"Нова Зора" - брой 22 - 31 април 2011 г.

Сподели във Facebook
Върхът на айсберга
Тези дни станахме свидетели на чествания, обругавания, побоища, молебени и „петъчни” молитви, възпоменателни речи и църковни канонизации, заявления на правителствени „фактори” и президентски заупокойни предупреждения и журналистически недоразумения по повод събития, заченати в залеза на турското робство по българските земи, занемарени след Руско-турската освободителна война и все още неродени след продължаващата почти век и половина бременност на българското общество.
Мъчениците от Батак обявихме за светци, но техният образ и пример никога няма да се превърнат в икона или пример за подражание за съвременния българин. Отказът на батачани да се покръстят, за да запазят живота си, не бе мотивиран от нежеланието да сменят един бог с друг или калпака с фес, а от нежеланието да заменят собствената си идентичност на българи с идентичността на поробителя и мъчителя – турчин, от непреодолимото желание да живеят, или да умрат на българска, а не на чужда земя, като българи! Това е величието на онези българи, които сочим за пример на бъдещите поколения, пример, който упорито отказваме да следваме днес!
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
За Ботев
И днес българският дух стои завързан в един възел, брулен от времето и стихиите, глозган от покварата и скептицизма! И е неразвързан! Това е Ботев, който дойде да ни освободи, а направи от всички ни свои роби.
Любовта му и пълната му саможертва към народа и земята го направиха чуден, невероятен. По примера на Караджата и Левски, които пламенно възлюби и последва, той пожела да бъде между самодивите, братските орли и милостивите вълци и може би той сега е там.
Той видя народа, земята си – видя майка си и либето си, но вече беше много късно да се спре при тях – той ни ги посочи, отмина ги и “умря”, защото времето му се беше изпълнило, а смъртта беше победена приживе.
Автор: Илия БЕШКОВ>> Пълния текст...
Памфлет
Депесарска заповед за реформа
на данъчната система
Както е известно, бойкият патриот Бойко вече втора година пази като зениците на очите си безценните кадри на ДПС по всички етажи на властта. В тази връзка ЦК на майчиноезичната партия му е спуснал за изпълнение следната заповед за реформа на данъчната система, която ще гарантира още по-големи приходи в джобовете на въпросните дембели. А ето и самия документ:
“Тъй като бившият и бъдещ вилает Bulgaristan е преди всичко рай за сархошите и будалите, не е зле най-напред да възстановим османските такси сархошлук парасъ и акълсъзлък парасъ (пари за пиянство и пари за глупост). Направим ли го, ето ви от раз хазната пълна, а бюджетът – пак напращял от излишък.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Между големия и малкия живот
Някъде в своите записни книжки И. Илф и Е. Петров са отбелязали едно тънко наблюдение, което със сигурност е било вярно тогава, в 1926 г., вярно е и сега, и май ще бъде винаги вярно: има Голям живот, а има и Малък живот – отбелязват Илф и Петров. В големия живот - пишат бащите на великия комбинатор Бендер - е построен Днепрогес, прокаран е Северният ледовит път, осъществен е първият трансокеански полет, открит е Северният полюс. В малкия живот пък, където живеят, както се знае, приличните хора, е открита изключително забавната играчка йо-йо (една макара на конец), измислена е модата „шантеклер” и се танцува изключително модерния танц „чарлстон”. Тези два свята, според авторите, съществуват паралелно, без да се допират – и това за тях (а и за нас) е нормално. Странното започва обаче, когато паралелно на малкия свят не съществува никакъв голям свят, а ако го има все пак, той е някъде много далеч отвъд хоризонта, а тук, отсам хоризонта, в нашата котловина, има само шантеклер, чарлстон и йо-йо.
Наистина, нека погледнем света. С безпокойство трябва да отбележим, че за кой ли път този свят просто не е добро място за живеене. Множат се и се напластяват едно върху друго изключително безпокоящи и многозначителни събития. Да погледнем, и – без да подреждаме по важност - да споменем само няколко ключови факта.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Треньора, треньора!
Само три дни след помпозното откриване на 19-километровата отсечка от автомагистрала „Люлин” премиерът Борисов, образно казано, грабна брадвата и дузина чиновнически глави „хвръкнаха завчаска”. След индивидуални разговори с Бойко Борисов, „доброволно” подадоха оставки шефката на НОИ Христина Митрева и министърът на транспорта Александър Цветков. Митрева бе обвинена в неправилно прогнозиране на приходите от осигурителни вноски, а на министър Цветков приписаха загубите на БДЖ и неусвояването на европейските пари по програмата за развитие на транспорта и комуникациите. „Доброзорно” се разделиха с постовете си зам.-министърът на икономиката Марий Косев (уведомен с есемес, поради отсъствие от страната), шестима шефове на КАТ София, началниците на 2-ро и 7-мо РПУ в столицата, както и шефовете на патентното ведомство и на агенцията по акредитация. Съдбата на последните двама бе решена и оповестена от Бойко Борисов, докато пътуваше по автомагистрала „Тракия” между София и Пловдив.
Ако и съдилищата работеха така експедитивно, половин България щеше да търка наровете в затворите, а от Брюксел и Страсбург нямаше да ни хокат и съдят за забавено правораздаване! Служители на Темида, равнявайте се по Борисов и Цветанов! И никаква милост към бившите министри и уволнените чиновници!
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Отмъщението на "зеления"
 • Защо Доминик Строс-Кан бе елиминиран?
 • Съвсем наскоро в световните медии гръмна почти (не)очаквано сексскандалът с директор-разпоредителя на МВФ, съвсем автентичния „бел ами” (по Мопасан) Доминик Строс-Кан (Д.С.К.). По информация на американските медии той бил изнасилил камериерка в хотел в Манхатън, където отседнал.
