. Близо 20 хиляди български граждани, читатели, симпатизанти на “Нова Зора” и партия “Атака”, сложиха началото на новото движение на българските патриоти, без оглед на политическата им принадлежност. В предстоящите избори, като Коалиция НО “Атака”, ще участваме със същото име в защита на гладните, излъганите, ограбените, унизените и оскърбените. На тези, които цял живот са създавали блага, а днес антибългарското и античовешко управление на наемниците на глобалното настъпление на транснационалните компании е обрекло на изтребление.
Автор: Коалиция НО "АТАКА">> Пълния текст...
Избирателни листи на Коалиция НО "Атака"
Списък на имената на кандидатие на Коалиция НО "Атака" по райони
>> Пълния списък...
Ударихме в земята американците
Тошко Колев може да спи спокойно - не само ги настигнахме, ами ги задминахме американците. Ако не по-друго, то по начина на провеждане на избори.
Шегата настрана, но тазгодишната кампания наистина се очертава като типично американско политическо шоу. Сравняват се не платформите на кандитатите, а степента на атрактивност на агитките им и въображението на медийните експерти. И нашите политици антиродинци от всички цветове, които си знаят, че програмите им си приличат като две капки вода, заложиха на шоуто. Ето - Азис щял да мине под венчило! Не е изключено вричането да бъде по време на кампанията, обясни лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев, след което подхвърли: “Нека първо да видим дали булката е бременна.” Не ясно само кой е в ролята на булката...
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Гаранция - Франция:
АКО ИСКАТЕ СИМЕОН И ДОГАН ДА ВИ ПРОДАДАТ И ДОЛНИТЕ ГАЩИ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СТАНИШЕВ!
Изборите наближават и партийната агитация е в пълен ход. НДСВ и ДПС също не са изключение. И те като другите нормални партии в нашата нормална държава също правят всичко възможно, за да се харесат още повече на избирателите.
Как именно го правят?
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Ние, българите и... “величеството”
След гръмкото интервю на Тошо Тошев, нашият премиер отново ще си стане неразбираем.
Мнозина от опонентите му грешат, че имал проблеми с комуникацията заради езика... Нищо такова - това е стил. Невероятният жонгльорски стил на “лисиците”. На “старата лисица” Фердинанд и на “хитрата лисица” Борис, както го наричаха англичаните по радио Би Би Си.
Кой преди “чудото” от 2001 г. можеше да го предскаже? Симеон дойде, напълни гуша, а утре, едва ли ще бъде изненада, ако се появи и някой “втори” Кардам или Кубрат. Следващ цар било виц за наивници? В случай като въпросния - никога не казвай никога...
Автор: Кръстьо АСЕНОВ>> Пълния текст...
Българският проект за 21 век
Днес на все по-голяма част от българския народ става все по-ясно, че „неолибералният проект”, предлагащ да се “модернизира” България, т.е. да се извърши преход от „индустриализма” към т.нар. информационно общество чрез „вграждане” на нашата Родина в системата на Запада на всякакви условия, включително чрез превръщането й в ресурсен придатък, лишен от политическа, икономическа и културна независимост, означава безвъзвратна гибел на страната ни.
Нашата цел обаче не е само да се отрича „неолибералният проект”, поддържан най-вече от петте представени досега в парламента партии. Истинската ни цел е да създадем работеща алтернатива и жизнена перспектива пред нашия народ и държава. Именно затова нашият проект носи названието „Българският проект за 21 век”. Проект, който обещава продължение на над 13-вековната история на българския народ и държава на действието и духа, обещава бъдеще, развитие, възход и перспектива на българите именно като българи, а не като безименни граждани на някаква далечна от центъра безименна провинция в рамките на някакава федеративна държава.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Избори 2005
До торбата с лъжите - цигански тарджик за дарения
На 25 май стартира официално голямото надлъгване на парламентарно представените партии, наречено избирателна кампания. Тези “политически сили” прибегнаха към зрелищни форми за “ориентиране” на електоралната маса. Естествено, към собствените им партии и коалиции, вписани със съответните номера в сложната интегрална бюлетина, дето и ЦИК не знае как ще се сгъва.
Все още управляващатото НДСВ например предлага изборна лотария, която трябвало да стимулира избирателната активност. Коалиционните партньори (или рекетьори) на премиера СКГ, хората от “Новото време”, които на тези избори ще се състезават сами, яхнаха велосипеди и под дъжда на самия 25 май минаха по софийските сокаци, за да агитират младите да гласуват. Въпреки фаталния номер 13, който ЦИК им отреди в интегралната бюлетина, т.нар. таралежи погледнаха положително на изливащия се порой и заключиха, че ще им върви по вода.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Срещите в Давос и техните последици
Родната преса писа и бриса много за световния форум на глобалистите в швейцарския град Давос, ама и тя изпусна някои затрогващи факти. Ако човек се вгледа в списъка на присъствалите, ще усети в тях уютна семейна атмосфера. Ето го например Джонатан, синът на добрия чичко Сорос. Тук е и Адатии Миткала, 28-годишното отроче от мъжки пол на индийския стоманен магнат Лакшими Митала. Не е пропусната и Аерин Лаудер, внучката на легендарната милиардерка Есте.
