"Нова Зора" - брой 45 - 8 ноември 2011 г.

Сподели във Facebook
В света на Оруел или когато под бравурните фанфари
на властта престъпленията се наричат “нередности”
 • 74.56% от избирателите не подкрепят Плевнелиев за президент
 • Приключиха изборите за държавен глава и органи на местната власт, обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). В действителност приключи поредният фарс. Опасенията на Венецианската комисия, ПАСЕ, ОССЕ, неправителствени организации и някои медии се сбъднаха. Т. нар. избори биха рекорд по шокиращи манипулации и фалшификации: контролиран вот, белязани бюлетини, незаконна агитация, купуване на гласове, гласуване след края на изборния ден, натиск върху кандидати и избиратели, дори заплахи за физическа разправа. От МВР пък обявиха, че за тях “не важи” конституционният императив на чл. чл. 25 и 26: само валидната лична карта удостоверявала кой е български гражданин! Така десетки хиляди граждани се оказаха в “забранителен” списък, докато обявени за издирване криминално проявени лица се оказват “правоимащи”. Стотици хиляди пък са “фантомите”, според бившия член на ЦИК проф. Михаил Константинов.
  Ами лишените от правото да гласуват над един милион граждани с български паспорти зад граница?
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Да събереш стадо от котки
  Европейският съюз на кръстопът: да бъде или не?
  Двегодишната дългова криза и рецесията в Европейския съюз, която повечето европейски лидери наблюдаваха пасивно доста време, и която постави под въпрос оцеляването на еврото, разпали важния дебат дали и как обединена Европа ще оцелее. От една страна са тези, които обясняват кризата с липсата на по-нататъшна наднационална интеграция. “Главната причина, поради която еврозоната е подложена на изпитание, е, че пазарите осъзнаха фундаменталната слабост в нейния дизайн”, пише Жан Писери-Фери, директор на базирания в Брюксел Институт Брьогел, във “Файненшъл Таймс”. “Развива се перверзно взаимодействие между банката (Европейската централна банка - ЕЦБ) и слабостта на суверенитета. А банката няма мандат да го спре.” В Париж, бившият шеф на ЕЦБ - Жан Клод Трише, се изказа още по-категорично: европейският проект бил “непълен” и ЕС се нуждаел от “европейско правителство и европейски финансов министър”.
  През септември в Берлин бившият германски канцлер Герхард Шрьодер призова за създаване на “Европейски съединени щати”... за да се избегнела бъдещата икономическа криза. “Ние ще трябва да се откажем от националния суверенитет” в полза на общо правителство, заключи Шрьодер.
  Автор: Проф. д.ф.н. Юлия ВЛАДИКОВА>> Пълния текст...
  Мъжка победа
 • ПП “Нова Зора” – ГЕРБ – 2 : 0
 • Темата за току-що отминалите избори за президент и вицепрезидент, както и за местни органи на властта, ще бъде актуална не само в следващите дни, месеци и години, първо - защото, както казват някои по-искрени анализатори, демокрацията се оказа разпъната на кръст. И второ, тепърва ще излизат свидетелства, доказателства и тайни иззад кулисите на тъмните стаички по цялата страна. Нарушения бяха регистрирани и преглътнати - по съответния благообразен начин - от всички честни и нечестни сдружения и организации, бдящи като циклопа Полифем – само с едното око... Заключенията им бяха толерантни към нинеуправляващите – въпреки нарушенията, изборите преминаха в норми! Какви точно са тези норми, естествено, остава един досаден и маловажен въпрос. Важното е, че те победиха. Те са ГЕРБ, другото са всички останали.
  ПП “Нова Зора” участва на тези избори и самостоятелно, и в местни коалиции. С малко пари, с малцина застъпници, и с юнашки кураж бяха спечелени изборите за кмет на кметство в с. Михайлово (община Хайредин, област Враца) и в с. Стефан Караджово (община Болярово, област Ямбол).
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Депутатите гласуват за нови скокове в цените
 • Европейската комисия установи:
  българинът ненавижда най-много
  ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, а също така
  банките и мобилните оператори
 • С нови скокове на цените на редица стоки ще ни зарадват депутатите от управляващото мнозинство, и с промените в Закона за енергетиката, които ще влязат в сила най-късно пролетта. Ще купуваме на още по-надути цени хляба, праха за пране, стъклените изделия и много други, разобличава заговора Божидар Данев, шеф на Стопанската камара, който далеч-далеч не симпатизира на обикновения българин. Поскъпването ще дойде от това, че малките и средните предприятия ще бъдат принудени да си купуват тока от т. нар. свободен пазар. Досега тези фирми се снабдяваха с електричество като домакинствата - на “регулирания” от славната ДКЕВР пазар. Старото положение ще се запази само за бита, предприятията с персонал до 50 души, кафенетата, бакалиите и други магазинчета.
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Българският вожд и учител
  „Успехът на неизпълнените обещания” - под това заглавие „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) помести статия, посветена на изборната победа на ГЕРБ. Автор на публикацията е Михаел Мартенс. Ето как вижда той България. Балканският кореспондент на авторитетния германски всекидневник представя накратко резултатите от изборите в България и заключава: „На пръв поглед несекващият успех на ГЕРБ изглежда странен, тъй като премиерът Борисов не спази много от обещанията си, дадени преди две години след победата му на парламентарните избори.”
