"Нова Зора" - брой 20 - 17 май 2005 г.

Настана време
Величието на Великата френска революция се състои в това, че оттогава насетне острието на гилотината се смазваше задължително само от кръвта на светлите умове на човечеството, на смелите борци за правда, на гаврошовците, на които все забравят да им платят надниците, а те, неблагодарниците, правят стачки и си търсят правата.
Величието на Великата френска революция се състои и в това, че оттогава насетне този уред - гилотината, е винаги в ръцете на уроди.
Е, братя българи, приликата, както виждате, между Великата френска и скорошната българска, е едно към едно. Вместо свобода, братство и равенство уродите обещаваха демокрация, но хитро маскираха гилотината. Омагьосани от кресливите "демократи", нашите гаврошовци тръгнаха към Орлов мост и докато се усетят, уродите, им задигнаха хляба. Това всъщност бе целта на нашите демократи. И те успяха. А омагьосаните ахмаци се усетиха, ама късно.
Е, братя българи, късно ли е?!
Автор: Георги КАРАУЛАНОВ>> Пълния текст...
Изборите - съдбовни за България
На всеки, който обективно преценява действията на досегашните (след 1990 г.) народни представители и правителства, е пределно ясно, че в голямата си част те преследваха собствени, лични користни цели с участието си във властта. Още по-лошо, те най-често се оказваха марионетки в ръцете на онези, които уредиха участието им в нея.
За съжаление България стана страната от бившия социалистически лагер, където ръководните властови структури заложиха на най-антибългарски настроени персони, и те с огромно настървение работиха срещу интересите на България. Впрочем, такова отношение смути даже и чуждите им покровители.
Д-р инж. Марин БЕЛОЕВ в разговор с Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Документ за времето
Уважаеми колеги,
Категорично подкрепям процеса на евроинтеграция, подкрепям усилията България да бъде достоен и равноправен член на Европейския съюз. Гласувах обаче “против”, защото не мога да приема чл. 30 от договора, който цитирам: “България се обвързва с окончателното спиране на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г.”
Не приемам непрозрачния начин, по който бяха водени преговорите с Европейския съюз.
България е единствената страна сред кандидатките за членство, в която нямаше обществен дебат, не се проведе референдум, обществото и парламентът не получиха информация за ангажиментите, които поехме. Всъщност, гласувах не против евроинтеграцията като процес, а защото не приемам предателството спрямо АЕЦ “Козлодуй”. Според най-добрите ядрени специалисти в Европа реакторите в Козлодуй са напълно безопасни и могат да работят пълноценно до 2035 г.
Автор: Стела БАНКОВА>> Пълния текст...
Пречупиха и ствола на българската държавност
Датата 11 май 2005 г. ще остане като една от най-черните в новейшата ни история. Случайно или не, но тъкмо в деня, в който църквата празнува паметта на Светите братя Кирил и Методий, българският парламент ратифицира договора за присъединяване на България към ЕС. С това се слага точката над “и”-то относно цялото бъдеще на България.
Нека читателите не ни разбират криво. България е неделима част от европейската християнска цивилизация. Затова никога не сме приемали изрази от рода на “връщаме се в Европа”, “влизаме в Европа” и т.н. Но въпросът в случая не е за религия, духовни ценности или културно наследство. А за това каква съдба ни е отредена в обединена Европа. И защо управляващата България антиродина толкова единодушно и възторжено одобри поредната капитулация на страната ни. Защото става дума именно за капитулация. Капитулация пред европейските капитали, пред европейските стоки, пред европейските банки.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Ратификацията
Парламентът тържествено ратифицира Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Компрадорската ни политическа “класа” във властта, под звъна на шампанското тържествено отвори пред българите поредната врата на позора. На тържествената ратификация отсъстваше Ахмед Доган, може би заради спомена от времето, когато поучаваше българите, че пътят за Европа минава през Босфора...
Все едно и без него, и без Емил Кошлуков падението придоби необикновени размери - само трима не гласуваха... "за".
Автор: Станислав СТАНИЛОВ>> Пълния текст...
Българският проект за 21 век
В края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век в резултат на т.нар. перестройка и последвалите я „нежни революции” бе прекратен „проектът на държавния социализъм”. Неговото значение в социално-икономическото развитие на България може да бъде изразено чрез понятието „догонваща ускорена индустриализация”.
Тази „индустриализация” стана възможна в резултат на факта, че страната ни се превърна в част от геополитическия евроазиатски блок „Пакт Совиетика”. За нея бяха отворени пазарите, бе осъществен и достъп до технологии и инвестиции, идващи основно от бившия СССР.
