"Нова Зора" - брой 19 - 10 май 2005 г.

До редакцията на в. "Нова Зора"
Скъпи приятели!

Символично е, че рождения ден на Вашия вестник отбелязвате през май. Май е особен месец. Не само защото с пълна сила пролетта настъпва по Земята. Месец май е месец на прекрасни празници, между които е и Денят на Великата победа. Ние се надяваме, че в България го отбелязват също така тържествено, както и в Русия. През тази година се изпълват 60 години от Великата победа.
На 14 май "Нова Зора" навършва 16 години. 16 години - това е възрастта на младостта, но вие много сте направили, и това е залогът, че ще направите още повече занапред. Останете честни! Бъдете мъжествени, както подобява на славяни. Ние сме с вас. И горещо ви поздравяваме!
Пожелаваме здраве, късмет и успех на целия колектив на "Нова Зора" и нейните читатели!

Юрий Хренов, главен редактор на "Российская федерация - сегодня", списание на Федералното събрание на парламента на Руската федерация
6 май 2005 г.

Да си върнем България
Призив

Уважаеми читатели,
На 14 май “Нова Зора” навършва 16 години. Както и друг път досега, тържества и шумотевици по този повод не се предвиждат. Защото повече от всякога времената са комитетски. Преодоляваме вълчите ями, заложени от антиродината - представените в Народното събрание национални предатели. Сиреч, събираме подписи и пари, трошим енергия в бюрократични изисквания... Но не се ядосваме. Напук на майкопродавците. Напротив, имаме всекидневно стотици пъти потвърждаван повод да се радваме. Затрупват ни писма, повече от всеки друг път звъни телефонът.
Радващ, но не изненадващ е фактът, че с “Нова Зора” се свързват търсещи и мислещи представители на най-различни обществени и възрастови групи на българската нация, жени и мъже, интелектуалци с хуманитарен и технически профил, хора от деловите среди, труженици със или без работа откликнаха на публикуваното в бр. 16 Възвание. И което е обнадеждаващо, но не и учудващо, по-голям е броят на младите хора. Едни от тях се причисляват към лявата, други към дясната политическа култура, но при цялото разнообразие общите неща са няколко. Всички са предани патриоти на България и осъзнават необходимостта от обединяване на усилията на нацията в името на нейната защита. Разбиранията им за второстепенните различия от всякакво естество са, че те трябва да бъдат оставени на заден план.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Какво е длъжен да направи всеки от нас, за да спечелим изборите
Призив

В последно време т. нар. парламентарни партии (чрез техните телевизии, радиа, вестници, “социолози”, “политолози” и т.н.) упорито тиражират лъжата, че народът може да ги накаже, като изобщо не гласува на 25 юни, или като задраска от горе до долу изборните бюлетини. Сред милионите лъжи, изречени от тия партии, тази е най-опасната.
Няма нищо по-лошо от това да не гласуваме.
Автор: Коалиция "Атака">> Пълния текст...
Как Втората световна война прерасна в Трета
В миналия брой на “Нова Зора” публикувахме интервю на проф. д-р Валентин Фалин пред РИА. Темата бе Втората световна война и 9 май - Деня на победата, като неин концентриран израз. Днес отново даваме думата на доктора на историческите науки Валентин Фалин. Поводът е съвместната публикация на “Нова Зора” и списанието на Федералното събрание на парламента на Руската федерация - “Российская федерация-сегодня”. Александър Черняк, зам.-главен редактор на списанието и проф. д-р на историческите науки, предостави на в. “Нова Зора” правото да публикува едновременно с “РФ-сегодня” разговора му с Валентин Фалин.
Автор: "Российская федерация-сегодня">> Пълния текст...
Готви се нов погром на конституцията
39-ото НС не може да ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС

На 4 май т.г. по Радио Хоризонт г-жа Камелия Касабова, - председател на Временната парламентарна комисия за ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС заяви, че този договор се състои от две части:
- първата е построена върху новата Европейска конституция и тази част ще се въведе в сила след одобряване на Евроконституцията
- втората част е построена върху Договора за учредяване на Европейската общност (от 1957 в Рим, б.р.).
Автор: Антон АТАНАСОВ>> Пълния текст...
Носителят на печата
Повечето от редовните читатели на “Нова Зора” познават поредицата за убийството на българския индустриален интелект, за технологията на разрухата на България, отделни статии по въпроси на икономическото загробване на страната, както и описаните от първо лице невероятни успехи, станали емблема на една България, и които днес са история и спомен. Авторът на тези изключително силни редове за възхода на държавата ни е инж. Иван Пехливанов. Името му е добре познато в професионалните среди. Той е обществена личност и за един продължителен период от време, оставя след себе си печата на съзиданието. Печат, чиито следи все още могат да се забележат в различни области на стопанския живот.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
До главния редактор на в. “Нова Зора”
Уважаеми г-н Минчев,