  „За повечето българи стандартът на живот не се е подобрил - дори напротив, корупцията бушува навред, обявената цел на правителството за влизане в еврозоната не беше постигната, проваля се и членството в Шенген. Защо тогава ГЕРБ продължава да трупа точки?” - пита Мартенс и си отговаря така: Популярността на Борисов се дължи не на последно място на дълбокото разочарование на българите от предишните правителства. Борисов превърна това разочарование от политиката в своя програма. Той си служи с кратки, запомнящи се изречения и се представя за нещо като анти-политик - човек, който е попаднал случайно във властта, макар че много повече му се иска да си пие бирата и да говори за футбол със старите си приятели от времето, когато е бил бодигард. А най-вече му се говори за коли: всяка седмица той открива някоя нова улица. А ако не се намери такава, от немай-къде Борисов открива детски градини или пречиствателни станции, но с видимо по-малък ентусиазъм”, пише иронично Михаел Мартенс.
  Автор: www.dw-world.de>> Пълния текст...
  Парите и страхът потиснаха гнева
  Който не е чел внимателно „Винету”, той не знае как да печели избори – това е главният извод, налагащ се след края на „Избори-2011”.
  Защото на 30 октомври „индиански нишки” опасаха България. Направиха го точно както пише в любимата книга на премиера. След като партийният барабан на ГЕРБ за втори път призова избирателите пред урните, доста от тях се наредиха под строй, за да получат след „правилното им гласуване” полагащото им се.
  Автор: Евгений ПЕНКОВ>> Пълния текст...
  В предумишлен сговор САЩ и Европа екзекутираха Кадафи
  Предумишленото убийство е най-тежко престъпление срещу личността в правните системи на 132-те държави, членки на ООН. Повече от ясно е защо. Човек е съвършено творение на природата, а като индивид, сам е неповторим и сияен творец. В екзалтацията си религиозните мислители доближават човека като съвършенство до Бога.
  В голям брой страни убиването на престъпник, каквото и да е сторил, е недопустимо като юридически инструмент. Във връзка с битовия инцидент в село Катуница слабият и в нервите си лидер на “Атака” Волен Сидеров поиска незабавно да бъде възстановено смъртното наказание в България. Това потресе цялата страна. Ответът бе също незабавен: Волен-Сидеровата партия “Атака” бе обезкостена в току-що преминалите избори с мизерните 4%.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Ренесансът на Маркс
  Упоритите марксисти и други, израсли в бившата комунистическа Източна Германия, имат чувството, че дълговата криза в Европа е доказала, че са били прави, когато въпреки насмешките са предупреждавали за опасностите на дивия капитализъм.
  В Германия, този бастион на западната консуматорска икономика, призивите за поставяне на банките под контрол стават все по-популярни и някои от германците сега се чудят дали парите им няма да са на по-сиурно място под дюшека, отколкото в банката.
  Автор: Ерик КИРШБАУМ >> Пълния текст...
  Жив пред българската история
  Пътят към ада е постлан с добри намерения, твърди старата английска поговорка.
  С нещо подобно се сблъскваме в момента, като слушаме предизборните идеи на кандидатите за държавен глава и неговия подгласник. Какво по-конкретно имаме предвид? Областните управители може да бъдат избирани пряко от народа, а не да се назначават от правителството. Тази стара идея възроди кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова миналата седмица на среща с ръководството на КНСБ. Според експерти, по този начин длъжността на губернаторите щяла да се натовари с нови функции и отговорности.
  Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  НОЩТА ПОМЕТНА ОТ СРАМ!
  „Нощта е бременна с изненади” – рече Ахмед Доган вечерта след първия тур на местните и президентските избори. Вероятно Сокола е имал предвид обрата, настъпил в общините Кърджали и Кирково, след като шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов се похвали, че е разбил монопола на ДПС. Оказа се, че там няма да има балотаж с участието на ГЕРБ, тъй като ДПС спечели изборите още на първия тур. Като признание за провала на анти-ДПС кампанията на управляващите в републикански мащаб дойде изявлението на самия Бойко Борисов, че балотажът на президентските избори ще е сблъсък между ДПС и ГЕРБ, а не между лявото и дясното. Сблъсък, при който основната задача на ГЕРБ била да докаже, че и без ДПС може да бъде избран президент на България. Това струваше на данъкоплатците над 35 млн. лева, което на фона на непрекъснатите призиви за финансова дисциплина и строгост са много пари. Затова ли бяха всичките напъни на управляващите – да излъчат две „сенки”, наричащи се президент и вицепрезидент, десетина кмета на областни центрове и няколко десетки на по-малки общини, плюс 1600 общински съветници? Дребна цел на дребни духом хора!
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Парадоксите на Балканите са безкрайни
  Ако може да се признае на управляващите в Скопие, че са “царе” на нещо, то е... на скандалите. Правят ги от воле.
  Повод за поредния скандал, предизвикан от властимащите край Вардара този път, както пише скопският вестник “Дневник”, е изпускането на думата “македонски” в доклада на Европейската комисия за напредъка на Македония. Това бе тема на разговор на заседанието на съвместния парламентарен комитет Македония-Европейски съюз, което се състоя на 3 ноември 2011 г. в Скопие. По думите на германския евродепутат от гръцки произход Георгиос Шацимаркакис пропускането на думата е предизвикало “огромни реакции на Скопие”.
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!