Друг базов източник на средства за догонващата ускорена индустриализация на нашата родина бе селското стопанство. Междувременно то бе колективизирано и уедрено. Целта бе да послужи като база за акумулиране на обществен капитал, така необходим за промишленото строителство и развитие.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Паролата е неизвестен извършител
Село Мечка беше едно от най-авторитетните села в окръга, с честни и трудолюбиви хора. Дойде ли времето за прибиране на реколта, сън не ги хващаше, от тъмно до тъмно бяха на полето. С помощта на ТКЗС хората дръпнаха напред, построиха си съвременни жилища, обзаведоха ги, някои си купиха и леки коли. Старите къщи и землянки са забравени. Младите хора знаят за тях от разказите на бабите и дядовците.
Вратите на дворовете и къщите не се заключваха, нямаше злосторници. Думата кражба беше непозната. Хората си помагаха си във всичко, живееха задружно.
Но дойде краят на спокойствието. В селото се заселиха кюрдистански цигани. Някога обитавали триъгълника Турция-Гърция-България. Основното им препитание се оказа кражбата на добитък, крадат от едната страна и ги карат по пазарите на другата да продават. Но със затварянето на границите след Втората световна война тези хора останали в Гърция. След разгрома на партизанските отряди на ген. Маркос, гърците ги прогонват и те преминават в България.
Автор: Дядо Жани, с. Мечка>> Пълния текст...
Управлението на либералния алианс: Като пред края на света
Непукизмът на царските хора един месец преди изборите е доказателство, че и те не вярват в изборната си победа.
Либералният алианс се е споминал дори в съзнанието на неговите основатели, но това не им пречи да поживеят като за последно на държавна издръжка.
В края на мандата на правителството СКГ основният принцип, от който се ръководят министрите и техните заместници, е “След нас и потоп!”. Нещо добре познато на българското политическо тържище.
Уж рейтингът на НДСВ и на неговия лидер, премиера Сакскобургготски, се покачва непрекъснато, уж той е най-харесваният за премиер, уж всички се натискат да се коалират с “жълтите”, пък управляващите останки от “либералния алианс” се спасяват поединично, отмъквайки последните трохи от държавната баница. Защото усещат, види се, че ще гледат властта през крив макарон, ако не и през решетки.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Премиерът... в едно интервю
Колко ли българи са прочели интервюто на главния редактор на в. “Труд” Тошо Тошев (бр. 19, 20 и 21 април) с премиера Сакскобурготски и са се замислили що за птица всъщност е интервюираният?!
Прочетох го с интерес - за да преценя отново мнението си за тази долетяла от Мадрид птица, омаяла част от народа ни и пленяваща го непрекъснато с надеждата “ще му дойде времето!”
Не съм нито обикновен, нито социален психолог, за да правя психоанализа. За разлика от птицата, която буквално си признава, че не е специалист всъщност по нищо, аз си зная специалността - количествена (математическа) теория на системи. И специалността ми е преценявана от петдесет випуска инженери, били мои студенти. Очаквах да се появят коментари за интервюто, взето от главния редактор на вестника с най-голям тираж у нас. Не прочетох и не чух такива (може би съм ги пропуснал). А именно анализът на отговорите на интервюирания най-добре би показал какъв човек стои начело на управлението на държавата ни и какво може да се очаква и по-нататък от него.
Главният редактор на “Труд” заслужава похвала за подбраните и зададени въпроси. Също така и за леките намекващи коментарии, дадени като илюстрация за атмосферата на интервюто. Очаквам, че от него (Т. Тошев) ще последва и по-подробен, и по-задълбочен анализ на отговорите. Но това ще стане навярно в нова книга от поредицата му. А е много необходимо именно сега да бъдат казани някои неща.
Автор: Проф. Трайко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Трагедията на поета
Поетът Гео Милев (Георги Милев Касабов) е роден на 15 януари 1895 г. в град Раднево. Родителите му напускат скоро този град. Брат му - Борис Милев Касабов, е роден на 13 септември 1896 г. в Чирпан.
Гео участва в Първата световна война като офицер, подпоручик, с 2-ра рота от 34-и Троянски полк.
На 28 април 1917 г. в боя с англо-френски части на Дойранския фронт, в местността “Кола тепе”, той е ранен тежко в главата от парче артилерийски снаряд. Раната била ужасна. Част от черепа, дясната вежда и окото, ябълката и малко от носа били отнесени. Доктор Гредетски, когато го прегледал, видял как в тази област мозъкът пулсира в открита рана.
