"Нова Зора" - брой 38 - 26 октомври 2010 г.

Сподели във Facebook
Рухва илюзията "ГЕРБ"
В една натрапчива реклама на предаването „Сеизмограф” по Би Ти Ви, вицепремиерът Цветан Цветанов, той и министър на вътрешните работи, повтаря: „Където и да бръкнем, вони на корупция!”
Естествено, „където и да бръкнем”, според Цветанов, изключва кадрите на ГЕРБ и самия шеф на МВР. Това е много удобна, но изцяло гнила позиция.
Междувременно, след като Софийският апелативен съд замени (от постоянно задържане на домашен арест) мярката за неотклонение на бившия служител на ДАНС Алексей Петров, вътрешният министър директно обвини съдиите, че работят за организираната престъпност. „Съдиите са подложени на огромни изкушения и когато шумолят парите, нещата се променят в друга посока”. Сякаш в редовете на МВР няма поклонници на Златния телец, които са информатори, покровители и дори ортаци на организираната престъпност!? „Във всяка пътна банда има по един полицай”, – казваше преди време Бойко Борисов, като главен секретар на МВР.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Конгресът и истината
Всъщност става дума за поредното заседание на 47 конгрес на БСП, на което основен доклад изнесе председателят Сергей Станишев, а по програмата 2020 г. докладва членът на Изпълнителното бюро Георги Пирински.
Предварително ще кажа, че не спадам към хората, които подценяват значението на конгресното заседание, отнасяйки се към него иронично и нетолерантно.
Защо ли?
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
40-годишна германска кинобракма се води за "боен кораб" у нас
От няколко години насам легендарният граничен катер “Албатрос” от популярния и у нас германски сериал “Брегова охрана” пази шенгенското пространство в родното Черно море. Киноветеранът вече е “на щат” в българската Гранична полиция и пори морската шир под името “Несебър”.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Поради страх и сервилност
 • И пак независимо от народа решиха за Фердинанд
 • На 18 септември т. г. в предаването си “Памет българска”, безпаметният сякаш за делата Фердинандови министър без портфейл и явно и без морал Божидар Димитров, смутолеви някак накрая, че по предложение на омбудсмана Гиньо Ганев (наскоро неговия пост зае Константин Пенчев, б. р.), което и той самият подкрепял, се готвело погребение на Кобурга в България, и то точно в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново, където лежат мощите на едни от най-славните български царе.
  Мотивите – че управлявал 31 години България и че бил носител на европейска култура у нас, - меко казано, са гавра с паметта и ужасните изпитания, преживени от българския народ поради авантюризма на Фердинанд..., и също така тежък документ за поредното предателство, блюдолизничество и безгръбначност на безродниците ни.
  За г-н министъра е ясно – прилича му да бъде такъв: от партия в партия, от пост на пост... Възмущението е много повече обаче за демагогията и лицемерието на главния (вече) защитник на правата на личноста у нас, най-важните от които са правото на информация и на волеизявление по важни обществени и общонародни проблеми.
  Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  Голата истина обрули и фалшивите лаври на Цветанов
  В живота има ситуации, които се извършват по един и същи механизъм и се повтарят толкова често, че хората с право ги наричат “класически”.
  Класически пример в тази насока е ситуацията “Крадецът вика дръжте крадеца!” – когато някой обвинява ближния, че върши онова, което върши той самият. Точно в такава ситуация се озова тия дни вътрешният министър Цветанов.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  "Вашингтонският консенсус"
 • Или как може да се окаже, че плащаме за социалната програма на Барак Обама
 • “Колкото повече държавата планира, толкова по-трудно става планирането от страна на отделния човек”. Казал го е Нобеловият лауреат Фридрих фон Хайек.
  Този израз е и мотото на Института за пазарна икономика, който тия дни представи алтернативен бюджет. В него се предлага разходите за 2011 г. да се съкратят с 2 млрд. лева, за да няма бюджетен дефицит. Правителството трябва да се съобрази с нашите препоръки, категорични са от института, защото иначе може да се стигне до идване в страната на МВФ и до ситуацията в Румъния, където “рязко се съкратиха пенсии и заплати”.
  Сякаш МВФ не е у нас повече от десетилетие, а Румъния не е преди нас по доходи, дори и след “рязкото съкращаване”. С този пример от Института за пазарна икономика очевидно разчитат на незнание или пък на къса памет. Защото пенсиите в северната ни съседка не са пипани. Имаше предложение за 15 % намаление, но през юни Върховният съд на Румъния го обяви за противоконституционно. Освен това се говореше да се посегне на най-високите пенсии, които между другото са 8800 евро!
