"Нова Зора" - брой 11 - 15 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Поредната гавра с България
Венцел КРАНЦ

Минаха не минаха две години, откакто прословутата “инсталация” на чеха Давид Черни пред централата на ЕС в Брюксел изобрази България като турска тоалетна и взриви българското общество, и пак сме свидели на подобен антибългарски пасквил. При това не става дума за абстрактна скулптура. Става дума за документален филм, излъчен не по някаква кабеларка, а по тв компания като ББС. Това е лентата на Майкъл Палин със заглавие “Чудесата на България”. Във филма обаче зрителите няма да видят нито Мадарския конник, нито Казанлъшката гробница, нито Рилския манастир, а ...интервю с Азис, оплакващ се от дискриминация, и ромското гето Столипиново в Пловдив, сред което с микрофон в ръка самият Майкъл Пейлин е яхнал циганска каруца. С една дума - България е страна на чалгата и циганите.
На тази тема бе посветен и текстът на Мартин Ралчевски, който в. “Нова Зора” помести в миналия брой (от 8 март т.г.)
Всеки творец, разбира се, има право на собствена визия. Но когато това “художествено обобщение” не би могло да бъде образът на страната ни, когато в същия момент България се натиска да получи подкерпа за влизане в т. нар. шенгенско пространство, вече мирише на активно мероприятие. Още повече че Палин е автор на серия от тв пътеписи от нашите съседи - Румъния, Сърбия, Македония, Турция. И навсякъде е показал единствено техните хубави страни. А най-дразнещото в случая е, че популярният комик, тв водещ, продуцент и пътешественик преди две години бе специален гост на “София филм фест”. Тогава получи наградата на столицата за изключителен принос в киното и телевизията (може би си спомняте студиото на монти пайтън, където участваха още четирима британски комици).
Както се казва храни куче да те лае...
Любен Каравелов е бил сто пъти прав, когато е писал: “Българине, българине, чуждо мотовило! /.../ народът си гониш, а над чуждите гробове едри сълзи рониш!”
Впрочем Майкъл Палин през 2000 г. става рицар на ордена на Британската империя, а от 2002 г. един високо скоростен влак в Средна Англия носи неговото име. Не сме чак такива наивници - Нейно Величество не дава подобни отличия само за едното голо изкуство...

Нагоре
Съдържание на броя