"Нова Зора" - брой 21 - 24 май 2005 г.

Белият ескадрон и вярата
Като няма хляб, приятели, ще ви нахраним с вяра. И то не с някаква измислена паранормална, метафизична вяра, а с вяра реална и обоснована. С вяра в собствените ни сили и собствения ни здрав разум.
Не се страхувайте, че никъде по казионните телевизии, радиа и вестници, не се споменва и дума за Коалиция “Атака”. В това тотално затъмнение няма нищо неочаквано, а още по-малко обезсърчаващо. Такава е просто мръснишката задача на тези средства за масова информация. Те трябва да скрият от нацията, че пред нея има и друга алтернатива освен гаврите с човешките права, позорната мизерия, двата милиона безработни и социално неосигурени, закриването на АЕЦ “Козлодуй”, транзакциите с външния дълг, продажбата на магистрала “Тракия”, кървавото участие в иракската авантюра или превръщането на русофилска България в мишена на руската национална отбрана (както и на световния тероризъм) - чрез натъпкването й до отказ с военни бази на САЩ. Така че не се страхувайте: казионните медии лъжат! Лъжат нагло, безобразно, престъпно - така както лъже и краде вече 15 години туземната ни колониална администрация, която се представя пред вас маскирана като "политическа класа".
Но помислете, щом всичко досега, което те писаха беше лъжа, то по каква логика трябва да очакваме, че и в този случай тези лъжливи овчарчета казват истината?
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Предизборният водевил на политиците продължава
Едно най-честите обвинения, които си отправят политиците в България, е за подмяната вота на избирателите. Например когато депутат, избран с една листа, премине в друга парламентарна група или стане независим. При положение, че успее за един мандат да обиколи всички парламентарни групи, подмяната на вота може да достигне петорен размер. Но по конституция депутатите са представители на своите избиратели и на целия народ, а не на някоя партия или лидера й.
Следователно преценката дали са подменили вота принадлежи на избирателите им. И съвсем не на партийните ръководства, представящи своята политика за глас народен.
Според тази изкривена логика подмяна на вота на избирателите е и дейността на разните там “мравки” (сини, червени или жълти), които се отцепиха от партиите-майки и сформираха нови партии - БЕЛ, на Александър Томов, сега “Българска социалдемокрация”, ССД, на Стефан Софиянски, ДСБ на Иван Костов, “Новото време” на Емил Кошлуков или разните клонинги на ДПС, БЗНС и др.
В шумотевицата на тема “подменен вот” се потулва главният въпрос - за какво са били избрани “народните представители”. С какви програми, платформи и обещания са влезли в НС? И не е ли подмяна на вота на избирателите задкулисните предизборни и следизборни пазарлъци между политическите играчи с цел дясно или ляво коалиционно управление?
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Защо ще гласувам за “Атака”
Някъде около 1968 г. в Троян имах възможност да се запозная с един стар царски офицер - генерал Бойдев. Той имаше известно основание да мрази комунистите (нелегални бяха убили брат му, полковник Бойдев), но не забелязах такава омраза. Когато разговаряхме, към нас се приближи човек на средна възраст и попита: “Вие не сте ли генерал Бойдев?” И като чу утвърдителен отговор, започна да говори разпалено, че му е поднасял букет като войник - генералът дошъл и държал реч пред строения полк, а командването на полка възложило на него да поднесе букет на командващия Пета армия. И накрая бившият войник заяви: “Аз съм родственик на генерал Бъчваров. Той е комунист, но от вас имам много добри спомени”. А генералът отвърна: “Няма значение - той е комунист, аз съм царски офицер, но всички трябва да милеем за България!”
Автор: Атанас ИВАНОВ>> Пълния текст...
Правосъдието на боклука
Миналия понеделник, 16 май, на сметището край Ямбол стана трагичен инцидент. При изсипване на строителни отпадъци, каросерията на петтонния самосвал се е изкривила и откъснала.