  Автор: Наталия ГЕРГОВА>> Пълния текст...
  Отрезвяващата трезвост на истината
 • Родината ни е на колене след 20-годишния грабеж на наши и чужди групировки
 • - Водите лична кореспонденция с американския президент Обама. За какво си “говорите”?

  - Когато прочетох уникалната книга „Дързостта на надеждата” на младия политик Барак Обама, не се въздържах и написах писмо с коментар до автора. Получих незабавен отговор. По-късно, когато на базата на идеите от тази книга се роди политическата му програма, отново го подкрепих. Оттогава досега (поне два-три пъти месечно) получавам писма и документация, които изясняват неговите позиции и търсят международна подкрепа. Сигурен съм, че освен десетките милиони в САЩ, които са възхитени от неговите идеи, в света има не по-малко милиони хора, които вярват във възможността за смяна на печалбарския икономически модел, вярват в постигането на много по-голяма справедливост, в обуздаването на варварския капитализъм.

  - Твърдите, че кризата ще продължи още 10-15 години. Според мене перспективата е още по-прекрасна – ако Симеон Дянков се удържи на власт още три години, от кризата, а заедно с нея и от България, няма да остане и помен...

  - Кризата на „чисто” капиталистическия модел в света е от ясна по-ясна. Тя е укротена, но жива. Голямата опасност все още съществува! Светът е на прага на големи промени, някои от тях – чудовищни. Така например, ако не се овладее глобалното затопляне, сегашната икономическа криза ще изглежда като нежна балада. Светът трябва да се промени!
  Що се отнася до България, то световната финансова, икономическа и социална криза я поставят на колене след 20-годишно ограбване на националното богатство от наши и чужди групировки в съдружие с организирани „политици”. Нещо повече, в условията на икономическа криза по-слабите страни са оставени на принципа „Всеки за себе си, Господ за всички”. Така че „кризата по български” има дълбоки корени във всички управлявали досега политически „сили”.
  Боян ДУРАНКЕВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Измеренията на променливата политическа геометрия
  Десет години от началото на 21 век особено остро изпъква въпросът какво е бъдещето на нацията и националната държава? Преди петнайсетина години отговорът бе доста прозрачен. Глобализацията мощно мачкаше националните държави и целият свят, методично, и също като „пластилин”, бе формиран по образец от типа Pax Americana.
  Днес сме изправени пред основната дилема на съвременната геополитика и международните отношения. Ако приемем, че оценката на националнита държава и нацията трябва задължително да се разглеждат през алгоритъма на неолибералната парадигма (налагана методично кога чрез soft, кога чрез hard методи), то правилният отговор вече е цитиран. Една немалка част от финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО-та) в България с мощно медийно присъствие се опитват да налагат на общественото мнение идеологията на неолибералния глобализъм като проект на „вечния мир”.
  Все по-силно се усеща инерционната съставна на подобно действие. В тази насока се развива и тезата, че се налага да се разделяме с толкова скъпия преди години „държавен, национален суверенитет”. Последният, според неолибералните идеолози, е затворена страница, почти метафора в съвременните международни отношения.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  "Зимата на хилядолетието"
  Божие наказание или поредната опашата лъжа на управниците?
  Очаква ни необикновено тежка зима, предупреждават синоптици. Представители на властта дори вече я обявиха за “Зимата на хилядолетието”. А столичната кметица Фандъкова възнесе жежки молитви към Бога да й икономиса мразовете, виелиците, преспите и поледиците.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Късно е, либе, за китка
  “Оттук нататък няма да подкрепяме безусловно ГЕРБ”, обяви Волен Сидеров в Пловдив. И дори заплаши, че ако управляващите не го подкрепят за провеждането на незабавен референдум за членството на Турция в Евросъюза, ще ги свали от власт. И обвини още властта, че изобщо не е пипнала парaта на БСП и ДПС. И че оправдания с кризата вече не може да има.
  Една стара поговорка гласи, че плъховете първи напускат потъващия кораб. В случая в тази роля днес е единствено Воленовата “Атака”. Защото криво да седим, право да съдим, но “Синята коалиция” непрекъснато критикува ГЕРБ, а на няколко пъти не гласува за налудничавите им идеи в парламента. Докато Сидеров бранеше ББ като същински Матросов.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  В бездната на мизерията и отчаянието
 • Профетическата професия
 • Писателската професия спада към най-неопределените занимания, въпреки че писателят се стреми да създава неща с подчертан собствен облик. В миналотосе е гледало на нея като на високо в своята символност призвание. Считало се, че писателският глас трябва да бъде глас на пророк, на водител, който сочи пътя и обединява хората. И така е до наши дни...
