"Нова Зора" - брой 33 - 21 септември 2010 г.

Сподели във Facebook
Параграф 22 по герберски
Ангел БАРУСОВ

И през ум не ни е минавало да смятаме Борисов и компания за образцови демократи, но действителността отдавна надмина и най-черните прокоби. За тия тъмни балкански субекти нито моралът, нито Хартата за правата на човека, нито законите на България и дори нейната Конституция нямат никакво значение. А ето и последните примери в тази човеконенавистническа посока.
И така, ако не си си платил здравните или пенсионните осигуровки, нямаш право на лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка. Този правен шедьовър обсъждали управниците според Десислава Атанасова, тарторка на здравната комисия в парламента. И това “обсъждане” не е никак случайно – съвсем наскоро лично тарторът на тарторите Бойко се възмути от факта, че 1,7 млн. българи не си внасят здравните вноски. Пак той заяви, че парламентарното мнозинство ще “обмисли” механизми, които да накарат раята да си плаща осигуровките. На Бойко, изглежда, и през ум не му минава, че тия 1,7 млн. парии презрени просто не са в състояние да правят такива разходи.
От друга страна, лишаването на даден човек от лична карта означава, че той ще бъде насилствено лишен от всички възможни граждански права и поставен в състояние на нелегалност, а също така на правно, административно, социално и т.н. небитие. Единственото право, което ще притежава подобна твар, е да плаща глоби от по 10 лв. всеки път, когато полицията го хване без лична карта, каквато той обаче няма право да притежава. Дето го е рекъл класикът – Параграф 22.
Трудно е дори в кошмарите си да си представим, че в една европейска страна през 21 век на власт могат да дойдат такива безумни демократи, които съвсем на сериозно да “обмислят” подобни “закони” и “реформи”.
И хич не си мислете, че това са случайни явления. Ето например още някои пресни-пресни “идеи” на славната Анна-Мария Борисова, гробарката на българското здравеопазване. Според нея личната карта трябва да стане и здравна, като в нея се вкарват всички данни от прегледи, здравни осигуровки и т.н. Това обаче е, така да се каже, само дуращина на квадрат, която можем да наречем и екзотика. Но какво да кажем за следващата идея на Борисова - вместо да бягат в чужбина за големи заплати, медицинските сестри ще бъдат натирени да правят “визити по домовете”, за да си уплътнят работното време. Който не си плаща здравните осигуровки, ще бъде изпращан без съд и присъда да работи няколко месеца като санитар в болниците. Това е то демокрация по герберски.
Една такава партия трябва наистина да е уникално бездарна, след като двайсет години си е тъпкала кратуната с демократична фразеология, дрънкане и словоблудства, да не успее да усвои поне що-годе “политически правилния” начин на изразяване в нашата епоха. Друг един такъв деградат, изтъкнат неин кадър, някой си Емил Мирославов, чиновник в лъжесоциалното министерство, дори изтърсил пред парламентарната социална комисия крилатия идиотизъм: “Къде пише, че човек трябва и да се пенсионира?” В отговор на това Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ, го поставил на мястото му с репликата: “Ако това го кажете навън, ще ви убият с камъни”.
Както е известно, дори изричането и разпространяването, да не говорим за осъществяването в живота на подобни фашизоидни и прочие човеконенавистнически идеи, задължават безусловно правозащитните органи на държавата да предприемат съответните стъпки. Редно е обаче прокуратурата да се самосезира и да започне да си върши работата. И да я свърши, преди вбесеният народ наистина да награби камъните.

Нагоре
Съдържание на броя