Боклукът засипал 42-годишна циганка и 10 годишното й внуче, ровещи из боклуците.
Дума да няма - наистина е човешка трагедия. Кой докара ромите до това да ровят в боклуците, е друг въпрос. Но какво последва веднага след нещастието? Ами много просто - шофьорът на камиона е пребит от група роми, които също ровели за старо желязо в района. Мъжът е получил първа помощ в Спешния център и се прибрал в дома си в Сливен. Сега следователи и лекари пазят в тайна името на шофьора. Не е изключено близките на загиналите да опитат да го линчуват, твърдят докторите. Боже, боже - и това доживяхме!
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние, запасните офицери и сержанти от Зенитноракетни войски, отдадохме целия си съзнателен живот в защита на въздушните граници, суверенитета, независимостта и просперитета на Отечеството си България.
Виждайки организираната разруха и грабеж през последните 15 години и бедственото положение, в което се намират 90% от българите, особено ние, пенсионерите, заявяваме:
• НЕ на продажбата на свещената българска земя на чужденци
• НЕ на разполагането на чужди военни бази на бранената с българска кръв и жертви мила татковина;
• СЪД за виновниците за грабежа, бедността и разрухата от 1989 досега
>> Пълния текст...
Разказ с очакван край
Наближат ли избори, всякакви политолъзи и социолъзи се надпреварват да врачуват кой ще ги спечели и кой ще ги загуби. По-долу предаваме със свои думи техните предсказания за крайните резултати от тези избори. И така:
1. Юнал Лютви ефенди ще хвърли в избирателната кампания такива тлъсти усилия, че ще отслабне поне с 300 грама. По тази причина той ще тръгне да наваксва кланичното си тегло с още по-масивни златни пръстени.
2. Най-жестока ще е борбата в Благоевград, където един срещу друг ще се изправят титаните на модерния либерализъм Бойко Борисов и Азис. В резултат на това най-много бюлетини ще събере Лазар Причкапов.
3. Кошлука няма да стане депутатин. Така именно ще се сбъдне и отколешната му мечта в новия парламент да има поне един полуидиот по-малко.
4. Най-много гласове ще събере БСП. Във връзка с това рокерчето Станишев незабавно ще удържи на думата си и ще покани за премиер своя политически идол Симо Кобурга...
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Българският проект за 21 век
Днес съществуващият „либерален елит” на България, в лицето на представените в парламента партии - НДСВ, БСП, СДС, ОДС, ДПС, като правило се придържа към един макар и не официално предложен, но реално утвърждаван „неолиберален проект”. Това утвърждаване ясно може да се забележи в политиката на всяка от тези партии като управляващи през различни периоди през последните повече от 15 години.
Несъмнено на терминологично равнище между гореспоменатите партии съществуват някои различия във формулировките във връзка с „неолибералния проект”.
Така например БСП предпочита да говори за „социал-либерална политика”, докато другите се придържат към по-откровен език. Всъщност обаче трудно би могло да се каже, че има някаква практическа разлика на равнище реална политика.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Финалът
Някога, в първите години на перестройката у нас, беше твърде модерно да се говори за ръкописи, останали в чекмеджето. Това беше синоним на литература, която е преценявана като опасна за статуквото на властта, и която след 1989 г. започна да излиза на “светло”. Оказа се, че чекмеджетата не са били толкова пълни. Кой знае какви изненади не се появиха. Големите автори очевидно не обичаха аромата на чекмеджето. Но за сметка на това днес, когато са изминали толкова много години от т. нар. промяна, когато е абсолютно необходимо да се сравняват оценъчно две епохи, в които имаме съдбовно участие поне като живи свидетели, се появяват истинските размишления и автентичните хроники. Те са истинското свидетелство, техните автори са историческите свидетели за истини, за които никога не е съществувала бариера, желязна завеса или някакви други атрибути на всевиждащата цензура.