Гео дошъл в съзнание едва след седмица. Положението му било безнадеждно. В резултат на огромната грижа на лекарите, той е спасен и изпратен за лечение в Александровската болница в София. Въпреки тежката рана, поетът запазил самообладание и се държал мъжествено.
Автор: Добри ЖЕЛЕВ>> Пълния текст...
Само четиринадесет точки!
 • Първата стъпка към едно световно правителство
 • Предишни трудове вече го предвидиха. Днес фикцията става реалност: на 13 януари 2005 г. Европейският парламент прие една резолюция, която призовава за създаването на трансатлантическа общност.
  Автор: Пиер ИЛАР>> Пълния текст...
  Отворено писмо
  До
  Сергей Станишев, председател на ВС на БСП
  Румен Овчаров, председател на ГС на БСП - София

  от Любен Йорданов Петров, включен в предизборната листа на 23-и МИР,
  като кандидат за народен представител в 40-ото НС

  Уважаеми другари,
  С това писмо отговарям на формалните изисквания за оттегляне на кандидатурата ми от листата за народен представител на Коалиция за България.
  Давам си сметка, че тази моя постъпка може да бъде изтълкувана с обстоятелството, че не съм поставен в избираемата зона. Вие много добре знаете, че подобни амбиции са ми чужди.
  Автор: Ген. Любен Петров>> Пълния текст...
  Ария на клеветата срещу Русия
  Запитан какво мисли за Деня на победата, т. нар. Симеон Сакскобургготски отговори, че по-важен е Денят на Европа. И нищо чудно - всеизвестно е, че Кобургите нямат нищо общо с никакви дни на победите. Тяхната фамилна специалност са загубените войни и националните катастрофи.
  Поведението на Симеон впрочем бе в пълна хармония с политиката на задграничните му господари. Месеци преди 9 май от глобалистките медии изчезнаха дори намеците за някакъв принос на Съветския съюз във войната срещу фашистка Германия.
  Всички канали на кабеларката “Дискавъри” например се скъсаха да въртят филми за всякакви англо-американски военни операции - сблъсъци в Атлантическия океан, в Северна Африка и тук-таме в Западна Европа. За глобалистките средства за масова дезинформация нямаше нито епопеята при Москва, нито трагедията на Белорусия или Ленинград, нито великите победи при Сталинград, Курск и Берлин.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Русия срещу новите татари и кръстоносци
  Има ли някой, който да не е видял или чул по телевизията, по радиото, да е прочел във вестниците за жаждата за свобода и справедливост на украинския народ? За страстното му желание да се освободи от заробващата руска опека и да се присъедини към Европейския съюз и НАТО; за спонтанния и демократичен характер на манифестациите в Киев; за намесата на руснаците в делата на Украйна и за пълната невинност и лоялността на западняците; за фалшифицирания вот и откраднатата победа на опозицията по време на президентските избори в тази страна през ноември-декември 2004 г.?!
  Казваха, че съдбата на света била суспендирана до идването на Виктор Юшченко начело на Украйна, с лице, мистериозно опустошено от акне, човека, въздигнат до рицар, ако не и мъченик на демокрацията?
  Обаче гигантският оранжев фарс в Киев, препредаван от медиите по целия свят, бе замислен, поставен на сцена и финансиран от САЩ. Те продължават без отдих своята мащабна конспирация против Русия. Очевидната цел е тя да бъде дестабилизирана и отслабена, преди да могат да я подчинят, да я откъснат от нейните богатства, да я разчленят и да я заличат от картата на света.
  Автор: Комнен БЕЧИРОВИЧ>> Пълния текст...
  Юбилей в Старата Европа
  За мнозина Джон Уейн и войникът Райън спасиха Европа от фашизма. Че Англо-америка почти самичка освободи Стария континент и че десантът в Нормандия бе преломен момент в хода на войната. Но не беше така.
  Нито изходът от войната, нито победата над фашизма бяха решени там. Главни герои на тази война съвсем не бяха Джон Уейн и редник Райън, а хората със славянски фамилии, загинали за страната, която днес вече не съществува. Истински преломните моменти за тази война станаха битките за Москва, Ленинград, Сталинград и Курск.
  На Източния фронт Третият райх понесе загуби. 10 млн. войници и офицери - убити, ранени, изчезнали безследно, 48 000 единици бронетехника, 167 000 артилерийски установки. Бяха унищожени 607 дивизии. Тези загуби съставляват 75% от общите загуби на нацистка Германия в годините на Втората световна война.
  Автор: Рафаел ПОЧ>> Пълния текст...