  Искам да си призная, че преди години, когато имах възможност да гледам френска телевизия, много завиждах на Д.С.К. като мъж. Неговата съпруга Ан Сенклер бе телевизиона звезда. Тя водеше седмичното предаване „7 sur 7” (7 върху 7 - аналог на нашата „Панорама” по Канал 1) по най-гледания в страната на Волтер телевизионен канал. Ан Сенклер освен че бе ослепително красива жена, се открояваше със своята интелигентност. Тя е дъщеря на много богат и известен търговец на произведения на изкуството. Как да не завиждаш на Д.С.К.? Когато двамата се ожениха преди години в една малка синагога в Париж, Ан Сенклер напусна телевизията въпреки че бе в зенита на своята професионална кариера, и се посвети на логистичната подкрепа на кариерата на своя мъж. Тези дни отново я видях, когато застана твърдо в подкрепа на Д.С.К. и отиде в САЩ, за да плати гаранцията, определена от щатския съд за пускането от ареста на шефа на МВФ. Годините бяха докоснали нейния външен вид, но интелигентното й излъчване ми се стори даже по-силно.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Световната банка –
  факти, статистика и политика
  В последно време емисари на Световната банка се появиха като водещи фигури на властта в България, което не може да не предизвика обществения интерес към финансовата институция, създала подобни „ценни кадри”. Като отговаряме на този интерес, ще се опитаме накратко да запознаем читателите с ключови параметри на Световната банка.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  И все пак какво е "българска русофилия"?
  Във в. “Дума” от 21.04 т. г. е поместена статия на Георги Георгиев като коментар-отговор на моя статия от 15.04.2011 г.
  Много рядко коментирам коментари на мои материали по простата причина, че те винаги изразяват становище, а не спорят с никого. Така бих отминал и статията на Г. Георгиев, която освен че не засяга основното в моята статия, е пълна с лични нападки, метафизика, схоластика, люти клетви и скрити заплахи с мистичен оттенък. Това окончателно ме лишава от желанието за диалог и го прави безсмислен в условията на силен, високопарен емоционален хаос и клинична извратеност на ума.
  Сметнах, че съм приключил с проблема, но се намесиха моите читатели – тези, които ме четат в „Дума”, във в. „Нова Зора”, в нета и на други места. Вкъщи и в редакцията на „Нова Зора” бях затрупан с обаждания и писма, в които се настояваше да си кажа по-обстойно мнението. И въпреки че тези хора, според терминологията на Г. Георгиев, са маразматици като мен и моята „групичка”, но все пак са и мои читатели, не бих могъл да ги пренебрегна.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Джулието Киеза:
  Няколко крачки ни делят до началото на
  нова световна война
  Известният италиански политик, журналист и конспиролог уличава САЩ в подготовката на световно преразпределение. Затова американците използват провокации и инсценировки, последната от която бе „убийството” на Осама бин Ладен.
  Джулието Киеза е професионален журналист, в миналото е бил един от лидерите на италианската комунистическа партия и кореспондент в Москва на вестниците „Унита” и „Ла Стампа”, бивш депутат в Европарламента. Автор е на запомнящи се журналистически разследвания, множество публикации и серия от книги, преведени на много езици по света. Неговият филм и книга („Зеро”) за американската трагедия от 2001 г. се превърнаха в информационна бомба. Дж. Киеза е създател на политическото движение „Алтернатива”. Защитник е на правата на рускоезичното население в постсъветското пространство. През последното десетилетие сериозно се занимава с въпросите на глобализацията.
  Автор: Галина Сапожникова,
  „Комсомольская правда”
  >> Пълния текст...
  Левите противоречия - 11
  Разширяването на влиянието на САЩ в България пусна корени по време на управлението на Иван Костов, но същинската си кулминация постигна през първото десетилетие на 21 век. Както отбелязах, операцията със Симеон Сакскобургготски беше първи пробив в търсенето на национален Спасител, който да отговаря на интересите на новата „подземна власт”. Въпреки че тук участието на „консултантите” от Западна Европа бе определящо, когато стана премиер, Симеон започна да реализира военностратегически проекти на Пентагона, позволявайки на американците да използват българската територия за собствени цели.
  Интересно е, че по този начин бившият монарх, търсейки от САЩ подкрепа за себе си и провежданата от него политика, сам – чрез политически актове, „отслаби” управлението на НДСВ. На американците не можеше да се хареса усилието на Симеон да смекчи конфликтите между десни и леви партии, да притъпи острието на антикомунизма, да призовава към политически центризъм, да компенсацира ангажиментите си със САЩ чрез подчертаване на западноевропейските ценности. Вероятно са будили тревога и посланията, които премиерът пращаше до Москва за размразяване на политическите и културните отношения. Като еретични са били възприемани във Вашингтон толерантните срещи на Симеон с дейци на левицата, конкретно на БСП. Провеждането на такава многоаспектна политика не е в стила на американската политика.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Волен – бесовете на дакела
  Разочарованите фенове на Волен Сидеров често го наричат „пуделът на Бойко“, напомняйки за лепнатия прякор на Тони Блеър, стоял с вдигнати лапи пред Буш. Бойко Борисов изглежда опитен кучкар, но аз съм склонен да вярвам, чe премиерът си е взел дакел за домашен любимец. Авторитетно киноложко изследване, публикувано в списание „Приложна наука за поведението на животните”, показва, че най-злобните песове на света са малките декоративни кученца като чихуахуа и териерът на Джак Ръсел. В сравнение с джобните формати, питбулите и бултериерите се държели благонравно като Махатма Ганди.
  Автор: Руслан ЙОРДАНОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!