От много години чета единствения независим вестник “Нова Зора”. Не мога да въздържа адмирациите си за публикуваното възвание на Национално обединение “Атака” и изповедта на дойстойния българин генерал Любен Петров. Напълно споделям закъснялата публикация от 19 април т. г. и призовавам нашия народ да отвори очите си и да осъзнае най-сетне очевидните нарушения на Конституцията и законите, в полза на чужди на България интереси. Докога ще продължи нашата апатия? Време е да потърсим сметка за разграбване и варварското унищожаване на държавността. Неоспорим факт е сервилността на политиците и управляващите ни пред НАТО и ЕС. Бързат, за да прикрият и заличат следите на заграбеното през “прехода” народно богатство.
Автор: К. Попов>> Пълния текст...
Да отхвърлим тиранията на българската политическа класа
Българският народ мълчаливо изживява агония. Прилича повече на човек, чието тяло е загубило чувствителност поради загуба на кръв, чието изтощение опасно е минало предела на инстинкта за самосъхранение. Единствено съзнанието наблюдава безсилно как изтичат последните животворни капки. Как е възможно да се случи такова противоестествено състояние?
Автор: Иван ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Примери от “царско” правосъдие
Няколко дни преди Великден, на 26 април в София се случи нещо, каквото не е ставало и в най-мрачните тоталитарни времена в България: нито преди 9 септември 1944 г., нито след това, та чак до победата на демокрацията.
По покана на МО и ГЩ на Българската армия у нас гостува сръбска военна дилигация, която трябваше да участва в съвместно учение с 9-а танкова бригада (Горна баня) и в конференция за бъдещи съвместни прояви между българската и сръбската армии.
Един от членовете на сръбската военна делегация, полковник Чедомир Бранкович обаче бе арестуван от полицията на генерал Бойко Борисов в хотела, в който бе отседнал. В момента Бранкович е командир на сръбската 211 бронетанкова бригада, а в миналото е бил командир на батальон от ЮНА. Като такъв е обвинен и осъден от хърватския съд в Сисак, заради обстрела и атаката по негова заповед на 21 хърватски села през август 1991 г.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Вън търговците от храма на културата!
Симеон Борисов Кобургготски лъже, много лъже... В резултат на реставрацията на капитализма, криминалната реституция и приватизация на обществената собственост в България след 1989 г., беше разрушена и разграбена не само икономиката, но и много национални паметници. Сгради, паметници на културата, за възстановяването и реставрирането на които бяха изразходвани стотици милиони народни пари, бяха реституирани и превърнати в кръчми и други частни "културни" заведения.
Венец на този процес е "реституцията" на Съдебната палата, изхвърлянето на Националния исторически музей вън от София и унищожаването на уникална, специализирана и скъпа апаратура, свързана с функционирането на музея.
И това не е всичко - само за ремонта на сградата и превръщането й отново в съдебна палата ще бъдат изразходвани повече пари от тези, за закупуването на терена и построяването на посолството на САЩ в Лозенец, на територията на Южния парк.
Автор: Проф. Петко ПАВЛОВ, д.и.н.>> Пълния текст...
България - синдромът на неумиращата надежда
Проф. Евгений Гиндев е добре познат на читателите на “Нова Зора”. Освен с голямата си и задълбочена подготовка по въпроси на геополитиката и военното дело, той има забележителен дял в анализа и изработването на адекватен български отговор към непосредствените предизвикателства на новата ни история. От позицията на военен историк, на ангажиран с патриотичната българска идея интелектуалец, проф. Гиндев многократно е предупреждавал от страниците на вестника за заплахите на новия световен ред и глобализма, които надвисват над България. Неведнъж неговите текстове по проблемите на националната сигурност, историята и политиката са провокирали полемика на страниците на “Нова Зора”.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Достоверният юбилей
60 години от края на Втората световна война