  Ние, българите, чувстваме най-добре в каква степен словото на Чинтулов, Ботев, Вазов, Смирненски, Вапцаров е проправяло пътя към бъдещето и е осмисляло националния ни живот. Но не сме нито изолиран случай, нито нещо ново в стремежа да се натоварва словото с прекалено големи функции в дадени моменти. Френският писател Марсел Пруст е бил обвиняван за упадъка на Франция. Един американски интелекткуалец упрекваше литературата, че не е спасила Европа от фашизма. Все още помним приказките, че Александър Солженицин бил разклатил непобедимата съветска система, за което едни го нападнаха яростно, а други тайно го боготворяха. Във всеки случай е безспорно, че произведенията му бяха използвани от политическата пропаганда за организиране на общественото мнение в определена насока. Видният литературен историк акад. Дмитрий Лихачов, без да подозира какви времена настават, твърди в една своя беседа от 1987 г., озаглавена “Тревогите на съвестта”: “Не съм съгласен, че има професия писател. Да си писател, е съдба. То е живот”.
  Автор: Здравко НЕДКОВ>> Пълния текст...
  В с. Енина – ППО на ПП "Нова Зора"
  На 20.10.2010 г.общинската партийна организация на гр. Казанлък се обогати с четвърта поред ППО на ПП „Нова Зора”. Тя бе учредена в с. Енина, селище на 5 км северно от гр. Казанлък, с население над 3 500 души. На учредяването взеха участие д-р Т. Предов, зам. председател на ПП „Нова Зора”, Стоян Каменов, орг. секретар на ПП „Нова Зора”, Пондьо Пондев, председател на общ. ПО на ПП „Нова Зора” гр. Казанлък, и представители на ППО гр. Казанлък, с. Шипка и с. Шейново.Събранието откри и ръководи г-н Пондев, който приветства кандидат-членовете и гостите на събранието, след което запозна накратко присъстващите с целите и задачите на ПП „Нова Зора”, съгласно програмата и устава на партията, както и с основните положения от устава за структурата и функционирането на ПП „Нова Зора”, включително на ППО, за членския внос и членските карти. След това лицата, подали заявление-декларация за членство в ПП „Нова Зора”, взеха единодушно решение за учредяване на ППО и избраха ръководни органи на партийната организация.
  Автор: Стоян КАМЕНОВ>> Пълния текст...
  Бюрокрацията изяжда демокрацията
  Когато чета, че от 1989 г. насам броят на работещите във всички области на администрацията е нараснал повече от три пъти, се питам как е възможно това. Когато обаче се обърна към собствения си опит, разбирам, че е възможно.
  Още в края на 19 в. Макс Вебер предсказва, че бюрокрацията е в състояние да разруши всяка демокрация и че това непременно ще се случи. Бюрокрацията изяжда демокрацията дори не само заради това, че е много скъпа. Главната причина не е и нейното постоянно раздуване, което затруднява уреждането на много проблеми. Не се корени и в това, че бюрокрацията се контролира изключително трудно. Основното е, че колкото е по-голяма бюрокрацията, толкова по-дълъг е пътят на гражданина до всеобщото вземане на най-важните решения, което поне от теоретична гледна точка е и същността на демокрацията. По своето естество бюрокрацията ненавижда самия демократичен принцип, не търпи гражданските и човешките права, не понася свободата. Чиновникът зад бюрото с кафето или чая до него е естествен враг на индивида и изпълнява задължението си само в два случая: ако е почтен човек, или под натиска на началниците си, които го принуждават да направи това. Но последното е рядко явление...
  Автор: Сп. „Впрост”, Варшава>> Пълния текст...
  Юбилейното издание на Никола Вапцаров
  На 20 октомври в къща-музей “Никола Вапцаров”, в София, бе отбелязана премиерата на юбилейното издание на Никола Вапцаров - “Съчинения в два тома”.
  Първият том - “Борбата е безмилостно жестока”, съдържа лирика, художествена и критическа проза. Вторият том - “Вълната, която бучи”, включва драми, поезия за деца, писма. Изданието предлага нов съставителски подход към целокупното Вапцарово творчество.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!