"Нова Зора" - брой 41 - 11 октомври 2011 г.

Сподели във Facebook
Бъдеще, което се ражда сега
 • Новият интеграционен проект за Евразия
 • Страните от Евразия могат да влязат
  в групата на лидерите на глобалния ръст
  и цивилизационния прогрес, само ако са заедно
 • Ефективността на Общността на независимите държави (ОНД) може да бъде оценявана различно, може безкрайно да се разсъждава за вътрешните й проблеми, за нереализираните очаквания, но е трудно да се спори с онези, за които ОНД е незаменим механизъм, позволяващ сближаването на позициите и изработването на единна гледна точка по ключови проблеми за нашия регион. ОНД носи очевидна и конкретна полза за всички участници в него. Освен това именно опитът на ОНД ни позволи да започнем разнообразна по мащаби и бързина интеграция на постсъветското пространство, да създадем необходими формати като например Съюзната държава Русия и Беларус, Договора за колективна сигурност, Евразийската икономическа общност, Митническия съюз и накрая Единно икономическо пространство (ЕИП).
  Автор: Владимир ПУТИН>> Пълния текст...
  Комичен и жалък
  “У нас пенсиите са ниски, въпреки че и ние искаме възрастните хора да живеят добре. Но ако всички държави с дефицит над 3 % направят пенсиите като в България, Европа много бързо ще се оправи”. Тъй рече не Заратустра, а премиерът Бойко Борисов след срещата си в Прага с чешкия министър председател Петр Нечас. Ако пенсионерите спрат да се хранят, да дишат и да се лекуват, Европа би се оправила още по-бързо, но засега подобно „новаторство” е възможно само в България, и то при управлението на ГЕРБ.
  След като се похвали с усвояването на еврофондовете и наруга предшествениците си за това, че „20 години нищо не се е правило, нито в екологията, нито в инфраструктурата, или е било толкова малко, че България е с най-ниските доходи в ЕС”, „премиерът Слънце” отказа гордо всякакви заеми от МВФ. Имали сме били фискален резерв, който правел стабилен лева и... еврото! Каква е връзката на екологията с доходите на гражданите и как свиващият се български фискален резерв крепи стабилността на еврото, това и Борисов не може да обясни. Не се и опитва, а като религиозен фанатик внушава: „Вярвайте, защото е абсурдно!”
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Запушиха устата на парламента!
  Днес е един позорен ден за българската демокрация: за първи път от демократичните промени през 1989 г. парламентът на републиката затвори, за да не пречи на предизборната кампания на управляващите, на принципа „Има парламент - има проблем. Няма парламент - няма проблем!”. Запазват се помощните функции на парламента и се премахват основните - законодателната дейност и парламентарният контрол. Вместо в отпуск да излязат депутатите - кандидати за президент и кметове, разпуснахме парламента.
  Особено срамно и унизително е, че този акт беше поискан не от кой да е, а лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Човекът, избран да бъде лицето на парламента, да ръководи неговата работа и официално да го представлява, демонстрира неуважение към парламентаризма и обслужи ПП ГЕРБ - за да могат министрите и цялата изпълнителна власт безконтролно да ползват предизборно целия ресурс на държавата - пари, коли, медии, полиция, администрация. Защото гласът на опозицията и парламентарния контрол са забранени, с лицемерния аргумент, че така се осигурява предизборно равенство с извънпарламентарните партии.
  Декларация на парламентарната група
  на Коалиция за България
  >> Пълния текст...
  Символът на магистралите
  Докато премиерът и неговият кандидат-президент строят с фюрерски бяс магистрали, тук-там из страната все по-често се случват разни весели случки. Да вземем например една неотдавнашна случка във Враца. Там някакъв скъп нов джип така хубаво хлътнал в една мощна улична дупка, че се разпаднал на съставните си части. Подобни забавни историйки с улични дупки, които така добре пълнят дупките из вестникарските площи, а нерядко и свободните места в автомобилните и човешките гробища, все по-често стават навсякъде из страната.