Шестте десетилетия от разгрома на нацизма едва ли са достатъчни за глобална оценка на събитията. Историята винаги е ползвана от актуалната политика като слугиня, най-често в аргументацията за едни или други претенции.
И когато историческият опит не подкрепя новото престъпление, започва пренаписването на историята. Така е и с Втората световна война наричана от великорусите, белорусите и малорусите Велика Отечествена, което е правомерно, освен че е и справедливо.
Днес Западът, победил в Третата световна война, наречена студена, Съветският съюз и неговите съюзници, се опитва да убеди света, че собствените му армии са надмогнали над Хитлерова Германия. Човешката психика е устроена да възприема нещата по-лесно чрез образи, отколкото чрез словото.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Човек не е само дума
Съвременното българско общество функционира на непродуктивно оценъчно равнище. Анализаторите се занимават с фактите еднопластово, констатират “свободни” - “несвободни от”, а не предписват “да сме свободни за”. Думата “целесъобразност” е за тях особено мръсна. Стремежът да се определи предназначението на обществото и човека и да се стимулира някаква посока, е създал много от достойните за внимание човешки творения, и е решаващ фактор за оцеляване.
Автор: Александър ИВАНОВ>> Пълния текст...
Към сънародниците ни, които милеят за Отечеството

Братя българи,

Много тежки моменти е преживял народът ни в своето минало, включително дълги периоди на робство и зависимост, на немотия, борби и войни, но никога не е стигал до ръба на пропастта, както е сега. На първо място в Европа по беднотия, на първо място по смъртност, демографски спад и самоубийства, а последни по брутен вътрешен продукт! Производството е парализирано, търговията скована, корупцията цъфти, а “преходът” към пазарна икономика се изроди в една небивала разруха, както в материалната, така и в духовната ни сфера. Лишени сме от възможност за саморазвитие, контролът върху армията, образованието и финансите ни не са в ръцете на парламента, а в почти пълна зависимост от световните кредитни институции и седящите зад тях геополитически сили. Ако се плъзгаме все в същата плоскост - С ДЕМОГРАФСКИ СПАД С ОКОЛО 100 хиляди човека средногодишно, разпадните у нас процеси ще станат необратими и съществуването ни като народ - поставено на карта.
Автор: Акад. Николай ХАЙТОВ>> Пълния текст...
Родопските войводи се преобръщат в гробовете си
На творческа среща по повод книгите ми един родопчанин приближи, подаде ми някаква снимка и с шепот, за да не чуят останалите, изрече:
- Вие знаете кой е Енихан баба и какво трябва да напишете. Дарявам ви тая снимка - нека България види какво става в Родопите!
Погледнах снимката: малка сграда-тюрбе (мавзолей на мохамедански големец). Прочетох изписаните на тюрбeто букви: “Тук почива Енихан баба”.
За непосветения българин това не означава нищо. Но сърцето ми усети как родопските войводи се преобръщат в гробовете си. Доживяхме пред очите ни, в сърцето на Родопа, да има тюрбе-мавзолей в чест на нашия поробител.
Автор: Никола ГИГОВ>> Пълния текст...
За неиздигнатия паметник на Сюлейман паша
Преди време с изумление научихме от пресата, че някакъв инициативен комитет за възстановяване на войнишките паметници иска да вдига паметник на Сюлейман паша, на Шипка, и паметник на главореза генерал Иван Вълков пред Военния клуб в Казанлък.
Комитетът оглавявал бившият зам.-министър на МО и МВР г-н Здравко Зафиров. Знаем всички, как след като оправи бакиите на военните и полицаите, сега пък е назначен за заместник-кмет на община Пловдив.
Тази идея, признавам си, ме шокира. Но всъщност тя е органично свързана с нейния вносител, или както казва народът: “Крушката си има опашка”!
Автор: Петър НЕНКОВ>> Пълния текст...
До всички родолюбиви българи!
Господа родолюбци!

Към вас се обръщаме ние, вашите съмишленици от Родопите, в частност от гр. Чепеларе, с молба за активна намеса срещу издигането на мемориал на Енихан-баба на родопския връх Свобода.
От средствата за масова информация стана ясно, че е подхванато строителство с разрешението на кмета на с. Баните, Смолянско, и с народни средства, отпуснати от управляващата коалиция НДСВ-ДПС. На кого искат да издигнат мемориал - на османския военачалник Енихан-баба, избил множество българи при нашествието си през 1371-1373 г., удавил в кръв непокорната Родопа?! През следващите векове ще дойдат други негови последователи да наложат насила исляма, да накара да замлъкнат черковните камбани и да се забулят лицата на красивите родопчанки.
Автор: Чепеларските организации на ВМРО, Тракийската организация и Съюза на офицерите и сержантите>> Пълния текст...