Автор: Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
За Симеон - орден “Къкринско ханче”
 • Размисли за декадата на ромското включване и българското “изключване”
 • Край нямат циганиите в милата ни татковина. Не сварваме да си поемем дъх и току виж ни засипали с поредните европридобивки на скъпите ни евророми.
  След като ни информираха, че лидерът на “Евророма” вече се казва Азис Троянов Боянов, стана ясно, че за циганите в България се отпуска колосалната сума от 210 млн. щ. долара, за да могат ученолюбивите и трудолюбиви представители на този най-приоритетен етнос да се интегрират по-успешно и смело да вървят напред по пътя кьм Европа (засега с кьочеци, маанета и зулумлуци).
  Безплатни учебници и раници, пълно покриване на семестриалните такси и издръжка в размер на 150 лв. за отличниците роми в Софийския университет - “другите” отличници - сиреч, нашите деца, трябва да са доволни, че и благодарни даже и на 50 лв. подаяние, предвидени от милостта Му.
  И на идиотите в “тази страна” отдавна е станало ясно, че се прави всичко възможно да бъде претопена българската нация - по-точно унищожена, за да се превърнат циганите в бъдешето на българите. Над 200 000 онкоболни умират в очакване на животоспасяващи лекарства - за ромите обаче клиничната пътека и прегледите от специалист са безплатнн... Тъй де, за разлика от нас те имат права.
  Автор: Веселина ДАСКАЛОВА>> Пълния текст...
  Разум или приоритети?
  Шест граждански организации обявиха началото на застъпническа кампания за повишаване на политическото участие на малцинствата. Запомнете ги добре - фондация “Междуетническа инициатива за човешки права”, Mроект “Права на човека”, Център за социални практики, фондация “Равен достъп”, Център за НПО-Кърджали и Институт “Отворено общество”.
  И какво по-точно искат те?
  Кампанията е под мотото “Повече малцинства в политиката - по-добра политика за всички”.
  Малцинствата били близо 20 процента от населението в България, необходимо било постигането на пропорционално тяхно представителство в парламента, пени се Калина Бозева от фондация “Междуетническа инициатива за човешки права”. И добавя, че има недостатъчно представителство на малцинствата във всички парламенти на прехода и диспропорционално ниско тяхно участие в публичната администрация.
  Автор: Д-р Тедор БОЕВ>> Пълния текст...
  Турските бодли на Коалиция на розата
 • През 1995 г. Гюнер Тахир е бил обучаван от Анкара за турцизиране на помаците и защита на великодържавните й цели
 • В масовката на предизборната кампания си пробива място и шефът на “Българска социалдемокрация” Александър Томов. Нежелан от никоя сериозна политическа сила, в последните два месеца той се оглеждаше трескаво за партньори, с които да направи поредната си политическа формация - Коалиция на розата.
  В полезрението му попадна неосъщественият политик Кръстьо Петков, после се спря на Гюнер Тахир - председател на Националното движение за права и свободи (НДПС). Накрая към триумвирата се присъедини и Осман Октай, шеф на т.нар. Балканска демократична лига, иначе казано - сдружение на изселнически организации, които обслужват интересите на Турция и са финансирани от нея.
  Автор: Димитър АВРАМОВ>> Пълния текст...
  На Турция й предстои да изкачи планини по пътя й към ЕС
  Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е засипан с критики. Обвиняват правителството му, че прави твърде малко за подготовката на присъединителните преговори с ЕС, чието начало е насрочено за 3 октомври т.г. Според тези критики, макар че бяха въведени значими реформи през месеците, предшестващи 17 декември, когато Ердоган си осигури скъпоценната октомврийска дата на срещата на върха на ЕС, та оттогава насам нищо не е направено. Някои дори посочват надигането на турския национализъм като признак на реакция против идеята за присъединяване към ЕС.
  Автор: сп. "Икономист">> Пълния текст...