"Нова Зора" - брой 11 - 15 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Като фиде от кипяща супа
Нюсленд.ру
8 март 2011 г.

Народни протести срещу политиката на властите се надигнаха във всичките 50 щата на САЩ. Става дума за митинги на стотици хиляди хора, което при условията на американската полицейска държава, населена със страхливи „пингвини”*, представлява необикновена цифра. Но какво знаете вие по този въпрос? Нищо ли? Си Ен Ен мълчи, мълчи и „Ройтерс”, и след тях мълчат и руските РТР и НТВ!? А не се ли замисляте защо всички те мълчат? Местните тв канали в САЩ осведомяват за масовите недоволства и демонстрации. Но явно тези кадри някак се пренасят в ЮТюб, където американските блогъри пишат за случващото се подробно, и естествено, излъчените снимки са направени от самите тях. Ако потърсите в „Гугъл” примерно фразата „pro-union rally” – ще видите колко е гореща темата.
Само че всичко това се фотографира и оповестява локално.
На страниците на федералните и на глобалните медии, в предаванията и в многото ток-шоу цари тишина. Сякаш всички имат сливи в устата... Големите вестници не публикуват нищо за случващото се, или ако го правят, пускат нещо неясно и с най-ситния шрифт някъде около 123-ета страница. Естествено, когато им дадат „О’Кей”. Е, тогава, да, разбира се. Ще ви обяснят колко тихо и безкръвно протичат многобройните акции в САЩ, колко мъдър се оказал американският народ и как той вярва в своя любим генсек Барак Обама Гулагович, който ги послушал и поправил всички безобразия.
Но това ще е после. А засега „О’Кей” няма.
Ама ще попитате – защо няма разрешение? Какво чакат властелините на глобалните информационни потоци, защо не действат изпреварващо? Ами защото, видите ли, акциите ще преминат „безкръвно и мирно”. И Барак Гулагович ще може, както и досега, да си остане въплъщение на баща - обединител на нацията. Затова властелините биха искали да запазят повечко свободно място за анализ на събитията постфактум. Иначе може да стане конфузно – тъкмо ще вземат да пишат за мирните протести на „американски патриоти”, и току виж националната гвардия вземе да ги разстрелва и тъпче с танкове, а пък спецчастите на ФБР да ги трепат с картечници от хеликоптери. После зрителите, слушателите и читателите ще получат „познавателен дисонанс”, и – о, ужас! – ще започнат да се замислят. А пък това е крайно опасно за днешния световен ред.
Ето затова всички си мълчат. Огледайте се – „прочути блогъри”, „политически анализатори”, журналисти – кой от тях споменава за случващото се в САЩ или се опитва простичко да разкаже за какво иде реч, какво искат протестиращите!? Същите тези протестиращи, по повод на които регионалните медии в САЩ пускат заглавия от рода на: „Revolutionary Marxist leads pro-union rally”, „Save the American dream”, „Fight for the middle class” – и т. н. Моля?! Вие не разбирате окупационен английски? Ами на това и разчитат световните медии – обаче не се кахърете, аз ще ви го преведа – „Марксисти революционери оглавиха профсъюзната демонстрация”, „Спасете американската мечта”, „Битката за средната класа”.
Всъщност по заглавията се вижда какъв хаос е там.
Репресивният апарат на САЩ с пълна сила развя и „Патриотичният акт”, и други извънредни пълномощия, които му предостави Буш-младши, когато обяви война на терористите от „Ал Каида”. Обаче протестиращите набъбват и се изливат навън като фиде от кипяща супа.
Вижте какво става – кой говори за тия неща, кой се опитва да обясни ставащото в САЩ? Къде пропаднаха тия мегаексперти и авторитети?
Да, да, и те чакат „О’Кей”.
А вие през това време си направете изводите – на кой лад пеят и каква е цената на „независимото” им мнение.
С една дума, съвсем не му е времето за случващото се сега в САЩ – те трябва първо да извадят кестените от огъня, който запалиха в Близкия изток и в Африка, а пък ей, на – такива неприятности вкъщи... Ами не могат да се концентрират! И затова са възможни всякакви конвулсии, неточности и пропуски.
С други думи – където и да пипнеш, в САЩ навсякъде има проблеми. И това нещо се нарича криза.

* от пиндос (пингвин) – жаргонно, по аналогия с латиноси и америкоси, с оттенък на подигравка в случая

Нагоре
Съдържание на броя