  Но каква е връзката между господата Борисов, Плевнелиев и техните магистрали с уличните дупки из цялата страна? – ще попита някой. Твърде пряка, твърде пряка – ще отговорим ние. Както знаем от точните науки, нищо в тоя наш прекрасен свят не възниква и не изчезва от само себе си, а само преминава от един вид в друг. Така например финансовите средства, които се отнемат от общините с цел да се строят магистрали, водят до недостиг на пари за ремонтите на улиците в населените места, където зейват все повече и все по-дълбоки дупки.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Празник на българската авиация - 16 октомври 1912 г.
  Преди 99 години, след полета на българския военен самолет „Албатрос” над турските позиции и Одрин, поручик Радул Милков се завръща като първия летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника. Неговото аеропланно отделение край Свиленград, на което е командир, включва храбри и готови за саможертва български орли – офицери, редници, доброволци, авиомеханици.
  Славата на българската авиационна мощ, която започва от Одринската епопея, е свързана неразривно с името на летеца подполковник Радул Милков. Той е командир с вродено хладнокръвие и безстрашие, със завладяващо умение да командва и вдъхновява подчинените си с личен пример.
  Автор: Вяра ДЯНКОВА>> Пълния текст...
  100 години от рождението на Тодор Живков
  Жив пред българската история
  Възродителният процес, така както беше проведен, още в началото ме отблъсна. През 1984 г., като председател на театрално жури, прекарах около двайсетина дни в Кърджали. Там станах свидетел на странно високомерие към активисти на БКП с турски корен, проявено от местни партийни кръгове, начело с първия секретар Георги Танев и негова възторжена почитателка – гимназиална учителка. Те говореха без задръжки и нарочно на всеослушание, снизходително и подигравателно за кадрите на БКП от турски етнически произход. Не се церемоняха да квалифицират пренебрежително туркиня – член на Държавния съвет и на висшите партийни органи. Не ми беше ясно дали тези определения си ги съчиняваха, или отрано бяха усетили откъде духа вятърът. На мен такива ура-патриотарски дефиниции ми изглеждаха като “ордьовър” към нарастващо партийно възгордяване и парвенющина.
  След няколко месеца се откри кампанията по насилствената промяна на турските имена. Спомням си как в писателската ни компания наши приятели с бомбастичен тон ни убеждаваха колко мъдро другарят Живков отстоява националните интереси. Понеже статистиката показвала, че иначе след петдесет или шейсет години българският етнос щял да стане малцинство (а турците се размножавали бързо). Имало опасност малцинствените групи, превърнали се в мнозинство, да диктуват държавните дела.
  Автор: Проф.д-р Чавдар Добрев>> Пълния текст...
  Избори 2011
  Патриотите от ПП ”Нова Зора” се отличават от екстремистите на “Атака” по това, че вместо да издигат лозунги като “Циганите на сапун!”, винаги са твърдели, че български граждани, определящи се като цигани или турци, трябва да имат място във властта, но номинирани от общобългарски партии.
  Пример за такава национално отговорна политика е издигането на г-н Захари Борисов Маджаров (член на ПП “Нова Зора”) като кандидат за кмет на голямото село Буковлък, Плевенска област, от коалиция “Единен народен фронт”. В Буковлък повече от 3000 роми живеят в разбирателство с около 1500 българи.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Миражът "Палестинска държава"
  В оплетеното кълбо от интереси, егоизми и откровени измами, което характеризира отношенията между държавите от нашата планета, има въпроси, които се повтарят от година на година, от десетилетие на десетилетие, така че ни се струват вечни като египетските пирамиди. Сред тях е и темата за държавата на палестинските араби, която започнахме да следим като голобради студенти и продължаваме да я разглеждаме с нескриван скептицизъм като побелели ветерани. А тази държава, сякаш е неродената мома от приказките, ха да се роди, ха да се появи на картата, а все я няма.
