"Нова Зора" - брой 33 - 21 септември 2010 г.

Сподели във Facebook
На кого служи НСИ?
Валентин ХРИСТОВ

На великия Марк Твен принадлежи мисълта, че има три вида лъжи - обикновена лъжа, предизборна лъжа и статистика.
Че въпросната институция винаги е изпълнявала правителствените поръчки, е ясно - народът не случайно я нарича “стъкмистика”. Последното изпълнение на НСИ обаче не може да с окачестви просто като лъжа. Нито пък може да бъде извинено с невежество. В това може да се убеди всеки, който си даде труда да хвърли един поглед върху въпросника на Националния статистически институт, с който догодина ще бъдат броени българските граждани, по-точно - в раздела, свързан с тяхната етническа принадлежност. Като възможни отговори в него са дадени определения като “българо-мохамедани” и “македонци”!
Оставяме настрани фактът, че определението “българо-мохамеданин” е обидно за послеодвателите на Пророка -те държат да бъдат наричани мюсюлмани, а не мохамедани. Или че ислямът е религия, а не национална или етническа принадлежност.
Съзнателно или не, с този въпросник НСИ създава много сериозен проблем на държавата. Публична тайна е, че изповядващите исляма българи в Родопите отдавна са подложени на интензивно промиване на мозъците от страна на ислямски фундаменталисти, които яростно пропагандират съществуването на помашката нация. За неспирните напъни на Скопие да докаже наличието на “македонско” малцинство в България, пък да не говорим. Но и в двата случая става дума са създаване на предпоставки за сепаратизъм Засега българските институции, напарени вече от съществуването на ДПС, успяват да отбият всички нови опити за регистриране на партии, основани на етническа или религиозна основа. Каквото могат, правят и всички малко от малко патриотично настроени медии, политици, учени и политически сдружения. И сега изведнъж НСИ срина всички усилия на обществото да се преодолеят някои деформации от миналото на тема македонци и помаци, и да се пресекат всякакви днешни инсинуации, целящи дестабилизирането на българската държава. На кого служи НСИ - на държавата или на нечии чужди интереси?
Дали включването на графите “българо-мохамеданин” и “македонец” не е плод на платена поръчка?
Все въпроси, на които не е лошо отговори да даде прокуратурата. Защото става дума направо за антиконституционни действия, граничещи с национално предателство. Шефката на НСИ вече депозира оставка. Но нали е казано: оставя белег всяка рана! Ранена е изначалната вяра в българската нация и държавност.

Нагоре
Съдържание на броя