Пак в кюпа са младият Натаниел Ротшилд от едноименния банкерски клан; Артър О. Зулцбергер, син и наследник на боса на “Ню Йорк таймс”; както и мистър Джеймс Мърдок-младши. Не липсва, разбира се, и хайверът на шведската, норвежката и холандската кралска династия (кой казва, че Давос не спазва принципа за равен старт на младите хора в живота?).
А сега нека да видим как се отразява благотворителната дейност на тези начинаещи милиардерчета и техните почтени родители в три отделно взети процъфтяващи страни.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Разсечен ли е Гордиевият възел?
Уважаеми г-н Минчев, няколко пъти препрочетох материала за “...вярното копче”. Недоумявам как е отпечатан в “Нова Зора”. Според мен, най-меко казано, този материал би могъл да се характеризира като неубедителна софистика. С такива и подобни доводи, може да се обоснове всичко. Изпращам Ви моя контраматериал за “правилното копче”. Постарах се да бъда максимално сдържан и конкретен. Вярвам, че моите доводи ще ви се сторят убедителни и верни.
Автор: Бенжамен ХАННЕ>> Пълния текст...
В САЩ не вярват на пресата
Преди няколко месеца изследователският център “Пю” (Pew research center) направи допитване до общественото мнение. Става дума за това как американските медии осветляват събитията в света. Хората били запитани дали смятат, че медиите “казват истината”.
Едно предишно проучване, което шокира социолозите с ниските си резултати - не повече от 55% от запитаните отговориха положително. В последното допитване резултатите са още по-тежки - едва 36% от хората смятат, че важните събития присъстват достоверно и пълно в медиите. И това съвсем не е частен случай.
Президентът на центъра Андрю Коут коментира цифрите - отговорите на различните въпроси показват как “все по-малко хора вярват на онова, което чуват, виждат и четат в медиите”. Но е трудно да виним хората.
Пропастта между “официалната версия” и реалността, с която се сблъсква човек очи в очи, продължава да се уголемява. Правителството на всичко отгоре съвсем открито плаща на журналисти. Хората го виждат и естествено, реагират адекватно.
Автор: Грег ГАМА>> Пълния текст...
129 от гибелта на гениалния български поет и революционер, загинал при връх Вола в битка с турските поробители
ЕЛЕГИЯ
Автор: Христо БОТЕВ>> Пълния текст...
Актуални бележки за циганската инвазия в България
Напоследък българското общество за пореден път бе потресено от все по-наглите грабежи на частно и държавно имущество, дело на организирани групи цигани. Безчинствата стигнаха дотам, че беше откачена в движение част от влакова композиция, наскоро бяха нападнати военни складове. И разбира се, най-важното - продължава жестокият, средновековен битов терор, на който са подложени българите от страна на циганската общност, главно чрез различни видове кражби. Впрочем тези кражби отдавна нямат характер на битово престъпление, те представляват открито, масово нападение над големи групи българско население от страна на хората с “нарушени права”.
Полицията, по политически и професионални причини, почти изцяло се е оттеглила от този сектор на битовата престъпност, изоставила е българското население на безчинствата на циганите.
Автор: Александър КАМЕНОВ>> Пълния текст...
Краят на “етническия модел”
От десетина години “Нова Зора” предупреждава до какво води толерирането на малцинствата.
Всуе, не можахме да попречим на целенасоченото ерозиране на българската държавност, извършвана чрез “най-мургавата багра в българската етническа палитра”, както поетично нарече съплеменниците си през 1990 г. първият ромски депутат Мануш Романов.
Баграта обаче, в условията на икономическата разруха след 1989 г., се оказа бич. Бич, който плющи върху гърба на търпеливия и беззащитен българин вече три петилетки. А ръката, която го размахва, е недосегаема, защото е някъде зад граница.
Но българската чаша на търпението наистина прелива. Защото бичът плющи не само в забутаното селце, където и да викаш за помощ, дори и Господ няма да те чуе, не дори в Лом или Самоков, а и в София. Повече от 60 цигани, въоръжени с павета и метални тръби, нападат и потрошават заведение в столичния кв. “Захарна фабрика”, където собственикът посреща гости на абитуриентския бал на сина си.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
На избори като на война
Наличието на непълноти и противоречия в действащите нормативни разпоредби по провеждането на избори за народни представители е разбираемо. Недопустимо е обаче тяхното преднамерено утвърждаване от притежаващите парламентарно мнозинство партии и коалиции.
Предпоставака за съществени нарушения е включването в избирателните списъци на повече от милион имена на нередовни или несъществуващи гласоподаватели. Посоченото обстоятелство води до несъразмерно разпределение по райони на депутатските мандати, отчитане занижена политическа активност на населението, както и създаване възможности за фалшифициране на секционно ниво на резултатие от гласуванията. Този твърде лесен за преодоляване с административни мерки порок е многократно отбелязван от наблюдателите на ОССЕ и в бюлетините на ЦИК, но е запазен и при предстоящите парламентарни избори.
Нарушаването на международните стандарти, на някои конституционни норми, нежеланието или невъзможността да бъдат прилагани действащите разпоредби е присъща на избирателния процес нашенска особеност.
Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...