  Може би причината е в липсата на интерес от страна на големите, богатите, влиятелните държави, които се опитват да управляват света ту като “велики сили”, ту като самозвани водачи на “международната общност”, ту като загрижени сеячи на висок морал. Зад стената от възвишени материи и благородни думи на президенти и премиери чувствата на обикновените хора, страданията на самите палестинци започват да ни се струват незначителни и второстепенни. А и самите палестинци вече са други. Както се пее в една позабравена народна песен от македонския край на България, “старите измряха, младите изклаха”. Новите поколения палестински араби, родени в близки и по-далечни земи, вече не помнят родните къщи на бащи и деди, а мечтите за своя държава постепенно се превръщат в легенди. Мястото за тази държава е твърде тясно, а на него са се настанили други хора, които нямат нужда от палестинците. Някои от тях преди време дори предлагаха да изселят палестинците в България, която обичала чужденците и била готова да отвори вратите си пред всекиго. Затова и тактиката им в Палестина е очевидна: да продължават, както и досега, безкрайните преговори за мирен договор между Израел и т.нар. Палестинска автономия, докато въпросът за палестинската държава избледнее, издребнее и накрая се забрави.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Единственото решение за Косово е разделение
  Разделението на Косово на албанска и на сръбска част е единственото реално решение на косовския въпрос. Това, както предаде ИТАР-ТАСС, заяви по време на икономическия форум “Сърбия-ЕС” сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич.
  Според Дачич трябва да бъде организирана международна конференция, за да се направи разграничението и да се установи мир между сърбите и албанците. „Тези, които не разбират това, ще бъдат отговорни за предстоящите сблъсъци. Сърбия не иска нови войни на Балканите и настоява за продължение на диалога с Прищина. За разрешаване на косовския проблем е нужен компромис”, посочи сръбският вътрешен министър.
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Участие на ПП „Нова Зора”
  на изборите за местни органи на властта (кметове на общини;
  кметове на кметства и общински съветници),
  които ще се проведат на 23.10.2011 г.
  Участие с регистрирани коалиции

  Бургаска област – коалиция „Нов път” – бюлетина № 22
  Благоевградска област – коалиция „Граждански блок – Разлог” – бюлетина № 24
  Врачанска област – коалиция „За модерна Враца” – бюлетина № 44
  Плевенска област – коалиция „Единен народен фронт” – бюлетина № 36
  Старозагорска област - коалиция „Единен национален фронт” – бюлетина № 44
  Ямболска област – коалиция „За Ямбол” – бюлетина № 26
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Битката за Ямбол
  е битка и за българското бъдеще
  Граждани,
  патриоти и радетели на социалната кауза,
  читатели на в. “Нова Зора”,
  членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора”,
  радетели за Единния национален фронт в гр. Ямбол,

  вие, които винаги сте виждали по-далеч от днешния ден;
  вие, които по неизменна традиция винаги сте били в челото на националния прогрес;
  вие, които първи в България подкрепихте идеята за ЕНФ, за концентрация на националната енергия срещу нерадостното настояще и изпитанията на народа -
  застанете срещу тъмните хоризонти на бъдещето на вашите деца;
  заявете волята си за просперитет, за ново начало в живота на вашия град;
  изправете се срещу прозрачните комбинации на политическите шмекери и безчувственици, срещу тези, за които вашата съдба е само разменна монета в стремежа им за самообогатяване.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Клаус vs. Барозу
  По-голямата интеграция на страните-членки на ЕС не е изход от дълговата криза, а причина за днешните финансови проблеми на Съюза, заяви президентът на Чехия Вацлав Клаус на срещата на върха на “Вишеградската четворка” (V-4), проведена в Унгария. Във Вишеград чешкият лидер рязко критикува позицията на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу по повод ситуацията в еврозоната и възможностите за излизане от кризата.
  “Принципно и абсолютно не съм съгласен с г-н Барозу. Смятам, че той трагично греши. Днешните проблеми в Европа възникнаха заради постоянното ускоряване на процеса за “повече и повече Европа”. Това е съвсем очевидно - каза Клаус, цитиран от Чешката информационна агенция ЧТК. По думите на президента на Чехия “г-н Барозу не идва с нови предложения, а само с едно - “повече и повече Европа”, и нека да отидем още по-далеч и по-дълбоко (в процеса на интеграция в ЕС)”.
  По данни от инф. агенции, 8 октомври 2011 г.>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!