"Нова Зора" - брой 11 - 15 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Дянков готви капан за БАН
Валентин ХРИСТОВ

Чудо невиждано - промените в Закона за БАН, регламентиращи създаването на настоятелство с контролни и съвещателни функции, бяха приети с пълен консенсус от парламентарната образователна комисия без нито един глас “против” или “въздържал се” - нещо, което се случва за първи път. Председателят на БАН академик Никола Съботинов заяви, че академията също подкрепя законопроекта.
На пръв поглед всичко е чудесно - общественият протест накара Б. Борисов и Дянков да се откажат от намеренията си да разгромят БАН. Да, ама не. Защото Симеон Дянков в крайна сметка постигна своята цел - пълен контрол върху академията.
Гаранция за това ще е т. нар. Съвет на настоятелите. Съставен от 12 пълноправни членове и 4 без право на глас, Съветът на настоятелите се явява истински синедрион, напълно по вкуса на Симеон Дянков.
Макар и да има 4-годишен мандат и да се избира от парламента, след като това стане - над дейността му остава да бди само Господ. Защото независимо от обещанията на премиера Борисов, Съветът на настоятелите на БАН няма да подлежи не само на парламентарен, но и на никакъв контрол.
И за да не остане и сянка на съмнение, че БАН попада в мъртва хватка, в проекта за закон е записано, че председателят на БАН е председател на Съвета на настоятелите, но... без право на глас. С други думи, академиците ни май не усещат в какъв капан попадат. А най-странното е, че и депутатите от опозицията си замълчаха и гласуваха “за”. Остава надеждата, че след влизането на проектозакона в пленарната зала някой все пак надигне глас срещу коварния план на Дянков. Къде гледат и какво вършат депутатите от Коалиция за България?

Нагоре
Съдържание на броя